Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-29

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε και Χρονια Πολλα.
Δεν δεχομαστε λεονταρισμους απο κανενα, δηλωσε ο Υπουργος 'Αμυνας, Κωστας Ηλιαδης, απαντωντας στις προκλητικες δηλωσεις του Τουρκου προεδρου, Σουλειμαν Ντεμιρελ, για ληψη αντιποινων σε περιπτωση που συνεχιστουν οι εξοπλισμοι της Εθνικης Φρουρας, στην Κυπρο.

Ο κυριος Ηλιαδης, ο οποιος μιλουσε κατα τη διαρκεια των επισκεψεων του σε φυλακια της Εθνικης Φρουρας, τονισε οτι απο δω και περα, το Ενιαιο Αμυντικο Δογμα θα χαρακτηριζει η εσωστρεφεια.

Τελικος στοχος κατεληξε ο κυριος Ηλιαδης, ειναι η απο-στρατοποιηση της Κυπρου.

Τις προγραμματισμενες επισκεψεις θα πραγματοποιουσε ο προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης, ο οποιος, υστερα απο προτροπη των θεραποντων ιατρων, περιορισε τις εξοδους του, λογω κρυολογηματος.


Το Συμβουλιο Εθνικης Ασφαλειας της Τουρκιας καλεσε τη νεα κυβερνηση συνασπισμου που θα προκυψει στη χωρα, να τηρησει ακομα πιο αδιαλλακτη σταση στο Κυπριακο.

Τρεις μερες πριν την Τελωνειακη Ενωση, η 'Αγκυρα πεταξε τον "Φερετζιε" και εδειξε στον κοσμο το πραγματικο της προσωπο στο Κυπριακο.

Το Συμβουλιο Εθνικης ασφαλειας της Τουρκιας, προειδοποιησε την Τανσου Τσιλερ οτι σε περιπτωση που αναλαβει και παλι την Πρωθυπουργια της χωρας δεν πρεπει να προβει σε παραχωρησεις στο Κυπριακο, ακομα και αν τις παραχωρησεις τις ζητησουν, ειτε οι Ηνωμενες Πολιτειες, ειτε η Ευρωπαικη 'Ενωση.


Στην Τουρκια, συνεχιζονται οι προσπαθειες γεφυρωσης του χασματος, το οποιο χωριζει τα δυο μεγαλα κομματα της δεξιας και παρεμποδιζει την δημιουργια κυβερνητικου συνασπισμου.

Η απερχομενη Πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ, δηλωσε οτι η ηγεσια των δυο κεντροδεξιων κομματων, πρεπει να εργαστει για να φραξει το δρομο στους Ισλαμιστες.

Παντως ο Προεδρος της χωρας Σουλειμαν Ντεμιρελ, δεν αναμενεται να αναθεσει την εντολη σχηματισμου κυβερνησης σε οποιονδηποτε πριν απο τα μεσα Ιανουαριου, οποταν θα συνελθει στην πρωτη της συνεδρια η Νεα Τουρκικη Εθνοσυνελευση.


Εντονη κριτικη στην τακτικη της Τουρκιας να οικοδομει ανεξελεγκτα φραγματα στον ποταμο Ευφρατη, ασκησαν οκτω Αραβικες χωρες.

Οι αντιπροσωπεις οκτω Αραβικων κρατων συναντηθηκαν στην Δαμασκο και συζητησαν -μεταξυ αλλων θεματων- και την κατασταση, οπως αυτη διαμορφωνεται απο την αδιαλλακτη Τουρκικη σταση στο θεμα.

Με την οικοδομηση των φραγματων, η Τουρκια απολαμβανει -παρανομα- την μεριδα του λεοντος απο το νερο του ποταμου.

Οι συνεπειες για την γεωργια και κατ'επεκταση την οικονομια διαφορων χωρων της περιοχης και κυριως της Συριας και του Ιρακ ειναι τεραστιες.


Επαφες με την πολιτικη ηγεσια της Κυπρου, θα εχει στις επτα και οκτω Ιαννουαριου, πολυμελης αντιπροσωπεια της Σοσιαλιστικης ομαδας του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, με επικεφαλης την προεδρο της ομαδας Πωλιν Γκριν.

Η αντιπροσωπεια ερχεται στην Κυπρο, υστερα απο προσκληση του Σοσιαλιστικου κομματος ΕΔΕΚ.

