Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-01

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι, καλησπερα σας και Καλη Χρονια.
Με την ευκαιρια του νεου ετους τελεσθηκε το πρωι στον καθεδρικο ναο Αγιου Ιωαννη στη Λευκωσια, η καθιερωμενη δοξολογια.

Της δοξολογιας προεστη ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος.

Παρεστησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης, αρχηγοι η εκπροσωποι των πολιτικων κομματων η ηγεσια της Αστυνομιας και της Εθνικης Φρουρας και πληθος κοσμου.

Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος ανεπεμψε δεηση για απελευθερωση της κατεχομενης γης μας, ανευρεση των αγνοουμενων και ειρηνη σε ολοκληρο τον κοσμο.

Στον Προεδρο ευχηθηκαν, ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, ο προεδρος της Βουλης, οι αρχηγοι η εκπροσωποι των κομματων, τα μελη του Υπουργικου Συμβουλιου, βουλευτες, το διπλωματικο σωμα, η αστυνομικη και στρατιωτικη ηγεσια και αλλοι.


Σε πανηγυρικη ατμοσφαιρα εψαλη το πρωι, στο Μητροπολιτικο ναο Αθηνων, η καθιερωμενη δοξολογια για το νεο ετος. Στη δοξολογια χοροστατησε ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος Σεραφειμ.

Συσσωμη η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια του τοπου, παρεστησαν στη δοξολογια.

Ο Προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας, αρχηγοι η εκπροσωποι κομματων, ο Προεδρος της Βουλης, ο Δημαρχος Αθηναιων, ευχηθηκαν ειρηνη, υγεια και το νεο ετος να ειναι καλυτερο για την Ελλαδα και τον ελληνικο λαο.


Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης, δηλωσε σημερα οτι το 1996 θα ειναι μια δυσκολη χρονια στην οποια θα ασκηθουν πιεσεις, τοσο στην Ελληνοκυπριακη οσο και στην Τουρκοκυπριακη πλευρα.

Αναφερομενος στην αναμενομενη αφιξη στην Κυπρο του Αμερικανου Υφυπουργου Εξωτερικων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, ανεφερε οτι δεν ειναι σωστο να γινονται δηλωσεις ενω η αλλη πλευρα κρατα τα χαρτια της κλειστα.

Εξαλλου ο προεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμου, Γιαννακης Ματσης, δηλωσε οτι θα μεταβει στις Ηνωμενες Πολιτειες, για να συναντηθει με τον Ριτσιαρντ Χολμπρουκ, οπου θα εχει μαζι του μια ευρεια συζητηση.

Για την συναντηση αυτη, ανεφερε ο κυριος Ματσης, εχει ενημερωθει ο Προεδρος της Δημοκρατιας.


Την αναγκη ενοτητας και ομοψυχιας για την προωθηση των δικαιων του Κυπριακου Ελληνισμου επεσημανε σημερα, για ακομα μια φορα, ο Αρχιεπισκοπος Κυπρου Χρυσοστομος.

Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, τονισε οτι ο μεγαλυτερος κινδυνος που διατρεξαμε ποτε στην ιστορια μας, ειναι η προσπαθεια της Τουρκιας για αλλοιωση του δημογραφικου χαρακτηρα της Κυπρου, με την μεταφορα και εγκατασταση εποικων.

Πρεπει, κατεληξε ο Αρχιεπισκοπος, να συνειδητοποιησουμε ολοι τον τεραστιο κινδυνο, και ευχηθηκε να εργαστουμε ολοι με την βοηθεια του Θεου να πετυχουμε την απελευθερωση της σκλαβωμενης γης μας.


Συνομιλιες για ενωση της Κυπρου με την Ελλαδα, με ανταλλαγμα την παραχωρηση ελληνικων εδαφων στην Τουρκια, επεδιωκαν το 1964-65 οι Αμερικανοι.

Αυτα αναφερονται σε εγγραφα του Φορειν Οφφις, τα οποια συμφωνα με τους κανονισμους περι απορρητου, αποδεσμευτηκαν χθες τα μεσανυκτα, μετα παρελευση τριαντα ετων.

Συμφωνα με αυτα, ο τοτε Αμερικανος Υπουργος Εξωτερικων Ντην Ρασκ, πιεζε τις Κυβερνησεις Ελλαδος και Τουρκιας, να αποδεχθουν την Ενωση, με εδαφικα ανταλλαγματα τα οποια φαινεται να αποδεχονταν οι δυο χωρες.

Εμποδιο σ' αυτη την προταση, συμφωνα με τα εγγραφα, παρουσιαζοταν ο Αρχιεπισκοπος Μακαριος, ο οποιος ανθιστατο σε λυση μη γνησιας Ενωσης.

Η αρνηση του Μακαριου, να παραδωσει την χερσονησο της Καρπασιας, ως βαση στους Τουρκους, ειχε ως αποτελεσμα τη γενεση νεων αμερικανοπνευστων ιδεων:την παραχωρηση απο την Ελλαδα ενος μεγαλου νησιου στην Τουρκια.

