Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-22

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Οι δραστηριότητες και ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, εξετάστηκαν χθές σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Της σύσκεψης προήδρευσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γούσταβ Φαϋσσέλ. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών την Λευκωσία, Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ, ο Βρεττανός 'Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν, και ο πρέσβυς της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στην Κύπρο, Ζίλ Ανουϊ. Παρόντες ήταν επίσης και οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρωσσίας, της Σλοβακίας, ο Συντονιστής του προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ο κύριος Φαϋσσέλ ανέφερε ότι στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η μεγάλη σημασία των δικοινοτικών δραστηριοτήτων, για την προώθηση καλύτερης αντίληψης των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, που θα βοηθήσει τις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού. Οι πρέσβεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα εμπόδια που προβάλλονται στη πραγματοποίηση δραστηριοτήτων αυτού του είδους, και τόνισαν την ανάγκη να πραγματοποιούνται χωρίς παρεμβάσεις και να επεκταθούν και σε άλλα ενδιαφερόμενα σύνολα. Ο κύριος Φαϋσσέλ ανέφερε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για ανασκόπηση των εξελίξεων στο θέμα αυτό.
Η κυβέρνηση χαιρέτισε τις θέσεις που εξέφρασε για το Κυπριακό ο Ρώσσος Υπουργός Αμύνης, Πάβελ Γκρατσιώφ, μετά την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας μέ τήν Κύπρο. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επεσήμανε τον σημαντικο ρόλο που έχει να επιτελέσει η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει ως νέο Πρέσβη στην Λευκωσία, τον διπλωμάτη καριέρας, Κένεθ Μπρίλ, σε αντικατάσταση του Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, αναφέρεται ότι ο Κένεθ Μπρίλ υπηρέτησε προηγουμένως στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ινδία, την Ιορδανία, την Γκάνα, καθώς και στις κεντρικές υπηρεσίες του Στέητ Ντηπάρντμεντ. Εκτός από Αγγλικά, ο κύριος Μπρίλ μιλά επίσης Γερμανικά και Γαλλικά. Ο διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί από την Αμερικανική Γερουσία.
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι ανακρίσεις γύρω απο την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι σήμερα λήφθησαν καταθέσεις απο έξι πρόσωπα, που ήταν σε θέση να διευκολύνουν το ανακριτικό έργο, τα ονόματα των οποίων όμως, δεν ανακοινώθηκαν ύστερα απο επιθυμία των ιδίων. Ο επικεφαλής των ανακρίσεων, διευθυντής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Στεφάνου, ενημέρωσε σήμερα τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκο Μαρκίδη, και τον ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας, Ράλλη Γαβριηλίδη, για την πορεία των ανακρίσεων. Επίσης, στην συνάντηση καθορίσθηκαν οι επόμενες ενέργειες. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κυριος Μαρκίδης, ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΤΑΕ, βρίσκεται απο χθές στο Βουκουρέστι, με στόχο τον εντοπισμό των δύο μαρτύρων, Πέτρου Κουκουμά και Δημήτρη Χοιροπούλη, απο τους οποίους αναμένεται σήμερα να ληφθούν καταθέσεις. Ο Γενικος Εισαγγελέας απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, τονίζοντας, ότι δέν πρόκειται να ανακοινωθεί οτιδήποτε πρίν απο την ολοκλήρωση της εξέτασης της υπόθεσης.
Με γραπτή δήλωσή του, ο δικηγόρος 'Αρης Χατζηπαναγιώτου, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έδωσε, ή πρότεινε να δώσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, ή άλλο αντάλλαγμα σε οποιοδήποτε πρόσωπο, για να δώσει μαρτυρία στην Ιερά Σύνοδο, ή και αλλού, σε σχέση με την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Ο κύριος Χ" Παναγιώτου αναφέρει ότι ουδέποτε είχε οποιεσδήποτε προσωπικές σχέσεις, ή γνώριζε οποιον δήποτε από τους μάρτυρες στην πιό πάνω υπόθεση, και ουδέποτε συνάντησε στο γραφείο του οποιονδήποτε από τους μάρτυρες. Είναι ξεκάθαρο, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις και τυγχάνει άγριας εκμετάλλευσης από άτομα, ομάδες, ή κυκλώματα, που θέλουν να υποσκάψουν το κύρος της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου. Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου εκφράζει λύπη, επειδή εντελώς αδικαιολόγητα και κυρίως λόγω των συγγενικών σχέσεων του με τον Μακαριώτατο, γίνεται προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του με λασπολογία του χειρίστου είδους από κάποιους, τα κίνητρα των οποίων κάθε άλλο παρά αγαθά μπορούν να χαρακτηριστούν. 'Ηδη, έδωσε οδηγίες στους δικηγόρους του να καταχωρήσουν αγωγές εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που δημοσιεύει, αναδημοσιεύει και διαδίδει τέτοιου είδους σε βάρος του συκοφαντίες.
