Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-08

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Μιλώντας αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα παραμένει η κυρίαρχη θέση και γραμμή της πολιτικής της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στην συνάντηση έγινε σε βάθος και καθορίστηκαν τα πλαίσια, μέσα στα οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε, ότι κατέληξαν σε ομόφωνα συμπεράσματα και επεσήμανε, ότι ο χειρισμός του Κυπριακού, χωρίς τις συντονισμένες ενέργειες των δύο Κυβερνήσεων, δεν θα αποδώσουν.

Απο την πλευρα του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκανε λόγο για σκληρή ταύτιση απόψεων.


Νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ειχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον `Ελληνα ομόλογο του, Θεόδωρο Πάγκαλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τον καλύτερο συντονισμό των δύο Υπουργείων, για την προώθηση του Κυπριακού και της ευρωπαικής προοπτικής της Κύπρου.

Μετά την συνάντηση, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι, όσο ποτέ άλλοτε, δεσμευμένη στο πλευρό της Κύπρου και στον αγώνα της για ανεξαρτησία και μία κυριαρχία, όπου θα ισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες, για όλους τους κατοίκους.

Απο την πλευρά του ο Υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η επιτυχία στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου οφείλεται κατα κύριο λόγο στον συνεχή συντονισμό των δύο Υπουργείων.


Αποφασιμένη να αναπτύξει πρωτοβουλία για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στο 1996, παρουσιάζεται η Αμερικανική κυβέρνηση, αναμένοντας ωστόσο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία.

Την εντύπωση αυτή απεκόμισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, από τις επαφές που είχε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε Ουάσιγκτων και Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το Στεητ Ντηπάρτμεντ αντιμετωπίζει το Κυπριακό πρόβλημα ως θέμα ανεξάρτητο από τις ελληνοτουρκικές διαφορές.


Σε αδιέξοδο οδηγείται τό θέμα τής αντικατάστασης τού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Λυμπέρη, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει νομικό πρόβλημα.

Η μόνη διέξοδος φαίνεται νά ειναι τώρα η παραίτηση τού Αρχηγού.

Από τήν πλευρά του, ομως, ο κύριος Λυμπέρης δηλώνει οτι δέν προτίθεται νά παραιτηθεί.

Σύμφωνα, πάντως, μέ πληροφορίες, στήν απομάκρυνση τού Ναυάρχου Λυμπέρη αντιτίθεται καί ο καθ'ύλην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ενώ κύκλοι τού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, χαρακτήριζαν ως μέγα στρατηγικό λάθος οποιαδήποτε αλλαγή στήν ηγεσία τών ενόπλων δυνάμεων εν καιρώ κρίσης.


Αναχώρησε το απόγευμα για την Ελλάδα ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, παραιτούμενος, απο την διεκδίκηση του Μητροπολιτικού θρονου Μόρφου.

Με χθεσινή επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος είχε ζητήσει την άδεια του Μακαριωτάτου να τερματίση τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, στην οποία υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος, και να μεταβή στο εξωτερικό.

Η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ, θα μεταδώσει απόψε εκτάκτως, στις 9 και 20 το βράδυ, στην εκπομπή " Ορθοδοξία και Ορθοπραξία ", ζωντανή συνομιλία του Νίκου Νικολαίδη με τους Μητροπολίτες Πάφου, Χρυσόστομο και Λεμεσού, Χρύσανθο, με θεμα " Θ εκλογή Μητροπολιτών, στην Εκκλησία της Κυπρου".

Στην εκπομπή θα μπορούν να συμμετάσχουν και τηλεθεατές, τηλεφωνικώς.


Την καταδίκη της Τουρκίας για την συνεχιζόμενη καταστροφή και λεηλασία της πολιτικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου ζητεί με ψήφισμα του στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο κύριος Κρανιδιώτης ζητεί την αποστολή στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων που θα καταγράψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μνημεία στην κατεχόμενη περιοχή.


Ο περιορισμός στην παροχή νερού για ύδρευση κατά 10% στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, καθώς και ο περιορισμός κατά 40% της καλλιεργούμενης έκτασης, είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία αποφάσισε να εφαρμόσει το Υπουργείο Γεωργίας για απάμβλυνση των συνεπειών της ανομβρίας.

Τα περιοριστικά μέτρα στην παροχή νερού, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, στη διάρκεια Υπηρεσιακής Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανασκόπηση της υδατικής κατάστασης.


Σε δίωρη προειδοποιητική στάση κατήλθαν το πρωί οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο διαμαρτυρόμενοι για την αναβλητικότητα της κυβέρνησης στο θέμα της αναδιοργάνωσης του τμήματος.

Η συντεχνία τους δηλώνει ότι τα δυναμικά μέτρα δυνατόν να κλιμακωθούν, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του προειδοποιεί οτι τυχόν συνέχισή τους, αυτόματα θα σημαίνει και το τέρμα του διαλόγου.


`Αγνωστοι, για λόγους μάλλον προσωπικούς, έβαλαν σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες φωτιά στο ιδιωτικό αυτοκίνητο του Δημητράκη Κυριάκου, λογιστή από τη Λεμεσό, ενώ αυτό βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, στον `Αγιο Νικόλαο Λεμεσού.

Η πυρκαγιά προξένησε στο αυτοκίνητο ζημιές οκτακοσίων περίπου λιρών.

Η αστυνομία και η πυροσβεστική διερευνούν τα αίτια της πυρκαϊάς καθώς και τα κίνητρα


Από το πρωί ολόκληρη η Κύπρος είναι καλυμμένη από νέφος σκόνης, που σε πολλές περιοχές περιορίζει την ορατότητα.

Με ανακοίνωση της η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν αναμμένα τα φώτα των αυτοκινήτων τους.

Η σκόνη προέρχεται από την έρημο της Βορείου Αφρικής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση του καιρού, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 14, στην Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3 βαθμούς.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένεται να πεσουν τοπικες βροχές.

Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι, 4 Μποφόρ και τοπικά μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 8 βαθμούς και γύρω στους 12 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημιεωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα αναμένεται σταδιακά από αύριο να βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί, 4 εως 5 Μποφόρ και τοπικά 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 8 February 1996 - 19:02:53