Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-04

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και επεκύρωσε ως απόφασή της, το ενώπιόν της κατατεθέν κείμενο, το οποίο ήταν προϊόν των διήμερων διαβουλεύσεων στο Μετόχι Κύκκου. Η απόφαση διαλαμβάνει επιβολή επιτιμίου, με το οποίον ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής στερείται του δικαιώματος ανέλιξης στην Ιεραρχία της Εκκλησίας και η άρση του οποίου υπάγεται πάλιν στους συνοδικούς. Η Ιερά Σύνοδος, πέραν της εφαρμογής των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας, οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψιν: - τα στοιχεία του φακέλλου της υπόθεσης, - την προς επιστροφήν ετοιμότητα του Αρχιμανδρίτη και την από τον ίδιο δήλωση υπακοής, στις συνοδικές αποφάσεις, και - την ανάγκη ειρηνεύσεως του Πληρώματος της Εκκλησίας, ενόψει και των εορτών του Πάσχα. Περαιτέρω η Ιερά Σύνοδος, έλαβε υπ' όψιν της και επέδειξε βάσει της Εκκλησιαστικής Οικονομίας, συγκατάβαση και επιείκεια, παρά τα καταγγελθέντα εις βάρος τού Παγκράτιου, και παραβλέποντας τις εναντίον του και ενώπιόν της μαρτυρίες, και το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Η επιβολή του επιτιμίου, συνεπάγεται άρση της αργίας υπό την οποίαν τελούσε ο Αρχιμανδρίτης και συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων του ως Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Μόρφου. Στην ίδια απόφαση διαλαμβάνεται επίσης η διακοπή της εκλογικής διαδικασίας για την πλήρωση του Μητροπολιτικού Θρόνου Μόρφου και η ανάθεση της διαποίμανσής της στον Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο, για ακαθόριστο διάστημα, η λήξη του οποίου υπόκειται στην κρίση της Ιεράς Συνόδου.
Νέο πρόσχημα χρησιμοποιεί τώρα το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς για να απαγορεύσει στα Καρπασιτόπουλα να επισκεφθούν τους εγκλωβισμένους δικούς τους, τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο κατοχικός γκαουλαϊτερ, Ραούφ Ντενκτάς, δεν επέτρεψε σε πενήντα περίπου παιδιά, να μεταβούν στην Καρπασία για τις γιορτές του Πάσχα, με το πρόσχημα ότι δεν θα επισκεφθούν τους γονείς τους, αλλά τους παππούδες τους. Σε άλλα δέκα παιδιά, δεν επετράπη η επίσκεψη με το πρόσχημα ότι τα αγόρια δεν ήσαν κάτω των δεκαέξη ετών και τα κορίτσια κάτων των δεκαοκτώ.
Το θέμα της παροχής φορολογικών ελαφρύνσεων απασχολεί την ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνήλθε σε συνεδρία στις τέσσερις το απόγευμα. Ενώπιον του σώματος υπάρχουν ουσιαστικά τρείς προτάσεις. Οι προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Λεόντιου Ιεροδιακόνου, και του ΑΚΕΛ. Της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια προηγήθηκε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων σε μια προσπάθεια συναίνεσης.
Η δυσλειτουργία υπηρεσιών και θεσμών εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες της Δημοκρατίας σε μεγάλο βαθμό, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά στην ετήσια έκθεσή του για το 1995, ο Επίτροπος Διοικήσεως Νίκος Χαραλάμπους, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Στην έκθεση του, την οποία επέδωσε το σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, δίδεται και πάλι έμφαση στις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην έλλειψη απαραίτητου συντονισμού, καθώς και στην ύπαρξη αναχρονιστικής εκτίμησης στις σχέσεις διοίκησης και διοικουμένου.
Εισήγηση, για ξεπάγωμα της διαδικασίας αναφορικά με την έγκριση του νομοσχεδίου Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόκειται να υποβάλουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας, οι βουλευτές Μάρκος Κυπριανού του ΔΗΚΟ, και Θάσος Μιχαηλίδης του ΑΚΕΛ. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στους φοιτητές των ιδιωτικών σχολών, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα, εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των πτυχίων τους.
Εκατόν περίπου αγροτικά ταξί κατευθύνθηκαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες των αγροτικών ταξί ζητούν ισότιμη μεταχείρηση με τους οδηγούς των αστικών ταξί, και την παραχώρηση του δικαιώματος αφορολόγητου αυτοκινήτου, το οποίο και είχαν παλαιότερα.
