Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-12

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Αξιοσημειωτη επιδοση παρουσιασε η Κυπριακη οικονομια το 1995, υποστηριζει η κυβερνηση.

Συμφωνα με ανακοινωση του Υπουργειου Οικονομικων που διαβασε ο κ υβερνητικος εκπροσωπος, το δημοσιο ελλειμα περιοριστηκε στα 50 εκ ατομμυρια λιρες, η 1,3% του ακαθαριστου εγχωριου προιοντος.

Το ποσοστο αυτο ειναι το χαμηλοτερο απο το 1972, και οφειλεται ς την ικανοποιητικη εισπραξη των φορων και στη συγκρατηση των δαπαν ων.

Το δημοσιο χρεος, μειωθηκε στο 54% εξαιρουμενου ομως του ενδοκυβ ερνητικου χρεους, ποσοστο το οποιο ειναι κατω απο το δεικτη του Μ ααστριχ ο οποιος ειναι 60%.

Ο πληθωρισμος μειωθηκε στο 2,6%.

Ο κυριος Κασουλιδης τονισε οτι δεν αναμενονται σημαντικες επιπτω σεις απο την εφαρμογη της συμφωνιας της ΓΚΑΤΤ.

Επανελαβε δε οτι δεν προκειται να υπαρξει αυξηση των συντελεστων του ΦΠΑ κατα το τρεχον ετος.


Εντυπωσιακη ανοδο παρουσιαζει τον τελευταιο καιρο το Κυπ ριακο Χρηματιστηριο.

Αυξημενες συναλλαγες, οι οποιες ανερχονται γυρω στα 2 εκατομμυρι α λιρες, υπερογκα κερδη και ελκυστικες αποδοσεις ειναι τα κυρια χ αρακτηριστικα της αγορας.

Η σημερινη χρηματιστηριακη συναντηση ηταν μια απο τις καλυτερε ς στην ιστορια του Κυπριακου χρηματιστηριου, τοσο απο αποψη συναλλα γων, οι οποιες ανηλθαν στα 2 εκατομμυρια 111 χιλιαδες λιρες, οσο και απο αποψη ανοδου των τιμων των μετοχων.

Λογω της κοσμοσυρροης που παρατηρηθηκε σημερα, δημιουργηθηκαν μι κροεπισοδεια, με αποτελεσμα να διακοπει η συναντηση για λιγα λεπτ α.


Επιχειρηση σε παγκυπρια κλιμακα εξαπελυσε σημερα το πρωι η αστυνομια, για διευκολυνση των ερευνων της για εξιχνιανση προσφ ατων σοβαρων εγκληματων.

Κατα τη διαρκεια της επιχειρησης διενεργηθηκαν ερευνες σε σπιτια , υποστατικα και αυτοκινητα δεκα προσωπων στη Λευκωσια, Λεμεσο, Λ αρνακα και στις ελευθερες περιοχες Αμμοχωστου.

Σε ερευνα που εγινε στο διαμερισμα του Σωτηρη Φλωριδη, 27 χρονων , μπαρμαν απο το Παραλιμνι, βρεθηκε ενσφαιρο περιστροφο.

Ο Φλωριδης, μαζι με τον Θεοδωρο Αργυρη Θεοδωρου και Παρη Προκοπη Παρασκευα απο την Παφο, που διαμενουν σε διαφορετικα δωματια, συν εληφθηκαν και οδηγηθηκαν ενωπιον του δικαστηριου, το οποιο εξεδως ε διαταγμα οκταημερης κρατησης.

Στο πλαισιο των ιδιων ερευνων συνεληφθη για διευκολυνση των ανακ ρισεων σχετικα με υποθεση κατοχης πιστολιου και ο Λουκας Φανιερος , 27 χρονων απο την Λαρνακα.

Εναντιον του Φανιερου εξεδοθη διαταγμα τριημερης κρατησης.


Στην Ελλαδα στο επικεντρο του ενδιαφεροντος, βρισκεται η επικειμενη συναντηση του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου με τον Πρ οεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο.

Συμφωνα με ανακοινωση της Προεδριας της Δημοκρατιας, ο κος Στεφα νοπουλος θα επισκεφθει τον πρωθυπουργο, στον καταλληλο χρονο, λαμ βανομενων υποψην και των αναγκων νοσηλειας του.

Πηγες της Προεδριας, ανεφεραν οτι κατα τη συναντηση που θα πραγμ ατοποιηθει μαλλον μεσα στην ερχομενη εβδομαδα, ο κυριος Στεφανοπο υλος ειναι αποφασισμενος να εκθεσει στον πρωθυπουργο, τις αποψεις , που εχει εκφρασει και σε κυβερνητικα στελεχη οτι δηλαδη πρεπει να βρεθει συντομα λυση στο πολιτικο προβλημα.

