Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-09

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των οκτώ κατ'επιλογήν υποψηφίων του κόμματος, για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου. Παρουσιάζοντας τους υποψηφίους, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, προειδοποίησε οτι θα αποπέμπει όποιον διαφοροποιηθεί από τις βασικές θέσεις του κόμματος. Οι κατ'επιλογήν υποψήφιοι του ΔΗΣΥ είναι: Για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσιας: Κώστας Σεβέρης, Ουράνιος Ιωαννίδης και Πρόδρομος Προδρόμου. Για την Λεμεσό: Οδυσσέας Γεωργίου και Μάριος Χαμπουλλάς. Για την Αμμόχωστο: Μιχάλης Χατζηγαβριήλ και Τάκης Κυριακίδης. ΚΑΙ ο Αγγελος Αγγελίδης για την εκλογική περιφέρεια Λάρνακας. Ο κύριος Μάτσης δήλωσε ότι δεν συμπεριέλαβε στους κατ'επιλογήν υποψηφίους άτομα απο τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, όπως παλαιότερα εξήγγειλε, αλλά σημείωσε ότι άτομα απο τον χώρο αυτόν, με τα οποία είχε επαφές, τάχθηκαν στο πλευρό του, αλλά προτίμησαν να μην είναι υποψήφιοι.
Εξ'άλλου, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών, για την Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου. Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις είναι: Κίκης Γιάγκου, Σταύρος Ευαγόρου Κίκης Καζαμίας Νίκη Κατσαούνη Ανδρέας Κουκουμά, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά Χρίστος Μαυροκορδάτος, Γιώργος Μιντής Πανίκος Παπαδάκη, Κώστας Παπακώστας ΚΑΙ Φωτούλα Κούτσιου Χατζήπαπα Το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ αποτελούν οι: Πέτρος Γεωργίου, Ανδρέας Γρηγορίου Δημήτρης Ηλιάδης, Ιωακείμ Καλλής Ελένη Καούλλα, Σταύρος Κτωρής Καίτη Μακερτζιάν, Πολύβιος Νικολάου Γιώργος Πέτρου, Σώζος Πούγιουρο ΚΑΙ Πανίκος Στυλιανού.
Η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνιστά ειλικρινή παράθεση γεγονότων από διάφορες χώρες και δέν επιχειρεί την συγγραφή της Ιστορίας της Κύπρου. Στην δήλωση αυτή προέβη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ, σχολιάζοντας την αναφορά του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την Κύπρο. Σε παρατήρηση ότι οι πρόσφυγες και η κατοχή δέν αποτελούν Ιστορία, αλλά ζωντανή πραγματικότητα, ο κύριος Μπάουτσιερ είπε ότι το γνωρίζει και πρόσθεσε ότι απλά αυτό το μέρος του Κυπριακού δέν περιλαμβάνεται στην έκθεση.
Την πορεία του Κυπριακού, την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και οι επιπτώσεις τους στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην συνάντηση που θα έχουν στον Λευκό Οίκο, στις 29 Μαρτίου. Πληροφορίες από την Αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Την Ουάσιγκτων θα επισκεφθούν επίσης, τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, τον Μάϊο, ο πρόεδρος Στεφανόπουλος και τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.
Στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου πραγματοποιήθηκε χθές στην Λάρνακα η πρώτη υπουργική συνάντηση Κύπρου Ευρωπαϊκής Ενωσης, για θέματα Γεωργίας. Στην συνάντηση έγινε ανασκόπηση της προόδου που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στην εναρμόνιση του Κυπριακού γεωργικού τομέα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και συζήτηση των μελλοντικών ενεργειών που προγραμματίζει η Κύπρος στο πλαίσιο των προσπαθειών της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην συνάντηση πήραν μέρος, από Κυπριακής πλευράς, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας και από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Γουώλτερ Λουτσέτι και ο Κοινοτικός Επίτροπος, Φράντς Φίσλερ, επικεφαλής επταμελούς αντιπροσωπείας.
