Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-19

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

- Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Η Ρωσσικη μονιμη αντιπροσωπεια στα Ηνωμενα Εθνη, απετυχε να συμπεριλαβει στο προσχεδιο ψηφισματος, για ανανεωση της Ειρηνευτικης Δυναμης, την προταση του προεδρου της Δημοκρατιας για αποστρατικοποιηση της Κυπρου.

Οι διαβουλευσεις στο Συμβουλιο Ασφαλειας συνεχιζονται με αμειωτο ρυθμο.

Η κυβερνηση, παντως, επανελαβε και σημερα την υποστηριξη της στην προταση, ανεξαρτητα απο αν τελικα υιοθετηθει η οχι απο το Συμβουλιο Ασφαλειας.

Η αποστρατικοποιηση, ανεφερε ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, θα διευκολυνει συμαντικα τις προσπαθειες, για οριστικη επιλυση του προβληματος.

Ο κυριος Κασουλιδης δεν θελησε, ωστοσο, να σχολιασει τις εξελιξεις στο Συμβουλιο Ασφαλειας, τουλαχιστον, μεχρι την ολοκληρωση των εργασιων του, ενω οσον αφορα τους λογους που οδηγησαν την Ρωσσια να αποσυρει την προταση, η κυβερνηση επιφυλαχτηκε να απαντησει, οταν, κατα την εκφραση του, ελθει η ωρα.


Η Κυπρος επιμενει στην ανακληση της αποφασης για πωληση 120 υπερσυχρονων πυραυλων τυπου Αττακ Εμ Ες στην Τουρκια.

Οι εξηγησεις τις οποιες εδωσε το Αμερικανικο Υπουργειο εξωτερικων δεν γινονται αποδεκτες απο την Κυπριακη κυβερνηση, που επιμενει στην ανακληση της αποφασης αυτης.

Σε δηλωσεις του ο προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, υπογραμμισε οτι το θεμα δεν θεωρειται ληξαν.

Ο Κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, εξ'αλλου, υπεδειξε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες, εχουν καθηκον να διασφαλισουν και να εγγυηθουν οτι τετοια οπλα, δεν θα χρησιμοποιηθουν εναντιον της Κυπρου.

Τονισε επισης οτι στο παρελθον, οπλα που χορηγηθηκαν στην Τουρκια για τις αναγκες του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιηθηκαν εναντιον της Κυπρου.


Ο υφυπουργος εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ, φθανει στην Κυπρο στο τελος Ιανουαριου και θα προσπαθησει να βρει τροπο για την απεμπλοκη του Κυπριακου, δηλωσε ο αξιωματουχος του Αμερικανικου Υπουργειου Εξωτερικων, 'Αρικ Σβαν.

Σε δηλωσεις του εξ'αλλου στην εφημεριδα Ουασιγκτων Ποστ, ο κυριος Χολμπρουκ ανεφερε οτι προτιθεται να κανει το 1996 χρονια μεγαλης προσπαθειας για την Κυπρο.

Συμφωνα με την Ουασιγκτων Ποστ, αυτη θα ειναι και η τελευταια διπλωματικη αποστολη του κυριου Χολμπρουκ, αφου, οπως υποστηριζει, ανακοινωσε στον προεδρο Κλιντον οτι θα εγκαταλειψει την διπλωματια στις αρχες του επομενου χρονου.


Ο προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, δεχθηκε τα διαπιστευτηρια του νεου πρεσβη του Βελγιου στην Κυπρο Πωλ Πονζιερτ.

Επιδιδοντας τα διαπιστευτηρια του, ο κυριος Πονζιερτ αναφερθηκε στην Ευρωμεσογειακη διασκεψη, που εγινε τον περασμενο μηνα στη Βαρκελλωνη, και στην επικειμενη Διακυβερνητικη Διασκεψη του 1996 που θα επηρεασουν τις σχεσεις μεταξυ Βελγιου και Κυπρου.

Ο προεδρος Κληριδης ευχαριστησε τον Βελγο αξιωματουχο για την συνεχιζομενη υποστηριξη της χωρας του στην προσπαθεια της Κυπρου για ενταξη στην Ευρωπαικη 'Ενωση.

Ο κυριος Κληριδης εξεφρασε την ελπιδα οτι με την επικυρωση της συμφωνιας της τελωνειακης ενωσης της Τουρκιας με την Ενωση, θα σημειωθει βελτιωση της συμπεριφορας της στον τομεα των ανθρωπινων δικαιωματων, το σεβασμο των ευρωπαικων αξιων και θα εγκαταληψει την αδιαλλακτη σταση της στο Κυπριακο.


