Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-04

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε και Καλη Χρονια.
Ο Υφυπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας Εμμανουελε Σκαμακα, ο οποιος εφθασε το απογευμα στην Κυπρο ειχε ηδη την πρωτη του συναντηση με τον Υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη και αυτη την ωρα συνανταται με τον Προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη.

Ο Ιταλος Υφυπουργος, του οποιου η χωρα προεδρευει αυτο το εξαμηνο της Ευρωπαικης `Ενωσης, διερευνα κατα τις επαφες του στην Κυπρο τροπους με τους οποιους θα μπορουσε να εκδηλωθει κατα εμπρακτο τροπο το ενδιαφερον της Ευρωπης για το Κυπριακο προβλημα.

Πρωτη ενεργεια του κυριου Σκαματα θα ειναι να υποβαλει εκθεση στο Ιταλικο Υπουργειο Εξωτερικων.

Στη συνεχεια το θεμα αναμενεται να συζητηθει στα αρμοδια οργανα της Ευρωπαικης `Ενωσης.

Ο κυριος Σκαμακα θα αναχωρησει απο την Κυπρο αυριο.


Προς νεα αναβολη, πιθανοτατα οριστικη αυτη την φορα, οδηγειται η απο καιρο αναμενομενη, και συνεχως αναβαλλομενη, επισκεψη Χολμπρουκ.

Αυτο προκυπτει απο χθεσινες δηλωσεις του Αμερικανου αξιωματουχου, ο οποιος επανελαβε, παραλληλα, την προθεση του να αποσυρθει απο την πολιτικη σκηνη, στο τελος Φεβρουαριου.

Ανασταλτικος παραγοντας, για την επισκεψη του Αμερικανου Υφυπουργου εξωτερικων, στο τριγωνο Λευκωσια- Αθηνα- Αγκυρα, ειναι, συμφωνα με τον ιδιο, η πολιτικη ασταθεια στην Τουρκια.


Αρχισε σημερα στη Λευκωσια, η 1ξη Συνοδος, των Προεδρων των Κοινοβουλιων της Κοινοπολιτειας.

Τοσο ο προεδρος της Δημοκρατιας, ο οποιος κηρυξε την εναρξη των εργασιων, οσο και ο Προεδρος της Βουλης Αλεξης Γαλανος, αναφερθηκαν στη συνεχιζομενη παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων απο την Τουρκια, και ζητησαν την συμπαρασταση της κοινοπολιτειας στον αγωνα που διεξαγουμε.

Η Προεδρος του Βρεττανικου Κοινοβουλιου Μπετι Μπουθροιτ, μιλωντας εκ μερους των κρατων μελων της Κοινοπολιτειας, ανεφερε οτι κανενα κρατος της κοινοπολιτειας δεν μπορει να παραβλεψει τη διαιρεση της Κυπρου η οποια καταστρεφει το νησι.

Στη συνοδο, λαμβανουν μερος πενηντα-εξι Προεδροι Κοινοβουλιων, απο σαραντα-τεσσερεις χωρες, αριθμος που αποτελει επιδοση.


Με την κατηγορια της παρανομης εισοδου στην Κυπριακη Δημοκρατια μεσω του μη εγκεκριμενου λιμανιου της κατεχομενης Αμμοχωστου οδηγηθηκε σημερα ενωπιον του επαρχιακου Δικαστηριου Λευκωσιας ο Τουρκος Αλι Ισχαν Γιασαρ.

Σε δηλωσεις του προσερχομενος στο Δικαστηριο ο Γιασαρ ειπε πως κατεφυγε στις ελευθερες περιοχες λογω της καταπιεσης που ασκουσε πανω του το καθεστως Ντενκτας.

Στο δικαστηριου, ο Γιασαρ ανεφερε μεσω μεταφραστη, οτι δεν θελει δικηγορο και αφου παραδεκτηκε ενοχη στις κατηγοριες, ζητησε οπως του επιτραπει να δουλεψει στις ελευθερες περιοχες η να σταλει στην Αγγλια η τη Γερμανια.

