Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-08

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει στην διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Κλίντον. Στην έκθεση που αφορά την περιόδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Κλίντον κάνει λόγο για επίτευξη προόδου, η οποία προσφέρει τη βάση για να προχωρήσει η αμερικανική πρωτοβουλία, μόλις οι συνθήκες στην περιοχή καταστούν ευνοϊκότερες. Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι δέν ικανοποιούν την Κυβέρνηση οι εξηγήσεις που δόθηκαν και γι'αυτό έγιναν οι σχετικές παραστάσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, εξ'άλλου, παρατήρησε ότι η έκθεση περιέχει θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία.
Η Τουρκία αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι το Κυπριακό είναι θέμα που θα το λύσουν οι δύο κοινότητες. Ξεχνά όμως ότι υπάρχει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης σχολιάζοντας την θέση που εξέφρασε ο Μεσούτ Γιλμάζ για απ'ευθείας συνομιλίες.
Με ψήφισμα το οποίο κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Μάχτιλντ Ρότε και ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης, ζητείται η καταδίκη των δηλώσεων του Ραούφ Ντενκτάς, για τη δολοφονία των χιλίων εξακοσίων δεκαεννέα αγνοουμένων. Στην πρόταση τονίζεται, ότι την ευθύνη για την τύχη των αγνοουμένων, φέρει η Τουρκία, σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης.
Μεγαλεπίβολη και άνευ προηγουμένου εκστρατεία διαφώτισης και ευαισθητοποίησης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, αναλαμβάνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες μοτοσυκλεττιστές, από είκοσι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, θα ενημερωθούν με έντυπο υλικό, καθώς και με ντοκυμανταίρ για την Κύπρο. Αποκορύφωμα της εκστρατείας θα είναι η πορεία με μοτοσυκλέττες, με αφετηρία, στις 2 Αυγούστου, το Βερολίνο, και κατάληξη στις 11 Αυγούστου την Κερύνεια. Στην πορεία θα λάβουν μέρος εκατόν πενήντα μοτοσυκλεττιστές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και πενήντα Κύπριοι, τους οποίους θα ενισχύουν μοτοσυκλεττιστές από τις διάφορες χώρες, από τις οποίες θα περάσει η πορεία.
Συμπαράσταση προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τον χειρισμό του θέματος της πλήρωσης του Μητροπολιτικού θρόνου Μόρφου, εκδήλωσαν πενήντα χριστιανικοί σύνδεσμοι γυναικών και χριστιανικές ενώσεις. Τους εκπροσώπους των Οργανώσεων ενημέρωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικής Διαφωτίσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Νίκος Νικολαϊδης. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με αξιολόγηση της αντικειμενικότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην πληροφόρηση καθώς και των τεχνηέντως δημιουργούμενων διαστάσεων στο θέμα. Στη σύσκεψη επεκρίθη επίσης η αήθης συμπεριφορά υποστηρικτών του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή έναντι του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθως οι εκπρόσωποι των Θρησκευτικών Ενώσεων επισκέφθησαν τον Μακαριώτατο και του εξέφρασαν την ομόθυμη συμπαράσταση και υποστήριξή τους για τον από μέρους του και της Ιεράς Συνόδου χειρισμό του θέματος. Ευχαριστώντας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος του στρατευμένου χριστιανικού κόσμου για την προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία της Κύπρου να διατηρήσει το σώμα της ιεραρχίας ηθικά υγιές, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι τα θεμέλια της Εκκλησίας είναι ισχυρά και δεν κλονίζονται από τις φωνασκίες λασπολόγων και τις υποκινούμενες ενέργειες υπονομευτών.
Το Σκοπιανό κυριαρχησε στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ώστε κατά την προγραμματισμένη συνάντηση Σημίτη- Κλίντον στις 9 Απριλίου, η συζήτηση να επικεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά.
Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τους 'Ελληνες και Ιταλούς αξιωματούχους, που συμμετέχουν στο συμπόσιο του Δήμου Πάνω Λευκάρων, για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενημέρωσε τους 20 Ελληνες και Ιταλούς βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους και αλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται προς το Κυπριακό πρόβλημα.
Το Ισραήλ δίνει στον Γιάσερ Αράφατ την τελευταία ευκαιρία να πατάξει την τρομοκρατία, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Εχουντ Μπαράκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι εάν ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν αναλάβει δράση τότε θα το κάνει ο Ισραηλινός στρατός, ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται υπο Παλαιστινιακό έλεγχο. Στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πέντε Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ενέχονται στο τελευταίο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας, συνελήφθησαν στη Δυτική Οχθη, από ανδρες των ειδικων δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού.
Σε κακόβουλη ενέργεια, τα ελατήρια της οποίας αποδίδονται σε προσωπικές διαφορές, αποδίδει η αστυνομία την πυρκαγιά που ξέσπασε την αυγή στο αυτοκίνητο του Νεόφυτου Γεωργίου από την Λεμεσό, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ την διερεύνυση της υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 8, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 17 με 10, στην Λεμεσο 18 με 9, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 13 και τελος στον Προδρομο 5 με 1. Αποψε θα σχηματιζονται παροδικες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 8 βαθμους στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος και το απογευμα δυνατο να πεσουν πολυ μεμονωμενες βροχες. Οι ανεμοι θα τραπουν σε νοτιοδυτικους ως δυτικους ασθενεις ως μετριους 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 17 βαθμους. Τη Κυριακη και τη Δευτερα θα σχηματιζονται κατα διαστηματα νεφωσεις και τοπικα αναμενεται να πεσουν βροχες. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 9 March 1996 - 14:02:37