Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-03

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Κίνδυνος αδιεξόδου και ματαίωσης της πρότασης νόμου του βουλευτή Λεόντιου Ιεροδιακόνου, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις διαφαίνεται στο προσκήνιο. Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, όπου οι βουλευτές του ΑΚΕΛ υποστήριξαν τη διατήρηση του προνομίου των προσφύγων για 200 λίρες πίστωση. Ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι με την πρόταση του, το 90% των προσφύγων, θα πληρώνει τώρα λιγότερο φόρο. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε σχέδια, τα οποία θα προνοούν ελαφρύνσεις πέραν των 34 εκ. λιρών. Ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, υποστήριξε την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση ψήφισης της πρότασης του Λεόντιου Ιεροδιακόνου, το ύψος των ελαφρύνσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει σε ύψος τις ελαφρύνσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει, πολύ περισσότερο να αποφασίζει, αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή `Ενωση. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι θέση της Τουρκίας είναι πως η Κύπρος δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή `Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού. Επιθυμία δική μας, είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, είναι να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση, και πρόσθεσε ότι η ελληνική Κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για τη λύση, αλλά η Τουρκία δεν κάνει οποιοδήποτε βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης είπε ότι η Κύπρος επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, πάντοτε σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Εθνη και τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών.
Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρέσβη Αλέξανδρου Φίλωνα, διευθυντή πολιτικών υποθέσεων στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, τις οποίες πραγματοποίησε με την πολιτική ηγεσία. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και με τον πρόεδρο της Βουλής Αλέξη Γαλανό, ενώ χθες ο κύριος Φίλων συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Κατά τις επαφές του κυρίου Φίλωνα, μελετήθηκαν επίσης, μέτρα συντονισμού των δύο χωρών, σε επίπεδο κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό, για προώθηση των εθνικών προβλημάτων.
Δεν υπάρχει θέμα Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κος Κασουλίδης είπε ότι η σύμβαση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, που διαρκεί ένα χρόνο, ανανεώθηκε πριν από ένα μήνα, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί πότε θα έλθει στην Κύπρο ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπαρμπούνης. Τη θέση εξακολουθεί να κατέχει ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Φωτιάδης
Μια νέα ομάδα πρωτοβουλίας έκανε σήμερα την εμφάνιση της δημόσια. Πρόκειται για την Ομάδα πρωτοβουλίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία συστάθηκε πριν από δύο μήνες και έχει ως στόχο, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου να μετατραπεί σε Ελληνικό Ιδρυμα και οχι να λειτουργεί ως δικοινοτικό. Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η ομάδα παρουσίασε διακήρυξη της, στην οποία ζητείται η τροποποίηση του περι πανεπιστημίου νόμου, έτσι ώστε το κρατικό Πανεπιστήμιο να προβάλλει το Ελληνικό πρόσωπο, την Ελληνική φυσιογνωμία και παράδοση της κύπρου.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποφάσισε σήμερα έπειτα από έκτακτη συνεδρία της στη Γενεύη, ότι τα παράγωγα του βοδινού κρέατος είναι ασφαλή για την υγεία του ανθρώπου. Οι Κυπριακές αρχές, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, υιοθετούν την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Το θέμα απασχόλησε σήμερα μακρά σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας , στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι παράγοντες των Υπουργείων Γεωργίας , Υγείας και Εμπορίου.
Η Πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τα ξημερώματα, το καμπαρέ Αρχόντισσα στη Λεμεσό, φαίνεται πως είχε τεθεί κακοβούλως. Η πυροσβεστική Λεμεσού, με τρία πυροσβεστικά οχήματα, χρειάστηκε δύο ώρες για να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Το καμπαρέ, ωστόσο που ανήκει στον Χρίστο Φωτίου, κακαστράφηκε ολότελα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πίσω από το καμπαρέ, σε ανοικτό χώρο, βρέθηκαν δύο δοχεία με υπολείμματα εύφλεκτης ύλης. Οι ζημιές ανέρχονται σε ογδόντα περίπου χιλιάδες λίρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί κάτοικοι της περιοχής Ζακακίου, Τσιφλικουδιών και Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από το εργοστάσιο Νέμιτσας. Σκοπός της συγκέντρωσης η απομάκρυνση του εργοστασίου, γιατί όπως ισχυρίζοναι τα φουγάρα του εκπέμπουν μολυσμένα αέρια και σκόνη προκαλώντας τους προβλήματα υγείας. Από πλευράς του εργοστασίου ο ιδιοκτήτης Τάκης Νέμιτσας σε δηλώσεις του τονίζει ότι είναι πρόθυμος να μετακινήση το εργοστάσιο του εάν αποζημιωθεί.
Απόλλωνας - ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια είναι τα δύο ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του Κυπέλου Κόκα Κόλα στο ποδόσφαιρο, μετά την κλήρωση που έγινε σήμερα. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου και οι επαναληπτικοί στις 24 του ίδιου μήνα και θα είναι νυχτερινοί.
Απόψε θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο της Ολικής Εκλειψης της Σελήνης. Η εκλειψη θα είναι ορατή απο οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου με γυμνό μάτι. Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης της σελήνης θα αρχίσει στις 2 και 26 μετά τα μεσάνυκτα . Με τη ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα διοργανώνουν απόψε αστρονομική βραδυά, στην οποία μπορεί να παρευρεθεί το κοινό για να παρακολουθήσει το φαινόμενο της έκλειψης διαμέσου του αστρονομικού τηλεσκοπίου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 10, στην Λεμεσό 22 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 4 βαθμούς. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ως βορειοανατολικούς ανέμους, 2 εως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς στα δυτικά παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 και κατά διαστήματα 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 23 βαθμούς στα παράλια. Την Παρασκευή οι καιρικές συνθήκες θα είναι παρόμοιες με τις αυριανές και η θερμοκρασία κυρίως στα παράλια αναμένεται να σημειώση μικρή άνοδο. Το Σάββατο αναμένονται παροδικές νεφώσεις και πιθανόν τοπικες βροχές τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 3 April 1996 - 12:26:52