Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-09

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Σε συνεντευξη του στο Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων, η Αυτου Μακαριοτης ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, ανφερομενος στην πορεια του Κυπριακου, ειπε οτι δεν παρουσιαζεται και τοσο αισιοδοξη, λαμβανοντας υποψη, τις τελευταιες διεθνεις εξελιξεις.

Επισημαινοντας, οτι οδευουμε προς μια λυση, που αμεσα η εμμεσα ειναι διχοτομικη, ο Μακαριωτατος παρατηρησε οτι η λυση της ομοσπονδιας, που προτεινουν οι Ηνωμενες Πολιτειες και ο γενικος γραμματεας του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι, θα υποθηκευσει το μελλον της Κυπρου.


Σε εντονο διαβημα προεβη σημερα ο προεδρος Κληριδης, προς τον αντιπροσωπο του Γενικου Γραμματεα στην Κυπρο, Γκουσταβ Φευσσελ, για την σοβαρη προκληση που σημειωνεται στον προμαχωνα Ροκκας απο τους πετροβολισμους περαστικων απο τους Τουρκους.

'Οπως ανεφερε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο Προεδρος Κληριδης σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε σημερα με τον Γκουσταβ Φευσσελ, υπεδειξε διαφορες εναλλακτικες λυσεις, για αντιμετωπιση του προβληματος.

Ο κυριος Κασουλιδης ειπε οτι την ευθυνη της διατηρησης της ταξης στην περιοχη, φερουν τα Ηνωμενα 'Εθνη.

Ο κυριος Φευσσελ διαβεβαιωσε τον προεδρο Κληριδη, οτι θα επιληφθει του Θεματος.


Χθες βραδυ, γυρω στις οκτω παρα δεκα, ειχαν ακουστει στη περιοχη της Πυλης Παφου τρεις πυροβολισμοι.

Μια σφαιρα μαλιστα, καρφωθηκε στο κτιριο της Αρχης Τηλεπικοινονιων, και αφαιρεθηκε σημερα το πρωι.

Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, οι πυροβολισμοι ερριφθησαν, απο την κατεχομενη Λευκωσια.

Το περιστατικο επιβεβαιωσαν και τα Ηνωμενα 'Εθνη.

Νωριτερα στην περιοχη παρατηρηθηκε συγκεντρωση Τουρκων στρατιωτων και Τουρκοκυπριων.


"Δεν νοειται λυση του Κυπριακου χωρις την αποδοχη απο τις δυο πλευρες της ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση", δηλωσε σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, διευκρινιζοντας δηλωσεις του προεδρου Κληριδη, σε συνεντευξη που εδωσε προσφατα.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε κατηγορηματικα οτι η ενταξιακη μας πορεια θα προχωρησει ανεξαρτητως λυσεως του Κυπριακου.

Στη συνεχεια διευκρινησε οτι η αναφορα του προεδρου Κληριδη σε "δημοψηφισματα" και οχι δημοψηφισμα, για την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, αποτελουσε φραστικο λαθος.

Σε σχετικη απαντηση του ο κυριος Κληριδης, διευκρινησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ηθελε να τονισει την αναγκη τοποθετησης της Τουρκοκυπριακης πλευρας, τωρα επι του Θεματος της ενταξης στην Ευρωπαικη ενωση.


Ολοκληρωθηκαν σημερα, οι επαφες του υπευθυνου του Τμηματος Νοτιου Ευρωπης στο Βρετανικο Υπουργειο Εξωτερικων, Γουορεν Γκας, με συναντησεις που ειχε το πρωι, με Τουρκοκυπριους πολιτικους.

Στις επαφες που ειχε, ο Βρεττανος διπλωματης, διαπιστωσε, οπως δηλωσε κατα την επιστροφη του απο τα κατεχομενα, συγκρατημενη αισιοδοξια για την αναγκη επιλυσης του Κυπριακου.

Ο κυριος Γκας, χαιρετησε ιδιαιτερα και χαρακτηρισε σημαντικη, ενδειξη που εδωσε ο Ραουφ Ντενκτας, οπως ανεφερε, οτι προτιθεται να δει ολοκληρη την Κυπρο, να εντασσεται στην Ευρωπαικη λυσης.


Τριμελης αντιπροσωπεια, απο το Ρωσικο Υπουργειο Εξωτερικων, φθανει την Κυριακη στην Κυπρο, για ενημερωτικες συναντησεις, αναφορικα με τη σημερινη κατασταση στη νησο.

Στην αντιπροσωπεια, περιλαμβανονται ο αναπληρωτης Υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας Σεργκει Κρυλωφ και ο εκπροσωπος του Υπουργειου Εξωτερικων για το Κυπριακο, Πιοτρ Ντοπροσερντωφ.

Η αντιπροσωπεια θα συναντηθει με τον προεδρο της Δημοκρατιας και τον Υπουργο Εξωτερικων.


Σταθερη χαρακτηριζεται, η γενικη κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, το οποιο ειναι και το πιο αισιοδοξο, απο την εισδοχη του στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο.