Το δικαστηριο επεφυλαξε για αυριο την επιβολη της ποινης του.

Χθες το πρωι ο Γιασαρ περασε στις ελευθερες περιοχες απο το οδοφραγμα παρα την Πυλη Παφου και πηγε σε κοντινο σταθμο βενζινης οπου ειπε στον ιδιοκτητη οτι ειναι Κουρδικης καταγωγης και ηρθε απο τα κατεχομενα γιατι δεν αντεχε την καταπιεση απο το καθεστως Ντενκτας.


Ψευδοδικαστηριο στα κατεχομενα εξετασε το πρωι εφεση για την λεγομενη καταδικη του Γιαννη Αποστολιδη σε εννιαμηνη φυλακιση και προστιμο δεκα χιλιαδων λιρων.

Το ψευδοδικαστηριο θα εκδωσει την αποφαση του στις δωδεκα Ιανουαριου.

Ο Αποστολιδης, ο οποιος ειχε εισελθει στα κατεχομενα, στην περιοχη της Τυμπου, στις 16 του περασμενου Νοεμβριου, εχει καταδικαστει απο ψευδοδικαστηριο σε εννιαμημη φυλακιση και προστιμο 10 χιλιαδων λιρων με το αιτιολογικο οτι εισηλθε παρανομα στα κατεχομενα και προκαλεσε δηθεν ζημιες στο παρανομο αεροδρομιο της Τυμπου.


Στην λυση της παρακεντησης κατεφυγαν οι θεραποντες ιατροι του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, αφου οι αλλεπαλληλες αιμοκαθαρσεις και αιμοδιηθησεις στις οποιες υποβαλλοταν συνεχως ο ασθενης, δεν εδωσαν ικανοποιητικα αποτελεσματα.

Η επεμβαση της παρακεντησης αρχισε λιγο μετα το μεσημερι, προκειμενου να αφαιρεθει πλευρητικο υγρο απο το αριστερο μερος του θωρακα, και να διευκολυνθει με αυτο τον τροπο η αναπνευστικη και καρδιακη λειτουργια.

Περα απο το νεο στοιχειο της παρακεντησης και το τελευταιο ιατρικο δελτιο κινειται στο ιδιο μηκος κυματος με αυτα των προηγουμενων ημερων.

Λακωνικα αναφερει οτι η κατασταση του πρωθυπουργου παραμενει σταθερη και η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα.


Ο Προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος απερριψε την προταση του προεδρου της πολιτικης Ανοιξης Αντωνη Σαμαρα, με την οποια του ζητουσε να παραιτηθει ωστε να οδηγηθει η χωρα σε προωρες εκλογες, για να αρθει με τον τροπο αυτο, το πολιτικο προβλημα που δημιουργηθηκε απο την παρατεταμενη ασθενεια του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.

Εν τω μεταξυ, ο προεδρος Στεφανοπουλος ενημερωθηκε σημερα απο τον προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη, για τις διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ, αναφορικα με την επιλυση του πολιτικου προβληματος.

Την ιδια ωρα, η Εκτελεστικη Επιτροπη και το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, επεκυρωσαν ομοφωνα την εισηγηση του προεδρου του Κομματος Μιλτιαδη `Εβερτ, για καταθεση προτασης μομφης κατα της Κυβερνησης.


Στην τελικη ευθεια μπηκε η πολυκροτη δικη για την απαγωγη και τον φονο της 26χρονης Δανεζας ξεναγου Λουιζας Τζενσεν, που εκδικαζεται ενωπιον του Μονιμου Κακουργοδικειου στην Λαρνακα.

Με την καθαθεση του Ιατροδικαστη Μαριου Ματσακη επανηρχισε σημερα η δικη των τριων Βρεττανων Στρατιωτων που κατηγορουνται για το φονο της Τζενσεν περυσι τον Σεπτεμβρη στην Αγια Ναπα.

