Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-10

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Συνέρχεται αύριο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για να επιληφθεί της υποθέσεως του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε σημερινές του δηλώσεις, εβεβαίωσε ότι η Ιερά Σύνοδος, θα συνέλθει κανονικά αύριο, διαψεύδοντας φήμες για αναστολή της Συνόδου και επανέλαβε ότι ο Επίσκοπος στην Εκκλησία, πρέπει να είναι ανεπίληπτος. Εν τω μεταξύ έφθασε το απόγευμα, στην Κύπρο, ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, για να παρουσιαστεί αύριο ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων, με σημερινή ανακοίνωσή της, τάσσεται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και καλεί όλους σε πνευματική εγρήγορση, προσφέροντας κάθε ενίσχυση και στήριξη στην Ηγεσία της Εκκλησίας. Στόχος και επιθυμία όλων, διακηρύσσει η ΧΕΚΕ, πρέπει να είναι η εκλογή στο Επισκοπικό αξίωμα, προσώπων καθ'όλα άξιων, ενάρετων και ανεπίληπτων.
Με θέμα "Βαδίζοντας προς το δύο χιλιάδες, Η απόκριση της Εκκλησίας", πραγματοποιήθηκε το δέκατο-πέμπτο συνέδριο της Χριστιανικής Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε ότι δεν καταδικάζουμε την επιστημονική έρευνα, αλλά καταδικάζουμε την έρευνα που οδηγεί στην καταστροφή του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στο εθνικό θέμα, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου ελευθερώσουμε ολόκληρη την σκλαβωμένη γη μας. Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο διάβασε η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου, επεσήμανε ότι η Ορθοδοξία, βρίσκεται ενώπιον μιάς μεγάλης πρόκλησης, να ξεπεράσει τα σύνορα και μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να δώσει τη δική της ευλογία, μήνυμα και μαρτυρία.
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε ο συντονιστής για το Κυπριακό, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τζέϊμς Ουίλιαμς, σε μιά προσπάθεια συντονισμού, των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών ενεργειών στο Κυπριακό. Ο κύριος Ουίλιαμς, θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Δουβλίνο, τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, και δεν αποκλείεται, στην συνέχεια να επισκεφθεί και την Κύπρο. Η περιοδεία Ουίλιαμς, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας Αμερικανικής πρωτοβουλίας, η οποία θα πάρει ουσιαστική μορφή, με τις συναντήσεις που θα έχει, στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, με τις ηγεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Κλίντον θα συναντηθεί στις 29 Μαρτίου με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στα μέσα Απριλίου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στις αρχές Μαϊου με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλλο και στις 18 Ιουνίου με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Επίσης, αναμενέται να διευθετηθεί συνάντηση και με τον Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, δηλωσε ότι οι επαφές θα αξιοποιηθούν για διερεύνηση των προθέσεων ολων των εμπλεκομένων, προκειμένου να αναληφθεί πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Χωρίς αμφιβολία γίνονται κάποιες σκέψεις, σημείωσε ο κύριος Μιχαηλίδης, και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για την ύπαρξη έτοιμου σχεδίου λύσης. Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλμάζ για απευθείας συνομιλίες, ο κύριος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει δείγματα αλλαγής της έως τώρα πολιτικής της.
Δεν απορρίπτουμε τις αναμενόμενες ή άλλες πρωτοβουλίες, αλλά, απορρίπτουμε οποιεσδήποτε προτάσεις ή σχέδια που θα βασίζονται στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, τόνισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού. Αυτή η προσέγγιση, υπογράμμισε ο κύριος Κυπριανού που μιλούσε στο μνημόσυνο του ήρωα Αριστείδη Χαραλάμπους στον Πεδουλά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, γιατί προδικάζει Τουρκική λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρεττανία, που αναμένεται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με κάμψη της Τουρκικής αδιαλλαξίας μπορεί να εξευρεθεί βάση για δίκαιη λύση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το ετήσιο μνημόσυνο του Τομεάρχη της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, Υπουργοί, Βουλευτές, οικογένειες ηρώων, αντιπροσωπείες σωματείων και οργανώσεων και μεγάλο πλήθος συναγωνιστών και εκτιμητών της μνήμης του τιμωμένου αγωνιστή Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Επιμνημόσυνο λόγο εξεφώνησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης.
