Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-30

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Στις επτά και τριάντα το πρωί τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ ένα Τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε το ίδιο χρονικό διάστημα, τον Ελληνικό εναέριο χώρο, στην βραχονησίδα `Ιμια.

Αμέσως, πλοία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, προειδοποίησαν την Τουρκική φρεγάτα να εγκαταλείψει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτή όμως εξακολούθησε να κινείται μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, δύο αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν το τουρκικό ελικόπτερο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε ότι η Ελληνική δύναμη στην περιοχή,είναι ελαφρώς μεγαλύτερη απο την Τουρκική και ότι δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές.

Για τις νέες παραβιάσεις ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και προβέβη στα ανάλογα διαβήματα.

Νωρίτερα, στις τρεις τα ξημερώματα, πραγματοποιήθηκε κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργειο Εξωτερικών.

Το μεσημέρι, σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης, ξεκαθάρισαν, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά δεν πρόκειται να εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κύριος Αρσένης τόνισε ότι η Ιμια είναι Ελληνική και φρουρείται απο δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας.

Εξήγησε ακόμα λεπτομερώς τις Τουρκικές κινήσεις, και τις Ελληνικές που ακολούθησαν, για να αποτραπούν οι νέες παραβιάσεις που σημειώθηκαν το πρωί.

Εξάλλου ο Υπουργός ΕΞωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εκτίμησε ότι η Τουρκία επιθυμεί να εμπλέξει την Ελλάδα σε διάλογο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.

Επιχειρεί είπε, να αμφισβητήσει διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Στην Αγκυρα, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, χαρακτήρισε τη βραχονησίδα `Ιμια, Τουρκικό έδαφος, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό, διαπραγματεύσεις.

Η Τσιλέρ έκανε τις δηλώσεις αυτές, έπειτα απο τρίωρη σύσκεψη στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, χαρακτήρισε τα επεισόδια στην βραχονησίδα `Ιμια, εδαφική διαφορά, που πρέπει να επιλυθεί με διμερείς διαπραγματεύσεις.

Ο κυριος Μπέρνς ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να τοποθετηθούν υπέρ της μιάς ή της άλλης πλευράς.

"Η Κυπριακή Κυβέρνηση και οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά και με πολύ προσοχή τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο Αιγαίο", δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

Στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, παρατηρείται αυξημένη κίνηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.


Σε διαβημα προς τους διπλωματικούς αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με την ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων, με άρματα μάχης και άλλο πολεμικό υλικό, προέβη σήμερα η Κυπριακή Κυβερνηση.

Το υπουργείο εξωτερικών, έδωσε ήδη εντολές στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη να προβεί σε ανάλογο διάβημα προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Με μεγαλη ικανοποιηση χαιρετίζει η Κυπριακη Κυβέρνηση τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, σχετικά με το Κυπριακό, τοσο όσον αφορα τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και την ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή `Ενωση, όσο και για την σημασία του Ενιαίου Αμυντικου δόγματος.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δηλωσε οτι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Τον Πρόεδρο Κληρίδη θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο Υπουργος Εξωτερικών Αλεκος Μιχαηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.


"Πρόσθετες πληροφορίες έδωσε στον πρόεδρο Κληρίδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης της Βουλης Τακης Χατζηδημητρίου, σχετικα με τις καταγγελίες του για παρατυπίες στην αγορά οπλικού υλικου απο την Ελλαδα".

Σε σχετικη δηλωση προεβη ο κυριος Χατζηδημτριου υστερα απο συναντηση που ειχε το πρωϊ με τον προεδρο της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι προσβλέπει με απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη.

Ο κύριος Χατζηδημητρίου απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των "πρόσθετων πληροφοριών" που έδωσε στον πρόεδρο.

Υπογράμμισε μάλιστα οτι ο Πρόεδρος Κληρίδης έλαβε πολό σοβαρά τα όσα του ανέφερε, τα οποία, μαζι με τα έγγραφα, θα τα μεταβιβάσει στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις του κυρίου Χατζηδημητρίου.

Τα ιδια έγγραφα τόνισε ο εκπροσωπος, ειχαν ερθει στην κατοχή του υπουργου Αμύνης ο οποίος προέβη ήδη στις δέουσες ενέργειες.

Ο Κύριος Χατζηδημητρίου είχε σήμερα συνάτηση και με τον Υπουργό Αμύνης Κώστα Ηλιάδη.

Η αγορά οπλικού υλικού χωρίς παρεμβολή οποιωνδήποτε μεσαζόντων, αποτελεί πάγια πολιτική, διαβεβαίωσε μετά την συνάτηση ο κυριος Ηλιαδης.

Ο κύριος Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι καμία ενέργεια κανενός εργοστασίου, δεν περνά απαρατήρητη, και ότι τα θέματα των τιμών θα ευρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βουλής.


Η Κυβερνηση θα προχωρησει στην ληψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Πενταετους Υπηρεσιας.

Ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος Γιαννακης Κασουλιδης δήλωσε οτι στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικου Συμβουλίου θα κατατεθεί πρόταση, η οποια και αναμένεται να εγκριθεί, και η οποια θα προνοεί οπως η δωδεκαήμερη, ανευ αποδοχών, άδεια που δοθηκε στους ΕΠΥ, θεωρηθει ως κανονικη αδεια.

Ως εκ τουτου, στους ΕΠΥ θα επιστραφεί ποσό γύρω στις 200 λίρες.

Ακομη θα γίνει εισήγηση για χαλάρωση στον τροπο αποπληρωμής του δανείου, υψους 500 λιρών, που παραχωρήθηκε στους ΕΠΥ.

Παράλληλα ο Εκπροσωπος ανακοίνωσε οτι εχει συσταθεί επιτροπή που θα μελετήση αλλα θεματα που αφορουν τον θεσμο των ΕΠΥ, μεταξύ των οποίων, θεμα παρεμφερών ωφελημάτων και τρόποι διαβίωσης.

Την επιτροπη αποτελούν οι Γενικοί Διευθυντες των Υπουργειων Αμύνης και Οικονομικών και ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.


Εκκλησία, Πολιτεία και εκπαιδευτικός κόσμος, τίμησαν σήμερα την εορτή των Γραμμάτων.

Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου τελέστηκε το μνημόσυνο των ιδρυτών, ευεργετών, εφόρων, Υπουργών Παιδείας και Εκπαιδευτικών των σχολείων της Λευκωσίας.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν, ο Πρέσβης της Ελλάδος, Υπουργοί, Βουλευτές και Εκπρόσωποι της Παιδείας.

Ενα έθνος, ανέφερε στην ομιλία της η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, είναι καταδικασμένο να χαθεί όταν χάσει τη μνήμη του.

Και τη μνήμη ενός έθνους και ενός λαού διασώζει και συντηρεί η Παιδεία.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου και κατά τη διάρκεια τελετής στο Μέγα Συνοδικό, ο Μακαριώτατος επέδωσε εκ μέρους της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας τιμητικές πλακέτες σε αφυπηρετήσαντες διευθυντές.


'Εξη από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση της κλοπής των πυρομαχικών από στρατόπεδο στην Αραδίππου, παραδέχονται ανάμειξη στην υπόθεση.

Πρόκειται για τους εθνοφρουρούς Γεώργιο Χριστοδούλου, Βασίλη Στυλιανού Παρπέρη, Κώστα Θεοδώρου Ξιούρουππα, Ελευθέριο Ζαχαρία Ηρακλέους, Μιχάλη Βαγγέλη Μουσικό και τους πολίτες Μάριο Κώστα Κάππελο, πελεκάνο και Χρίστο Δημητρίου Μαυροβελή, οικοδόμο.

Και οι επτά ετέθησαν σήμερα από το Δικαστήριο Λάρνακας υπό οκταήμερη κράτηση προς ολοκλήρωση των αστυνομικών ερευνών.


Αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, αφού δεν προέκυψε τίποτα εναντίον του, ο Ανδρέας Κανάρης, ο οποίος βρισκόταν υπο κράτηση σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Ο Κανάρης είχε υποβάλει έφεση για το διάταγμα προσωποκράτησης,την οποία όμως δεν συζήτησε το Ανώτατο, Δικαστήριο, εφόσον, όπως ελέχθη, δεν υπαρχει πια το αντικείμενο της προσφυγής.


Νέα τροπή φαίνεται να λαμβάνει η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας της 25χρονης Λένας Χακοπιάν, που έγινε στις 14 Ιουλίου στον `Αγιο Δομέτιο.

Σήμερα κατατέθηκε στο Κακουργιοδικείο η κατάθεση του Τσιάκκα, με την οποία παραδέχεται τη διάπραξη της δολοφονίας, η οποία όπως υποστηρίζει ήταν ατύχημα και έγινε υπο την επήρρεια ποτού.

Ωστόσο η κατηγορούσα αρχή που στο παρελθόν είχε μετατρέψει την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης σε ανθρωποκτονία, επικαλέστηκε σήμερα στοιχεία που το δικαστήριο έκρινε ότι τροποποιούν εκ νέου την κατηγορία σε φόνο εκ προ μελέτης, γι'αυτό και ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τη Δευτέρα *** Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου.

Αποψε ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος με ενδεχομενο να πεσουν λιγες τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως βορειοι ασθενεις 3 Μποφορ και τοπικα μεχρι μετριοι 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη και τοπικα μεχρι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο στους 6 βαθμους και στα παραλια γυρω στους 9 βαθμους.

Αυριο κατα διαστηματα οι νεφωσεις θα πυκνωνουν και δυνατο να πεσουν και παλι τοπικες βροχες.

Οι ανεμοι θα ειναι ανατολικοι εως νοτιοανατολικοι μετριοι 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη μεχρι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στο εσωτερικο στους 17 βαθμους και γυρω στους 18 στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 30 January 1996 - 19:14:46