Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-18

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Οι κύριοι Σημίτης και Τζοχατζόπουλος είναι οι δύο μονομάχοι για την κατάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα.

Οι κύριοι Κώστας Σημίτης και Ακης Τζοχατζόπουλος ισοψήφισαν στην πρώτη θέση με 53 ψήφους.

Στην τρίτη θέση έμεινε ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ακολουθεί ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11 ψήφους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη σε εξελιξη ο δεύτερος και τελικός γύρος της μυστικής ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Οπως διεκήρυξαν νωρίτερα οι δύο υποψήφιοι ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα συνεχίσουν την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο στα εθνικα όσο και στα οικονομικά θεματα.

Οι κύριοι Σημίτης και Τζοχατζόπουλος συγκλίνουν επίσης στην θέση ότι θα πρέπει με την αποχώρηση Παπανδρέου, να εξασφαλιστεί η ιστορική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ανανέωση του αλλα και το ότι πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

Προβλέψεις κοινοβουλευτικών κύκλων θεωρούν τον Ακη Τζοχατζόπουλο τελικό νικητη, με το σκεπτικό ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές του Γεράσιμου Αρσένη θα δώσουν την ψήφο τους στον κύριο Τζοχατζοπουλο.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για επιτυχείς συνομιλίες στο Κυπριακό και πιστεύουν, ότι οι συμφωνίες του 77-79 αποτελούν ικανοποιητική βάση, για τον σκοπό αυτό.

Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσιαρτ Μπάουτσερ, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη στην Κύπρο, του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ.

Ο κύριος Μπάουτσερ χαρακτήρισε τις συμφωνίες κορυφής, σημαντικό σημείο αφετηρίας, στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Τόνισε ωστόσο, ότι από μόνες τους δεν συνιστούν κοινό έδαφος.

Ο κύριος Μπάουτσερ επανέλαβε παράλληλα, την προσήλωση της Αμερικανικής κυβέρνησης, στη συνολική προσέγγιση του προβλήματος, με στόχο, όπως είπε, τη δημιουργία του απαραίτητου, κοινού εδάφους, ώστε να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες εφ όλης της ύλης.


Οριστικά αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα που προέκυψε στους κόλπους της συγκυβέρνησης με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο κύριος Τάσσος Παπαδόπουλλος κατά την συζήτηση των προϋπολογισμών, στην συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού.

Το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε ότι το πρόβλημα λύθηκε μετά τις ικανοποιητικές εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, την ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ και την συνάντηση Μάτση-Κυπριανού.

Παράλληλα ο κύριος Κασουλίδης, επεσήμανε ότι αν υπάρχει πρόβλημα, αυτό είναι εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κύριος Παπαδόπουλος ερμήνευσε πολλές φορές πώς αντιλαμβάνεται την συνεργασία και την συγκυβέρνηση, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και εξέφρασε την γνώμη ότι η ερμηνεία αυτή δέν είναι η ερμηνεία που δίνουν τα άλλα μέλη του ΔΗΚΟ.


'Επειτα από πληροφορίες ανευρέθηκαν χθες βράδυ στη βιομηχανική περιοχή της Λάρνακας οι 77 από τις 78 χειροβομβίδες και τα τρία αντιαρματικά βλήματα 'Αρ Πι Τζί, τα οποία είχαν κλαπεί από αποθήκη στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην Αραδίππου.

Η επίχειρηση για ανεύρεση του οπλισμού, έγινε έπειτα από πληροφορίες που έδωσε πολίτης στην Αστυνομία, μέσω τηλεφώνου.

Τα ανευρεθέντα επιθεώρησε ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας κύριος Σιακαλλής στον περιφερειακό σταθμό Κοφίνου και στη συνέχεια μεταφέρθησαν στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για επιστημονική εξέταση.


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τρείς αξιωματικούς της Αστυνομίας, οι οποίοι κατονομάζονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση κακοποίησης του Νίκου Νικολάου και του Στέλιου Ξενοφώντος.

