Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-04

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Ο κύριος Πάγκαλος, ο οποίος μιλούσε σε οικονομικό συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, τόνισε ότι, δέν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση όποιος, δεν σέβεται τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, όποιος αμφισβητεί το στάτους κβό μετά τον δέυτερο παγκόσμιο πόλεμο, και όποιος στηρίζει τις διεθνείς σχέσεις στη βία η την απειλή βίας.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε κατηγορηματικά ο κυριος Πάγκαλος, θα το θυμίσει αυτό στους εταίρους της.


*** *** Τη λήψη ειδικών μέτρων επιτήρησης σε όλη την συνοριακή γραμμή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας, αποφάσισε σε χθεσινοβραδυνή συνεδρία του το Συμβούλιο Αμύνης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την Αθήνα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα το Συμβούλιο Αμύνης, που αποτελείται απο τον Υπουργό Αμύνης και τους αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου, παρουσιάζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο και για την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Στην θαλάσσια περιοχή της Ιμια άρχισαν εξαλλου και οι προσπαθειες ανελκυσης του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού, που έπεσε κατά τη διαρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου θα εξεταστούν απο εμπειρογνώμονες , οι οποίοι θα δώσουν την οριστική απάντηση για τα αίτια του δυστυχήματος.


*** *** Εμφανέστατα αγανακτισμένος και πικραμένος για την φιλοτουρκική στάση που επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την διάρκεια της κρίσης στο Αιγαίο, παρουσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος.

Σε συνέντευξή του, σε Αθηναϊκή Εφημερίδα, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, θεωρεί την εμπλοκή στην βραχονησίδα 'Ιμια, τεχνητή και προκατασκευασμένη, και συπληρώνει χαρακτηριστικά, ότι η σκηνοθετηθείσα με αληθινή Τουρκική μαεστρία, φιλική επέμβαση του προέδρου Κλίντον, για αποσόβηση της κρίσης, δεν χρήζει σχολίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος καταλήγοντας, τόνισε εμφαντικά, ότι η αγανάκτηση της ελληνικής ομογένειας, θα εκδηλωθεί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.


*** *** Απαντώντας σε επικρίσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, με αφορμή το επεισόδιο στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε εμφαντικά ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, καθόλη την διάρκεια της κρίσεως, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση και ότι οι αμυντικοί σχεδιασμοί λειτούργησαν απολύτως στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Σε συνεντεύξεις του, που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε δύο κυπριακές εφημερίδες, ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής κρίσης, με στόχο να λυθεί το Κυπριακό.

Τέτοιο σενάριο, τόνισε, δεν υποστηρίζεται ούτε από γεγονότα, ούτε από την λογική, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μία σύρραξη δεν θα λύσει ούτε το Κυπριακό ούτε τις διαφορές Ελλάδος - Τουρκίας, που αντίθετα θα αυξηθούν.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ήταν διατεθειμένο να επιτρέψει μια τέτοια σύρραξη, παρετήρησε δε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές διακήρυξαν ότι δεν επιθυμούν, αλλά θα εμποδίσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην ανάμιξη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε, ότι εξετάζεται η άποψη να συγκροτηθεί επιτροπή απο εκπροσώπους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η οποία να ετοιμάσει εισηγήσεις για την λύση του Κυπριακού.


*** *** "Τα γεγονότα που έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, η κρίση στο Αιγαίο καθώς και η αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα απαιτούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου".

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος ζήτησε ήδη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Η αναγκαιότητα της ενημέρωσης, αλλά και του τι θα πρέπει να γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, είπε ο κύριος Λυσσαρίδης, επιβάλλεται, δεδομένης και της διάγνωσης της Ελληνικής κυβέρνησης και Ελλήνων Πολιτικών, ότι αναμένεται ένα θερμό καλοκαίρι.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θεωρεί απίθανη μια πολεμική αναμέτρηση, όχι όμως, τις μικροαναμετρήσεις.