Επικεντρο των επαφων της αντιπροσωπειας θα ειναι το Κυπριακο και η ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Εν τω μεταξυ, αντιπροσωπεια της Γερμανικης Σοσιαλιστικης ομαδας εφθασε στη Παφο, για ολιγοημερη παραμονη, ενοψει της Συνοδου του προεδριου της Σοσιαλιστικης ομαδας του Ευρωκοινοβουλιου.


Ο πρωην υπουργος Οικονομικων, Φαιδρος Οικονομιδης υποβληθηκε χθες βραδυ σε μεταμοσχευση καρδιας, στο νοσοκομειο Ρογιαλ Μπρομπτον του Λονδινου, οπου βρικεται απο τον περασμενο Απριλιο.

Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν, το οποιο εξεδοθη το μεσημερι, η κατασταση της υγειας του κυριου Οικονομιδη ειναι σταθερη.

Την μεταμοσχευση διενηργησε ο διεθνους φημης Καρδιοχειρουργος, Μαγκντι Γιακουμπ, επικεφαλης ομαδας ιατρων.

Συμφωνα με τον ανταποκριτη μας στην Βρετανικη πρωτευουσα, ο κυριος Γιακουμπ, δηλωσε μετα την επεμβαση, οτι ειναι συγκρατημενα αισιοδοξος.


Σταθεροποιημενη χαρακτηριζεται η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.

Συμφωνα με το νεωτερο ιατρικο δελτιο που εκδοθηκε λιγο πριν τις δυο το μεσημερι, η αναπνευστικη και η νεφρικη λειτουργια, δεν παρουσιασαν σημαντικες μεταβολες και συνεχιζεται η περιοδικη υποστηριξη τους απο αναπνευστηρα και τεχνητο νεφρο.

Η αντι-μικροβιακη αγωγη, καταληγει το ιατρικο ανακοινωθεν, συνεχιζεται.

Το πρωι διαδοθηκε οτι υπηρχε το ενδεχομενο μεταφορας του κυριου Παπανδρεου, στο νοσοκομειο Βιθεσδα στην Ουασιγκτων.

Ο γιος του πρωθυπουργου, υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, ανεφερε στους δημοσιογραφους οτι δεν γνωριζει οτιδηποτε σχετικα με το θεμα.


Νεο θανατηφορο δυστυχημα σημειωθηκε σημερα το πρωι στην Παφο.

Θυμα αυτη τη φορα, ο εικοσαχρονος Βρεττανος, Πωλ Γειτς, μονιμος κατοικος Ταλας.

Ο Γειτς κατευθυνοταν απο την Ταλα στην Εμπα, οδηγωντας μοτοσυκλεττα μεγαλου κυβισμου, οταν, συμφωνα με την αστυνομια, σε καποιο σημειο του δρομου - κατω απο αγνωστες συνθηκες - εχασε τον ελεγχο της μοτοσυκλεττας και κτυπησε σε τοιχο.

Ο θανατος του ηταν ακαριαιος.


Συνεχιζονται απο αερος και θαλασσης, οι ερευνες για τον εντοπισμο του δευτερου χειριστη του Τουρκικου αεροσκαφους, το οποιο κατεπεσε χθες στο θαλασσιο χωρο ανοιχτα της Λεσβου.

Εν τω μεταξυ, το Ελληνικο Υπουργειο Εξωτερικων επροκειτο να προβει σε διαβηματα διαμαρτυριας, για την παραβιαση του εναεριου χωρου της Ελλαδας.

Σε δηλωσεις του, ο Υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ανεφερε οτι τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στο Αιγαιο, δεν θα αποδωσουν, εαν η Τουρκια δεν σταματησει να παραβιαζει τον Ελληνικο εναεριο χωρο.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 20 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 8, στην Λεμεσο 20 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 20 με 8 και τελος στον Προδρομο 9 με 5.

Αποψε θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις που σταδιακα θα πυκνωνουν. Τις πρωινες ωρες ενδεχεται να σχηματιστει κατα τοπους ομιχλη. Οι ανεμοι θα ειναι ανατολικοι, εως νοτιοανατολικοι ασθενεις, 2 με 3 μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και στους 8 στα παραλια.

Αυριο θα εμφανιζονται κατα διαστηματα νεφωσεις και αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες, ιδιαιτερα το απογευμα. Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε νοτιους εως νοτιοδυτικους, μετριους, 4 μποφορ και τοπικα δυνατους, 5 μποφορ, ενω η θαλασσα θα καταστει ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 18 περιπου βαθμους.

Την Κυριακη ενδεχεται να πεσουν λιγες βροχες, ενω την Πρωτοχρονια αναμενονται αυξημενες νεφωσεις και περισσοτερες βροχες. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 29 December 1995 - 17:53:08