Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-05

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Τον πρωτο κυκλο των διερευνητικων επαφων του αναφορικα με την αναζητηση λυσης του Κυπριακου ειχε σημερα ο Ριτσιαρντ Μπιττυ με συναντησεις που ειχε μεχρι το μεσημερι με τον Προεδρο Κληριδη, τον Προεδρο της Βουλης Αλεξη Γαλανο και τον Υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη και το απογευμα με τον Ραουφ Ντενκτας και αλλους Τουρκοκυπριους.

Μετα την συναντηση του με τον Προεδρο Κληριδη ο κυριος Μπιτι δηλωσε οτι συζητησε διαδικαστικες σκεψεις καθως και σκεψεις ουσιας.

Ο Αμερικανικος προεδρικος Απεσταλμενος δηλωσε επισης οτι δεν υπαρχει χρονοδιαγραμμα για επιλυση του Κυπριακου και ουτε τιθεται θεμα αναληψης πρωτοβουλιας απο κοινου Ηνωμενων Πολιτειων και Ευρωπαικης `Ενωσης.

Ωστοσο, προσθεσε, δεν αποκλειεται να γινεται ανταλλαγη αποψεων.

Ο κυριος Μπιτι, ο οποιος συνοδευεται απο τον Συντονιστη για το Κυπριακο στο Αμερικανικο Υπουργειο Εξωτερικων, Τζεημς Γουιλλιαμς, θα συνεχισει τις επαφες του και αυριο.


Ο Γενικος Εισαγγελεας Αλεκος Μαρκιδης, εγινε δεκτος σημερα και συζητησε με τον προεδρο της Δημοκρατιας, τους λογους που τον ωθησαν να αναστειλει την ποινικη διωξη, του Τουρκοκυπριου Ερκαν Ειμες.

Μετα τη συναντηση, ο κος Μαρκιδης επανελαβε τη θεση του, οτι βαση του συνταγματος, ο Γενικος Εισαγγελεας, εχει πληρη εξουσια να κινει, να αναστελλει η να διακοπτει, ποινικη διωξη, για λογους δημοσιου συμφεροντος κατα την δικη του κριση.

Η προσυνεννοηση, με την πολιτικη ηγεσια συμπληρωσε, ειναι αδιανοητη, διευκρινιζοντας οτι παραδοσιακα ο Γενικος Εισαγγελεας ειναι ορθο, να ανταλασσει αποψεις με την πολιτικη εξουσια, μονο στην περιπτωση, που οι λογοι δημοσιου συμφεροντος, ειναι πολιτικης υφης, αλλα και παλιν εχει τον τελευταιο λογο.

Ο κυριος Μαρκιδης δηλωσε οτι οι θεσεις του εγιναν πληρως κατανοητες απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας.


Μικρα αλλα ισχυρα σημαδια ανακαμψης στελνει για ακομα μια φορα ο οργανισμος του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, δινοντας στους γιατρους τη δυνατοτητα να ελπιζουν οτι ο κινδυνος μπορει να ξεπεραστει.

Συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, παραμενει αμεταβλητη. Ο ασθενης παραμενει στον αναπνευστηρα ενω η προσπαθεια αποσυνδεσης απο το μηχανημα συνεχιζεται. Η αιμοκαθαρση με τεχνητο νεφρο εξακολουθει ενω η νεφρικη λειτουργια φαινεται να ανακαμπτει. Η καρδιακη λειτουργια παραμενει αμεταβλητη.


`Αγνωστοι προσπαθησαν ψες να βαλουν φωτια στο αυτοκινητο του Λοχια του ΤΑΕ Λεμεσου Ανδρεα Ιωαννου. Οι δραστες οπως και τα ελατηρια τους παραμενουν ακομη αγνωστα, ενω ο λοχιας δηλωνει οτι δεν εχει προσωπικες διαφορες με κανενα.

Ο λοχιας Ιωαννου συμπεριλαμβανεται αναμεσα στα 12 μελη της αστυνομιας τα ονοματα των οποιων αναφερονται στην εκθεση της διερευνητικης επιτροπης για κακοποιηση πολιτων.


`Αγνωστοι βεβηλοι προσπαθησαν σημερα την αυγη να καταστρεψουν με φωτια την ανεγηρομενη εκκλησια στην οδο Αγιας Σοφιας στη Λεμεσο που ειναι αφιερωμενη στον Αποστολο Ανδρεα.

Η φωτια εγινε αντιληπτη απο διερχομενο πολιτη ο οποιος ειδοποιησε την πυροσβεστικη υπηρεσια.

Προξενηθηκαν μονο ζημιες εξακοσιων λιρων στην εξωθυρα.


