Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-12

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Συγκεκριμενη προταση στο εγγραφο που εδωσε η Αμερικανικη διπλωματια στην Κυπριακη Κυβερνηση θα καταθεσει στην αυριανη συνεδρια του Εθνικου Συμβουλιου ο προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης.

Το περιεχομενο των εγγραφων θα συζητηθει στην συνεδρια του σωματος, κατα την οποια αναμενεται να διατυπωθει και η απαντηση της πλευρας μας.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, απεφυγε να αναφερθει στο περιεχομενο της αυριανης συζητησης, ενω για τις προθεσεις του προεδρου Κληριδη, περιοριστηκε να πει οτι ο προεδρος εχει ορισμενες αποψεις, τις οποιες θα αναφερει στο σωμα για ανταλλαγη αποψεων.


Διαφοροποιηση στις θεσεις του κατοχικου ηγετη, τουλαχιστον οσον αφορα την Ευρωπαικη προοπτικη, διαπιστωνει ο Αναπληρωτης Ειδικος Αντιπροσωπος του Γενικου Γραμματεα στην Κυπρο, Γουσταβ Φαυσελ.

Παραλληλα, ο κυριος Φαυσελ, ο οποιος συναντηθηκε με τον προεδρο της Δηκοκρατιας, εκτιμα οτι η διαφοροποιηση αυτη δεν ειναι αρκετη, αφου, οπως επεσημανε, η προταση Ντενκτας τελει υπο την αιρεση των σημειων που επικαλειται, και αφορουν τα θεματα της κυριαρχιας, της ασφαλειας και των εγκυησεων.

Οστοσο δεν θελησε να τοποθετηθει ευθεως στο αν ο ελιγμος Ντενκτας, μπορει να ανοιξει τον δρομο για την πραγματοποιηση νεας συναντησης υψηλου επιπεδου.


Με την εκδοση κοινου ανακοινωθεντος, ολοκληρωθηκαν οι επαφες που ειχε στην Λευκωσια με την Κυπριακη Κυβερνηση η ανωτατη τριμελης αντιπροσωπεια του Ρωσικου υπουργειου εξωτερικων.

Συμφωνα με το ανακοινωθεν, οι δυο πλευρες επαναβεβαιωνουν τη θεση τους, οτι η λυση του Κυπριακου πρεπει να βασιζεται σε ενα κρατος, με μια κυριαρχια και διεθνη προσωπικοτητα και μια υπηκοοτητα.

Σημερα οι Ρωσσοι αξιωματουχοι συναντηθηκαν με τον αντιπροσωπο του Γενικου Γραμματεα Γουσταβ Φαυσελ, ενω ειχαν νεες ουσιαστικες διαβουλευσεις στο Υπουργειο Εξωτερικων.

Η Ρωσικη Αντιπροσωπεια συναντηθηκε σημερα και με τον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο.

Στη συναντηση ο Μακαριωτατος χαιρετησε τη Ρωσικη πρωτοβουλια, γιατι οπως τονισε, μπορει να βοηθησει στην αποκατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων στο νησι και εξεφρασε στα μελη της Ρωσικης Αντιπροσωπειας, την διαφωνια του για τη λυση ομοσπονδιας.


Διαμετρικη αντιθεση στην προταση του προεδρου Κληριδη, για διευρυνση των εγγυησεων απο χωρες μελη του ΝΑΤΟ, σε περιπτωση λυσης του Κυπριακου, εξεφρασε ο γενικος γραμματεας του ΑΚΕΛ Δημητρης Χριστοφιας, τονιζοντας οτι ο προεδρος της Δημοκρατιας υπεβαλε την προταση αυθαιρετα.

Παραλληλα, ο κυριος Χριστοφιας χαιρετισε την αμεση απορριψη της πρωτης προτασης Ντενκτας απο τον προεδρο Κληριδη, οπως αυτη μεταφερθηκε απο τον Ριτσιαρτ Μπιτι για χωριστη κυριαρχια.

Ο κυριος Χριστοφιας χαιρετησε και τη νεα πρωτοβουλια της Μοσχας στο κυπριακο, παρολο που παραδεκτηκε οτι υπαρχει χασμα μεταξυ της ρωσσικης κυβερνησης και του κομματος του.

Ο γενικος γραμματεας του ΑΚΕΛ χαρακτηρισε τον προεδρο του Δημοκρατικου Κομματος, Σπυρο Κυπριανου, ως τον κυριο υπευθυνο για την συμπτιξη της συγκυβερνησης και της σημερινης ζημιας που, που οπως ειπε, προκαλει το σχημα, ενω τονισε οτι το κομμα ειναι ετοιμο για διαλογο για ενα μετωπο των προοδευτικων δυναμεων.

