Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-10

Logos (ELOT 928) Directory

From: Panayiotis Zaphiris <pzaphiri@Glue.umd.edu>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Παραθυρο ευκαιριας και καταλυτη για επιλυση του Κυπριακου χαρακτηρισε την ενταξιακη πορεια της Κυπρου προς την Ενωμενη Ευρωπη, ο Αναπληρωτης Πρωθυπουργος και Υπουργος Εξωτερικων της Ιρλανδιας Ντικ Σπρινγκ.

Ο Ιρλανδος Υπουργος, χαρακτηρισε σημαντικο το χρονο της επισκεψης του στην Κυπρο, λογω των διεργασιων που γινονται στο κυπριακο και λογω της επικειμενης αναληψης της προεδριας της Ενωμενης Ευρωπης απο τη χωρα του.

Μεταφεροντας τη εμπειρια της χωρας του και του ιδιου προσωπικα στην λυση του βορειοιρλανδικου, ο κυριος Σπρινγκ χαρακτηρισε ως σημαντικες προυποθεσεις, την θεληση για λυση, την ανεκτικοτητα και τον σεβασμο της ιστοριας.

Ο Ιρλανδος επισημος ο οποιος ειχε σημερα το πρωι συναντησεις με τον Υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη και τον Προεδρο Κληριδη, θα συναντηθει επισης με τον Ραουφ Ντενκτας αυριο το πρωι.

Σημερα το απογευμα συναντηθηκε με τον αναπληρωτη αντιπροσωπο του Γενικου Γραμματεα Γκουσταβ Φεισσελ.


Η κυβερνηση, διεψευσε σημερα, οτι η αποφαση του Εθνικου Συμβουλιου, η οποια θετει το θεμα της Κυριαρχιας εκτος διαπραγματευσης, ειναι προιον πιεσεων, απο τα κομματα της Αντιπολιτευσης.

Επισημαινοντας το ομοφωνο της αποφασης του Εθνικου, ο κυριος Κασουλιδης, υπογραμμισε, οτι η διακριση του ενιαιου και αδιαιρετου της κυριαρχιας, απο τις αρμοδιοτητες των ομοσπονδων καντονιων, ηταν ανεκαθεν θεση του Προεδρου Κληριδη, και συνεπως δεν τιθεται θεμα στροφης, η πιεσεων.

Η διευκρινηση, τονισε ο κυριος Κασουλιδης, κριθηκε αναγκαια, προκειμενου να αντιπετωπισθει ο ελιγμος Ντενκτας, ο οποιος επανειλημμενα συγχυζει την εννοια της Κυριαρχιας, με αυτη των εξουσιων και αρμοδιοτητων των καντονιων.


Ο προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης, αναχωρησε σημερα το πρωι για το Παρισι, οπου θα παραστει αυριο σε τελετη μνημης για τον τεως προεδρο της Γαλλιας , Φρανσουα Μιττεραν,ο οποιος απεβιωσε τη Δευτερα σε ηλικια 79 χρονων.

Στην Γαλλια οι σημαιες κυματιζουν μεσιστιες και εχει κηρυχθει για αυριο Εθνικο πενθος, ενω χιλιαδες ανθρωποι, επωνυμοι και ανωμυμοι, εξακολουθουν να εναποθετουν λουλουδια εξω απο το κτιριο, οπου ο Μιτεραν αφησε την τελευταια του πνοη.

Εικοσι περιπου αρχηγοι κρατων και κυβερνησεων , αναμεσα στους οποιους ο Καγκελαριος της Γερμανιας Χελμουντ Κολ, ο Προεδρος του Ισραηλ Εζερ Βαισμαν και ο Προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος θα παραστουν αυριο στο τελετουργικο που θα ψαλει στον καθεδρικο ναο της Παναγιας των Παρισιων, την ιδια ωρα που θα γινεται η νεκρωσιμη ακολουθια και η ταφη του Φρανσουα Μιττεραν στην γενετειρα του Ζαρνακ, στην Νοτιοδυτικη Γαλλια.

Εν τω μεταξυ το πρωι ανοιξε στην Λευκωσια βιβλιο συλλυπητηριων για τον Φρανσουαν Μιττεραν στην οικια του Γαλλου πρεσβη. Το βιβλιο υπεγραψαν Ο Προεδρευων της Δημοκρατιας κυριος Λυσσαριδης, οι πολιτικοι αρχηγοι και αλλοι επισημοι.


Ασαφειες που χρηζουν περαιτερω διευκρινησεων, εντοπισε, στην εκθεση της Ηγεσιας της Αστυνομιας, ο Υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξεως, Αλεκος Ευαγγελου.

