Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-14

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αθήνα, μεταφέροντας το έγγραφο με τις θέσεις και τις επιδιώξεις της πλευράς μας στο Κυπριακό.

Το έγγραφο θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενόψει της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει σε χώρες τις Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στις οποίες θα προωθήσει και το Κυπριακό.

Ο κύριος Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με τους δευτέρους τη τάξει αξιωματούχους των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο για οριστικοποίηση των θέσεων του εγγράφου.

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σημείωσε ότι στο έγγραφο περιλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της πλευράς μας που εγκρίθηκαν κατα καιρούς απο το Εθνικό Συμβούλιο.

Επι του εγγραφου αυτου σημείωσε θα στηριχθεί και η απάντηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον Λόρδο Φίνσμπεργκ.


Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο του εγγράφου που έδωσε ο Ραούφ Ντενκτάς στον εισηγητή για το Κυπριακό, στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδο Φίνσμπεργκ.

Στα τρία κεφάλαια του εγγράφου περιλαμβάνονται οι γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επαναφέρει στην επιφάνεια τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και υπογραφή συμφώνου μή επιθέσεως.

Κληθείς να σχολιάσει την θέση του Ραούφ Ντενκτάς για υπογραφή ενός τέτοιου συμφώνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε την πρόταση του πρόεδρου της Δημοκρατίας για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομιλίες υψηλού επιπέδου, σημείωνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει πρώτα να εξευρεθεί κοινό έδαφος.


'Εντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, φέρεται να εκδηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο οποίος έχει προτείνει μάλιστα και Ισραηλινό διπλωμάτη, για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, σε αντικατάσταση του Καναδού Τζό Κλάρκ.

Ο κύριος Πέρες, είχε συζητήσει τις εξελίξεις του Κυπριακού προσφάτως, τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι.

'Οπως αποκάλυψε η Ισραηλινή εφημερίδα"Χααρέτζ", ο Σιμόν Πέρες, προτείνει ως ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Ντέϊβ Κίμτσι, ο οποίος ήταν ενεργώς αναμεμειγμένος στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ Αιγύπτου.


Στήν Αθήνα, τό κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα διορίσει αύριο νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ τήν Παρασκευή θα ορίζει καί τούς νέους Αρχηγούς τών Γενικών Επιτελείων.

Οι ορισμοί εντάσονται στά πλαίσια τών κανονικών κρίσεων τών Αξιωματικών τών ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα μέ πληροφορίες τής Ελληνικής τηλεόρασης, ως νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ορίζεται ο Αντιστάτηγος Μανούσος Παναγιουδάκης, ενώ ως επικρατέστεροι γιά τήν αρχηγία τών τριών οπλων φέρονται οι εξής: - Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Γιώργος Μαρνίας. - Αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Γιώργος Μπεζεδιάνος, καί - Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος Δημήτρης Λιτζεράκος.

Εν τω μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζονται τά γυμνάσια τών Τούρκων στό Αιγαίο.

Τό πρωί, ωστόσο, δύο Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τόν Ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Σάμου καί Κώ.

Σύμφωνα, πάντως, μέ τούς Επιτελείς τής Ελληνικής Αεροπορίας, οι παραβιάσεις θεωρούνται ελάχιστες, ενώ η παρουσία τής Τουρκικής Αεροπορίας στήν περιοχή χαρακτηρίζεται ως υποτονική.


Στην Λευκωσία εξ'άλλου, η Κυβέρνηση ανανέωσε γία ακόμα ένα χρόνο την θητεία του αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Την ανανέωση της θητείας Βορβολάκου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αμέσως μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην συνεδρία του Υπουργικού, συζητηθηκαν επίσης αμυντικά θέματα και ιδιαίτερα οι σχεδιασμοί σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Ειδικότερα ,συζητήθηκε η σχετική πρόνοια του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία παρέχεται στην κυβέρνηση η ευχέρεια να προχωρεί στην έκδοση διαταγμάτων, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.


Η ΠΑΣΥΔΥ ανέστειλε τα απεργιακά μέτρα, τα οποία είχε εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή και στη συνέχεια ενέκρινε ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο της Συντεχνίας.

Η αναστολή των απεργιακών μέτρων αποφασίστηκε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει νομοσχέδιο για ρύθμιση των μισθολογικών κλιμάκων εισδοχής του επιστημονικού προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βουλής να διαφοροποιήσει τις κλίμακες του επιστημονικού προσωπικού, απο Α8 - Α10 σε Α6 - Α9.

Αναφορικά με το θέμα της μονιμοποίησης των εκτάκτων υπαλλήλων το οποίο συζητήθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η μονιμοποίηση είναι νομικά δυνατή, αλλά παραμένουν να δωθούν κάποιες διευκρινίσεις.


Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισαν σήμερα η προσωρινή πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντενίς Μπαϋκάλ, για προώθηση των Τουρκικών θέσεων, τόσο στις Ελληνοτουρικικές διαφορές όσο και στο Κυπριακό.

Ο Ντενίς Μπαϋκάλ συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρεττανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφκιντ, με τον οποίο ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το φώς των τελευταίων γεγονότων, καθώς και το Κυπριακό.

Ο Βρεττανός Υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις Τουρκικές θέσεις για απ'ευθείας διάλογο Ελλάδας Τουρκίας αναφορικά με το θέμα τής Ιμια.

Δήλωσε, επίσης, ότι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα δέν είναι και σύνορα τής Ευρώπης με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" γράφει ότι προωθείται συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος Τουρκίας σε τρίτη χώρα και ότι η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στην 'Αγκυρα, προετοιμάζεται δια της διπλωματικής οδού.


Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, και ο Ισλαμιστής ηγέτης, Νετσμετίν Ερμπακάν, διέκοψαν τις συνομιλίες που είχαν για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι συνομιλίες διήρκησαν τρείς περίπου ώρες και οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι αύριο.

Ο Γιλμάζ, ο οποίος πιέζει για εκ περιτροπής πρωθυπουργία, κάτι που απορρίπτει ο Ερμπακάν, θα καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν δέν συμφωνήσει με τον Ερμπακάν.

Σε τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να διοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές.


Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 13, στην Λεμεσό 20 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 3.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Τις απογευματινές όμως ώρες θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές στις ορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί 3 ώς 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 19 περίπου βαθμούς.

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Τοπικές όμως νεφώσεις που θα σχηματίζονται το απόγευμα δυνατό να δώσουν λίγες βροχές.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τα οποία βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 15 February 1996 - 15:38:20