Πρόκειται για τους τρείς αξιωματικούς του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού, Θεόδωρο Στυλιανού, Αστυνόμο 'Αλφα, Χαράλαμπο Ταλιαδώρο Ανώτερο Υπαστυνόμο,και Ανδρέα Καρυόλαιμο Υπαστυνόμο.

Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, για τους δύο Αστυφύλακες που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, θα αποφασίσει σχετικά η ηγεσία της Αστυνομίας.


Τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης των προυπολογισμών για το 1996, στην Ολομέλεια της Βουλής και το σκηνικό είναι περίπου το ίδιο με χθες.

Πολλά άδεια έδρανα, αντεγκλήσεις, παράπονα και διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και ικανοποίηση για το επιτελούμενο κυβερνητικό έργο.

Το κυπριακό αποτέλεσε και σήμερα το κυρίαρχο θέμα στις ομιλίες πολλών βουλευτών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σωκράτης Χάσικος, απέρριψε τις πληροφορίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Δώρου Χριστοδουλίδη, για μυστικές ή ύποπτες συμφωνίες, τονίζοντας ότι οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται, και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ.

Δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, κατά την βραδινή συνεδρία.


Ειδικές περιστάσεις οδήγησαν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να προτείνουν τον επαναδιορισμό του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Λουκή Λουκαίδη, στη θέση του δικαστή της Κύπρου, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τάχθηκαν υπέρ της επιλογής του κυρίου Λουκαίδη, ενώ το κόμμα του ΔΗΣΥ, τήρησε αποχή.

Στον κατάλογο των προτεινομένων από τον πρόεδρο της Βουλής, περιελήφθησαν επίσης οι δικηγόροι Κώστας Ιντιάνος και Μάμας Χατζηχριστοφής, τους οποίους πρότεινε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.


Ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο 'Ακη Φάντη και δεκατετράμηνη ποινή φυλάκισης στον επιχειρηματία Πάμπο Χαραλάμπους, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι στην υπόθεση διαφώτισης.

Οι δικηγόροι των δύο καταδικασθέντων μελετούν το ενδεχόμενο να εφεσιβάλουν την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου.


Το κύμα απεργιών συνεχίσθηκε σήμερα με την καθολική αποχή των υπαλλήλων του Κλάδου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τις εργασίες τους.

Οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας, πορεύθηκαν προς τη Βουλή, και επέδωσαν ψήφισμα προς τον Πρόεδρο του Σώματος και προς τους αρχηγούς και εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Με το ψήφισμα, οι υπάλληλοι του κλάδου, ζητούν απο τα κόμματα, όπως στην επόμενη συνεδρία της η βουλή συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη, τη συμφωνία για την ελεγκτική υπηρεσία για άμεση ψήφιση.


Με επέμβαση του Ρωσικού Στρατού, τερματίστηκε σήμερα ο εφιάλτης των ομήρων των Τσετσένων αυτονομιστών στην πόλη Περβομάσκαγια του Νταγκεστάν.

Οπως μετέδωσε πριν από λίγο το Πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Πρόεδρος της Ρωσσίας Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε ότι η επίθεση έλαβε τέλος, οι 82 από τους ομήρους απελευθερώθηκαν, ενώ 18 άλλοι εξαφανίστηκαν.

Το πρωί ομάδα αυτονομιστών είχε επιτεθεί εναντίον των Ρωσικών δυνάμεων στο γειτονικό χωριό Σοβιέτσκογιε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, ένοπλοι υποστηρικτές των Τσετσένων αυτονομιστών εξακολουθούν να κρατούν το πλοίο Αβράζια με διακόσιους επιβάτες ομήρους.

Οπως μεταδίδουν τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, οι Τουρκικές Αρχές αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα στενά του Βοσπόρου γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες το έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες.


Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και ενδέχεται να πέσουν πολύ μεμονωμένες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στον ένα βαθμό στο εσωτερικό, όπου σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός και γύρω στους 4 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα σχηματίζονται κατα διαστήματα νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν λίγες ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς ως μέτριοι 3 εως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 βαθμούς στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 18 January 1996 - 21:17:18