Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-14

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Μεγαλης σημασιας χαρακτηριζεται η αναφορα του Παπα Ιωαννη Παυλου του δευτερου για το Κυπριακο και ιδιαιτερα για τις Ευρωπαικες προσπαθειες για επιτευξη προοδου.

Μιλωντας στους 150 πρεσβεις που ειναι διαπιστευμενοι στην Αγια 'Εδρα, ο Ποντιφηκας χαρακτηρισε απαραδεκτη την διαιρεση του νησιου και απηυθυνε εκκληση για εντατικοποιηση των προσπαθειων για την επιλυση του Κυπριακου.

Παραλληλα, τονισε οτι ολοι οι προσφυγες στην Κυπρο, πρεπει να επιστρεψουν στις εστιες τους και να επανακτησουν τις περιουσιες τους.

Απαραιτητη προυποθεση για την επιλυση του προβληματος, υπογραμμισε ο Ποντιφηκας, ειναι ολες οι προσπαθειες να εμπνεονται απο ειλικρινη επιθυμια για διευθετηση.

Η εκκληση του Παπα θεωρειται πολυ σημαντικη, διοτι συνεδεσε το Κυπριακο με την κατασταση που επικρατει σε ορισμενες Μουσουλμανικες χωρες, καταδικαζοντας τον Φανταμενταλισμο, ζητωντας παραλληλα θρησκευτικη ελευθερια για τους Χριστιανους στις χωρες αυτες.


Το Ψευδοκρατος Ντενκτας δεν επετρεψε σημερα στους πενηντα μοτοσυκλεττιστες να περασουν στα κατεχομενα, απαιτωντας απο αυτους να υπογραψουν αιτηση εισοδου, κατι που απερριψαν κατηγορηματικα.

Με δηλωσεις του, ο κατοχικος ηγετης ειχε εκφρασει προθυμια να δεχθει ομαδα Ελληνοκυπριων νεων για να τους ενημερωσει αναφορικα με τις θεσεις του στο Κυπριακο.

Στην προσκληση-προκληση απαντησαν οι μοτοσυκλετιστες οι οποιοι δηλωσαν ετοιμοι να τον συναντησουν, διεκδικωντας ταυτοχρονα το δικαιωμα της ελευθερης διακινησης.

Σημερα 50 μοτοσυκλεττιστες πηγαν στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλας προκειμενου να περασουν στα κατεχομενα, αλλα τα στρατευματα του Αττιλα απαιτησαν την υπογραφη αιτησης εισοδου κατι που απερριψαν κατηγορηματικα και συνεχισαν την αντικατοχικη τους εκδηλωση.

Στη συνεχεια πηγαν στον Τυμβο της Μακεδονιτισσας και απωτισαν Φορο Τιμης στους πεσοντες κατα την τουρκικη εισβολη.


Καθοριστικες αναμενεται να ειναι οι πολιτικες εξελιξεις στην Ελλαδα την ερχομενη εβδομαδα, ενοψει της συναντησης που προκειται να εχει ο Πρωθυπουργος με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, και με μελη του εκτελεστικου γραφειου του ΠΑΣΟΚ.

Στα μεσα της ερχομενης εβδομαδας, θα πραγματοποιηθει η συναντηση του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου.

Ο κυριος Στεφανοπουλος εχει ηδη αποδεχθει την προσκληση του κυριου Παπανδρεου, υπο την προυποθεση οτι ο Πρωθυπουργος θα ειναι σε θεση να κανει μαζι του ουσιαστικη πολιτικη συζητηση, που θα διευκολυνει τις διαδικασιες για οριστικη λυση στο πολιτικο προβλημα, στο τελος του μηνα.

Σε συνενετυξη του στην Αθηναικη εφημεριδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο κυριος Κρεμαστινος, επαναλαμβανει οτι η αποθεραπεια του Πρωθυπουργου θα διαρκεσει μηνες, και ως εκ τουτου, δεν ειναι σε θεση να παρει ο ιδιος πολιτικες αποφασεις.


Εξαλλου, αμεταβλητη εξακολουθει να παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

Συμφωνα με το μεσημβρινο ιατρικο δελτιο, κατα το τελευταιο εικοσιτεραωρο συνεχιστηκε η θεραπευτικη αγωγη με τεχνητο νεφρο και περιοδικη υποστηριξη με αναπνευστηρα.

Ο ασθενης ειναι απυρετος και υποβαλλεται σε κινησιο-θεραπεια και αναπνευστικη φυσιοθεραπεια.

