Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-24

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Δυναμικά θα αξιώσουν απο τις Ηνωμένες Πολιτείες οι απόδημοι την εξέρευση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Σε συνάντηση που θα έχουν με τον Μπιλ Κλίντον, θα ζητήσουν απο την Αμερικανική Κυβέρνηση να εργασθεί πρώτα στην κατεύθυνση εξέρευσης κοινού εδάφους και στην συνέχεια να υποβάλει στα ενδιαφερόμενα μέρη σχέδιο λύσης. Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΑΠόδημου Ελληνισμού, 'Αντριου 'Αθενς, ανέφερε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο Κλίντον και τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.
'Εντονη κριτική κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφορικά με τις χθεσινοβραδυνές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, διαρρέουν πληροφορίες από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που μπορεί να προκαλέσουν εθνική ζημιά. Ο κύριος Χριστόφιας εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Προέδρου πλήττουν τους θεσμούς, το κύρος του Εθνικού Συμβουλίου, προσβάλλουν την πολιτική ηγεσία και δίνουν λανθασμένα μηνύματα στον λαό. Παραδέκτηκε ωστόσο, ότι έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για κεφαλαιώδη πολιτικά ζητήματα, πλήν όμως τις απέδωσε στο περιβάλλον του Προέδρου.
'Αμεση ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιαννάκη Κασουλίδη, στις επικρίσεις Χριστόφια. Η διαρροή είναι ένα γεγονός, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, που θα πρέπει να προβληματίσει όλους και δεν πρέπει να αντικρυσθεί ως μομφή του ενός εναντίον του άλλου. Ο κυριος Κασουλιδης αντέκρουσε την κατηγορια ότι ο πρόεδρος Κληριδης αχρηστευσε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλιου, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Κληρίδης, οπως ο ίδιος δήλωσε, θα ενημερώνει τα μέλη του Εθνικού, όταν θα ειναι η ώρα της ληψης συλλογικών αποφάσεων. Οι θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, δεν αχρηστεύουν το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου.
Θετικό, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλες, τη Βόννη και το Παρίσι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του στην Αθήνα, ο κύριος Σημίτης υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως οι υφιστάμενες Ελληνοτουρκικές διαφορές, θα έπρεπε να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναφορικά με την επεκτατική διάθεση της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωσε ότι οι συνομιλητές του, Κόλ, Σιράκ, Σαντέρ και Ντεάν, εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για τις Ελληνικές θέσεις. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι αυτό δέν σημαίνει ότι επιλύθηκαν ή εξαφανίστηκαν τα προβλήματα και γι'αυτό, τόνισε, χρειάζεται ακόμα συνέχεια και συνέπεια.
Στην Τουρκία, ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι απέτυχαν οι προσπάθειές του για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τον Ισλαμιστή ηγέτη Νετσμετίν Ερμπακαν. Σήμερα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το μεσημέρι για δύο ώρες σε μιά νέα προσπάθεια επίλυσης των διαφορών των δύο πλευρών. Μετά την συνάντηση, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι οι συνομιλίες έληξαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Προηγουμένως, η Τανσού Τσιλέρ, επανέλαβε την αντίθεσή της στην συμμετοχή των Ισλαμιστών στην κυβέρνηση.
Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, της Αυγουστίνας Μπάρυ, τριαντατεσσάρων ετών από την Δασούπολη, εξετάζει η Αστυνομία. Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη ο σύζυγός της, Ντέηβιντ Μπάρυ, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης. Η τριαντατετράχρονη Αυγουστίνα βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός της, στο δεύτερο όροφο, λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Μετά από αυτοψία που διενήργησε η παθολογοανατόμος, Ελένη Αντωνίου, διαπιστώθηκε ότι το θύμα φέρει τραύματα τα οποία εκ πρώτης όψεως, δέν φαίνεται να προκλήθηκαν από την πτώση.
'Ανδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών ανέκοψαν και ερεύνησαν σήμερα την αυγή αυτοκίντο που οδηγούσε ο Ανδρέας Σάντης, 24 ετών, μέλος της Εθνικής Φρουράς. Από την έρευνα βρέθηκαν διάφορες χημικές ουσίες σε αυτοσχέδιο κατασκεύασμα, για τις οποίες διερευνάται το ενδεχόμενο κατά πόσο η σύμμειξή τους δυνατόν να παράξει εκρηκτικό μηχανισμό. Εναντίον του Σάντη εξεδόθη διάταγμα τετραήμερης κράτησης. Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη και Χαράλαμπος Ιωάννου, 29 ετών από τον 'Αγιο Θεόδωρο Σολέας, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε ο Αμερικανικός στρατός, η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου τύπου "Μπλακ Χωκ" τον περασμένο Αύγουστο στα ανοικτά του Ζυγίου και ο ακαριαίος θάνατος των τεσσάρων μελών του πληρώματος, οφείλεται σε μηχανική βλάβη και λάθος του χειριστή. Στο πόρισμα της έρευνας, αναφέρεται επίσης ότι, εάν κατά την εμπλοκή στην δεύτερη μηχανή του ελικοπτέρου, ο χειριστής ελάττωνε ταχύτητα, το ελικόπτερο θα έφθανε στον προορισμό του, με την χρήση μόνο της μιας μηχανής. Το ελικόπτερο εκτελούσε πτήση ρουτίνας, από τη Βρεττανική βάση Ακρωτηρίου στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Βηρυτό.
Ο 37χρονος Σύριος Ατνάν Σουλειμάν, ο οποίος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τη σύζυγό του Θεοδώρα Κώστα Μωυσέως το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, βρίσκεται στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο Σουλειμάν εισήλθε στα κατεχόμενα, μέσω του περιβόλου της εκκλησίας, στην Πύλη Πάφου και παραδόθηκε σε άνδρες των λεγόμενων "Δυνάμεων Ασφαλείας" του Κατοχικού Καθεστώτος. Η δολοφονική απόπειρα έγινε δέκα μέρες μετά τον γάμο τους, όταν ο Σουλειμάν επέστρεψε μεθυσμένος στο σπίτι όπου διέμεναν, με απειλητικες διαθέσεις εναντίον της συζύγου του Θεοδώρας.
Πρωτοπορία και αήττητο διατήρει το ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα της Λευκωσίας κέρδισε σήμερα στο Μακάρειο τον Εθνικό με 3-2. Στους υπόλοιπους αγώνες της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Λόμπαρντ Νατγουεστ ειχαμε ΑΕΚ-ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 1-0 ΕΥΑΓΟΡΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ 0-2 ΑΕΛ-ΑΠΟΛΛΩΝ 1-1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ-ΑΛΚΗ 2-1
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 17 βαθμοί και η πιό χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα, 19 με 11, στην Λεμεσό δέν καταμετρήθηκε, στην Πάφο και την Κερύνεια 17 με 10 και στον Πρόδρομο 9 με 6. Απόψε τοπικές νεφώσεις δυνατόν να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν και τοπικά αναμένεται να πέσουν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια. Την Δευτέρα αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος, ενώ την Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 24 February 1996 - 13:51:36