Με στόχο την καλύτερη προώθηση του θέματος των αγνοουμένων, τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου, συντονίζουν το έργο και τις παραπέρα ενέργειές τους. Το απόγευμα αναχώρησε στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.
Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα βελτιώνουν τα οχυρωματικά τους έργα κατά μήκος της "Πράσινης Γραμμής". Το τελευταίο τριήμερο Αττίλες, υπό την επίβλεψη Αξιωματικών σε διάφορες περιοχές της Γραμμής αντιπαράταξης, έχουν δραστηριοποιηθεί, με μοναδικό τους έργο την βελτίωση των υπαρχόντων οχυρωματικών τους έργων, και την κατασκευή νέων θέσεων μάχης. Τα σημεία όπου θεάθηκαν Τούρκοι στρατιώτες να προβαίνουν σε νέες προκλήσεις είναι στον Προμαχώνα "Ρόκκας" κοντά στην Πύλη Πάφου και στο ύψωμα που δεσπόζει των Λυμπιών όπου βρίσκεται η κουρσεμένη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, και η οποία έχει μετατραπεί σε στρατώνα των κατοχικών δυνάμεων της περιοχής.
Νέα απόδραση σημειώθηκε τα ξημερώματα, αυτή τη φορά στις Φυλακές της Κέρκυρας. Σαραντατέσσερις κρατούμενοι Αλβανοί στην πλειοψηφία τους, ισοβίτες και βαρυποινίτες, απέδρασαν νωρίς το πρωί. Ηδη έχουν συλληφθεί δώδεκα από τους δραπέτες ενώ τριανταδύο παραμένουν ασύλληπτοι. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν από την Ελευσίνα στην Κέρκυρα ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και η λιμενική αστυνομία για σύλληψη και των υπολοίπων.
Την διακοπή της τετράμηνης εκεχειρίας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ, η ΚΑΣΑΜ - στρατιωτική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ. Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι, η ΚΑΣΑΜ, θα επαναλάβει τις βομβιστικές της επιθέσεις, λόγω του διωγμού που υφίστανται τα μέλη της, τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις Παλαιστινιακές αρχές. Στην ίδια πάντα ανακοίνωση, τονίζεται, ότι ο Γιάσερ Αράφατ, προχώρησε πολύ, στις επιθέσεις εναντίον της ΧΑΜΑΣ, και τον καλεί να σταματήσει αμέσως τις εφόδους και τις συλλήψεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.
Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, πυροβόλησε και τραυμάτισε στον ώμο Βρετανό, στη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω απο μπυραρία στα Κάτω Πολεμίδια Λεμεσού. Πρόκειται για τον αστυφύλακα Θεοδόση Μούσκο, ο οποίος αντιλήφθηκε τη συμπλοκή μεταξύ μεθυσμένων Βρετανών στρατιωτικών, ενώ διερχόταν από την περιοχή, και επενέβη να αποκαταστήσει την τάξη. Οταν οι Βρετανοί κινήθηκαν εναντίον του, έρριξε δύο προειδοποιητικούς πυροβολισμούς με το υπηρεσιακό του περίστροφο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά στον ώμο ο εικοσιτριάχρονος Βρετανός στρατιώτης Γουέιν Φίλιπς.
Μεγάλης βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός ο οποιος κέρδισε στο ντέρπυ ουραγών την ΑΕΛ με 1-0,ενω στον αλλο σημερινό αγώνα της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Λόμπαρντ Νατγουεστ η Νεα Σαλαμίνα νίκησε 2-1 το Παραλίμνι.
Ο ΚΑΙΡΟΣ: Απόψε θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν λίγες τοπικές και ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ελαφροί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν σταδιακά και νωρίς το απόγευμα πιθανόν να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 10 March 1996 - 14:53:46