Σημερα, εξ'αλλου, εφθασε στην Αθηνα, ο Αμερικανος ειδικος πνευμονολογος κυριος Λαιτ, με σκοπο να τον συμβουλευτουν οι θεραποντες ιατροι του πρωθυπουργου για την αγωγη που επιβαλλεται να ακολουθηθει, προκειμενου να γινει αφαιρεση των υγρων που εχουν συσσωρευθει στους πνευμονες του.


Την αποφαση της Κυβερνησης, αλλα και ολοκληρου του Κυπριακου λαου να αγωνιστει με αποφασιστικοτητα, υπομονη και σωφροσυνη για εξευρεση μιας δικαιης και βιωσιμης λυσης στο εθνικο μας προβλημα, διετρανωσε σημερα στη Λεμεσο ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλιδης.

Ο κυριος Κασουλιδης, μιλουσε στο 21ο ετησιο εθνικο μνημοσυνο του Πανικου Δημητριου, ο οποιος καταπλακωθηκε απο Βρετανικο αρμα, κατα τη διαρκεια διαδηλωσης στην εισοδο της Βασης Ακρωτηριου στις 17 Ιανουαριου 1975.


Εξ'αλλου, μιλωντας στις Πανω Κυβιδες κατα τη διαρκεια των αποκαλυπτηριων προτομης του ηρωα, εφεδρου ανθυπολοχαγου, Οδυσσεα Κλεανθους Νικολαου, ο Υπουργος Εσωτερικων, Ντινος Μιχαηλιδης, υπογραμμισε οτι η διαθεση μας να συνομιλησουμε δεν πρεπει ποτε και απο κανενα να παρερμηνευεται ως προθεση μας να συνθηκολογησουμε, η να προσυπογραψουμε παραλογες αξιωσεις, που θα θετουν σε κινδυνο το μελλον του λαου και του τοπου μας.

Επιδιωξη μας, τονισε, ειναι να διαπραγματευτουμε στην τραπεζα των συνομιλιων μια λογικη και δικαιη λυση και οχι την αμεση η εμμεση παραδοση μας.


Τη μνημη του "Λυκουργου" της ΕΟΚΑ, Μαρκου Δρακου, τιμησαν σημερα στην εκκλησια του Αγιου Παυλου στη Λευκωσια συγγενεις, συναγωνιστες και φιλοι του ηρωα.

Επιμνημοσυνο λογο, εκφωνησε ο βουλευτης του Δημοκρατικου Συναγερμου, Δημητρης Συλλουρης, ο οποιος εξυμνωντας τη θυσια του Μαρκου Δρακου ειπε οτι χωρις ελευθερια ο ανθρωπος δεν μπορει να ειναι ευτυχης.

Μετα το μνημοσυνο, παιδια του Δημοτικου Σχολειου Αγιου Δομετιου πραγματοποιησαν καλλιτεχνικη εκδηλωση στην οποια ανηψιος του ηρωα απηγγειλε ποιημα που εγραψε η αδελφη του Δρακου, Μαρια.

Η εκδηλωση ολοκληρωθηκε με καταθεση στεφανων.


Με τους σημερινους δυο αγωνες ολοκληρωθηκε η δεκατη τριτη αγωνιστικη του παγκυπριου πρωταθληματος ποδοσφαιρου πρωτης κατηγοριας, η τελευταια του πρωτου γυρου.

Τον ανεπισημο τιτλο του πρωταθλητη χειμωνα παιρνει το ΑΠΟΕΛ το οποιο νικησε σημερα την ΑΛΚΗ με 2-1 και βρισκεται αηττητο στην πρωτη θεση της βαθμολογιας με 33 βαθμους.

Στον αλλο σημερινο αγωνα η Ανορθωση πετυχε μεγαλης εκτασης νικη επι της Ενωσης Νεων Παραλιμνιου, αφου μεσα στο Αντωνης Παπαδοπουλος νικησε την Ενωση με 5-0.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 16 βαθμοι και η πιο χαμηλη 2, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 17 με 6, στην Λεμεσο 19 με 8, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 6 και τελος στον Προδρομο 1 με 2 βαθμους κατω απο το μηδεν.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος με αραιες παροδικες νεφωσεις, οι οποιες ενδεχεται να δωσουν λιγα χιονια στο Τροοδος.

Σε μερικες περιοχες θα σχηματισθει παγετος.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι μεχρι μετριοι, 3 εως 4 μποφορ.

Η θαλασσα στις προσηνεμες περιοχες θα ειναι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 2 βαθμους στο εσωτερικο και στους 6 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα συνεχισει να ειναι αιθριος με αραιες παροδικες νεφωσεις, οι οποιες ενδεχεται να δωσουν λιγες βροχες στα ορεινα.

Οι ανεμοι θα παραμεινουν βορειοανατολικοι 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα στις προσηνεμες περιοχες ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και στους 17 στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 14 January 1996 - 17:26:09