Ο Ιατροδικαστης Μαριος Ματσακης κατα την σημερινη διαδικασια αναφερθηκε στα ευρηματα της ιατρικης εξετασης στην οποια προεβει στον ενα εκ των κατηγορουμενων `Αλαν Φορντ, λεγοντας οτι εντοπισε κυλιδες αιματος τοσο στα ρουχα οσο και στο σωμα του.

Αυριο ο κυριος Ματσακης θα αναφερθει στις εξετασεις που προεβει για τους δυο αλλους Βρεττανους κατηγορουμενους, Τζαστιν Φαουλερ και Τζεφ Περνελ.


Εικοσιπεντε χιλιαδες εργαζομενοι στην Οικοδομικη Βιομηχανια υπεβαλαν σημερα προς την Ομοσπονδια Συνδεσμων Εργολαβων Οικοδομων τα αιτηματα τους για ανανεωση των συλλογικων συμβασεων.

Στοχος των Συντεχνιων θα ειναι η εφαρμογη μιας τριετους συλλογικης συμβασης, η οποια θα ειναι ενταγμενη μεσα στα πλαισια της αναπτυξης της οικονομιας.

`Οπως ανεφερε στον ΛΟΓΟ ο Γενικος Γραμματεας της Ομοσπονδιας Οικοδομων κ. Κλειτου, τα αιτηματα των εργαζομενων στην οικοδομικη βιομηχανια,τα οποια προβλεπουν αυξησεις υψους τριαμισυ τοις εκατον ετησιως και παρεμφερη ωφεληματα, ειναι διαπραγματευσιμα, οι προτασεις ειναι λογικες, μεσα στα πλαισια της αναπτυξης της οικονομιας.


Το τιμαριθμικο επιδομα αυξανεται απο την πρωτη Ιανουαριου 1996 κατα 4,45 εκατοστιαιες μοναδες, φτανοντας στο 177,46 τοις εκατον στον βασικο μισθο.

Συμφωνα με στοιχεια του Τμηματος Στατιστικης και Ερευνων, ο δεικτης τιμων Καταναλωτη κατα την περιοδο Ιουλιου Δεκεμβριου 1995, αυξηθηκε κατα 1,63 τοις εκατον σε σχεση με την πρωτη εξαμηνια του ετους, φτανοντας στις 113.56 μοναδες.

Αυξημενος ειναι επισης ο δεικτης τιμων του 1995 κατα 2,61 τοις εκατον σε σχεση με το 1994.


Ολοκληρωνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρο, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 8, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 9, στην Λεμεσο 17 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 12 και τελος στον Προδρομο 5 με 3.

Αποψε οι νεφωσεις θα πυκνωσουν, κατα διαστηματα και θα δινουν τοπικες βροχες και μεμονωμενες καταιγιδες. Στο Τροοδος η βροχη θα εναλλασσεται με χιονοπτωση. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μεχρι μετριοι, 3 εως 4 Μποφορ γενικα, για να τρεπονται σε μεταβλητους δυνατους, 5 εως 6 Μποφορ, στις καταιγιδες. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους, στο εσωτερικο και στους 8, στα παραλια.

Αυριο οι νεφωσεις θα πυκνωσουν και θα πεφτουν βροχες και θα ξεσπουν μεμονωμενες καταιγιδες. Στο Τροοδος θα πεσουν και χιονια. Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοδυτικοι μετριοι 4 Μποφορ για να τρεπονται σε μεταβλητους δυνατους 5 εως 6 Μποφορ, στις καταιγιδες. Η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στοσυ 14 βαθμους, στο εσωτερικο και στους 16 στα παραλια.

`Αστατος θα παραμεινει ο καιρος και το Σαββατοκυριακο. Θα πεφτουν τοπικες βροχες, ραγδαιες σε μερικες περιπτωσεις και, στα ορεινα, θα σημειωνονται και χιονοπτωσεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη, παραπερα, πτωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 4 January 1996 - 14:26:46