Συμφωνα με τον Κυβερνητικο Εκπροσωπο, ο κυριος Ευαγγελου εχει ηδη ζητησει, καποιες συμπληρωματικες διευκρινησεις.

Η εκθεση, αλλα και οι διευκρινησεις, θα προωθηθουν στον Προεδρο της Δημοκρατιας, αμεσως μετα την επιστροφη του απο την Γαλλια.

'Οσον αφορα το θεμα της συμμετοχης μελων της Αστυνομιας, σε φονους και αλλα σοβαρα εγκληματα, ο κυριος Κασουλιδης δηλωσε, οτι η Δυναμη εχει ηδη αρχισει την διερευνηση των καταγγελιων του Προεδρου της Δημοκρατιας.


'Εντονη αντιδραση στην μονομερη αυξηση των τιμων του ηλεκτρικου ρευματος, των τηλεφωνικων τελων και του ελαιολαδου, εκφραζουν οι οργανωσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ο Συνδεσμος Καταναλωτων.

Σε κοινη επιστολη τους προς τον Υπουργο Εμποριου και Βιομηχανιας, οι τρεις οργανωσεις, τον καλουν να παραπεμψει τα θεματα αυτα στην Επιτροπη Τιμων, ωστε να διαπιστωθει κατα ποσο οι ζητουμενες αυξησεις ειναι δικαιολογημενες η οχι.

Η μονομερης επιβολη των αυξησεων, επισημαινουν οι τρεις οργανωσεις,θα προκαλεσει ανασταστωση και θα εχει δυσμενεις επιπτωσεις στην Οικονομια.


Ισχυριζομενος οτι ειναι μελος της κυπριακης μαφιας, Ρωσος που διαμενει στη Λεμεσο, φερεται, μαζι με αγνωστο κουκουλοφορο, και τη χρηση πιστολιου, να απειλησε Λιθουανο ιδιοκτητη υπερακτιας εταιρειας, ν'αποδεχθη προσφορα προστασιας εναντι δεκαπεντε χιλιαδων δολλαριων.

Ο Ρωσσος υποπτος συνεληφθη απο την Αστυνομια και σημερα οδηγηθηκε στο Επαρχιακο Δικαστηριο Λεμεσου, το οποιο εξεδωσε διαταγμα τριημερης κρατησης του, ενω η Αστυνομια αναζητα τον κουκουλοφορο και το πιστολι.

Συλληφθεις ειναι ο 'Ολεκ Ντουτσιενκο, ενω συμφωνα με την καταγγελια στην Αστυνομια του παραπονουμενου Γκιεριους Γκαιζαουσκας, η υπο εξεταση υποθεση συνεβη χθες στη Λεμεσο.


Αγωνια επικρατει στα συνορα του Νταγκετσαν με την Τσετσενια, σε σχεση με την τυχη 165 Ρωσων οι οποιοι κρατουνται ομηροι απο Τσετσενους αυτονομιστες.

Οι Τσετσενοι, οι οποιοι ειχαν -χθες- καταλαβει δυο νοσοκομεια στην πολη Κιζλιαρ της Καυκασιας Δημοκρατιας του Νταγκεσταν, απελευθερωσαν σημερα τους περισσοτερους απο τους ομηρους τους.

Στη συνεχεια εγκατελειψαν την πολη με λεωφορεια, κρατωντας 165 -περιπου- ατομα ως ανθρωπινη ασπιδα.

Η αυτοκινητοπομπη καθηλωθηκε στα συνορα Νταγκετσαν και Τσετσενιας, επειτα απο απαιτηση του Ρωσικου Στρατου να αφαιθουν πρωτα ελευθεροι οι ομηροι.

Οι διακοσιοι-πενηντα, περιπου, αυτονομιστες απειλουν οτι εαν η αυτοκινητοπομπη δεν αφεθει να απομακρυνθει ανενοχλητη, θα αρχισουν να εκτελουν τους ομηρους.


Ο Ρωσος Προεδρος Μπορις Γιελτσιν, ανακοινωσε τον διορισμο του αρχηγου των Ρωσικων Μυστικων Υπηρεσιων Εβγκενι Πριμακωφ, στην θεση του Υπουργου Εξωτερικων.

Ο Πριμακωφ, ο οποιος υπηρξε ενας απο τους στενοτερους συνεργατες του πρωην Σοβιετικου ηγετη Μιχαηλ Γκορμπατσωφ, θα αντικαταστησει τον Αντρει Κοζυρεφ που παραιτηθηκε την περασμενη εβδομαδα.

