Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-01

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ ανέβαλε την προγραμματισμένη για τα μέσα Φεβρουαρίου πρωτοβουλία του, επικαλούμενος την έλλειψη σταθερής κυβέρνησης στην 'Αγκυρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η κρίση γύρω απο την 'Ιμια, κατέστησε αναγκαίο, όπως εστιάσει τις προσπάθειες του στην περιοχή του Αιγαίου.

Την αναβολή της πρωτοβουλίας, πληροφορήθηκε επίσημα σήμερα η Κυπριακή Κυβέρνηση, από τον Αμερικανό πρέσβη Ρίτσιαρτ Μπάουτσερ, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη.

'Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά την συνάντηση ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την δέσμευση της χώρας του, να εργαστεί στην κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί εντός του 1996, αλλά κατα πάσα πιθανότητα χωρίς την παρουσία Ρίτσιαρτ Χόλπουργκ.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας πληροφορίες για επιχείρηση ένταξης της λύσης του Κυπριακού, σε ένα ευρύτερο πακέτο διευθέτησης των Ελληνο-τουρκικών διαφορών, επεσήμανε οτι μιά τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αχρείαστη περιπλοκή στο Κυπριακό.


Οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να προνοεί ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Τουρκοκυπριακή Εφημερίδα Κύπρις.

Οι εξουσίες και αρμοδιότητες, πρόσθεσε, της Ομόσπονδης Δημοκρατίας και των Καντονίων που θα την συναποτελούν θα πηγάζουν απο το Σύνταγμα της Ομόσπονδης Δημοκρατίας.

Τα Καντόνια, είπε, θα έχουν σε μέγιστο βαθμό αυτονομία εσωτερικής διακυβέρνησης και οι εξουσίες τους θα πρέπει να είναι συμφωνημένες.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, ότι προσφέρει μεγάλη ευκαιρία στο σύνολο του λαού της Κύπρου, την οποία δεν πρέπει να χάσουν ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι.

Για το θέμα της ασφάλειας ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές αποδίδουν σ'αυτή, ιδιαίτερη σημασία και τόνισε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με διεύρυνση των εγγυητριών δυνάμεων και εγκαθίδρυση μιάς διεθνούς δυνάμεως που να αποτελείται απο αποσπάσματα όλων.


Την κρίσιμη νύκτα της έντασης στο Αιγαίο, ο Αττίλας, συνέχισε να ενισχύεται με άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό.

'Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά την διάρκεια της νύχτας Τουρκικά αρματαγωγά κατέλευσαν τρείς φορές στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και εκφόρτωσαν μεγάλο αριθμό αρμάτων και θωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυβέρνησης, τα άρματα τάχθηκαν αμέσως σε επιθετική διάταξη.

Η νέα Τουρκική πρόκληση, η οποία δεν είναι εντελώς ασύνδετη με την κρίση στο Αιγαίο, καταγγέλθηκε κατεπανάληψη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατα τις τελευταίες ημέρες.

'Οσον αφορά τον βαθμό συντονισμού, Εθνικής Φρουράς και ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, η Κυβέρνηση παρουσιάστηκε ικανοποιημένη, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Στο θέμα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και των τελευταίων γεγονότων, κατά την επίσκεψη, του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, για συνομιλίες με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις οκτώ του μηνός.


Στην Ελλαδα, εκτός απο τα πυρα της αντιπολίτευσης ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλείται να αντιμετωπίσει και την ένταση που πυροδότησε στους κόλπους της κυβέρνησης του, ο τρόπος διευθέτησης της κρίσης στην Ιμια.

Ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε το μεσημερι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετα την ορκομωσία, στο Προεδρικό Μεγαρο, της κυρίας Βάσως Παπανδρέου ως υπουργού Αναπτύξεως.

Περιγράφωντας το πως εχει η κατάσταση ο κύριος Σημίτης ανεφερε χαρακτηριστικά ότι" μπηκαμε απότομα στα δύσκολα αλλα θα τα καταφερουμε".

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πάντως ότι το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήθεί στην Βουλή των Ελλήνων είναι αναστρέψιμο.

Παραλληλα άψογους και αποτελεσματικούς, θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση, τους χειρισμούς της κατα την διάρκεια της κρίσης στην Ιμια.

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε αργά χθες βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων.

166 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ, ενώ δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης δύο ακόμη βουλευτές οι Χρήστος Κηπουρός και Δημήτρης Βουνάτσος, οι οποίοι ψήφισαν παρών.

