Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-17

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Επίσκεψη - προσκύνημα στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της

Μακεδονίτισσας, πραγματοποίησε σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των

Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον Κύπριο ομόλογό

του Αλέξη Γαλανό. Εμφανώς συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε στεφάνι στον χώρο αναπαύσεως των αγωνιστών της Κυπριακής Ελευθερίας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, επανέλαβε την σταθερή δέσμευση του Μητροπολιτικού Ελληνισμού, έναντι του δοκιμαζόμενου Κυπριακού Ελληνισμού.


Η ελληνική εκστρατεία διαφώτισης γύρω από τα

καυτά εθνικά ζητήματα, αρχίζει την Τετάρτη με τις επαφές που θα έχει ο

πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζακ Σαντέρ, ενω στην συνέχεια θα μεταβεί στην Βόννη, προκειμένου να ενημερώσει τον Καγκελάριο Κόλ για τις ελληνικές θέσεις. Εκστρατεία ενημέρωσης θα πραγματοποιούν παράλληλα, ο Υπουργός και ο υφυπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Ρωμαίος. Απο την Θεσαλλονικη όπου βρίσκεται σήμερα ο κύριος Παγκαλος, προκάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού εγείρει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδος. Ο υπουργός εξωτερικών επανέλαβε επίσης την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο την Ευρωπαική Ενωση, και όχι μόνο, αφού η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει την αναβολή και της συζήτησης για την ίδια τη διαδικασία της τελωνειακής σύνδεσης. Η Ελλαδα προκειμένου να συναινέσει σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση, θα ζητήσει να συμπεριληφθεί το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλιου σχετικά με την κρίση στο Αιγαίο.


Οι τρύπες που βρέθηκαν στην καμπίνα του μοιραίου ελικοπτέρου της

Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν οφείλονται τελικά σε εχθρικά πυρά. Λεπτομερής εξέταση που διενήργησαν σήμερα εμπειρογνώμονες, κατέδειξε ότι οι τρύπες στο ελικόπτερο, οφείλονται αποκλειστικά, σε αποκόλληση των συνδετικών καρφιών των ελασμάτων, σε βίαιη μετακίνηση ράβδων του συστήματος κατευθύνσεως, και σε διαβρώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τα προαναφερθέντα προκλήθηκαν από την πτώση και πρόσκρουση του ελικοπτέρου, στην θάλασσα καθώς και απο την παραμονή του εκεί για δεκαπέντε ημέρες. Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη τύπου, καυστηρίασε την στάση όσων έσπευσαν να καπηλευθούν το ζήτημα και προέβησαν, όπως τόνισε, σε αχαρακτήριστες δηλώσεις. Παράλληλα, ο κύριος Αρσένης, απηύθυνε έκκληση στον πολιτικό κόσμο της χώρας να αφήσει τις ένοπλες Δυνάμεις απερίσπαστες στο έργο τους.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της Τουρκικής

προκλητικότητας στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο, πραγματοποίησαν

χθές βράδυ έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι Ελληνες φοιτητές

Νέας Υόρκης. Παρά το δριμύ ψύχος, εκατοντάδες ομογενείς κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν έξω από τον Οργανισμό και κρατώντας Ελληνικές και Κυπριακές σημαίες, μοίραζαν στους περαστικούς ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον.


Επαναστάτης απο τα νεανικά του χρόνια ο Μιχάλης Ράπτης γνωστός ως

Πάμλο, μία φυσιογνωμία που κυριάρχησε στο χώρο της αριστεράς, απεβίωσε

σήμερα σε ηλικία ογδοντα-πέντε ετών. Ο Πάμπλο γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1911 και σπούδασε στην Αθήνα μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Απο νεαρός είχε ενταχθεί ενεργά στο αριστερό κίνημα. Διακρίθηκε για την απόσταση που κράτησε απο τα καθεστώτα του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αναδείχθηκε στο Παρίσι Γραμματέας της Τέταρτης Διεθνούς. Χαρακτηριζόμενος ως διεθνιστής επαναστάτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες οπου έλαβε μέρος σε απελευθερωτικά κινήματα και υπήρξε σύμβουλος και συνεργάτης ηγετικών μορφών όπως ο Μπεν Μπελά της Αλγερίας.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο

Κυπριανού, αναμένεται να έχει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της

Βουλής Αλέξης Γαλανός, προκειμένου, όπως δήλωσε, να τεθούν επί

τάπητος, θέματα τα οποία άπτονται του καλώς νοούμενου συμφέροντος του

κόμματος, ενόψει των εκλογών του Μαίου. Ο κύριος Γαλανός, σπάζοντας σήμερα τη σιωπή του, τόνισε ότι στη συνάντηση, η οποία θα γίνει πριν από τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, δεν πρόκειται να συζητηθούν αξιώματα και καρέκλες της Πολιτείας ή του κόμματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε επίσης, ότι δεν θέτει καμμιά προϋπόθεση, προκειμένου να επαναθεωρήσει τη στάση του, και να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ.


