Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-05

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε και Καλη Χρονια.
Ο Υπαρχηγος της Αστυνομιας, Κωστας Παπακωστας, υπεβαλε σημερα την παραιτηση του, η οποια εγινε δεκτη απο τον προεδρο της Δημοκρατιας.

Ο προεδρος Κληριδης διορισε τον εκ των Βοηθων Αρχηγων της Ασυνομιας, Πανικο Χατζηλοιζου στη θεση του Υπαρχηγου.

Συμφωνα με επισημη ανακοινωση, ο προεδρος Κληριδης αποδεχθηκε την παραιτηση του κυριου Παπακωστα, η οποια του υποβληθηκε με επιστολη χθεσινης ημερομηνιας.

Το θεμα ειχε απασχολησει συσκεψη στο προεδρικο, στην οποια ελαβαν μερος ο προεδρος της Δημοκρατιας, ο Υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξεως και ο Γενικος Εισαγγελεας.


Ξεκαθαρο μηνυμα προς ολες τις κατευθυνσεις οτι δεν αποδεχεται αποκλισεις απο το πλαισιο της αποφασης της 6ης Μαρτιου εστειλε σημερα η Κυπριακη Κυβερνηση, υστερα απο αλλεπαλληλες αναφορες για την αναγκη πραγματοποιησης επαφων της Ευρωπαικης Ενωσης με την Τουρκοκυπριακη Κοινοτητα, που περιεχονται στην τελευταια εκθεση του προεδρου Κλιντον προς το Κογκρεσο, για το Κυπριακο.

Σε σχετικη δηλωση προεβη ο Κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης, τονιζοντας οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που βλεπουμε τετοιου ειδους παροτρυνσεις.

Ο κυριος Κασουλιδης τονισε οτι η κυβερνηση δεν διαφωνει με τις ενημερωτικες επαφες με οργανωμενα συνολα της Τουρκοκυπριακης Κονοτητας, εφοσον τα συνολα αυτα δεν αποτελουν οργανα του παρανομου καθεστωτος.


Η κυπριακη κυβερνηση προεβη σημερα σε υποδειξεις προς την Ιταλικη κυβερνηση, αναφορικα με τις δηλωσεις του Ιταλου Υφυπουργου εξωτερικων, Εμανουελ Σκαμακα, ο οποιος χθες αποκαλεσε τον Ραουφ Ντενκτας, προεδρο και εξοχωτατο.

Οι υποδειξεις εγιναν στην πρεσβειρα της Ιταλιας, στην Κυπρο, Γκρατσιελλα Σιμπολοττι, σε συναντηση που ειχε με τον διευθυντη του γραφειου του Υπουργου εξωτερικων, Ανδρεα Μαυρογενη. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης επεσημανε οτι υπηρξε διαφορα τονου, μεταξυ των δηλωσεων που εκανε ο κυριος Σκαμακα στο Αεροδρομιο Λαρνακας και αυτων που εκανε στην συναντηση με τον κατοχικο ηγετη Ραουφ Ντενκτας.

Πριν την αναχωρηση του, ο Ιταλος υφυπουργος, απεφυγε να σχολιασει το γεγονος οτι αποκαλεσε τον Ντεκτας προεδρο και εξοχοτατο, παρα τις επιμονες ερωτησεις των δημοσιογραφων.


Η Κινα υποστηριζει μια δικαιη και λογικη επιλυση του Κυπριακου, η οποια θα βασιζεται στα ψηφισματα των Ηνωμενων Εθνων.

Στη δηλωση αυτη προεβη ο Υφυπουργος Εξωτερικων της Κινας, Ζενγκπει Τιαν, υστερα απο τη συναντηση που ειχε με τον προεδρο της Δημοκρατιας.

Ο Κινεζος υφυπουργος ανεφερε οτι η χωρα του υποστηριζει τις προσπαθειες και προθεσεις του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων για επιλυση του Κυπριακου, και προσθεσε οτι η Κινα, σαν μονιμο μελος του Συμβουλιου Ασφαλειας, θα πραξει αυτο που της αναλογει.