Προς συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κινούνται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις Αθήνα και Σκόπια. Επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυναμεων της χώρας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα κύκλο συναντήσεων με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η Νέα Δημοκρατία εμμένει στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για ονομασία των Σκοπίων χωρίς το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, λέγοντας ότι αυτή είναι η εθνική θέση. Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα, φανερή ψηφοφορία στη βουλή και συμβούλιο αρχηγών. Αντίθετα, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την άμεση επίλυση του Σκοπιανού με την απόδοση της σύνθετης ονομασίας. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση στα Σκόπια σχετικά με τις συζήτησεις στην Αθήνα για επίλυση του προβλήματος.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντώνται σήμερα στο Παλέρμο της Ιταλίας, με αρχικό θέμα προς συζήτηση το μελλοντικό σχήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την διάσκεψη, ωστόσο, επισκιάζουν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, εν όψει της Διάσκεψης του Καϊρου για την τρομοκρατία στην Μεση Ανατολή, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δέχεται έντονες πιέσεις -κυρίως- απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποσκοπούν στον τερματισμό του υφιστάμενου εμπορικού διαλόγου της Ενωσης με το Ιράν, το οποίο ενισχύει οικονομικά την παγκόσμια τρομοκρατία.
Νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες βράδυ στο Λονδίνο. Ανκαι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί -στο Ερλς Κόρτ- μία απο τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Βρετανικής πρωτεύουσας, η έκρηξη δεν προκάλεσε θύματα. Η περιοχή, σφύζει απο ζωή το βράδυ της Παρασκευής, καθώς φιλοξενεί πληθώρα εστιατορίων και νυκτερινών κέντρων. Η αστυνομία αποδίδει την μη ύπαρξη θυμάτων στο γεγονός ότι η βόμβα εξερράγη τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν δηλαδή, η περιοχή είχε -ήδη- αρχίσει να αδειάζει. Οι υποψίες των αρχών στρέφονται και πάλι στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.
Ειρηνικά έληξε, στο Μόναχο τις πρώτες πρωινές ώρες, η αεροπειρατεία σε βάρος αεροσκάφους των λεγόμενων Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών. Εικοσάχρονος Τούρκος, κατέλαβε υπο την απειλή ψεύτικου πιστολιού το αεροσκάφος, μόλις αυτό απογειώθηκε απο το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε αρχικά στην Σόφια απ'όπου και αναχώρησε στην συνέχεια για να προσγειωθεί στο Μόναχο. Εκεί ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις Γερμανικές αρχές, λέγοντας ότι προέβη στην κατάληψη του αεροσκάφους υποστηρίζοντας το αίτημα των Τσετσένων αυτονομιστών για ανεξαρτησία. Ωστόσο, το ψευδοκράτος δεν έχασε την ευκαιρία να παραπληροφορήσει την διεθνή κοινή γνώμη. Ο ψευδοπρωθυπουργός Χακί Ατούν, ισχυρίστηκε ότι ο αεροπειρατής ήταν Ελληνοκύπριος με Βρεττανικό διαβατήριο.
Με πέντε αγώνες άρχισε σήμερα η δέκατη όγδοη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας. Τα αποτελέσματα είναι: ΑΠΟΕΛ - Ευαγόρας 5-1 Εθνικός - ΑΕΚ 1-1 Αλκή - Ομόνοια 2-0 Απόλλων - Αρης 2-1 και Αραδίππου - Ανόρθωση 0-2
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιό χαμηλή 7, στηνΑμμόχωστο και την Λάρνακα, 18 με 10, στην Λεμεσό, 17 με 9, στην και την Κερύνεια 16 με 11 και στον Πρόδρομο 3 με 1. Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά ενδέχεται να πέσουν ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους δέκα στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι μάλλον συννεφιασμένος κατά διαστήματα αναμένεται να πέσουν τοπικές ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 17 βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 9 March 1996 - 14:58:34