Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-16

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ευχριστα -όπως χαρακτηρίστηκαν- νέα για την πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικου Δόγματος μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμνης. Τοσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο κύριος Κακλαμνης, απέφυγαν -ωστόσο- να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Κατ την σημερινή συνντηση τους οι κύριοι Κληρίδης και Κακλαμνης συζήτησαν την παρούσα φ του Κυπριακού, την πορεια υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και τις Ελληνο- Τουρκικές σχσεις. Ο κύριος Κακλαμνης, δήλωσε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την ικανοποίηση και ουσιαστική ανταπόκριση της Κυπριακής Κυβέρνησης, για επίτευξη του κοινού στόχου στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έγινε -σήμερα- δεκτός και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και με αρχηγούς κομμων.
Υπέρ της σιωπηλής διπλωματίας για προώθηση του Κυπριακού, τ1800νών, Γκούσταβ Φαϋσσέλ. Ο κύριος Φαϋσσέλ, διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει εμπιστευτικές συνομιλίες και όχι μυστικές. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων ΕΘνών συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο και ανασκόπησε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Σε παρατήρηση, ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννκης Μσης, ανέφερε ότι σε συνντηση που είχε με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μρακ Γκούλτινγκ, έγινε λόγος για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια, ο κύριος Φαϋσσέλ εξέφρασε την επιθυμία να μήν σχολιι το θέμα.
Στην Αθήνα, η οργνωση 17 Νοέμβρη, κτύπησε και π. Στόχος της -αυτή τη φορ - ήταν το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας, αλλ η ρουκέτα έπεσε στο χώρο στυσης του κτιρίου. Από την αυτοψία που διενήργησαν πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι η ρουκέτα που χρησιμοποιήθηκε είναι τύπου τριών-κόμμα-πέντε ιντζών, δηλαδή, όμοια με αυτές που κληκαν από το Στρατόπεδο Συκουρίου στη Λρισσα. Αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέφρασαν την οψη ότι τα μέλη της 17 Νοέμβρη εκτόξευσαν την ρουκέτα μέσα από αυτοκίνητο. Είναι η πρώτη φορ που η οργνωση επιχειρεί ένα τόσο καίριο κτύπημα σε Αμερικανικό στόχο. Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικι απερίφραστα την ενέργεια και εκτιμ ότι η πρ0 αυτή δέν είναι τυχαία, γιατί υπηρετεί ανθελληνικ σχέδια, την ώρα που η Ελλ9α ενισχύει σημαντικ τη θέση της διεθνώς.
Στην Τουρκία, οι ηγέτες των κομμων της Μητέρας Πατρίδας και της Ισλαμικής Ευημερίας, Μεσούτ Γιλμ και Ντετσμετίν Ερμπακαν, πραγματοποιούν εντατικές διαβουλεύσεις με τα κομματικ τους στελέχη, εν'όψη της αυριανής τους συνντησης. Μετ τις δύο πρώτες συναντήσεις τους, οι δύο ηγέτες, ανακοινωσαν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού, που θα θέσει τέλος στη πεντ προσωρινή Πρωθυπουργία της Τανσού Τσιλέρ. Οι Ισλαμιστές, υπο την ηγεσία του Ερμπακαν, μετείχαν κατ την δεκαετία του εβδομήντα σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας.
Στην επίλυση όλων των εκκρεμούντων -κατ την έκφρασή του- ζητημων ανπιμένει ο προσωρινός Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϋκ Ο κύριος Μπαϋκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολνα και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χνς Βαν Ντεν Μπρούκ. Ο Τούρκος αξιωματούχος μίλησε για μι σειρ προβλημων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί -όπως υποστήριξε- και απέκλεισε έντεχνα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της ΧΟ κύριος Μπαϋκ είπε ότι η χώρα του δεν ζήτησε την ανψη διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας από τρίτους, θεωρεί όμως, όπως είπε, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συστήσει στις δύο χώρες απευθείας διγο.
Δύο Ιρανοί που τελούσαν υπό κρηση για παρνομη παραμονή ο ένας και υποθέσεις διαρρήξεων ο ος, απέδρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τα κρατητήρια του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Λεμεσού όπου εκρατούντο. Οι δύο κρατούμενοι, Αλή Ριζ και Σιορμπανατί Σακέτ, αναρριχήθηκαν στον φωταγωγό του κελιού τους και διέφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού Σταύρος Γεωργι9ης, διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.
Σε εμπρησμό οφείλεται η χθεσινοβραδυνή πυρκαγι στη βιοτεχνία Ναν Φον στα Λατσι. Αυτό είναι το πόρισμα των ερευνών που διεξήγαγαν το πρωί απο κοινού η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημων και η Ηλεκτρο-μηχανολογική Υπηρεσία. Η πυρκαγι ξέσπασε στις δέκα-και-δεκαπέντε χθες βρ9υ μετ απο έκρηξη που σημειώθηκε στο λογιστήριο της βιοτεχνίας. Απο την πυρκαγι προκλήθηκαν ζημιές στα μηχανήματα και τα εμπορεύματα της βιοτεχνίας, η οποία ας σημειωθεί δεν ήταν ασφαλισμένη.
Τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν και η τύχη ενός ου αγνοείται, ύστερα από πτώση ελικοπτέρου του Τουρκικού στρατού χθες βρ9υ, μέσα στο λιμνι της Ναυτικής Βς του Αξ7, στη Μαρμαρίδα της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Το Τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών, πντως, αποσυνέδεσε πλήρως την πτώση του ελικοπτέρου από την κρίση στο Αιγαίο.
Και μι ματι στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 10. στην Λεμεσο 19 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 8 και τελος στον Προδρομο 9 με 3. Απόψε, τοπικές νεφώσεις θα δώσουν λίγες βροχές. Οι νεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο εως τριών μποφόρ και η θσσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, θα πεσει στο εσωτερικό στους επτ βαθμούς και γύρω στους εννέα βαθμούς στα παρα. Αύριο κατ διαστήματα θα αναπτύσσονται νεφώσεις και θα πέσουν και π τοπικές βροχές, οι οποίες σε μερικές περιοχές δυνατόν να είναι ραγδαίες. Οι νεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ, τρεπόμενοι το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ασθενείς έως μέτριους, τριών έως τεσσρων μποφόρ. Η θσσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς. Την Κυριακη και την Δευτερα θα σχηματιζονται και παλι νεφωσεις και θα πεσουν τοπικες βροχες. Η θερμοκρασια δε θα σημειωσει ουσιαστικη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 17 February 1996 - 19:04:46