Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-28

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Καλυπτόμενοι από το σκοτάδι, ομάδα Τούρκων που συνοδευόταν από τηλεοπτικό συνεργείο και δημοσιογράφους τής εφημερίδας Χουριέτ, μετέβησαν με ελικόπτερο στην βραχονησίδα και υπέστειλαν την Ελληνική σημαία και στη θέση της τοποθέτησαν την Τουρκική.

Η θρασύδειλη ενέργεια θα προβληθεί απόψε από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Με εντολή τού Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμου Αρσένη, το Πολεμικό Ναυτικό υπέστειλε την Τουρκική σημαία και επανατοποθέτησε την Ελληνική.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Χουριέτ, δημοσιεύει δηλώσεις τού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού, ο οποίος με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, θέτει θέμα κυριαρχίας των βραχονησίδων.

Ο Μπατού δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με εκδηλώσεις βίας και πόλεμο σημαιών.

Η Τουρκία, είπε, είναι υπέρ λύσης με ειρηνικό τρόπο και δια τής διπλωματικής οδού.


Ολοκληρώθηκε στη Βουλή τών Ελλήνων η ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία τού Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης.

Κυρίαρχο θέμα ήταν η διαμόρφωση τού τελικού κειμένου των προγραμματικών δηλώσεων τής κυβέρνησης, που αρχίζουν αύριο το απόγευμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγραμματικές δηλώσεις θα κινηθούν στους άξονες σταθερότητας τής οικονομίας και τής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο τής κυβέρνησης και την αξιοκρατία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εισήγηση που έχει κάνει στον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης έχει ζητήσει να υπάρξει αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας- Κύπρου αλλά και δέσμευση ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί.


Μήνυμα ενότητας και συστράτευσης στον αγώνα για την απελευθέρωση τής Κύπρου έστειλε σήμερα στον απανταχού τής Γής Ελληνισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε συνέντευξη εφ'όλης τής ύλης, την οποία παραχώρησε στην εκπομπή "Αρχονταρίκι" και μεταδόθηκε απο το Δορυφορικό πρόγραμμα τής Ελληνικής Τηλεόρασης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε την συμπαράσταση τού Ελληνισμού, ώστε πάση θυσία η Κύπρος να κρατηθεί Ελληνική, όπως κρατήθηκε για τρείς και πλέον χιλιάδες χρόνια.

Ο Μακαριώτατος, επεσήμανε την έλλειψη προγραμματισμού στα Εθνικά θέματα και πρότεινε τον καταρτισμό σώματος προγραμματισμού το οποίο θα αποτελείται απο εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες για να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην Εθνικη πολιτική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια επιβολής Ομοσπονδιακής λύσης και επεσήμανε τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Επεσήμανε δε οτι η λύση αυτή θα αποθρασύνει την Τουρκία, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στα άλλα ευαίσθητα μερη τού Ελληνισμού, όπως την Θράκη και το Αιγαίο.


Σε προοπτικές εγκαθίδρυσης στην Κύπρο πολυεθνικής δύναμης, με τη συμμετοχή και Αμερικανικών στρατευμάτων, αναφέρεται ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα " Ο Φιλελεύθερος ".

Τα θέματα αυτά, προσθέτει ο κύριος Μπάουτσερ, είναι από τα σημαντικά που συνθέτουν το Κυπριακό και για να λυθεί, όπως αναφέρει, χρειάζεται η δέσμευση για σοβαρή διαπραγμάτευση όλων των εμπλεκομένων.

Ο Αμερικανός πρέσβυς χαρακτηρίζει την κυριαρχία ως ένα από τα σημαντικά θέματα που είναι ανάγκη να συζητηθούν και επανέλαβε ότι η χώρα του θεωρεί σημαντικό, το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κύριος Μπάουτσιερ υποστηρίζει ότι για τη λύση τού Κυπριακού, πρέπει να εξευρεθούν τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το πρόβλημα για να υπάρξει μία συνολική προσέγγιση.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης τής Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή αυτή πορεία, πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο τής συνολικής προσέγγισης.


