Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-03

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Στο Ισραήλ, οι τρομοκράτες της Χαμάς κτύπησαν και πάλι, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Δεκαοκτώ -συνολικά- άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και δέκα άτομα τραυματίστηκαν απο νέα έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο -το πρωί- στο κέντρο των Ιεροσολήμων. Ο δέκατος-ένατος νεκρός της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία είναι ο βομβιστής, οποίος αναγνωρίστηκε ως ο εικοσιτετράχρονος Ισλάμ Αμπού Αμπεντ απο την Χεβρώνα. Η Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση της, στην οποία αναφέρεται ότι με την επίθεση ολοκληρώνεται η απάνταση για την δολοφονία του αρχιβομβιστή της Γιαχιά Αγιάς. Στην Γάζα, ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε, ότι η τρομοκρατική και αποτρόπαια -όπως τόνισε- πράξη δεν στρέφεται μόνο κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των Παλαιστινίων και της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Γιασέρ Αραφάτ, ανακοίνωσε παράλληλα, ότι θέτει εκτός νόμου όλες τις παραστρατιωτικές εξστρεμιστικές οργανώσεις. Η ενέργεια του Γιασέρ Αραφάτ, εκδηλώθηκε αμέσως μετά ανακοίνωση του Ισραήλ ότι κηρύττει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χαμάς. Την ανακοίνωση ακολούθησε δήλωση του Ισραηλινού Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η κυβέρνηση των Ιεροσολύμων μελετά την ανάληψη δράσης και στις αυτόνομες Παλαιστινιακές περιοχές, εάν δεν το πράξει ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ετζέρ Βάϊτσμαν, ζήτησε την άμεση διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας και δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.
Διεξήχθησαν σήμερα, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου, οι εκλογές για την ανάδειξη των διακοσίων ειδικών αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μόρφου. Οι εκλογές άρχισαν μετά τη Θεία Λειτουργία, και ολοκληρώνονται στις έξι το απόγευμα. Τις διακόσιες θέσεις διεκδικούν τριακόσιοι τριανταοκτώ υποψήφιοι. Τα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα πρέπει να φέρουν την σφραγίδα του Ιερού Ναού του Εκλογικού Κέντρου. Εβδομήντα ένας υποψήφιοι σε 37 κοινότητες της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, αναδείχθησαν ήδη χωρίς ανθυποψήφιο. Σύμφωνα με τον Γενικό Υπεύθυνο της Εκλογής, Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Παπαχρυσοστόμου, υπήρξαν κάποια μικροεπισόδεια. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες, ότι στα δείγματα των ψηφοδελτίων, που διένεμαν υποστηρικτές του Παγκράτιου και έφεραν το σήμα της Εκκλησίας της Κύπρου, τα ονόματα των υποψηφίων υποστηρικτών του Παπαχρυσοστόμου ήταν εντελώς παραποιημένα. Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει απόψε, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.
Καρδιακή προσβολή υπέστη σήμερα τα ξημερώματα ο Ραούφ Ντενκτάς και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του κατοχικού ηγέτη, η κατάστασή του είναι σταθερή, αλλά οι πρώτες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες. Ο Ντενκτάς είναι 72 ετών. Ο γιατρός του, Σαϊτ Κενάν, ανέφερε ότι το καρδιακό επεισόδιο, μπορεί να συνδεθεί με την ηλικία του, την εξάντληση και το άγχος. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το επεισόδιο, να είναι και κάποιο πολιτικό τέχνασμα του κατοχικου ηγέτη μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ότι οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ απο τουρκοκυπρίους τρομοκράτες.
Η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο της διερευνητικής επιτροπής, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι, η πλευρα μας δεν πρέπει να παρασύρεται από τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο Ραούφ Ντενκτάς. Εάν, είπε ο πρόεδρος Κληρίδης, η Ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθετήσει τις δηλώσεις αυτές, θα σημαίνει πως παραδεχόμαστε ότι το θέμα των αγνοουμένων έχει λήξει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει η συνέχιση της διαδικασίας στο πλαίσιο της διερευνητικής επιτροπής, ενόψη μάλιστα και της αντικατάστασης του εκρποσωπου των Ηνωμένων Εθνών, Πωλ Βούρθ. Αν η Τουρκική πλευρά, ισχυριστεί ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί, τότε δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης, η δική μας πλευρά θα απαιτήσει να μάθει πως έχουν σκοτωθεί και που είναι θαμμένοι. Η δήλωση του κατοχικού ηγέτη κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατιας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
'Ολες οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό απέτυχαν, γιατί έλειπε η αναγκαία πολιτική βούληση από μέρους της Τουρκικής πλευρας, τόνισε σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, σε επιμνημόσυνο λόγο, στο ετησιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία, χρειάζεται να πειστεί, ώστε να μεταβάλει τη σουλτανική της νοοτροπία και συμπεριφορά. Ο κύριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ήταν και παραμένει ιστορική πράξη, το οποιο τοποθετεί το θέμα της ασφάλειας και της εθνικής επιβίωσης σε μία καινούργια βάση. Σε κανενα δεν έχουμε την αναγκη να απολογηθούμε, πρόσθεσε ο κος Μιχαηλίδης, επειδή χτίζουμε την άμυνά μας. Επιτελούμε όπως είπε, το χρέος μας. Χρέος μας, κατέληξε ο κος Μιχαηλίδης είναι να δικαιώσουμε τις θυσίες αυτών που πέθαναν με το όνειρο μίας ελέυθερης πατρίδας.
Το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου τελέστηκε σήμερα, στην Ιερά Μονή Μαχαιρά. Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Στο χώρο του κρησφυγέτου τελέσθη τρισάγιο και στην συνέχεια Εφεδροι Αξιωματικοί και καταδρομείς προέβησαν στην αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Μαχαιρά. Το μνημόσυνο τέλεσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Ιερά Μονή Μαχαιρά, σε συνεργασία με την οικογένεια του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ, τη ΣΕΚ και τη Κοινότητα Λύσης.
Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και εκπρόσωπο του Ραούφ Ντενκτάς, θα έχει κατά την διήμερη παραμονή του στην Κύπρο, ο επίτροπος εξωτερικών σχεσεων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Χανς Βαν Ντε Μπρούκ, ο οποιος φτανει στη Λευκωσία αύριο. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα προσφωνησει και την μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Κύπρου Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, που θα συνελθει στην Λευκωσία αύριο και την Τριτη. Αύριο επίσης φθάνει στην Κυπρο και ο Ιταλός υφυπουργος των εξωτερικών, Λουίτζι Φεράρις, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρία της μικτης κοινοβουλευτικής επιτροπής, και θα γινει δεκτος απο τον προεδρο της Δημοκρατίας.
Και μιά ματιά στις Αθλητικές ειδήσεις: Για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου, η Νέα Σαλαμίνα και το ΑΠΟΕΛ εξήλθαν ισόπαλοι 1-1. Στην πρώτη Εθνική Κατηγορία, η ΑΕΚ εξήλθε ισόπαλη με την Καλαμάτα 2-2 και πέρασε στην δεύτερη θέση, μετά τον Παναθηναϊκό.
Και μιά ματιά στις ακιρκές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 6, στην Λεμεσό η θερμοκρασία δεν καταμετρήθηκε, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 1 βαθμό υπό το μηδέν. Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος, με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος θα χιονίζει κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς. Την Τρίτη και την τετάρτη ο καιρός θα είναι ασταθής με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Επίσης αναμένεται να χιονίσει στην οροσειρά του Τροόδους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 5 March 1996 - 12:04:30