Προταση, για την οποια απεσυρε την συγκατανευση της η Ελληνικη Κυβερνηση και απερριψε η Τουρκια.

Εν τω μεταξυ, κληθεις να σχολιασει τα εγγραφα, ο Προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος Σπυρος Κυπριανου, τοτε Υπουργος Εξωτερικων, δηλωσε οτι ο Προεδρος Μακαριος, επεμενε σε λυση υπερ της Ενωσεως και οχι διπλης ενωσεως, ξεκαθαριζοντας οτι δεν προκειται να δωσει εδαφικα ανταλλαγματα στην Τουρκια και παραπεμποντας το θεμα στην Ελληνικη Κυβερνηση.

Ο τοτε Πρωθυπουργος Γεωργιος Παπανδρεου, προσθεσε ο κυριος Κυπριανου, αρχικα συγκατενευσε σε παραχωρηση εδαφους στην Τουρκια, επι ενοικιω, στο τελος ομως απεσυρε την συγκαταθεση του.

Σε λακωνικες αναφορες στα εγγραφα του Φορειν Οφφις, προεβησαν και ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης και αρχηγοι κομματων.


Σταθερη ειναι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου της Ελλαδας, Ανδρεα Παπανδρεου, κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο, συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν.

Η αναπνευστικη λειτουργια προστιθεται, υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα. Ο ασθενης υποβαλλεται σε αιμοκαθαρση ενω τα αποτελεσματα των βιοψιων νεφρου και δερματος αναμενονται.

Ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακης Τζοχατζοπουλος, σε δηλωσεις του, επιβεβαιωσε την καλη πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου.

Ο Πρωθυπουργος αφου δεχθηκε τις ευχες του κυριου Τζοχατζοπουλου για το νεο ετος και γρηγορη αναρρωση, ευχαριστησε τοσο τον ιδιο οσο και τον ελληνικο λαο για τη συμπαρασταση του ολες αυτες τις ημερες.


Ενα υγιεστατο αγορακι ειναι το πρωτο μωρο που γεννηθηκε στη Λευκωσια, στο Μακαρειο Νοσοκομειο.

Προκειται για το αγορακι του ζευγους Λουκα και Μηλιτσας Κωνσταντινου απο το Καμπι Φαρμακα, που ηρθε στον κοσμο στις 8:45 το πρωι.

Αγορακια ειναι και τα πρωτα μωρα που γεννηθηκαν στα Νοσοκομεια των αλλων πολεων.


Αναιμακτο μπηκε το 1996 στην Κυπρο, αφου ουτε την εβδομαδα των Χριστουγεννων αλλα ουτε και της Πρωτοχρονιας, ειχαμε θανατηφορα δυστυχηματα.

Η εκστρατεια προληψης των τροχαιων δυστυχηματων που πραγματοποιει η αστυνομια αυτη τη φορα ειχε θετικα αποτελεσματα.

Βασικη αιτια των λιγοστων σοβαρων τροχαιων δυστυχηματων που συνεβησαν, συμφωνα με τον Υπευθυνο του Ουλαμου τροχαιας αρχηγειου, Ανδρεα Παπα ηταν η ταχυτητα, το ποτο και η κουραση.

Η εκστρατεια της αστυνομιας θα συνεχιστει μεχρι τις 8 Ιανουαριου.


Αναποφευκτη ειναι πλεον η ληψη μετρων για την αντιμετωπιση των συνεπειων της ανομβριας, δηλωσε σημερα ο Υπουργος Γεωργιας Κωστας Πετριδης.

Ο πιο ανομβρος Δεκεμβρης του αιωνα ειναι ο Δεκεμβρης του 95.

Οι υπαρχουσες ποσοτητες στα φραγματα μπορουν να καλυψουν τις αναγκες τις φετινης χρονιας, ωστοσο η Κυβερνηση θα προχωρησει στην ληψη μετρων σε διετη βαση, αφου οπως επεσημανε ο Υπουργος Γεωργιας Κωστας Πετριδης, κανεις δεν μπορει να γνωριζει ποση θα ειναι η βροχοπτωση τη νεα χρονια.

Τα μετρα, θα αποφασισθουν σε συσκεψη που θα πραγματοποιηθει στο Υπουργειο Γεωργιας μετα τις γιορτες.

Εξαλλου, ο κυριος Πετριδης, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση για την συμφωνια δασμων και εμποριου, γνωστη ως Γκαττ, που τιθεται απο σημερα σε εφαρμογη, δηλωσε οτι τα μετρα που ελαβε η κυβερνηση προστατευουν την εγχωρια γεωργικη παραγωγη.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για τον καιρο.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως συννεφιασμενος κια θα πεσουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιονατολικοι ως βορειοανατολικοι, ασθενεις εως μετριοι, 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 8 βαθμους.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κατα διαστηματα συννεφιασμενος και αναμενονται και παλι τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοανατολικοι εως νοτιοδυτικοι μετριοι, 4 εως 5 μποφορ και η θαλασσα ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 18 περιπου βαθμους.


Κυριες και κυριοι, καλο βραδυ και καλη χρονια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 2 January 1996 - 17:46:30