Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-23

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Λευκωσία και Αθήνα απορρίπτουν την όποια δήποτε σύνδεση της χρηματοδοτικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης προς την Τουρκία, με την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην 'Ενωση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο και κακόγουστο εκβιασμό, κάθε προσπάθεια σύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, με την έγκριση των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κασουλίδης, δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει η Κύπρος αντικείμενο εκβιασμού και μάλιστα κακόγουστου.
Στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, Χάνς Βάν ντε Μπρουκ, δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική σχέση μεταξύ της Τελωνειακής 'Ενωσης και της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία, με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην 'Ενωση. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, άν η Ελλάδα μπλοκάρει την έγκριση του χρημοτοδοτικού κανονισμού που αφορά την Τουρκιά, η ενέργεια αυτή θα εμποδίσει και την υλοποίηση, της απόφασης της έκτης Μαρτίου, για την Κύπρο.
Σχολίαζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, επεσήμανε ότι το θέμα δεν απασχολεί την χώρα αυτή την περίοδο, γιατί, όπως ανέφερε, η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο του 97. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου, θα αρχίσουν είτε στο τέλος του '97 είτε στις αρχές του '98. Ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για το θέμα των πιέσεων επί της Τουρκίας και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ θα συνεχίσει να έχει για την Κύπρο, την ίδια θέση που είχε και στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης 'Εβερτ, έκανε σαφή διαχωρισμό του Κυπριακού από τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η ανάμιξή τους είναι ανώφελη.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η διπλωματική εξόρμηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, την Βόνη και Παρίσσι, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ζιάκ Σιράκ σηματοδοτεί την λήξη της περιοδείας, η επιτυχίας της οποίας προκάλεσε ανησυχία στην 'Αγκυρα και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις. Ο κύριος Σημίτης διέψευσε πληροφορίες οτι ο Γερμανός καγκελλάριος Χέλμουτ Κόλ απείλησε εμμέσως πλήν σαφώς οτι η μή υλοποίηση της Τελωνιακής Ενωσης της Τουρκίας θα εχει αρνητικές επιπτωσεις στην ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης 'Εβερτ, έγινε το πρωί δεκτός απο το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Σε δηλώσεις του ο κύριος Εβερτ ανέφερε, ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και επεσήμανε, ότι υπήρξε πλήρης σύμπτωση απόψεων και κοινή αντίληψη στα Εθνικά θεματα. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Η επίσκεψη του κυρίου Εβερτ, δήλωσε ο Μακαριώτατος, μαρτυρεί το ενδιαφέρον της Ελλάδος για τον Ελληνισμό της Κύπρου, που αγωνίζεται για εθνική και φυσική επιβίωση - και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ελληνισμός θα συστρατευθεί σ' αυτό τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση. Σημαντική χαρακτήρισε ο κύριος Εβερτ την άποψη της ηγεσίας της Εκκλησίας επί των εθνικών θεμάτων, υπενθυμίζοντας ότι οι μεγάλοι αγώνες του έθνους στηρίχθηκαν από την Εκκλησία.
Την διαβεβαίωση ότι οι απόδημοι θα μεταφέρουν στον πρόεδρο Κλίντον τις ελληνοκυπριακες θεσεις και απόψεις αναφορικά με το πρόβλημα μας, έδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, αναχωρώντας από την Κύπρο. Ο κύριος Αθένς, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο των επαφών του με την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό εξωτερικών, Αλεκο Μιχαηλίδη, επεσήμανε ότι αποτελεί ευθυνη των αποδημων, να βοηθήσουν οσο μπορούν στην προώθηση και επίλυση του Κυπριακού, καθως και των υπολοίπων εθνικών θεμάτων.
Αδύνατη, είναι η υπηρεσία όλων ανεξαιρέτως των εθνοφρουρών στην Πράσινη Γραμμή για έξι μήνες, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης. Σχολιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο που κατετέθη στην Βουλή απο το ΑΚΕΛ, ο κύριος Ηλιάδης, ανέφερε ότι είναι αδύνατο, οι τεχνοκράτες εκπαιδευμένοι εθνοφρουροί να εγκατελείπουν τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, για να υπηρετούν στην Γραμμή Αττίλα. Οσον αφορά στις αγορές οπλικών συστημάτων, ο κύριος Ηλιάδης, επανέλαβε ότι τηρείται η νενομισμένη διαδικασία, η οποία προβλέπει την εγκριση της Βουλής.
Εποικοδομητική συνάντηση για τη συνεργασία μεταξύ των Τουριστικών αρχών της Κύπρου και του Ισραήλ είχαν σήμερα οι Υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο υπουργείων. Ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ούζι Μπάραμ, είπε ότι στόχος των δύο Υπουργείων είναι να προωθήσουν τους τουριστικούς μας προορισμούς μέσω κοινών πακέτων, σε τρίτες χώρες. Αναφερόμενος στις επενδύσεις που πραγματοποιούν εταιρείες της χώρας του στα κατεχόμενα, ο κύριος Μπάραμ, είπε ότι αυτό είναι απαράδεκτο να γίνεται σε βάρος μιάς φίλης χώρας και υποσχέθηκε ότι θα επέμβει, για να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες. Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριακός Χριστοφή είπε, ότι ζητήθηκε η βοήθεια του Ισραήλ για προσέλκυση τουριστών απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είχαν σήμερα η Τριμελής Επιτροπή για τους Αγνοουμένους και οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων. Οι δύο επιτροπές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και ενημερώθηκαν για την πορεία των προσπαθειών, γύρω από το θέμα των αγνοουμένων. Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι έχει καθιερωθεί όπως οι ενημερωτικές αυτές συναντήσεις γίνονται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών σε τρείς Τούρκους, για παράνομη είσοδο στην Δημοκρατία, από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Οι τρείς Τούρκοι παραδέκτηκαν ότι εισήλθαν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το διάστημα της 21ης Νοεμβρίου 1995 και 25ης Ιανουαρίου 1996 και προσπάθησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.
Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν σήμερα 18 βαθμοι και η πιο χαμηλη 5, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 8, στην Λεμεσο 21 με 9, στην Κερυνεια και την Παφο 21 με 6 και τελος στον Προδρομο 15 με 5.
Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως συννεφιασμενος με ψηλες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι στην αρχη νοτιοανατολικοι μετριοι 4 εως 5 Μποφορ και αργοτερα βορειοδυτικοι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 5 βαθμους στο εσωτερικο και στους 7 στα παραλια.
Αυριο οι νεφωσεις θα πυκνωνουν κατα διαστηματα με ενδεχομενο να πεσουν λιγες ελαφρες βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο δυτικες κατευθυνσεις μετριοι 4 εως 5 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 17 περιπου βαθμους.
Την Κυριακη και τη Δευτερα περιοδοι με αιθριο καιρο θα εναλλασσονται με συννεφια και αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες και στο Τροοδος να χιονισει. Η θερμοκρασια θα σημειωσει περαιτερω μικρη πτωση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 24 February 1996 - 13:45:39