Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-24

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Σύμπας ο Ελληνισμός τιμά αυτές τις ημέρες την εθνική παλιγγενεσία, με αποκορύφωμα την αυριανή ημέρα με παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και στον όπου γης Ελληνισμό. Η 25η Μαρτίου, ημέρα που η Εκκλησία και η Πατρίδα έδωσαν μαζί τον αγώνα για λύτρωση, ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πρέπει να εμπνέει τον Κυπριακό Ελληνισμό και στο σημερινό αγώνα του. ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ ΔΗΛΩΣΗ 0.38-1.03
Μόνος γνήσιος και ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, ως προέκταση του Εθνους, είναι η Ελλάδα. Αυτά αναφέρει στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία, Αλέξανδρος Σάνδης. Η συμπαράσταση της Ελλάδος, επεσήμανε ο κύριος Σάνδης, μεταφράζεται τόσο στη στενή συνεργασία των Κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, όσο και σε απτά αποτελέσματα αθόρυβης και χωρίς τυμπανοκρουσίες δουλειάς, στην εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Στο ίδιο μήνυμα ο Ελληνας Πρέσβης διαπιστώνει ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάμψης του φρονήματος του Κυπριακού Ελληνισμού με στόχους που είναι προφανείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, ακόμη και η εικόνα του Ελληνικού Κράτους, δίδεται διαστρεβλωμένη και παραποιημένη. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κύριος Σάνδης υπογράμμισε την αμετάκλητη προσήλωση του Ελληνισμού στη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και βάσει των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ολόκληρο το μήνυμα του Ελληνα Πρέσβη θα μεταδοθεί μετά το δελτίο Ειδήσεων των οκτώ.
Το παιγνίδι των εντυπώσεων, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής όσο και της αμυντικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα και για εσωτερική κατανάλωση, εις βάρος πάντοτε της Ελλάδος, συνεχίζει η `Αγκυρα. Ενώ ο Ελληνισμός γιορτάζει την Εθνική παλιγγενεσία, οι Τούρκοι αναζωπυρώνουν την κατάσταση αναφορικά με τα βραχονήσια `Ιμια και παράλληλα ο νέος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ εξαπολύει διπλωματική επίθεση με δημοσιογραφιή διάσκεψη στην `Αγκυρα. Κατά τη δημοσιογραφική του διάσκεψη ο Μεσούτ Γιλμάζ, έχοντας δίπλα του τον νέο Υπουργό Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάϊ, που προέρχεται από το Κόμμα της Τσιλέρ, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωστα Σημίτη να επισκεφθεί την `Αγκυρα, προτείνοντας ταυτόχρονα την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς προκαταρκτικούς όρους, όπως ανέφερε, "για να αντιμετωπισθούν τα σημερινά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών με νέο και ρεαλιστικό τρόπο, αποκόπτοντάς τα, από τα αισθήματα που προέρχονται από την ιστορία", όπως είπε. Ωστόσο, σε πιεστικές ερωτήσεις αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι σκοπός του είναι, πρώτον να αποσυνδεθεί η στάση της Ελλάδος αναφορικά με της Ευρωτουρκικκές σχέσεις από τα Ελληνοτουρκικά, δεύτερον να προωθηθεί μια γρήγορη συμφωνία, όπως είπε, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και τρίτο "η αναδιάρθρωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων" όπως χαρακτηριστικά είπε, να προηγηθεί λύσεως του Κυπριακού.
Εν τω μεταξύ, το Ναυτικό και η Αεροπορία της Ελλάδος έχουν διαταχθεί να πάρουν αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, έπειτα από πληροφορίες, ότι δήθεν οικολόγοι από την Τουρκία, έχουν πρόθεση να μεταβούν στα βραχονήσια `Ιμια για να ταίσουν τις κατσίκες που βρίσκονται εκεί. Τα μέτρα των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων έχουν αυξηθεί για την πρόληψη οποιασδήποτε νέας τουρκικής πρόκλησης.