Με το δόγμα τού ενιαίου αμυντικού χώρου, η Κύπρος ενισχύει και την πειστικότητα και τη διαπραγματευτική της θέση, επεσήμανε ο υπουργός Συγκοινωνιών και 'Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο τού στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

Ο κύριος Αδαμίδης χαρακτήρισε το ενιαίο αμυντικό δόγμα διελληνική ασπίδα που καθιστά την Κύπρο μέρος τού αμυντικού σχεδιασμού.

Στο μνημόσυνο παρέστη και ο πρόεδρος τής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος απέρριψε τις επικρίσεις τού ΑΚΕΛ τόσο για την παρουσία του στο μνημόσυνο, όσο και για το ύψος των δαπανών για το μνημείο που θα ανεγερθεί στο χώρο τού κρησφυγέτου.

Ο πρόεδρος Κληρίδης, εξήγγειλε προσωπική εισφορά δύο χιλιάδων λιρών για την ανέγερση μνημείου.

Για τον ίδιο σκοπό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παραχώρησε οικόπεδο αξίας πενήντα χιλιάδων λιρών.

Το μνημόσυνο τού Στρατηγού Διγενή τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, προϊσταμένου τού Μητροπολίτου Λεμεσού Χρυσάνθου και παρέστησαν, εκτός από τον πρόεδρο Κληρίδη, υπουργοί, βουλευτές, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πλήθους κόσμου.

Ακολούθησε πορεία προς τον τάφο τού Διγενή όπου τελέστηκε τρισάγιο.


Σε καθησυχαστικές δηλώσεις για το θέμα των Φιλολόγων προέβη σήμερα ο Πρόεδρος τής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης ή επιφυλάξεων από μέρους τής Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρης Αγγελίδου, τονίζοντας ότι η πρότασή του προς την ΟΕΛΜΕΚ έτυχε τής έγκρισης τής Κυβέρνησης, διά τού Προέδρου Κληρίδη και των αρμοδίων Υπουργών, Παιδείας και Οικονομικών.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση των θεμάτων που έθεσε η ΠΟΕΔ, ο κύριος Αναστασιάδης απάντησε ότι θεωρεί άστοχη και άκαιρη οποιαδήποτε πρωτοβουλία προτού εξαντληθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.


Οι Κερυνειώτες τίμησαν σήμερα τη μνήμη τού αειδοίμου Μητροπολίτη Γρηγορίου, των εκπαιδευτικών, εφόρων και ευεργετών των σχολείων τής πόλης και Επαρχίας Κερύνειας.

Ο σεπτός ιεράρχης και η στρατιά των ενισχυτών τής ελληνορθόδοξης παιδείας μνημονεύθηκαν στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Εγκωμης, προϊσταμένου τού Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου και παρισταμένων των βουλευτών τής πόλης, των δημοτικών αρχών, και πλήθους Κερυνειωτών.

Στον επιμνημόσυνο λόγο έγινε αναφορά στους μνημονευομένους και ειδικότερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Αχυροποιήτου από την οποία επί Τουρκοκρατίας, μοναχοί μεταλαμπάδευαν τα ελληνικά γράμματα στην Κερυνειώτικη επικράτεια, μέχρι την ίδρυση εκπαιδευτηρίων.


Με τους σημερινούς δύο αγώνες ολοκληρώθηκε η 14η αγωνιστική, η πρώτη τού δεύτερου γύρου τού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας.

Στο στάδιο Αμμόχωστος η ΑΕΚ νίκησε τη Νέα Σαλαμίνα με 1-0, και στο Νέο ΓΣΖ - λόγω τής τιμωρίας της - η Ομόνοια επιβλήθηκε τής ΑΕΛ με 6-2.

Ετσι τώρα στη βαθμολογία πίσω από το πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ το οποίο έχει 36 βαθμούς, ακολουθεί η ΑΕΚ με 31, και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ομόνοια με 30.


Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.

Αποψε θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις που δυνατο να δωσουν λιγες βροχες νωρις το βραδυ.

Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα μεχρι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 6 βαθμους.

Αυριο περιοδοι με αιθριο καιρο θα εναλλασσονται με μερικη συννεφια και το απογευμα πιθανον να πεσουν λιγες βροχες στα ορεινα.

Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοδυτικοι ως δυτικοι ασθενεις ως μετριοι 3 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 17 βαθμους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 28 January 1996 - 14:58:39