Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-28

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σε κατ'αρχήν συμφωνία κατέληξαν το απόγευμα οι ηγέτες των δύο κεντροδεξιών κομμάτων της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και Τανσού Τσιλέρ, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, θέτοντας τέρμα στην πεντάμηνη ακυβερνησία της χώρας. Την συμφωνία ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τανσού Τσιλέρ, ύστερα απο το νέο κύκλο διαβουλεύσεων που είχε το μεσημέρι με τον Μεσούτ Γιλμάζ, με σκοπό να υπερπηδηθούν οι τελευταίες διαφορές που υπήρχαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμφωνία προνοεί εκ περιτροπής πρωθυπουργία με πρώτον πρωθυπουργό τον Μεσούτ Γιλμάζ.
Από την στιγμή που ελήφθησαν οι αποφάσεις της έκτης Μαρτίου, δέν είναι δυνατόν να υπάρχει σύνδεση του θέματος της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας, γιατί η κάθε περίπτωση κρίνεται απο μόνη της, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Είναι θλιβερό, επεσήμανε ο κύριος Μιχαηλίδης, όταν μια χώρα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας, και μάλιστα χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, να προσφέρεται ανοχή προς την χώρα που επεμβαίνει. Επειδή αυτή η χώρα είναι η Τουρκία, πρόσθεσε, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα στην πλευρά μας, αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να είναι πειστικοί οι Ευρωπαίοι, ώστε να εγκαταλείψει η χώρα αυτή την αδιάλλακτη στάση της, και να συνεργαστεί, για λύση του Κυπριακού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει παγοποιηθεί και θα παραμείνει παγοποιημένο, μέχρι να αποσυρθούν οι Τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, ή το θέμα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κύριος Πάγκαλος, πρόσθεσε ότι η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με τη δημιουργία ενός ανύπαρκτου ζητήματος και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 26 Μαρτίου. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήν Αθήνα Δημήτρης Ρέππας κάλεσε σήμερα τήν Τουρκία νά προσφύγει στό Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης, εφ'όσον νομίζει πώς υπάρχουν προβλήματα πρός επίλυση. Ο κύριος Ρέππας προέβει στήν δήλωση αυτή κληθής νά σχολιάσει τήν ικανοποίηση πού εξέφρασε η Αγκυρα σχετικά μέ τήν προχθεσινή ανακοίνωση τής Ιταλικής προεδρίας τής Ευρωπαϊκής Ενωσης γιά τά Ελληνο-Τουρκικά.
Ο Εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης για το Κυπριακό, Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο, μετέβη σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο κύριος Ντι Ρομπέρτο συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών τής Ελλάδος Θόδωρο Πάγκαλο. Κατά τήν συνάντηση συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων- το Κυπριακό και οι σχέσεις τής Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εν τω μεταξύ, αύριο φθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.
Η ετοιμασία του εγγράφου για την διεθνοποίηση του θέματος των Αγνοουμένων που ετοιμάζει το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί, και αναμένεται σύντομα η τελική του διαμόρφωση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, και στην επόμενη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τις επιτροπές συγγενών Αγνοουμένων, το έγγραφο θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Εν τω μεταξύ έντονες διαβουλεύσεις αναμένεται να αρχίσει σύντομα και η επιτροπή η οποία συστάθηκε για να χειριστεί το λεπτό θέμα της ενημέρωσης των συγγενών των 126 Αγνοουμένων, των οποίων οι φάκελοι δεν κατατέθηκαν, και απο τα υπάρχοντα στοιχεία θεωρούνται νεκροί.
Η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσληψη στην Αστυνομία, Εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης, μετά την συμπλήρωση της θητείας τους, στην Εθνική Φρουρά. Σε σχετική δήλωση προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Ευαγγέλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία όμως μελετώνται. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Ευαγγέλου, είπε, ότι υπάρχουν κάθε χρόνο, περί τις εκατόν-είκοσι κενές θέσεις στην Αστυνομία.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας και τρίωρη στάση αποχής από τα μαθήματα τους πραγματοποίησαν οι Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας την απαρέσκεια τους για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φοιτητόκοσμος. Σε υπομνήματα που επέδωσε αντιπροσωπεία των φοιτητών στους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, αναφέρεται ότι μόνη λύση για το πρόβλημα τους είναι η άμεση έναρξη των εργασιών για ανέγερση της πανεπιστημιούπολης, συμπεριλαμβανομένης και της φοιτητικής εστίας. Οι φοιτητές προτείνουν επίσης όπως το κράτος ενοικιάσει πολυκατοικίες και παραχωρεί διαμερίσματα με χαμηλά ενοίκια στους φοιτητές.
Νέα ιατροδικαστικά στοιχεία τα οποία αφορούν τα αίτια του θανάτου της Αυγουστίνας Πάρις, προέκυψαν σήμερα μετά τη δεύτερη νεκροψία την οποία διενήργησε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο θάνατος της Αυγουστίνας Πάρις τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, προήλθε από στραγγαλισμό.
Το κακουργοδικείο διέταξε όπως ο Χαράλαμπος Ονησιφόρου Φορής παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 22 Μαρτίου που θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του, για παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών. Ο Φορής αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του αναφορικά με την γνωστή υπόθεση της μοτοσυκλέτας-βόμβας στη Λάρνακα, τον περασμένο Νοέμβριο. Το κακουργιοδικείο ανέβαλε την έναρξη της υπόθεσης Φορή μέχρις ότου ολοκληρωθή η υπόθεση των τριών 'Αγγλων που κατηγορούνται για τον φόνο της Λουίζας Τζένσεν.
Να δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με 4, στη Λεμεσό η θερμοκρασία δεν καταμετρήθηκε, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2 βαθμούς κάτω απο το μηδέν. Απόψε θα επικρατούν ψηλές, αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θάναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 6, στα παράλια. Αύριο θα υπάρχουν αρκετές ψηλές νεφώσεις που ενδέχεται, ωστόσο να δώσουν λίγες, ελαφρές βροχές, το απόγευμα. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά, σε νοτιοανατολικούς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17, περίπου βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές. Το Σάββατο η Θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 28 February 1996 - 12:51:45