Αντίθετα ο ανεξάρτητος βουλευτής Κυριάκος Σπηριούνης ψήφισε υπέρ της Κυβέρνησης, ενώ παρών ψήφισε και ο ανεξάρτητος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

123 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ανοιξης και του Κομμουνιστικού Κομματος Ελλάδας καταψήφισαν την Κυβέρνηση.


Κερδισμένη απο την κρίση στην Ιμια φαινεται να βγήκε τελικά η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στην 'Αγκυρα, βελτίωσε αισθητά τόσο την δημοτικότητα της όσο και το σκληρό προφίλ της, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει την προσέγγιση, που επιδιώκει, με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Και αυτό, την στιγμή κατα την οποία, τα περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εδειχναν να στενεύουν ασφυκτικά και η Τανσού Τσιλέρ ετοιμαζόταν να καταθέσει την εντολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Τσιλέρ, κατά την διαρκεια της κρίσης, απο όλη την αντιπολίτευση ενημέρωνε μόνο τον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Πάντως, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και αύριο, σε μια ύστατη προσπάθεια, να τα βρεί με τον Μεσούτ Γιλμάζ, στην ιδέα της εναλλασόμενης πρωθυπουργίας με ενισχυμένη αντιπροεδρία.


Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαβιβάστηκαν τα έγγραφα Χατζηδημητρίου για την 'Αμυνα και το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει τις καταγγελίες.

Σε συζήτηση του θέματος σήμερα στην Επιτροπή Αμύνης της Βουλής, ο Υπουργός Αμύνης, Κώστας Ηλιάδης, είπε ότι, για εθνικούς λόγους, προτιμούνται οι ελληνικές βιομηχανίες, αλλά όχι εις βάρος της ποιότητας και της δαπάνης.


Κυβέρνηση και Βουλή, ανησυχούν έντονα για τον μεγάλο αριθμό ξένων καλλιτέχνιδων, αλλά και εργατών στην Κύπρο.

Το θέμα τέθηκε σήμερα για πολλοστή φορά στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανα-ποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία, και ζήτησαν την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, το οποίο αυξάνει τις ποινές.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην Γενική Εισαγγελία, για νομοτεχνική επεξεργασία.


Ελαφρά αύξηση στα Ευρωπαϊκά Δρομολόγια εκτός της Ελλάδος, ύψους τεσσάρων τοις εκατόν, ενέκριναν οι Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ παράλληλα θα εξετάσουν και το θέμα της διεύρυνσης του περιθορίου ηλικίας, για τα φοιτητικά ναύλα, μέχρι τα 28 χρόνια.

Αυτό δήλωσε έπειτα από σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής Αερομεταφορών ο Υπουργός Συγκοινωνιών και 'Εργων Αδάμος Αδαμίδης.

Ο κύριος Αδαμίδης αναφέρθηκε και στις δύο αεροπορικές εταιρείες της Ρωσσίας, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν να μεταφέρουν ναυλωμένες πτήσεις, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις τους θα πρέπει να εξετασθούν μέσα στα πλαίσια της Διακρατικής Συμφωνίας που έχουμε με τη Ρωσσία.


Συνταρακτικά στοιχεία για το επίπεδο υγιεινής των μαθητών αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Σε έρευνα που έγινε σε σχολείο του Στροβόλου, απο τους 800 μαθητές μόνο τρία παιδιά εκπλήρωσαν τα κριτήρια Υγείας που καθορίζει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Ο ίδιος ο Υπουργός χαρακτήρισε τα αποτελέσματα συγκλονιστικά και απογοητευτικά.


'Ενα εκατομύριο ανθρακωρύχοι, Ουκρανοί και Ρώσσοι, κατήλθαν σήμερα σε απεργία ζητώντας να πληρωθούν τους καθυστερημένους μισθούς πολλών μηνών.

Συνολικά 87 απο τα 245 ορυχεία της Ρωσσίας έχουν κλείσει.

Οι ανθρακωρύχοι ζητούν εκτός απο την καταβολή των οφειλομένων μισθών τους και εγγυήσεις οτι μελλοντικά θα τους καταβάλλονται κάθε μήνα.


Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και τοπικά θα πέσουν βροχές, ενώ στα ορεινά αναμένεται να πέσουν λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ.

Η Θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία τις αυγινές ώρες θα πέσει γύρω στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 15 στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 1 February 1996 - 15:56:35