Ο κυριος Τιαν, υποστηριξε οτι πρεπει να υπαρξει καποια προοδος οσον αφορα την εφαρμογη των ψηφισματων των Ηνωμενων Εθνων για την Κυπρο και οτι ολες οι αναμιγμενες χωρες πρεπει να συμβαλουν προς αυτη την κατευθυνση.


Την ιδιαιτερη σημασια που εχει η συνοδος των προεδρων των κοινοβουλιων στην προσπαθεια της Κυπρου για διαφωτιση, επεσημανε ο προεδρος της Βουλης και προεδρος της συνοδου των προεδρων των κοινοβουλιων της κοινοπολιτειας, Αλεξης Γαλανος.

Το κυριοτερο οπλο που εχουμε στον αγωνα που διεξαγουμε για απελευθερωση της Κυπρου, τονισε ο κυριος Γαλανος, ειναι η κρατικη μας οντοτητα, η οποια ενισχυεται.

Ο κυριος Γαλανος επεσημανε την σημασια της συνοδου, και στην προσπαθεια διαφωτισης για το κυπριακο.


Σε σημερινη μαραθωνια συνεδρια, το εκτελεστικο γραφειο του ΠΑΣΟΚ αποφασισε οτι πρεπει μεχρι τα μεσα Ιανουαριου να δοθει οριστικη λυση στο πολιτικο προβλημα της χωρας.

Μεχρι τις 20 Ιανουαριου, ημερομηνια συγκλησης της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπεια του εκτελεστικου γραφειου θα επιδιωξει συναντηση με τον Πρωθυπουργο, για να του εκθεσει τα πολιτικα δεδομενα, προκειμενου να διασφαλισει τη συναινεση του για τις πολιτικες εξελιξεις.

Εν τω μεταξυ, ο Υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, δηλωσε οτι τις επομενες μερες θα ενημερωσει τον πατερα του για το πολιτικο προβλημα που δημιουργειται με την συνεχιζομενη ασθενεια του.


Εν τω μεταξυ, σταθεροποιημενη παραμενει κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο, η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.

Οπως αναφερεται στο τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, ο κυριος Παπανδρεου, υποβαλλεται καθε δευτερη ημερα σε αιμοκαθαρση, με τεχνητο νεφρο. Η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριζεται κατα αραια χρονικα διαστηματα απο αναπνευστηρα. Η αναπνευστικη φυσικοθεραπεια και κινησιοθεραπεια, συνεχιζονται.

Εξ'αλλου, απο ηπατιτιδα Β, διαπιστωθηκε οτι πασχει η συζυγος του πρωθυπουργου, Δημητρα Λιανη.

Συμφωνα με γραπτη ιατρικη βεβαιωση του αναπληρωτη καθηγητη παθολογιας και θεραποντος ιατρου της κυριας Παπανδρεου, κυριου Μανεση, η συζυγος του Ελληνα πρωθυπουργου, πασχει απο ιογενη ηπατιτιδα Β, σε αρχικη φαση εκδηλωσεως της, μετα απο προδρομα συμπτωματα, τεσσαρων ημερων.

Η νοσος δεν μεταδιδεται δια απλης επαφης και κατα συνεπεια η ασθενης, μπορει να επισκεπτεται τον πρωθυπουργο, χωρις κινδυνο μεταδοσεως της ασθενειας.


Ο Υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας Αντρει Κοζυρεφ, υπεβαλε σημερα την παραιτηση του στον Προεδρο της χωρας, Μπαρις Γιελτσιν.

Η παραιτηση εγινε αποδεκτη.

Ο κυριος Κοζυρεφ, εξελεγη βουλευτης τον περασμενο Δεκεμβριο και συμφωνα με το Ρωσικο Συνταγμα, δεν δικαιουται να κατεχει παραλληλα το υπουργικο αξιωμα.