Κανεις δε φαινεται να γνωριζει ομως τις ακριβεις προθεσεις του π ρωθυπουργου οσον αφορα την συναντηση, αν προκειται δηλαδη για παρ αιτηση η απλα για ενημερωση.


Εν τω μεταξυ, οι διεργασιες στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ, συν ε χιζονται πυρετωδως, ενοψει της κρισιμης συνεδριας της Κεντρικης επιτροπης στις 20 Ιαννουαριου.

Το απογευμα, συνεδριαζει το εκτελεστικο γραφειο του κινηματος, π ροκειμενου να καθορισει την αντιπροσωπεια που θα συναντηθει και 0 α συζητησει με τον πρωθυπουργο.

Συμφωνα με πληροφοριες, η αντιπροσωπεια αναμενεται να ζητησει απ ο τον κυριο Παπανδρεου, να διευκολυνει την αρση του αδιεξοδου, με την υποβολη της παραιτησης του.

Οι πληροφοριες ενισχυονται, απο το γεγονος οτι εντεινονται ολο κ αι περισσοτερο, οι πιεσεις απο την πλειοψηφια των στελεχων του κο μματος για ολοκληρωση των διαδικασιων αντικαταστασης του πρωθυπου ργου.


Κι απο το πολιτικο σκηνικο που διαμορφωνεται ασταθες, να περασουμε στην κατασταση της υγειας του κυριου Παπανδρεου η οποια περιγραφεται χωρις ουσιωδεις μεταβολες και στο τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν.

Το προγραμμα κινησιοθεραπειας, αναπνευστικης φυσικοθεραπειας και περιοδικης υποστηριξης της αναπνευστικης και νεφρικης λειτουργιας με τεχνητα μεσα, συνεχιζεται.

Το ιατρικο δελτιο, καταληγει, γνωστοποιωντας στους εκπροσωπους τ ων Μεσων Μαζικης Ενημερωσης, την αποφαση του ιατρικου συμβουλιου να εκδιδεται μονο μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, λογω του οτι η υγεια του πρωθυπουργου δεν παρουσιαζει διακυμανσεις.


Στο πλαισιο των εορτασμων με την ευκαιρια της συμπληρωση ς εικοσι χρονων απο την υπογραφη της Τελικης Πραξης του Ελσινκι, το Υπουργειο Εξωτερικων οργανωνει στις 15 και 16 Ιανουαριου, διημ ερο σεμιναριο με θεμα τη συμβολη του ΟΑΣΕ στην ασφαλεια των μικρω ν κρατων μελων του.

Μεχρι στιγμης εχουν δηλωσει συμμετοχη 25 απο τις 54 χωρες μελη τ ου Οργανισμου, ενω εχουν προσκληθει για να παραστουν ολες οι χωρε ς συμπεριλαμβανομενης και της Τουρκιας.

Ο αριθμος των χωρων που θα συμμετασχουν θεωρειται μεγαλη επιτυχι α απο το Υπουργειο Εξωτερικων αφου το σεμιναριο οργανωνεται με δι κη του πρωτοβουλια.

Το σεμιναριο θα ειναι ανοικτο και για το κοινο.


Στις εξι Φεβρουαριου, προκειται να αφεθει ελευθερος απ ο το κατοχικο καθεστως ο Γιαννης Αποστολιδης.

Με ψηφους δυο υπερ και μιας εναντιον, λεγομενο στρατοδικειο των κατεχομενων, αποφασισε τη μειωση της ποινης του Αποστολιδη, σε 45 ημερες, απο εννεα μηνες φυλακισης που του ειχε επιβληθει στις 24 Δεκεμβριου.

Η ποινη του Αποστολιδη, ο οποιος κρατειται παρανομα απο τις κατο χικες αρχες απο τις 16 Νοεμβριου, θα μετρα απο τις 24 Δεκεμβριου.


Καμια αναμειξη δεν εχει η κυβερνηση και ουτε της ζητηθηκ ε να παρεμβει, στην προθεση των μοτοσυκλεττιστων, να μεταβουν στα κατεχομενα ανεφερε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης .

Ο κυριος Κασουλιδης δηλωσε οτι η κυβερνηση απλως ενημερωθηκε για την προθεση των μοτοσυκλεττιστων να μεταβουν στα κατεχομενα και ν α συναντησουν τον Ντενκτας.

Σχετικη επιστολη με τα ονοματα των 50 μοτοσυκλεττιστων και με τι ς προθεσεις τους μεταβιβαστηκε στο προεδρικο.


Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος.

Σε μερικες περιοχες στο εσωτερικο θα σχηματισθει παγετος.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις 3 μποφορ, αλλα μετρ ιοι 4 μποφορ στις προσηνεμες περιοχες.

Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 3 βαθμους στο εσωτερικο και στους 5 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι αιθριος με παροδικες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι μετριοι 4 Μποφορ και η θαλας σα θα καταστει ταραγμενη παντου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 13 January 1996 - 14:58:10