Η δυστοκία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία

συνεχίζεται. Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματας της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ και ο ηγέτης του Κόμματος Ισλαμικής Ευημερίας Νετσμεττίν Ερμπακαν, συναντήθηκαν σήμερα εκ νέου, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Μεσούτ Γιλμάζ, είπε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία επί των βασικών αρχών αλλά υπάρχουν ανάγκη για ακόμη μία συνάντηση που προγραμματίστηκε για αύριο. Ο Νετσμετίν Ερπακαν εξάλλου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία.


Η διήμερη έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής για το Βοσνιακό, άρχισε σήμερα

στην Ρώμη, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών. Τα κυριότερα, που καλείται να επιλύσει η σύνοδος, είναι η άρνηση των Σέρβων του Σεράγεβο να παραδώσουν τον έλεγχο των περιοχών τους στην μουσουλμανική κυβέρνηση, καθώς και οι συλλήψεις Σέρβων αξιωματούχων από μουσουλμανικά όργανα. Σοβαρό εξάλλου εμπόδιο, παραμένει και η κλιμακούμενη ένταση στο Μόσταρ ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Κροάτες κατοίκους της.


Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και εικοσι-δύο τραυματίστηκαν στις

Ηνωμένες Πολιτείες, σε νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Το δυστύχημα συνέβη, αργά χθες βράδυ, λίγο έξω απο την Ουάσιγκτων, όταν επιβατηγό τραίνο συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία. Την ώρα του δυστυχήματος επικρατούσε σφοδρή χιονοθύελλα.


Για τέσσερεις ώρες σήμερα το πρωί παρέλυσαν όλες οι πτήσεις των

Κυπριακών Αερογραμμών, λόγω της στάσης εργασίας των μελών της ΣΥΝΥΚΑ. Η Γενική Γραμματεία της Συντεχνίας Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, πραγματοποίησε τη στάση, διότι, όπως υποστηρίζει, η εταιρεία αρνείται, σκόπιμα, να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Οργανο-γράμματος του Τεχνικού Τμήματος. Η εταιρεία από την πλευρά της, αφού απέρριψε τις θέσεις της συντεχιακής πλευράς, απέδωσε την απεργία σε ενδοσυντεχνιακές διαφορές, μεταξύ της ΣΥΝΥΚΑ και της ΑΣΥΣΕΚΑ. Υποστήριξε τέλος ότι η νέα απεργιακή κινητοποίηση, κόστισε στις Κυπριακές Αερογραμμές, δεκάδες χιλιάδες λίρες.


Απο νεκροψία που διενήργησαν ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης και

η παθολογο-ανατόμος Ελένη Αντωνίου στη δεκατετράχρονη μαθήτρια Μαρία

Νίκου Αντωνιάδη, που πέθανε χθες αιφνιδίως στη Λεμεσό, έχει προκύψει

ότι ο θάνατός της οφείλεται σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η δεκατετράχρονη μαθήτρια ασθένησε αιφνιδίως χθές το απόγευμα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της, με συμπτώματα εμετών και σπασμών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου αργότερα απεβίωσε.


Σφοδρή κακοκαιρία με βροχή, χαλάζι και ομίχλη, ενέσκηψε το

απόγευμα στην περιοχή από τη Ριζοελιά μέχρι τα Λύμπια, επηρεάζοντας

τους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Λεμεσού και Λευκωσίας-Λάρνακας. Αποτέλεσμα των κακών συνθηκών στους δρόμους, ήταν να σημειωθούν πολλά ατυχήματα με μικροζημιές σε δεκάδες αυτοκίνητα.


Στο ποδόσφαιρο τώρα όπου στον σπουδαιότερο αγώνα της δέκατης-έκτης

αγωνιστικής του πρωταθλήματος Λόμπαρντ Νάτγουεστ η Ομόνοια κέρδισε στο

Μακάρειο το Παραλίμνι με 3-1. Στους άλλους αγώνες είχαμε: ΑΠΟΛΛΩΝ-ΑΝΟΡΘΩΣΗ 0-0 ΑΛΚΗ-ΑΡΗΣ 0-2 ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΑΕΛ 2-1 ΕΘΝΙΚΟΣ-ΕΥΑΓΟΡΑΣ 1-1


Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε, οι νεφώσεις θα πυκνώνουν, κατά διαστήματα και

αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια, στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θάναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 8, στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν, κατά διαστήματα, δίνοντας και πάλιν τοπικές βροχές που, σε μερικές περιπτώσεις, θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές, χαλάζι και, πιθανό, από δυνατούς ανέμους. Στο Τρόοδος θα πέσουν και πάλι χιόνια. Οι άνεμοι, γενικά, θα παραμείνουν μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17, περίπου, βαθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 17 February 1996 - 20:32:14