Το θέμα της ασφάλειας είναι το κυρίαρχο στοιχείο όλων των αναμενόμενων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Χωρίς οι δύο πλευρές να αισθάνονται ότι υπάρχει ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος,τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκραρτίας, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα συντονισμού όλων των πρωτοβουλιών. Βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο, πρόσθεσε, που κατανοούν όλοι την θέση αυτή και επιχειρούν τον μεταξύ τους συντονισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με έμφαση ότι δεν θα επανέλθουν οι συζητήσεις στις ιδέες Γκάλι και τα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Την άμεση διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για την διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων, καθώς και τον άμεσο διορισμό νέου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, στη Διερευνητική Επιτροπή, ζήτησε απο τα Ηνωμένα Εθνη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχεται σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος Κληρίδης στον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Μπούτρος Γκάλι, και στην οποία επισημαίνεται η άναγκη για την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τους αγνοουμένους, ανεξάρτητα απο τις κυνικές δηλώσεις Ντενκτάς. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει στην επιστολή του ότι η Τουρκική πλευρά κατ'επανάληψη δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά παρά ταύτα, βρέθηκε ένας αριθμός αγνοουμένων. Ο πρόεδρος Κληριδης ανέφερε στον Μπούτρος Γκάλι, ότι εάν το επιθυμεί είναι πρόθυμος να του υποβάλει πλήρη κατάλογο, με όλες τις περιπτώσεις αγνοουμένων που ανευρέθησαν παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της Τουρκικής πλευράς.
Την προεδρία της Δημοκρατίας, όταν έλθει η ώρα και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν, θα διεκδικήσει το ΔΗΚΟ διακήρυξε ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ. Αισιοδοξία για αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ, κάλεσμα για επιστροφή όσων απομακρύνθηκαν από το κόμμα, ανανέωση και εκσυχρονισμός, και επιμονή σε αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου, ήταν οι άξονες στους οποίους περιεστράφη η ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού. Ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε, το ψηφοδέλτιο ανανεωτικό, τονίζοντας ότι σχεδόν οι μισοί από τους υποψηφίους εμφανίζονται για πρώτη φορά στο πολιτικό προσκήνιο. Κατά τη συγκέντρωση έγινε η επίσημη παρουσίαση των 56 υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΚΟ.
Ο υπουργός γεωργίας Κώστας Πετρίδης, δεν αποκλείει την εισβολή της ασθένειας των τρελλών αγελάδων, από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Ταυτόχρονα ο κύριος υπουργός συστείνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του καταναλωτικού κοινού, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα με συχνούς ελέγχους. Ωστόσο οι ειδικοί γιατροί, πιο επιφυλακτικοί, συστείνουν μέτρα πρόληψης, όπως η αποφυγή κατανάλωσης του εγκεφάλου των αγελάδων και των αιγοπροβάτων. Στην πηγή της ασθένειας, τη Βρεττανία, επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο, ενώ μεγάλες εταιρείες ετοίμων φαγητών ανακοίνωσαν ήδη ότι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν βρεττανικά κρέατα.
Στην περιοχή Ασπρόγκρεμος του Ακάμα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ αντιπάλων διαδηλωτών αναφορικά με την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Διακόσιοι περίπου διαδηλωτές που μετέβησαν στην περιοχή με προτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων διαμαρτύρονταν για την ανέγερση στην περιοχή του τουριστικού συγκροτήματος ενώ πεντακόσιοι περίπου κάτοικοι των χωριών της περιοχής οργάνωσαν διαδήλωση προς υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Μικροεπεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών προκάλεσαν την παρέμβαση της αστυνομίας η οποία και αποκατέστησε την τάξη.
Με τους δύο σημερινούς αγώνες ολοκληρώνεται η 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας. Λίγα λεπτά πριν τη λήξη των συναντήσεων στο ντέρμπυ κορυφής μεταξύ της ΑΕΚ και του ΑΠΟΕΛ το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 0-0 ενώ η ΑΕΛ ήταν μπροστά στο σκορ με 3-1 με αντίπαλο την Ομόνοια Αραδίππου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή τρεις, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 5, στην Λεμεσό 16 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο τρεις με ένα-βαθμό-υπο το μηδέν. Απόψε θα πέφτουν τοπικές βροχές, ραγδαίες και συνοδευόμενες από βροντές, σε μερικές περιπτώσεις. Στις ψηλότερες κορυφές του Τοόδους θα συνεχίσει να χιονίζει, κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς τριών Μποφόρ έως πέντε Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 6, στα παράλια. Αύριο θα πέφτουν τοπικές βροχές που, σε μερικές περιπτώσεις θάναι ραγδαίες, και θα συνοδεύονται από βροντές, δυνατούς ανέμους και ενδεχομένως χαλάζι. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα στραφούν, σταδιακά, σε νοτιοδυτικούς και θα ενιχυθούν στα 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί παντού, ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 17, στα παράλια. Την Τρίτη θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Λίγες νεφώσεις θα εμφανιστούν και την Τετάρτη, ενώ η θερμοκρασία θα σημιεώσει αισθητή άνοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 24 March 1996 - 18:45:09