Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-15

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη για επίσπευση της ενίσχυσης του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου, μετέφερε κατά την άφιξή του στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επίσης τόνισε ότι το δόγμα έπρεπε να είχε τεθεί σ'εφαρμογή προ πολλού.

Ο κύριος Κακλαμάνης θα προσφωνήσει σε λίγο ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Ισχυρό ψήφισμα υπερ τών Ελληνικών θέσεων αναφορικά μέ τήν κρίση στήν Ιμια, εξέδωσε σήμερα τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στό ψήφισμα, πού εγκρίθηκε μέ τριακόσιες εικοσιτέσσερις ψήφους υπέρ, εικοσι μία κατά, καί έντεκα αποχές, τονίζεται οτι η βραχονησίδα ειναι Ελληνική.

Υπογραμμίζεται επίσης οτι τά σύνορα τής Ελλάδος αποτελούν ΚΑΙ σύνορα τής Ευρώπης.

Μέ τό ψήφισμα υπενθυμίζονται παράλληλα στήν Τουρκία οι υποχρεώσεις πού απορρέουν από τήν συμφωνία τελωνειακής ένωσης, οπως οι σχέσεις καλής γειτονίας μέ τήν Ελλάδα καί η αποφυγή κάθε μορφής βίας.


"Δέν υπάρχει κρίση στους κόλπους του ΔΗΚΟ, απλώς υπάρχουν κάποιες διαφωνίες", τόνισε ο πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Αντιπροέδρου του κόμματος Αλέξη Γαλανού να μήν κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο κύριος Γαλανός διευκρίνησε ότι θα παραμείνει στην Αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ και τόνισε ότι θα παραθέσει λεπτομερώς τις θέσεις του, μόλις ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο.

Πέραν αυτού, στο ΔΗΚΟ παραμένουν ανοικτά άλλα δύο ζητήματα.

Με ποιό βουλευτή θα διεκδικήσει την προεδρία του Σώματος, και ποιός θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αφού, ούτε ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού προτίθεται να κατέλθει στις Βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε κατηγορηματικά ότι το κόμμα του θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί η σχετική συμφωνία με τόν Δημοκρατικό Συναγερμό.

Αναφορικά με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει το Εκτελεστικο Γραφείο, και στην συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή, για να τον επιλέξει.


Θ διαδικασία των εκλογών για ανάδειξη Επισκόπου στον χηρεύοντα Μητροπολιτικό θρόνο Μόρφου, δρομολογείται.

Ο κλήρος της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, συνήλθε σήμερα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες των όσων προνοούνται από το Καταστατικό της Εκκλησίας, εν όψει της εκλογής των ειδικών αντιπροσώπων στις 25 Φεβρουαρίου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών ετελέσθη τρισάγιο εις μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτη Μόρφου Χρυσάνθου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.


Η Εκκλησία δεν αμφισβητεί τα πολιτικά οικογενειακά δικαστήρια ούτε τους νόμους της πολιτείας, αλλά ζητεί απο τους δικηγόρους να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και να μη προσπαθούν να εξαπατούν την Εκκλησία.

Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κληθείς να σχολιάσει σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που απεστάλη για να αναγνωσθή σε όλους τους Ιερούς Ναούς και αντίγραφό της εστάλη στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Αιτία για την έκδοση της εγκυκλίου, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αποτέλεσε η συμβουλή ωρισμένων δικηγόρων σε πελάτες τους να μην παρουσιάζονται στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο σε περιπτώσεις που ένας εκ των συζύγων προσφεύγει σ'αυτό, γεγονός που η Εκκλησία θεωρεί περιφρόνηση προς τους Ιερούς Κανόνες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιο Ξενόπουλο, δήλωσε, ότι το θέμα των διαζυγίων όπως το θέτει στην εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι καθαρά νομικό και όχι πολιτικό και συνέστησε στον Δικηγορικό Σύλλογο να επιδιώξει συνάντηση με τον Μακαριώτατο για διευκρίνηση του ζητήματος.

Ο κύριος Ξενόπουλος, ο οποίος το απόγευμα είχε συνάντηση και με τον Γενικό Εισαγγελέα κύριο Μαρκίδη, συμφώνησε ότι όντως είναι νομικό το ζήτημα και δήλωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Μακαριώτατο.


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαβουλεύσεις για το έγγραφο-πλαίσιο με τις θέσεις και τις επιδιώξεις τής πλευράς μας στο Κυπριακό και το αργότερο μέχρι την Δευτέρα μεταφέρεται στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Σύσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, με τους δεύτερους-τη-τάξει των πολιτικών κομμάτων, που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, κατέληξε στην κωδικοποίηση των θέσεων και των επιδιώξεων της πλευράς μας στο Κυπριακό.

Το εξασέλιδο έγγραφο-πλαίσιο, μεταφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών στην Ελληνική Κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, ενόψει των επαφών που αρχίζει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

'Οπως ανέφερε ο κύριος Μιχαηλίδης το Εγγραφο-πλαίσιο θα συνοδεύται από επιπρόσθετες σημειώσεις για κάποια σημαντικά θέματα, στις οποίες θα καταγράφεται η Τουρκική θέση και η απάντηση της πλευράς μας.


Στήν Τουρκία, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, και ο ηγέτης του Ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας Νετσμετίν 'Ερμπακαν, φαίνεται ότι κατέληξαν σε κατ'αρχήν συμφωνία, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σήμερα ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, ανακοίνωσε ότι τα δύο κόμματα σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

Μιλώντας μετά απο συνάντησή του με τον Νετσμεττίν 'Ερμπακαν, ο κύριος Γιλμάζ διευκρίνησε, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση το Σάββατο, και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβασή της.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες απο την Αγκυρα, αναφέρουν ότι η συμφωνία στηρίζεται στήν αρχή τής εκ περιτροπής πρωθυπουργίας, με τον Μεσούτ Γιλμάζ πρώτο Πρωθυπουργό, γιά περίοδο εξι μηνών ή ενός έτους.


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως, ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Ο ηλικίας εξήντα-πέντε ετών πρόεδρος, απευθυνόμενος σε 1500 άτομα στο Αικατερίνσμπουργκ, δήλωσε ότι μετά απο ωρισμένα προβλήματα υγείας που είχε με την καρδιά του και ξεπεράστηκαν, τώρα είναι υγιής και έτοιμος για την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία.

Από την πλευρά του το Ρωσικό Κομμουνιστικό κόμμα ανακήρυξε επισήμως τον ηγέτη του, Γκενάντι Ζιουγκάνωφ, υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.


Ο ΚΑΙΡΟΣ: Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος στις περισσότερες περιοχές.

Στα ορεινά όμως θα σχηματισθούν αργότερα νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 19 βαθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 15 February 1996 - 15:38:40