Η κυβερνηση αρνηθηκε να σχολιασει τις χθεσινες δηλωσεις του προεδρου του Δημοκρατικου Συναγερμου Γιαννακη Ματση, με τις οποιες, κατηγορησε ευθεως την Ηγεσια της Αστυνομιας, οτι παραπλανησε το Υπουργικο Συμβουλιο.

Τοσο ο προεδρος της Δημοκρατιας, οσο και Κυβερνητικος Εκπροσωπος, απεφυγαν να προβουν σε οποιαδηποτε σχολια, ενοψη της μεθαυριανης συσκεψης των αρχηγων των πολιτικων κομματων, υπο την προεδρεια του προεδρου Κληριδη.

Στη συσκεψη, η οποια θα ειναι πολιτικου περιεχομενου, θα λαβουν επισης μερος ο υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας ταξεως, Αλεκος Ευαγγελου και ο Γενικος Ειαγγελεας Αλεκος Μαρκιδης, ενω, δεν εχει προσκληθει η ηγεσια της Αστυνομιας.


Βαρια ατμοσφαιρα επικρατει στο Ωνασειο, και οι πληροφοριες γυρω απο την κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, ειναι συγκεχυμενες.

Στο ιατρικο ανακοινωθεν η πορεια της υγειας του κυριου Παπανδρεου περιγραφεται απο την μια χωρις ουσιωδεις μεταβολες, ενω παραλληλα αναφερεται οτι σημερα, σε αντιθεση με τα τελευταια εικοσιτετραωρα, η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα.

Η αντιμικροβιακη αγωγη στον ασθενη συνεχιζεται τροποποιημενη.

Εν τω μεταξυ, προκειμενου να αντιμετωπιστει ο κινδυνος μιας νεας λοιμωξης στον πρωθυπουργο, οι γιατροι μελετουν την μεταφορα του ασθενους, σημερα η το αργοτερο αυριο, σε ειδικα διαμορφωμενο θαλαμο, εντατικης νοσηλειας.


Το πολιτικο σκηνικο οπως διαμορφωνεται υπο το βαρος της ασθενειας του κυριου Παπανδρεου, οι εντονες διεργασιες στο κυβερνων κομμα αλλα και τα αποτελεσματα απο την συνοδο κορυφης στην Μαδριτη ηταν στο επικεντρο της σημερινης συναντησης, του προεδρου της Ελληνικης Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, με τον αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακη Τζοχατζοπουλο.

Σε δηλωσεις μετα τη συναντηση, ο κυριος Τζοχατζοπουλος ανεφερε, οτι συζητηθηκαν ολα τα θεματα, αλλα δεν θελησε να δωσει οποιεσδηποτε λεπτομεριες.

Επανελαβε, ωστοσο, οτι η ασθενεια του πρωθυπουργου δεν δημιουργει πολιτικο προβλημα και οι θεσμοι λειτουργουν ομαλα, συμφωνα με το συνταγμα και τους νομους.

Ωστοσο προσθεσε οτι οριστικη απαντηση θα δοθει με την γρηγορη αναρρωση του πρωθυπουργου, για την οποια ολοι ευελπιστουν.


Ολοκληρωνονται οι εκδηλωσεις για τον εορτασμο των σαραντα χρονων απο την εναρξη του εθνικοαπελευθερωτικου μας αγωνα, με τελετη που διοργανωνουν αποψε το Συμβουλιο Ιστορικης Μνημης Αγωνα ΕΟΚΑ και οι Συνδεσμοι Αγωνιστων ΕΟΚΑ.

Στην εκδηλωση θα τιμηθουν με ειδικο αναμνηστικο μεταλλιο ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης και ο Αρχιεπισκοπος Κυπρου Χρυσοστομος, στο προσωπο του οποιου τιμαται η Εκκλησια της Κυπρου, για την πολυπλευρη προσφορα τους προς την Πατριδα, τη συμβολη και συνεισφορα τους στη διατηρηση της ιστορικης μνημης του Αγωνα και τη μεριμνα τους για την ευημερια των αγωνιστων της ΕΟΚΑ.