Η Ρωσικη Ανω Βουλη, ενεκρινε σημερα με εκατον-τριαντα-επτα ψηφους υπερ και μονο δυο εναντιον, προταση του Προεδρου Γιελτσιν για αποστολη Ρωσικων στρατευματων στην Βοσνια.

Η προταση, η οποια κατατεθηκε μετα απο σχετικη συμφωνια της Ρωσικης Κυβερνησης με το ΝΑΤΟ, προνοει την αναπτυξη -εως το τελος του μηνα- χιλιων εξακοσιων Ρωσων στρατιωτων.

Αδιευκρινιστο παραμενει ωστοσο, ακριβως με ποιο τροπο οι Ρωσοι στρατιωτες, θα ενισχυσουν το εργο της Νατοικης δυναμης, αφου η κυβερνηση της Μοσχας εχει καταστησει σαφες, οτι δεν θα υπαγονται στις διαταγες της βορειο-ατλαντικης συμμαχιας.


Την παραιτηση του, υπεβαλε ο Πρωθυπουργος της Ιαπωνιας Τομιτσι Μουραγιαμα.

Η παραιτηση Μουραγιαμα δεν συνεπαγεται, ωστοσο, κατ'αναγκην προσφυγη στις καλπες.

Τα κομματα που συμμετεχουν στον κυβερνητικο συνασπισμο αναμενεται -εντος των ημερων- να ορισουν τον διαδοχο του παραιτηθεντος.


Διμηνη φυλακιση επεβαλε σημερα το Επαρχιακο Δικαστηριο Λευκωσιας στον Τουρκο Αλι Ισχαν Γιασαρ, ο οποιος περασε στις ελευθερες περιοχες αφου εφθασε στην Κυπρο, απο το παρανομο λιμανι της Αμμοχωστου.

Εξερχομενος του δικαστηριου ο Τουρκος διεψευσε πληροφοριες που μεταδοθηκαν οτι εχει καποια συγγενεια με τον Τουρκοκυπριο Ερκαν Ειμες.

Ωστοσο η αστυνομια δεν μπορει να επιβεβαιωσει η να διαψευσει καμια πληροφορια, σχετικα με τα στοιχεια του Τουρκου λογω του οτι δεν εχει τιποτα στα χερια της που να μαρτυρει τα ακριβη στοιχεια της ταυτοτητας του.


Οι βροχες των τελευταιων ημερων ειναι μεγαλης οικονομικης σημασιας για τον τοπο και εχουν διαφοροποιησει την κατασταση προς το καλυτερο.

Η βροχοπτωση εφθασε το 83% της κανονικης για την περιοδο αυτη και η ροη στα φραγματα κρινεται ικανοποιητικη.

Αυτο αναφερθηκε σε υπηρεσιακη συσκεψη που εγινε στο υπουργειο Γεωργιας και φυσικων πορων, υπο την προεδρια του υπουργου Γεωργιας Κωστα Πετριδη.

Τα μετρα για εξοικονομιση νερου δεν θα επιβληθουν λογω της διαφοροποιησης της καταστασης με τις τελευταιες βροχες δηλωσε υπουργος Γεωργιας, τονιζοντας ταυτοχρονα την αναγκη για δημιουργια υδατικης συνειδησης με προβολες ταινιων στα σχολεια και την αναρτυση αφισων σε δημοσιους χωρους.

Αποψε ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος με τοπικες βροχες και μεμονωμενες καταιγιδες. Στις ψηλοτερες κορυφες του τροοδους θα σημειωθει ελαφρα χιονοπτωση. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι εως βορειοδυτικοι ασθενεις, 3 μποφορ και μεταβλητοι δυνατοι 5 μποφορ στις περιοχες των καταιγιδων. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη εως ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 9 στα παραλια.

Αυριο τοπικα οι νεφωσεις θα πυκνωσουν και θα πεσουν και παλι τοπικες βροχες και λιγα χιονια στις ψηλοτερες κορυφες του Τροοδους. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι εως δυτικοι, μετριοι μεχρι δυνατοι, 4 με 5 μποφορ και η θαλασσα ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 17 στα παραλια

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 5 January 1996 - 17:34:50