Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-22

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Εξαιρετικα κρισιμες ειναι οι επομενες ωρες για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου της Ελλαδας, Ανδρεα Παπανδρεου. Η αγωνια και η ενταση στο Ωνασειο Κεντρο, επιτεινονται, ενω οι φοβοι των γιατρων ειναι μεγαλοι και ο αγωνας τους για υποστηριξη του ασθενους συνεχιζεται με καθε τροπο. Συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, τις τελευταιες εξι ωρες η λοιμωξη ελεγχεται, και η αναπνευστικη λειτουργια στηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα. Κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο, με βαση τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα, η διαπιστωθεισα μικροβιαιμια απο το μικροβιο εντεροκοκκος, δειχνει να αντιμετωπιζεται με την τροποποιηθεισα αντιμικροβιακη αγωγη. Συμφωνα με πληροφοριες, η ανησυχια των γιατρων, εντοπιζεται στη σηψαιμια, δηλαδη στην επεκταση της λοιμωξης και στον υπολοιπο οργανισμο του Πρωθυπουργου, κυριως στο αιμα.
Ο πρωην προεδρος της Βουλης των Ελληνων, Γιαννης Χαραλαμποπουλος, παραδεχθηκε για πρωτη φορα δημοσιως, οτι θα ειναι υποψηφιος για την πρωθυπουργια. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση μετα απο συναντηση που ειχε με τον Υπουργος Εθνικης Αμυνης, Γερασιμο Αρσενη, ο κυριος Χαραλαμποπουλος ανεφερε οτι θα εμμεινει στις αποψεις που εχει μεχρι σημερα εκφρασει και θα τις υποστηριξει και ως υποψηφιος. Ο κυριος Χαραλαμποπουλος δηλωσε οτι η συζητηση με τον κυριο Αρσενη εγινε σε πολυ καλο κλιμα και υπηρξε συμφωνια ως προς την ενοτητα και την προοπτικη του ΠΑΣΟΚ και οπως ανεφερε, αν χρειαστει θα ξανασυναντηθουν. Απο την πλευρα του ο κυριος Αρσενης δηλωσε οτι τιμα και σεβεται τον κυριο Χαραλαμποπουλο, αφου ειναι ο παλαιοτερος βουλευτης του ΠΑΣΟΚ και, οπως ειπε, ακουσε με προσοχη τις αποψεις του, επαναλαμβανοντας οτι συμφωνηθηκε οτι πρεπει να διαφυλαχθει η ενοτητα και η προοπτικη του ΠΑΣΟΚ.
Η Ουασιγκτων πιστευει οτι υπαρχει εδαφος για την επιτευξη προοδου στο Κυπριακο και προς την κατευθυνση αυτη, θα εντεινει τις προσπαθειες με την νεα χρονια, τονιζοντας παραλληλα, την μεγαλη σημασια που αποδιδει στην αναμειξη του υφυπουργου Εξωτερικων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ. Συμφωνα με πληροφοριες, ο κυριος Χολμπρουκ, συνοδευομενος απο τον προεδρικο απεσταλμενο Ριτσιαρντ Μπιτυ, αναμενονται το δευτερο δεκαπενθημερο του Ιανουαριου στην Κυπρο, για νεο κυκλο επαφων. Νεο κλιμα στο Κυπριακο, βλεπει να δημιουργειται ο υπουργος εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης, ο οποιος δηλωσε οτι το ενδιαφερον των Ηνωμενων πολιτειων σε συνδυασμο με αυτο της Ευρωπαικης Ενωσης, συνιστουν νεο κλιμα. Παντως η Κυβερνηση, οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, δεν εχει ακομα καμια επισημη πληροφορηση σχετικα με την νεα επισκεψη Χολμπρουκ. Ο κυριος Κασουλιδης, επανελαβε οτι ειναι ευπροσδεκτη η αναληψη οποιωνδηποτε συλλογικων η χωριστων προσπαθειων, απο μερους των μονιμων μελων του συμβουλιου ασφαλειας.
Εννεα μηνες φυλακιση και προστιμο 10 χιλιαδων περιπου λιρων Κυπρου, επεβαλε σημερα, ψευδοδικαστηριο στα κατεχομενα, στο Γιαννη Αποστολιδη, 23 ετων, ο οποιος κρατειται παρανομα απο τις 16 Νοεμβριου. Η ποινη αυτη ειναι πρωτοφανης για δηθεν παρανομη εισοδο Ελληνοκυπριου στα κατεχομενα. Οπως μετεδωσε, ο παρανομος σταθμος Μπαυρακ, η ποινη που δηθεν προνοει το ψευδοδικαστηριο, ειναι φυλακιση επτα χρονων, αλλα ληφθηκε υποψη, το νεαρο της ηλικιας του Αποστολιδη και το λευκο ποινικο του μητρωο. Η Κυβερνηση αντεδρασε στην επιβολη ποινων απο το ψευδοδικαστηριο. Σε δηλωσεις τους, ο προεδρος της Δημοκρατιας και ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος τονισαν οτι δεν γινεται αποδεκτη η αποφαση του ψευδοδικαστηριου και οτι η Κυβερνηση θα καταγγειλει διεθνως το γεγονος. Οι γονεις του Αποστολιδη ανησυχουν για την κατασταση της υγειας του και φοβουνται επιδεινωση των ψυχολογικων του προβληματων.
