Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-10

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Η βόμβα, η οποία βρισκόταν μέσα σε χαρτοφύλακα, εξερράγη προτού προλάβει να την αχρηστεύσει ο πυροτεχνουργός της αστυνομίας, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας φέρεται να ανέλαβε το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα, ΚΕ.ΤΕ.ΠΕ Παρζάνι, με τηλεφώνημα αγνώστου σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό στη Λεμεσό.

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα είχε συμμαχήσει με την Τουρκία, κατά την τελευταία εισβολή εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από Κουρδικές πηγές, η τοποθέτηση της βόμβας δέν αποκλείεται να είναι έργο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, υπό την κάλυψη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η βομβιστική ενέργεια αποτελεί συνέχεια των Τουρκικών προκλήσεων, για να καταδείξει την δυνατότητα της Τουρκικής στρατιωτικής επικυριαρχίας στο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, έδωσε οδηγίες να ενταθούν τα μέτρα επιτήρησης παρόμοιων ευαίσθητων στόχων σε ολόκληρη την Κύπρο, και σε στενή συνεργασία με την ΚΥΠ και άλλες Υπηρεσίες, να ενταθούν οι έρευνες προς συλλογή πληροφοριών για εντοπισμό των δραστών και των πιθανών συνεργατών τους.


Τα γεγονότα στο Αιγαίο πρόλαβαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, γι'αυτό και θα γίνουν αναπροσαρμογές, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει ακόμη ένταση.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος επέστρεψε το απόγευμα από την ΑΘήνα, όπου είχε επαφές με την Ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Στη διάρκεια των επαφών του προέδρου της Δημορκατίας, έγινε κυρίως ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας Κύπρου, όπως επίσης και των περαιτέρω χειρισμών στο Κυπριακό, υπό το φώς της κρίσης στο Αιγαίο και του ενδεχομένου νέων πρωτοβουλιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η Ελληνοτουρκική κρίση έσκασε σαν ωρολογιακή βόμβα, εντέχνως ρυθμισμένη, για να εκραγεί στην πιό δύσκολη στιγμή, την ώρα των προγραμματικών δηλώσεων, πρίν ακόμα η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κύριος Σημίτης παραδέχθηκε ότι η κρίση της 'Ιμια άφησε πικρή γεύση στη κοινή γνώμη, ενώ κατηγόρησε ουσιαστικά την αντιπολίτευση για υστερική και υστερόβουλη εθνοκαπηλική προπαγάνδα.

Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διαψεύδει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, για νέο θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης, ανέφερε ότι αν υπάρχει κάτι, εμείς θα δώσουμε τις πληροφορίες και να μην τροφοδοτούν τον ελληνικό τύπο και λαό, άλλοι κύκλοι εκτος Ελλάδας.

Οι πληροφορίες αυτές είχαν διαρρεύσει χθες από αμερικανική πηγή και ούτε το Στέητ Ντηπάρτμεντ αλλά ούτε και το Αμερικανικό πεντάγωνο, δέχθηκαν να τις επιβεβαιώσουν.

Την έντονη φημολογία για νέο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, επέκριναν και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της συμμαχίας για νέο ελληνοτουρκικό επεισόδιο.


Η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο απέδειξε ότι ζούμε σε μιά περίοδο κρίσιμων διεργασιών και εξελίξεων, υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κύριος Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλούσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς στο θέμα της Ιμια.

Τόνισε όμως ότι η αποφυγή της πολεμικής εμπλοκής και η προάσπιση της ειρήνης, έγινε χωρίς να απεμπολιθεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κύριος Σκανδαλίδης τόνισε, ότι αποτελεί πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο στην εθνική και πρόσθεσε ότι ισχύει πάντα η παγια θέση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι για την Ελλάδα, όποια δήποτε απόπειρα νέας επέκτασης των Τούρκων στην Κύπρο, αποτελεί αιτία πολέμου.


Η Τουρκία επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πλήρη αλληλεγγύη που εξέφρασε προς την Ελλάδα, για την πρόσφατη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες για την βραχονησίδα 'Ιμια.

Σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε χωρίς σοβαρή ανάλυση της Ελληνοτουρκικής διένεξης.

Η Τανσού Τσιλέρ, η οποία ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού της Τουρκίας, συνεκάλεσε χθές σύσκεψη στρατιωτικών, η οποία ασχολήθηκε με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κρίση και τις πιθανές εξελίξεις μετά την απομάκρυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου, Χρίστου Λυμπέρη.


Ιδέες για προβληματισμό πρόβαλε στις δύο κοινότητες κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, ο εισηγητής για το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδος Φίνσμπεργκ.

Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές προτάσσουν το θέμα της ασφάλειας και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του προέδρου Κληρίδη για διάλυση της Εθνικής Φρουράς και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ δήλωσε ότι η διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί για λύση του Κυπριακού, είναι η πραγματοποίηση πρώτα μυστικών συνομιλιών και στη συνέχεια συνομιλίες τύπου Ντέϊτον.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα δεχόταν την Κύπρο ως μέλος, πρίν την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.


Σε άθλια κατάσταση βρέθηκαν στις δύο το πρωϊ, οι πέντε ανήλικοι μαθητές της της σχολής ΦΟΛΙΣ της Λεμεσού.

Οι πέντε νεαροί χάθηκαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης ορειβασίας στην περιοχή του Λιστόβουνου, μεταξύ των χωριών, Πραστειό Κελλακίου και Φοινικάρια.

Για την ανεύρεσή τους κινητοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία επιστράτευσε δεκάδες άνδρες και ανιχνευτικούς σκύλλους.

Στις έρευνες έλαβε μέρος και ελικόπτερο της Βάσης Ακρωτηρίου.

Σύμφωνα με τον επι καθήκοντι γιατρό του Νοσοκομείου Λεμεσού, άν τα πέντε παιδιά δέν εντοπίζονταν μέχρι το πρωϊ, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να πεθάνουν από υποθερμία.

Ενα από τα παιδιά, ο Ντάνιελ Μπράουν κρατήθηκε για περαιτέρω νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι απολύθηκαν, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Στους σημερινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες της δέκατης-πέμπτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Λόμπαρντ Νάτγουεστ σημειώθηκαν τα εξης αποτελέσματα ΑΠΟΕΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 ΑΡΗΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ 1-4 ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ 3-2 ΕΥΑΓΟΡΑΣ-ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 2-2 ΕΘΝΙΚΟΣ-ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 2-1 *** Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.

Στην Λευκωσία σήμερα η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 10, στην Λεμεσό 18 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 1 βαθμό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις που δυνατόν να δώσουν ελαφρές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 17 περίπου βαθμούς.

Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Την Τρίτη οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 10 February 1996 - 18:21:21