Κατευναζοντας φοβους που εκφραστηκαν αμεσως μετα την ανακοινωση του ονοματος του νεου Υπουργου, ο Προεδρος Γιελτσιν, δηλωσε κατηγορηματικα, οτι η Ρωσικη εξωτερικη πολιτικη δεν προκειται να αλλαξει.


Στην Τουρκια, ο ηγετης του Ισλαμικου Κομματος Ευημεριας, Νετσμεττιν Ερμπακαν, συνεχιζει τις επαφες του, με στοχο τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου.

Το Ισλαμικο Κομμα Ευημεριας, το οποιο ελαβε -χθες- την εντολη σχηματισμου κυβερνησης απο τον Τουρκο Προεδρο Σουλευμαν Ντεμιρελ, διαθετει 158 εδρες στην Εθνοσυνελευση.

Για να σχηματισει κυβερνηση, υπολειπεται την ψηφο αλλων εκατον δεκα-οκτω.

Πολιτικοι παρατηρητες, θεωρουν μαλλον απιθανο το ενδεχομενο αυτο, δεδομενης της αρνησης ολων των κοινοβουλευτικων κομματων να συνεργαστουν με τους ισλαμιστες.

Ωστοσο ο ιδιος ο 'Ερμπακαν δηλωνει αισιοδοξος οτι θα κατορθωσει να σχηματισει κυβερνηση.


Ολοκληρωνεται τα μεσανυκτα στη Βουλη των Ελληνων με φανερη ονομαστικη ψηφοφορια η συζητηση της προτασης μομφης που κατεθεσε εναντιον της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, η Νεα Δημοκρατια, με αφορμη την παρατεινομενη ασθενεια του πρωθυπουργου.

Εντωμεταξυ στους κολπους του κυβερνωντος κομματος εχουν οξυνθει τα πνευματα, με αποτελεσμα οι διαφωνιες στελεχων στο θεμα της διαδικασιας αντικαταστασης του πρωθυπουργου, να μετατραπουν σε ανοιχτη αντιπαραθεση.

Η πλειοψηφια της ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ, πρωτοστατουντος του Κωστα Σημιτη, φερεται αποφασισμενη να προχωρησει στην αντικατασταση του πρωθυπουργου μεσα στον Ιανουαριο, ανεξαρτητα απο τις εξελιξεις στο Ωνασειο.

Υπαρχουν ομως και τα στελεχη, μεταξυ των οποιων και ο υπουργος εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, που εμμενουν στην αποψη οτι οι διαδικασιες δε μπορουν να προχωρησουν ερημην του πρωθυπουργου.


Ατμοσφαιρα ανησυχιας επικρατει στο Ωνασειο, λογω του πυρετου που παρουσιασε ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου κατα τις βραδυνες ωρες και οι γιατροι συνεχιζουν τις εξετασεις προκειμενου να εντοπισουν τα αιτια του πυρετου.

Ενδεικτικο, το γεγονος οτι, στο τελευταιο ιατρικο δελτιο, η κατασταση του πρωθυπουργου σε αντιθεση με τις προηγουμενες ημερες δεν περιγραφεται ως αμεταβλητη η σταθερη.

Συμφωνα με το ανακοινωθεν η αναπνευστικη λειτουργια κατα το τελευταιο 24ωρο υποστηριχθηκε απο αναπνευστηρα, μονο κατα τη διαρκεια της νυχτας, και επισημαινει οτι χθες εγινε συνεδρια αιμοκαθαρσης.

Διευκρινιζει ακομη οτι ο ασθενης παρουσιασε ελαφρα παροδικη πυρετικη κινηση, η προελευση της οποιας εξεταζεται.

Το προγραμμα κινησιοθεραπειας και αναπνευστικης φυσικοθεραπειας, συνεχιζεται.


Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αποψε θα σχηματιζονται κατα διαστηματα νεφωσεις που δυνατο να δωσουν και παλιν μεμονωμενες βροχες και λιγα χιονια στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες εως βορειοανατολικες διευθυνσεις ασθενεις μεχρι μετριοι 3 με 4 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 5 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 7 στα παραλια.

Αυριο θα εμφανιζονται παροδικες νεφωσεις που τοπικα θα ειναι πιο πυκνες με ενδεχομενο να πεσουν λιγες ελαφρες βροχες και στα ορεινα λιγα χιονια.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι εως βορειοανατολικοι μετριοι μεχρι δυνατοι 4 με 5 μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 15 βαθμους στο εσωτερικο και στους 17 στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 10 January 1996 - 15:06:10