Προβαλλοντας απαραδεκτους ορους, το κατοχικο καθεστως Ντενκτας απετρεψε την επισκεψη των Ελληνοκυπριων, των οποιων οι γονεις ζουν υπο Τουρκικη κατοχη στην Καρπασια. Το κατοχικο καθεστως διεμηνυσε πως για να επιτρεψει την επισκεψη, που θα ειναι μονοημερη, θα πρεπει τα παιδια των εγκλωβισμενων να υποβαλουν αιτηση προς το λεγομενο Υπουργειο Εξωτερικων και 'Αμυνας του ψευδοκρατους. Η απαραδεκτη και εξευτελιστικη αξιωση του κατοχικου καθεστωτος, που επιδιωκει αναγνωριση με την εκμεταλλευση του ανθρωπινου πονου, απερριφθη.
Τα παιδια του Δημοτικου Σχολειου Ακακιου, χαρισαν σημερα στους σκλαβωμενους φιλους τους, λιγη απο την εορταστικη ατμοσφαιρα που απολαμβανουν στις ελευθερες περιοχες. Με καποια χρηματα που μαζεψαν η στερηθηκαν απο το χαρτζιλικι τους, και προσφεροντας καποια απο τα δικα τους δωρα που πηραν για τις γιορτες, συγκεντρωσαν 139 δεματα για τα εγκλωβισμενα παιδια, στο Ριζοκαρπασσο, την Αγια Τριαδα και τον Κορμακιτη, και τα παρεδωσαν στον Επιτροπο Προεδριας, Λεανδρο Ζαχαριαδη. Τα παιδια εστειλαν επισης μηνυμα αγαπης και συμπαραστασης και διαβεβαιωσαν οτι και αυτα αγωνιζονται για την επανενωση του νησιου.
Σε σημερινη του συνεδρια, το Κεντρικο Διοικητικο Συμβουλιο της ΟΕΛΜΕΚ απεδεχθη κατα πλειοψηφια την προταση Αναστασιαδη, η οποια αφορα αποφορτωση υλης των Φιλολογων και μειωση του ωραριου των καθηγητων ολων των κλαδων. Η αποφαση του Συμβουλιου παραπεμπεται προς επικυρωση σε Εκτακτη Παγκυπρια Συνδιασκεψη των Γενικων Αντιπροσωπων, η οποια θα συγκληθει μεχρι τις 10 Φεβρουαριου. Μεχρι τοτε, αναστελλονται ολα τα μετρα των Φιλολογων.
Ο Υπουργος Συγκοινωνιων και Εργων Αδαμος Αδαμιδης και η κοινοπραξια ΑΔΠ Σοφρεαβια, υπεγραψαν σημερα τα συμβολαια για την αναπτυξη των αερολιμενων Λαρνακας και Παφου. Η υπογραφη των συμβολαιων ειχε αρχικα προγραμματιστει για χθες αλλα αναβληθηκε, οταν εντοπιστηκε εν ενεργεια τεκτονικο ρηγμα στην περιοχη του αεροδρομιου Λαρνακας. Στα εγγραφα που υπογραφηκαν, τονισε ο Υπουργος Συγκοινωνιων, υπαρχουν οι σχετικες προνοιες για αντιμετωπιση του ενδεχομενου, αν οι διαπιστωσεις του Γερμανου εμπειρωγνομονα που θα μελετησει το θεμα, καταστησουν απαγορευτικη την περαιτερω εξελιξη του αερολιμενα.
Αβεβαιοτητα επικρατει στην Τουρκια, σε σχεση, με το αποτελεσμα των μεθαυριανων βουλευτικων εκλογων. Το Ισλαμικο Κομμα Ευημεριας, φερεται -συμφωνα με τις δημοσκοπησεις- να διεκδικει την πρωτη θεση, με βασικοτερο αντιπαλο το δεξιο Κομμα της Μητερας Πατριδος, υπο τον Μεσουτ Γιλμαζ. Το ποσοστο που αναμενεται να εξασφαλισει το καθε κομμα, κυμαινεται στο 22 -περιπου- τοις εκατον. Σε μικρη αποσταση, ακολουθει το Κομμα του Ορθου Δρομου της Πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ. Πιθανοτερη μετεκλογικη εξελιξη, θεωρειται η συνεργασια Τσιλερ και Γιλμαζ, παρα την σφοδρη αντιδικια του παρελθοντος. Πολιτικοι κυκλοι δεν αποκλειουν, ωστοσο, τον σχηματισμο κυβερνησης αναμεσα σε ενα απο τα δυο κομματα με την αριστερα.
Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο. Στη Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν σημερα 18 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και τη Λαρνακα 18 με 10, στη Λεμεσο 20 με 9, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 9 και τελος στον Προδρομο 9 με 3. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως βορειοι ασθενεις, 2 με 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 5 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 7 στα παραλια. Αυριο Σαββατο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος με λιγες αραιες τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως νοτιοανατολικοι ασθενεις, μεχρι μετριοι, 3 με 4 και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 18 βαθμους. Τοσο την Παραμονη οσο και την ημερα των Χριστουγενων, ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες τοπικες νεφωσεις. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει ουσιαστικη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 22 December 1995 - 21:42:55