Δέν συμφέρει στο ΑΚΕΛ η συμφιλίωση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που διετύπωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κύριος Κασουλίδης, τόνισε ότι η διαίωνιση του διχασμού προσφερει κομματικά οφέλη και διερωτήθηκε πώς θα χτιστούν τα τείχη, που θα αποτρέψουν τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων που καλούνται να προβληματιστούν για ζωτικα τους προβληματα. Το ΑΚΕΛ, τόνισε ο κυριος Κασουλίδης, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία, για να πλήξει τον Πρόεδρο Κληρίδη και να απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας του για την Προεδρία. Κατηγόρησε δε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ότι παραπλανεί, όταν αυθαίρετα ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Κληρίδης εξήγγειλε αύξηση του Φ.Π.Α.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογες, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του προέδρου Κληρίδη, ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος θα προέρχεται απο τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Με βάση το καταστατικό του κόμματος, ο υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο ίδιος ο κύριος Κυπριανού. Σε ότι αφορά στις βουλευτικές εκλογές, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα επιδιώξει οξύτητα, αλλά η προεκλογική του εκστρατεία θα γίνει μέσα σε ήπιο κλίμα με προτάσεις προς το λαό σε ότι αφορά όλα τα θέματα. Ο Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα εξασφαλίσει ένα ψηλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές το οποίο όμως δεν θα ξεπεράσει το ποσοστό του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Η οριστική τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στη πρόταση του Λεόντιου Ιεροδιακόνου για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Λεόντιο Ιεροδιακόνου, οι οικονομικές επιπτώσεις από τη διαφοροποίηση της κυβερνητικής πρότασης θα είναι 35,5 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με τον κύριο Ιεροδιακόνου, όλα τα κόμματα τείνουν υπέρ της ψήφισης της πρότασης για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Αναφορικά με το θέμα των συνταξιούχων, για το οποίο η ΠΑΣΥΔΥ εισηγήθηκε έκπτωση δύο χιλιάδων λιρών, ο κύριος Ιεροδιακόνου δήλωσε ότι, η Επιτροπή Οικονομικών έχει ομόφωνα ζητήσει τη συνεργασία της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του θέματος.
Με ενδοσχολικούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν το πρωί σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, η μαθητιώσα νεολαία τίμησε την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στο μήνυμα της, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, κάλεσε τους μαθητές να διαβάσουν με προσοχή την ιστορία του Εθνους και να νοιώσουν περήφανοι που ανήκουν σε ένα Εθνος που το ευλογεί ο Θεός, και που είναι γραμμένο να ζήσει για να πορεύεται στην ιστορία και να δημιουργεί θαύματα. Ο 'Ελληνας , τόνισε η κυρία Αγγελίδου δεν μίσησε τίποτα περισσότερο απο τη δουλία και δεν αγάπησε τίποτα περισσότερο απο την ελευθερία, για αυτό και ξεσηκώθηκε, και η ψυχή του ελεύθερη ανέμιζε τη σημαία του αγώνα της τιμής, της περηφάνιας και της λύτρωσης.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 7, στην Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 0. Απόψε αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στο Τρόοδος θα πέσουν και χιόνια. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια. Αύριο θα αναπτύσσονται νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές και θα σημειωθούν καταιγίδες, ιδιαίτερα το απόγευμα. Στο Τρόοδος θα σημειωθούν και ελαφρές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια. Τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και νέες χιονοπτώσεις στο Τρόοδος, αναμένονται την Κυριακή και την Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 22 March 1996 - 16:49:31