Πυρκαγιά κατέστρεψε σήμερα το πρωί, σχεδόν ολοσχερώς, κατοικία στην Εγκωμη. Η πυρκαγιά εξερράγη γύρω στις έντεκα, με εστία το σαλόνι του σπιτιού, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν μόνο του το τετράχρονο αγοράκι της οικογένειας. Παρά την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική, οι δε ζημιές έχουν υπολογισθεί γύρω στις σαράντα χιλιάδες λίρες. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από το τετράχρονο αγοράκι, το οποίο φαίνεται ότι βρήκε στο σαλόνι αναπτήρα, τον οποίο περιεργαζόταν.
Από οργανωμένο κύκλωμα λαθροκυνηγών πιστεύεται ότι προκλήθηκε η νέα κακόβουλη ενέργεια σε αυτοκίνητο υπαλλήλου της Υπηρεσίας Θήρας που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό. Λίγο μετά τις τεσσερισήμιση την αυγή έγινε αντιληπτή από γείτονες φωτιά που ξέσπασε στο αυτοκίνητο του Σταύρου Βραχίμη, πρόσφυγα από τον Κορμακίτη, υπαλλήλου της Υπηρεσίας Θήρας. Ειδοποίησαν την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία η οποία την κατέσβεσε. Τόσο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου όσο και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας Σάββας Σάββα, κατήγγειλαν ότι τον τελευταίο μήνα λαθροκυνηγοί απείλησαν επανειλημμένα τόσο τον Βραχίμη όσο και άλλους υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Αργά το απόγευμα συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων οι Κώστας Ανδρέου Παφίτη και Νίκος Χαραλάμπους, κάτοικοι του συνοικισμού Αγίου Νικολάου Κάτω Πολεμιδιών.
Απο πυρκαγιά, που αποδίδεται σε εμπρησμό και η οποία ξέσπασε στις πέντε και τριάντα το πρωί, καταστράφηκε ολοσχερώς μπυραρία στην Αγία Νάπα, ιδιοκτησία του Γεώργιου Κουφού από την Σωτήρα. Οι ζημιές που προξενήθηκαν ξεπερνούν τις πενήντα χιλιάδες λίρες, ενώ εκτεταμένες ζημιές υπέστει διπλανό εστιατόριο. Η μπυραρία ήταν ασφαλισμένη έναντι του ποσού των εβδομήντα χιλιάδων λιρών.
Νεκροί είναι και οι τριαντα-τρείς επιβάτες του μοιραίου Μπόϊγκ 737 το οποίο κατέπεσε χθές στη Νότιο Κροατία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ρόν Μπράουν και πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες, μέλη εμπορικής αποστολής η οποία πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βοσνία. Αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινήσει τα ακριβή αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για δυστύχημα λόγω κακοκαιρίας.
Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, αστυνομικοί και εθελοντές τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, έπειτα από την σύλληψη από την Παλαιστινιακή αστυνομία τριών τρομοκρατών της Χαμάς οι οποίοι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συλληφθέντες, είχαν στην κατοχή τους τέσσερις τσάντες με εκρηκτικά.
Μια από τις καλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε χθές βράδυ ο Παναθηναϊκός. Ο πρωταθλητής Ελλάδος νίκησε μέσα στο Αμστερνταμ τον πρωταθλητή Κόσμου και Ευρώπης Αγιαξ με ένα - μηδέν, κάνοντας έτσι σημαντικό βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το "χρυσό" τέρμα του Παναθηναϊκού σημείωσε στο ογδοϊκοστό-έβδομο λεπτό ο Κριστόφ Βαζέχα. Μετά το σφύριγμα της λήξης, χιλιάδες φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πανηγύρισαν την εκπληκτική νίκη της ομάδας τους στην Πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, ενώ πανηγυρισμούς είχαμε και στην πλατεία ελευθερίας στην Λευκωσία.
Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βορειανατολικούς ασθενείς, 3 μποφόρ, ανέμους. Η θάλασσα ωστόσο, θάναι ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς, στο εσωτερικό και γύρω στους 11 βαθμούς στα παράλια. Αύριο ο καιρός θάναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις, ιδιαίτερα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα επίσης, θα παραμείνει ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς, στο εσωτερικό και γύρω στους 23 βαθμούς, στα παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 4 April 1996 - 11:00:22