Παραλληλα με την τιμητικη εκδηλωση διοργανωνεται εκθεση εργων εμπνευσμενων απο τον απελευθερωτικο μας αγωνα, τα εγκαινια της οποιας θα τελεσουν ο Προεδρος της Δημοκρατιας και ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος.


Την ηθικη και υλικη βοηθεια του στην Μονιμη Δικοινοτικη επιτροπη για Ευρωπαικα θεματα, η οποια εχει συσταθει απο το ΑΔΗΣΟΚ και το Τουρκοκυπριακο κομμα "Νεα Κυπρος" για προωθηση της ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, διαβεβαιωσε οτι θα προσφερει ο πρεσβης της 'Ενωσης στην Λευκωσια, Ζαν Ανουιλ.

Ο κυριος Ανουι συναντηθηκε σημερα με τους ηγετες των δυο κομματων Μιχαλη Παπαπετρου και Αλμπαι Ντουρτουραν.

Επιθυμουμε ενα ενωμενο νησι στην Ευρωπαικη Ενωση, ανεφερε ο κυριος Ανουι και οποιαδηποτε ιδεα φερνει κοντα τις δυο κοινοτητες βρισκεται στο σωστο δρομο.


Προσωπικοι φαινεται να ειναι οι λογοι οι οποιοι οδηγησαν τον στρατιωτη Κωστα Κωσταντινου απο τη Λεμεσο στην αυτοκτονια.

Συμφωνα με δηλωσεις του Κυβερνητικου Εκπροσωπου, Γιαννακη Κασουλιδη τα σημειωματα που αφησε ο 19χρονος στρατιωτης δεν αναφερουν οτι αντιμετωπιζε καποια προβληματα στο στατοπεδο που υπηρετουσε.

Σχολιαζοντας εξαλλου δημοσιευματα, συμφωνα με τα οποια προηγηθηκαν στο ιδιο στρατοπεδο και αλλες αποπειρες αυτοκτονιας ο κυριος Κασουλιδης ειπε οτι η Κυβερνηση διερευνα ολες τις πληροφοριες που μεταδιδονται.

Στο μεταξυ με δηλωσεις του στο ΛΟΓΟ εκπροσωπος του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Φρουρας διεψευσε οτι εγιναν αποπειρες αυτοκτονιας στο συγκεκριμενο στρατοπεδο.


Στην Τουρκια το Ισλαμικο Κομμα Ευημεριας, αναμενεται, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, να εξασφαλισει την πρωτη θεση στις βουλευτικες εκλογες της Κυριακης, με ποσοστο 22%.

Το κομμα υποσχεται την εφαρμογη της "ισλαμικης ταξης" και την αμεση απομακρυνση της Τουρκιας απο την "διαφθορα" -οπως υποστηριζει- του δυτικου τροπου ζωης.

Υπενθυμιζεται, οτι ο ηγετης του Κομματος, Νετσμεττιν Ερμπακαν, ειχε δηλωσει στο παρελθον οτι το μεγαλυτερο λαθος της Τουρκιας στο Κυπριακο, ηταν η μη καταληψη ολοκληρου του νησιου.

Οι δυο κυριοτεροι αντιπαλοι των ισλαμιστων το Κομμα του Ορθου Δρομου και το Κομμα της Μητερας Πατριδας, εχουν παντως ξεκαθαρισει οτι δεν προκειται να συνεργαστουν -μετεκλογικα- με το Ισλαμικο Κομμα Ευημεριας.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρου.

Στην Λευκωσια, η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν σημερα 14 βαθμοι και η πιο χαμηλη 1, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 16 με 6, στην Λεμεσο 17 με 8, στην Παφο και την Κερυνεια 17 με 4 και στον Προδρομο 4 με -2.

Αποψε παροδικες νεφωσεις δυνατον να δωσουν λιγες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι εως βορειοι ασθενεις, 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη και τοπικα ως ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 3 βαθμους στο εσωτερικο και στους 6 στα παραλια.

Αυριο τοπικα οι νεφωσεις θα πυκνωνουν κατα διαστηματα και αναμενεται να πεσουν λιες βροχες.

Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι βορειοανατολικοι εως νοτιοανατολικοι ασθενεις 3 μποφορ και το απογευμα νοτιοι ως νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι, 3 με 4 μποφορ.

Η θαλασα θα ειναι λιγο ταραγμενη εως ταραγμενη.

η θερμοκρασια θα ανελθει στους 15 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 17 στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 19 December 1995 - 12:47:13