Συμφωνα με το ιατρικο δελτιο, ο πρωθυπουργος αρχισε να κινητοποιειται και περεμεινε καθιστος στη καρεκλα επι δυο περιπου ωρες, ενω εχει προσαρμοστει ικανοποιητικα στην αναπνοη δια του αναπνευστηρα, μεσω της τραχειοστομιας.

Η νεφρικη λειτουργια, συνεχιζει να υποτηριζεται με τεχνητο νεφρο. Στοιχεια λοιμωξης, δεν υπαρχουν".

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης ανεφερε, οτι ο πρωθυπουργος μπορει να γραφει σημειωματα, προς του γιατρους και τη συζυγο του, διευκρινισε ομως δεν ηταν πολιτικου χαρακτηρα.


Απορριφθηκε σημερα απο το εκλογοδικειο, η αιτηση εξι βουλευτων του Δημοκρατικου Συναγερμου και του Δημοκρατικου Κομματος, οι οποιοι ζητουσαν να παρεμβουν, κατα τη διαδικασια εκδικασης της προσφυγης του Γιωργου Μαυρογενη, εναντιον της καταληψης, απο το Χριστακη Κατσαμπα, κενωθεισας βουλευτικης εδρας.

Η αιτηση των βουλευτων του Δημοκρατικου Συναγερμου απορριφθηκε ομοφωνα, ενω η αιτηση των τριων βουλευτων του ΔΗΚΟ, απορριφθηκε διαφωνουντος ενος δικαστη.

Η εκδοση της αποφασης, θα καθυστερησει, επειδη το δικαστηριο, αποδεχθηκε αιτηση του Γενικου Εισαγγελεα, Αλεκου Μαρκιδη, οπως ακουστει, επι θεμελιωδων, συνταγματικων θεματων.

Ο Γενικος Εισαγγελεας, ζητησε να ακουστει ως φιλος του Δικαστηριου, η δε ακροαση ορισθηκε για τις οκτω Ιανουαριου.


Εκρηξη στο λιμανι της Λεμεσου, σημειωθηκε γυρω στη μια το μεσημερι, με αποτελεσμα να τραυματιστουν δυο υπαλλληλοι της Αρχης Λιμενων.

Η εκρηξη σημειωθηκε σε βραστηρα ηλεκτρικου σταθμου, που βρισκεται εντος του λιμανιου.

Ο ενας εκ των δυο τραυματισθεντων, ο Γιαννης Χατζηκυπρης, 46 ετων, κρατηθηκε για νοσηλεια στο Γενικο Νοσοκομειο Λεμεσου, με σοβαρα εγκαυματα, στο προσωπο και τα ματια.

Ο δευτερος υπαλληλος, που τραυματιστηκε κατα την εκρηξη, ειναι ο Βρυωνης Θεμιστοκλεους, 45 ετων, ο οποιος, αφου του παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες, βγηκε απο το Νοσοσκομειο.

Τα αιτια της εκρηξης διερευνωνται.


Σε κακοβουλες ενεργειες αποδιδονται απο την Αστυνομια οι ζημιες που προξενηθηκαν χθες τη νυκτα, απο εμπρησμο σε τρια αυτοκινητα, ενα στη Λευκωσια και δυο στη Λεμεσο.

Η εκρηξη στη Λευκωσια σημειωθηκε στις εντεκα και πενηντα το βραδυ σε αυτοκινητο Μπι 'Εμ Νταπλουγιου που ανηκει στο Χριστο Φιλιππου, πιλοτο των Κυπριακων Αερογραμμων. Το αυτοκινητο ηταν σταθμευμενο στο γκαραζ της οικιας του, στην οδο Κρονου, στο Στροβολο και καταστραφηκε ολοσχερως.

Στη Λεμεσο, ο πρωτος εμπρησμος σημειωθηκε στις δεκα το βραδυ στο Τραχωνι, σε λεωφορειο που ανηκει στο Κωνσταντινο Παρεκκλησιωτη. Το λεωφορειο καταστραφηκε ολοσχερως.

Ο δευτερος εμπρησμος σημειωθηκε στις εντεκα και δεκαπεντε το βραδυ στο αυτοκινητο Μπι 'Εμ Νταπλουγιου, που ανηκει στον Κλειτο Αλεξανδρου, ιδιοκτητη μασατζιδικου στο Ριαλας Κορτ, στον 'Αγιο Νικολαο.


Και να ολοκληρωσουμε με την προγνωση για τον καιρο.

Αποψε θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις που δυνατο να δωσουν μεμονωμενες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι, ασθενεις, 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 4 βαθμους στο εσωτερικο και στους 6 βαθμους στα παραλια.

Αυριο θα υπαρχουν αραιες νεφωσεις που κατα διαστηματα θα πυκνωνουν και ναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες. Στις ψηλοτερες κορυφες του Τροοδους δυνατο να χιονισει. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις 3 μποφορ και το απογευμα νοτιοανατολικοι μετριοι, 4 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και στις ανατολικες περιοχες το απογευμα εως ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και στους 18 στα παραλια.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 11 December 1995 - 10:54:01