Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-29

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

'Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Κώστας Μοσχονάς, η Ιταλική προεδρεία όρισε τον πρώην πρέσβη και μόνιμο αντιπρόσωπό της στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, Ντι Ρομπέρτο, ως τον συντονιστή της 'Ενωσης για το Κυπριακό.

Ο κύριος ντι Ρομπέρτο θα δίνει αναφορά και στο Συμβούλιο υπουργών, ενώ η θητεία του θα συνεχιστεί και επί Ιρλανδικής προεδρείας.

Με την πρόταση Ανιέλλι είχε αρχικά εκφράσει αντιρρήσεις η Βρετανική κυβέρνηση, η οποία όμως τελικά τις απέσυρε.

Κατά την διάρκεια της πρωινής συνεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Η ολοκλήρωση της τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία ανέφερε ο κύριος Παγκαλος, δημιουργεί δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να εξαγγελθούν σε λίγο στην Βουλή των Ελλήνων οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα βασίζονται στο τρίπτυχο οικονομική σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη ισχυρή Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να να καλλιεργήσει κλίμα παροχών ούτε και κάτι τέτοιο είναι στη φιλοσοφία της.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην κοινωνική πολιτική, καθώς επίσης στα θέματα ανεργίας, παιδείας ενώ ειδική αναφορά θα γίνει στα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Για το Κυπριακό θα επισημαίνεται ότι πρέπει να μπει στην τροχιά της Ευρωπαϊκής Αντιμετώπισης.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει συζήτηση, η οποία και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, με ονομαστική ψηφοφορία, για ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα Κυβέρνηση.


Οι καταγγελίες του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής 'Αμυνας, Τάκη Χατζηδημητρίου, για παρατυπίες στην αγορά οπλικού υλικού από την Ελλάδα, δεν είναι της βαρύτητας που αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι παρουσιάζουν.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα έγγραφα που επέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κύριος Χατζηδημητριου, αφορούν δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη περίπτωση αφορά την αγορά διοπτρών νυχτός, θέμα το οποίο ξεκίνησε απο το 1990 και η αγορά έγινε με την έγκριση της επιτροπής Αμύνης της Βουλής.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έγγραφο αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Ισπανικής εταιρείας ΕΣΠΑΛ, με το οποίο ζητά 10 τοις εκατό προμήθεια στις πωλήσεις πυρομαχικών προς την Ελληνική εταιρεία Πυρκάλ.

Η ΠΥΡΚΑΛ, ύστερα απο την προκήρυξη διεθνους προσφοράς απο την Κύπρο ζήτησε απο την Ισπανική εταιρεια ΕΣΠΑΛ, προσφορα για τα εν λογω πυρομαχικά.


Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντικρύσει με κατανόηση και διάθεση επίλυσης τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται στις τάξεις των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας.

Ανακοίνωση του ΓΕΕΦ διευκρινίζει ότι τα χρήματα που αποκόπηκαν απο τους μισθούς των Εθελοντων Πενταετούς Υπηρεσίας, γνωστους ώς ΕΠΥ, αφορούν ποσό που αντιστοιχεί στις 12 ημέρες άδειας άνευ αποδοχών, που οι ίδιοι είχαν ζητήσει, και ποσό πενήντα λιρών που αντιστοιχεί σε δόση δανειου που τους παραχωρήθηκε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, διέψευσε δημοσιεύματα περί μαζικών παραιτήσεων των ΕΠΥ και έψεξε με αυστηρότητα αναληθή δημοσιεύματα που τείνουν να διασαλεύσουν την πειθαρχία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.


Η παροχή χαμηλότοκων δανείων καθώς και μορφής χορηγίας περιλαμβάνονται μέσα στα κίνητρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση για στήριξη της βιομηχανίας.

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού , Κυριάκος Χριστοφή , ύστερα απο συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Η χορηγία ανέφερε ο κύριος Χριστοφή, έχει συμφωνηθεί να είναι 20% της επένδυσης, με ανώτατο όριο 150 χιλιάδων λιρών, και το επιτόκιο θα επιδοτείται απο πέντε μονάδες και άνω ανάλογα με το ποιό θα είναι το ύψος του δανείου.

Το σχέδιο θα λειτουργήσει ουσιαστικά απο το 96 μέχρι το 98 και θα καλύπτει αναδρομικά την επιδότηση του επιτοκίου απο το 94 μέχρι και το 95.

Την ικανοποίηση τους για τα κίνητρα εξέφρασαν απο την πλευρά τους και οι πρόεδροι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, Φάνος Επιφανίου και Μιχαλάκης Ζιβανάρης.


Η περίοδος των χειμερινών ξεπουλημάτων άρχισε σήμερα και επίσημα.

Για πρώτη φορά, δε, θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες, μέχρι και τις 9 Μαρτίου.

Ηδη σήμερα πρώτη ημέρα των ξεπουλημάτων η κίνηση στην αγορά παρουσίασε αισθητή αύξηση σε σύγκριση με την περιόδο μετά τις γιορτές που είχε μειωθεί κατακορυφα.

Οι καταστήματαρχες πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στις πολύ χαμηλές οπως υποστηρίζουν τιμές.


Εντός δεκαπεντε ημερών αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα η κυβερνητική πλευρα αναφορικά με τα δύο αιτήματα των κυβερνητικων γιατρών.

Σε σημερινή σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, οι ηγεσίες της ΠΑΣΥΔΥ και της Κλαδικής των γιατρών συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης των μισθολογικών κλιμάκων.

Το θέμα της μείωσης του χρονου υπηρεσίας για πλήρη σύνταξη στα 27 χρόνια υπηρεσίας δεν συζητηθηκε, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Υπουργού Οικονομικών.


Και ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν λίγες, τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θάναι λίγο ταραγμένη καιη θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 7, στα παράλια.

Αύριο, παροδικές και πάλιν, νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν βορειανατολικοί, μέχρι μέτριοι, 3 εως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 18, στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 29 January 1996 - 18:15:22