*** *** Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, κατά την κρίσιμη νύκτα του επεισοδίου στο Αιγαίο, εξαπέλυσε, σήμερα, από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου των Ελευθέρων Δημοκρατών, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Βασιλείου.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν επίσης, τα ονόματα των 56 υποψηφίων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και εγκρίθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος, με κεντρικό σύνθημα, τη μεγάλη αλλαγή.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Βασιλείου θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Κινήματος στην Λεμεσό.

Ανάμεσα στους υποψηφίους του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών περιλαμβάνονται η κυρία Αντρούλλα Βασιλείου, ο Αντιπρόεδρος του Κινηματος, Φρίξος Κολώτας, οι πρώην Υπουργοί της Κυβέρνησης Βασιλείου, Πανίκος Παπαγεωργίου και Γεώργιος Συρίμης, καθώς και οι κύριοι Χρίστος Βάκης, Γιώργος Χριστοφίδης, και ο Δήμαρχος Καραβά Πανίκος Τσέντας.


*** *** Για τον πρώτο μαθητή που σκότωσαν οι 'Αγγλοι κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 55- 59, ττον Πετράκη Γιάλλουρο τελέστηκε σήμερα Εθνικό Μνημόσυνο στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία εξύμνησε το έπος του 55-59 και ιδιαίτερα τη θυσία του μαθητή Πετράκη Γιάλλουρου, τον οποίο πυροβόλησαν οι 'Αγγλοι κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης, με αφορμή το κλείσιμο του Γυμνασίου Αμμοχώστου.


*** *** Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϋμάν Ντεμιρέλ, ανέθεσε εκ νέου στον ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Μεσούτ Γιλμάζ, δεν φαίνεται να έχει εναλλακτική λύση, παρά να συνεργασθεί με τους Ισλαμιστές του Νετσμετίν 'Ερμπακαν.

Ο Γιλμάζ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις του, εγνώσθη όμως, ότι θ'αρχίσει από μεθαύριο Τρίτη επαφές με αρχηγούς των κομμάτων, εκτός απο την Τανσού Τσιλέρ.


*** *** Ισχυρός σεισμός έπληξε ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας, με αποτέλεσμα 210 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, και δέκα-τρείς χιλιάδες να τραυματιστούν.

Επίκεντρο του σεισμού, έντασης επτά βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ, ήταν η πόλη Λιγιάγκ, της επαρχίας Γιουνάν.

Τα σωστικά συνεργεία, με την συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών, ιατρών και εθελοντών, συνεχίζουν στα συντρίμια και τις στάχτες, το δύσκολο έργο ανεύρεσης τυχόν επιζώντων.

Απο τον καταστροφικό σεισμό, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν, ενώ έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηδηση ολόκληρης της περιοχής.


*** *** 'Ενα απο τους τέσσερις τυχερούς της χθεσινής κλήρωσης του Λόττο που κερδίζουν απο διακόσιες-έντεκα χιλιάδες λίρες είναι κύπριος.

Ποιός είναι, ακόμη δεν έχει γνωσθεί.

Το τυχερό δελτίο είχε κατατεθεί σε πρακτορείο στα Λατσιά.


*** *** Ο Απόλλωνας, το ΑΠΟΕΛ και η Νέα Σαλαμίνα είναι οι ομάδες που συμπλήρωσαν την οκτάδα για τους προημιτελικούς του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Στους σημερινούς αγώνες ο Απόλλωνας νίκησε το Παραλίμνι με 3-2, το ΑΠΟΕΛ την ΑΕΛ με 4-3 και η Νέα Σαλαμίνα την ΠΑΕΕΚ με 1-0.

Στην παρένθεση είναι τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων.


*** *** Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε θα υπάρχουν παροδικές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν σταδιακά και το απόγευμα ενδέχεται να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς ως νότιους μέτριους 3 ως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήμενες περιοχές και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 βαθμούς στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 4 February 1996 - 15:54:06