Αισιοδοξοι, για την γεφυρωση της διαφορας που προεκυψε αναμεσα στην κυβερνηση και το συνδικαλιστικο κινημα οσον αφορα το υψος και τον τροπο κατανομης των φορολογικων ελαφρυνσεων παρουσιαστηκαν σημερα, τοσο ο υπουργος οικονομικων Χριστοδουλος Χριστοδουλου οσο και οι ηγετες των συνδικαλιστικων οργανωσεων.

Αμεσως μετα την σημερινη συναντηση οι δυο πλευρες δηλωσαν, οτι αν και οι διαφορες τους ειναι ουσιαστικες, υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να καταληξουν σε ενα ευνοικο αποτελεσμα, αφου εντοπισαν οτι η διαφορα εγκειται στο θεμα της μεθοδολογικης προσεγγισης.

Καθοριστικη αναμενεται να ειναι η συναντηση συνδικαλιστων και κυβερνησης την ερχομενη Παρασκευη, η οποια θα πραγματοποιηθει υπο το φως των νεων δεδομενων που θα προκυψουν απο την περαιτερω επεξεργασια στοιχειων και αριθμων.

Να σημειωσουμε οτι το συνδικαλιστικο κινημα ζητα φορολογικες ελαφρυνσεις υψους 40 εκατομμυριων λιρων, ενω οπως δηλωσε προσφατα ο υπουργος οικονομικων η κυβερνηση δεν προτιθεται να παραχωρησει ελαφρυνσεις περαν των 25 με 30 εκατομμυριων λιρων.


Μεσα σε ιδιαιτερα ευνοικο κλιμα καλης θελησης που επεδειξαν και οι δυο πλευρες πραγματοποιηθηκε η συνεδριαση της ε3 υπουργων επιτροπης αναφορικα με τα εδω και καιρο εκκρεμουντα αιτηματα των Αστυνομικων.

Το ενδεχομενο υλοποιησης των εξαγγελθεντων μετρων διαμαρτυριας απομακρυνεται προς το παρον, αφου οπως αποφασιστηκε στην συνεδριαση, το αιτημα της αυξησης των συνδυασμενων κλιμακων των υπαστυνομων, θα προωθηθει στην κυβερνηση μεσω της ιεραρχιας.

Η συζητηση φαινεται να σκαλωσε ομως στο αιτημα των Αστυνομικων για εναρμονιση του ωραριου τους με αυτο των δημοσιων υπαλληλων.

Οπως δηλωσαν τοσο ο υπουργος δικαιοσυνης οσο και ο προεδρος του Συνδεσμου Αστυνομικων Στελιος Ιωαννου το θεμα θα συζητηθει διεξοδικα στην επομενη συνεδρια της ε3 υπουργων επιτροπης η οποια θα συνελθει πολυ συντομα.


Με ανακοινωση του το Παγκυπριο Αντικατοχικο Κινημα εκφραζει εντονη ανησυχια για την απελευθερωση του Τουρκοκυπριου λαθρεμπορα ναρκωτικων και πρακτορα του Αττιλα, Γιουσουφ Εργκαν, γιατι πιστευει οτι με την αποφαση του Γενικου Εισαγγελεα και το κυρος του κρατους εχει διασυρθει και το δημοσιο συμφερο δεν προειται να εξυπηρετηθει.

Η απελευθερωση του Εργκαν, τονιζεται στην ανακοινωση, αποθρασυνει τους ασυνειδητους Ελληνοφωνες Κερδοσκοπους συνεργατες του Αττιλα, με αποτελεσμα το λαθρεμποριο με τα Κατεχομενα και η κατασκοπια σε βαρος της Κυπριακης Δημοκρατιας να γινονται χωρις κανενα φοβο και αναστολη.

Το ΠΑΚ καλει το αστυνομικο σωμα να μην απογοητευθει, αλλα να συνεχισει με τον ιδιο ζηλο τη διωξη των παρανομουντων και οσν υποσκαπτουν το κυρος της Κυπριακης Δημοκρατιας.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν στην Κυπρο σημερα.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 19 βαθμοι και η πιο χαμηλη 9, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 20 με 13 , στην Κερυνεια και την Παφο 20 με 11 και τελος στον Προδρομο 10 με 4.

Αποψε οι αραιες νεφωσεις θα πυκνωνουν, κατα διαστηματα, με ενδεχομενο να δωσουν ελαφρες τοπικες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 7 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 9 στα παραλια.

Αυριο θα συνεχισουν να εμφανιζονται αραιες νεφωσεις που κατα διαστηματα θα πυκνωνουν με ενδεχομενο και παλι να δωσουν μερικες τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα τραπουν σε βορειοανατολικους και θα ειναι ασθενεις εως μετριοι 3 μεχρι 4 Μποφορ.

Η θαλασσα θα καταστει στις προσηνεμες περιοχες ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 19 βαθμους.

Την Πεμπτη και την Παρασκευη θα ενφανιζονται παροδικες νεφωσεις με πιθανοτητα να δωσουν μερικες τοπικες βροχες.

Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


υ
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 5 December 1995 - 14:08:04