Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-27

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Στις 18 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στόν Λευκό Οίκο. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης η διευθέτηση της συνάντησης είναι οριστική. Επίσης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι, ο Αμερικανός αξιωματούχος Κέρι Κάβανο, κατά την επίσκεψή του στην Λευκωσία, είχε διευκρινήσει ότι δεν πρόκειται να υποβληθεί Αμερικανικό σχεδιο λύσης στο Κυπριακό. Ο κύριος Κασουλίδης, είπε ακόμη ότι είναι πρόωρο να συζητείται θέμα διαδικασίας στο Κυπριακό, τύπου Καμπ Ντέϊβιντ ή τύπου Ντέητον, προτού υπάρξει κοινό έδαφος επί της ουσίας. Πρόσθεσε δε, ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει συνεννόηση Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν πρέπει να θίγει την αξιοπρέπειά μας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, έστειλε σήμερα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι, όταν θα ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, θα ενταχθούμε όρθιοι, και όχι έρποντας. Αν είναι να μπούμε έρποντες είναι προτιμότερο να μην μπούμε καθόλου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κασουλίδης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στις δηλώσεις αυτές, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Βρεττανία επιμένει να συνδέει την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας, με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκβιασμού σε θέματα που προκύπτουν από διαφορές, μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ενωσης και κάποιου άλλου κράτους. Ωστόσο επανέλαβε, ότι η απόφαση της 6ης Μαρτίου που αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και την άρση του Ελληνικού βέτο για τη σύναψη Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, έχει τηρηθεί.
Η Τριμερής Διευρευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους συνήλθε το πρωί και συνέχισε την εξέταση πενήντα φακέλων, σε μια απο τις τελευταίες της συνεδρίες πριν απο την αποχώρηση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην επιτροπή, Πωλ Βούρθ. Η επιτροπή εξέτασε τις εκθεσεις που ετοιμάστηκαν απο τις διερευνητικές ομάδες ύστερα απο τις καταθέσεις που λήφθηκαν απο μάρτυρες που πιθανόν να γνωρίζουν κάτι για τις συνθήκες εξαφάνισης και την τύχη των Αγνοουμένων, στις 50 αυτές περιπτώσεις. Η Διευρευνητική Επιτροπή θα έχει ακόμη τρεις συναντησεις πριν απο την αποχώρηση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτήν, Πωλ Βουρθ. Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε να ετοιμάσει έγγραφο για το θέμα των αγνοουμένων, με σκοπό την περαιτέρω διεθνοποίησή του.
Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης δήλωσε ότι, δεν υπάρχει ένταση στην Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα, ότι υπάρχουν πληροφορίες για την δημιουργία τεχνητής έντασης στην Κύπρο και την Ελλάδα, ο κύριος Ηλιάδης είπε ότι πάντοτε η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία και όταν χρειάζεται λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Ο Υπουργός Αμυνας απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στο εξοπλιστικό πρόγρμμα της Εθνοφρουράς, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά δεν δημοσιοποιούνται. Σχετικά με τους Εθελοντές Πενταετούς Υποχρεώσεως, ο κύριος Ηλιάδης είπε ότι τα κριτήρια και τα κίνητρα για το θεσμό αυτό, μελετώνται από την αρμόδια επιτροπή. Ενα από τα κίνητρα, σύμφωνα με τον κύριο Ηλιάδη είναι, μετά την υπηρεσία των πέντε χρόνων στην Εθνική Φρουρά, οι ΕΠΥ, να εντάσσονται στην Αστυνομία.
Κλιμάκιο συντονιστικής επιτροπής, παρουσίασε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Γεώργιου Παπαχρυσοστόμου στον μητροπολιτικό θρόνο της Μόρφου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Φιλίππου ανέφερε ότι η προσωπικότητα, η μόρφωση, και η εκκλησιαστική πείρα του Αρχιμανδρίτη Γεώργιου, θα διασφαλίσουν την ενότητα και ομόνοια ανάμεσα στο ποίμνιο της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου.
Πτώμα μεσήλικα άνδρα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, βρέθηκε σήμερα γύρω στις 10 το πρωϊ να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νέου λιμανιού Λεμεσού. Το πτώμα, το οποίο βρισκόταν παγιδευμένο μέσα σε ρωγμή βράχων, ανασύρθηκε από την αστυνομία και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Λεμεσού. Η παθολογοανατόμος, Ελένη Αντωνίου, η οποία διενήργησε τη αυτοψία, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο θάνατος να οφείλεται σε κακόβουλη πράξη. Σύμφωνα με τις κατ'αρχάς εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρόκειται για ερασιτέχνη ψαρά, ο οποίος πρέπει να γλύστρισε από τα βράχια και βρήκε το θάνατο πέφτοντας στη θάλασσα.
Συνάντηση με τους γονείς του, οι οποίοι ήρθαν χθες απο το Λονδίνο είχε σήμερα ο Βρεττανός Ντέιβιντ Πάρις τριαντατεσσάρων ετών ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για τη δολοφονία της συζύγου του Αυγουστίνας. Οι γονείς του Πάρις είχαν επισης συνάντηση και με τους αστυνομικούς ανακριτές στους οποίους επιβεβαίωσαν ότι ο Πάρις είχε στραγγαλίσει στα δεκαπέντε του χρόνια στη Βρετανία ένα ενήλικα. Σήμερα, εξ'άλλου, δεν επετράπει στον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη να διενεργήσει δεύτερη νεκροψία επι της σορού της 34χρονης Αυγουστίνας. Οι γονείς της όμως δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κηδέψουν το παιδί τους εαν δεν γίνει δεύτερη νεκροψία η οποία πιστεύουν ότι θα στοιχειοθετήσει και την κατηγορία εναντίον του Πάρις.
Σε οικογενειακές διαφορές αποδίδεται η έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στο προαύλιο του σπιτιού τής Ελένης Στασοπούλου, στον συνοικισμό Σωτήρας Αμμοχώστου. Οπως διεπίστωσε ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, η έκρηξη οφείλετο σε δέσμη μικρής ποσότητας δυναμίτιδος που ρίφθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Από την έκρηξη θρυματίστηκαν υαλοπίνακες των γύρω σπιτιών και προξενήθηκε μικρή οπή στο τσιμέντο.
Απόλλων-Ανόρθωση ειναι το μεγάλο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα ζευγάρια που βγήκαν απο τη σημερινή κλήρωση ειναι ΑΕΚ-ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΑΠΟΕΛ Με βάση την προκήρυξη οι αγώνες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο και θα ειναι νυκτερινοί.
Να δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 14 βαθμοι και η πιο χαμηλη 4, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 16 με 5, στην Λεμεσο η θερμοκρασια δεν καταμετρηθηκε, στην Κερυνεια και την Παφο 15 με 4 και τελος στον Προδρομο 4 με 1 κατω απο το μηδεν. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοδυτικοι ασθενεις 2 εως 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 3 βαθμους στο εσωτερικο οπου κατα τοπους αναμενεται να σχηματισθει παγετος και γυρω στους 5 βαθμους στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με παροδικες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ως νοτιοδυτικοι ασθενεις ως μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 16 βαθμους. Την Πεμπτη και την Παρασκευη αναμενονται αυξημενες νεφωσεις που τη Παρασκευη πιθανον να δωσουν τοπικες βροχες.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 27 February 1996 - 20:02:57