Απαντωντας στο θεμα των εγγυησεων, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, ειπε οτι δεν υπαρχει κανενα ιδεολογικο η δογματικο κωλυμα για τη συμμετοχη οποιονδηποτε δυναμεων στη πολυεθνικη δυναμη.


'Ολα σχεδον τα στοιχεια που απαιτουνται για μια δικαιη και διαρκη λυση του Κυπριακου βρισκονται επι ταπητος ανεφερε ο Γενικος Γραμματεας των Ηνωμενων Εθνων Μπουτρος Γκαλι. Εξεφρασε δε την ελπιδα, οτι στους αμεσως επομενους μηνες θα υπαρξει η αναγκαια πολιτικη βουληση ωστε να ξεπεραστει το μακροχρονιο αδιεξοδο στην διαπραγματευτικη διαδικασια.

Στην εξαμηνιαια εκθεση του προς το Συμβουλιο Ασφαλειας για την ανανεωση της θητειας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Μπουτρος Γκαλι τονιζει οτι η κατασταση δεν ειναι στασιμη και οτι η καθυστερηση στην επιτευξη συνολικης λυσης δεν ειναι προς το συμφερον καμιας πλευρας.

Ο κυριος Γκαλι εκφραζει σοβαρη ανησυχια για τα επιπεδα των στρατιωτικων δυναμεων και εξοπλισμων καθως και για τους ρυθμους ενισχυσης τους και επαναλαμβανει οτι η κατεχομενη Κυπρος ειναι μια απο τις πιο στρατοκρατουμενες περιοχες του κοσμου.

Σε οτι αφορα στους εγκλωβισμενους, ο κυριος Γκαλι επισημαινει οτι παρα τις υποσχεσεις που εδωσαν οι Τουρκοι, η ζωη τους απεχει πολυ απο το να χαραχτηριζεται φυσιολογικη.

Ο Μπουτρος Γκαλι καταγγελει τις Τουρκοκυπριακες αρχες για την παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων και σημειωνει οτι Ελληνοκυπριοι και Μαρωνιτες εξακολουθουν να ζουν στις ελευθερες περιοχες κατα παραβαση της συμφωνιας της Τριτης Βιενης.

Εκφραζει επισης ανησυχια για την ελλειψη προοδου στις εργασιες τις επιτροπης αγνοουμενων.


Οι θεραποντες ιατροι του πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, επικεντρωνουν τις προσπαθειες τους στον εντοπισμο του μικροβιου που προκαλεσε την χθεσινη λοιμωξη, με αποτελεσμα την εμφανιση πυρετου και την επιδεινωση της καταστασης της υγειας του.

Συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν η πορεια της υγειας του κυριου Παπανδρεου ειναι σταθεροποιημενη, ο πυρετος εχει υποχωρησει και η μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης του, διεκοπη.

Η αντιμικροβιακη αγωγη παντως συνεχιζεται.

Η νεφρικη λειτουργια εξακολουθει να υποστηριζεται απο τεχνητο νεφρο, ενω η καρδιακη λειτουργια παραμενει αμεταβλητη.

Τις ευχες τους να κερδισει την μαχη για την ζωη ο πρωθυπουργος και να αποκατασταθει γρηγορα η υγεια του εξεφρασαν ο προεδρος της Βουλης Αλεξης Γαλανος και προεδρος του κινηματος Ελευθερων Δημοκρατων Γιωργος Βασιλειου, οι οποιοι μετεβησαν στο Ωνασειο καρδιοχειρουργικο κεντρο, προκειμενου να ενημερωθουν για την εξελιξη της καταστασης της υγειας του κυριου Παπανδρεου.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου.

Αποψε ο καιρος θα καταστει σταδιακα κυριως αιθριος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Σε μερικες περιοχες στο εσωτερικο θα σχηματισθει παγετος.

Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 3 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 5 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Ωστοσο λιγες τοπκες νεφωσεις που θα αναπτυχθουν γυρω στο μεσημερι πιθανον να δωσουν λιγες μενονωμενες βροχες κυριως στα ορεινα.

Οι ανεμοι σταδιακα θα τραπουν σε βορειδυτικους ως δυτικους ασθενεις ως μετριους 3 και τοπικα μεχρι 4 Μποφορ.

Η θαλασσα θα πραμεινει λιγο ταραγμεμη και η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 17 βαθμους .

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 12 December 1995 - 14:54:32