Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-08

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την τροποποίηση του Φορολογικού Συστήματος. Η νέα νομοθεσία, η οποία προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις 38 εκατομυρίων λιρών, στηρίζεται στη βάση της πρότασης Ιεροδιακόνου όπως αυτή τροποποιήθηκε απο τα κόμματα. Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εξέφρασε ικανοποίηση για την τροποποίηση του συστήματος και ευχαρίστησε τόσο τα κόμματα όσο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών για τη συμβολή τους. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο εισηγητής της πρότασης, Λεόντιος Ιεροδιακόνου.
Η Κυβέρνηση προβαίνει στη λήψη προληπτικών μέτρων, τόσο στα Ηνωμένα 'Εθνη, όσο και σε άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και σώματα, για γνωστοποίηση της παράνομης πράξης του κατοχικού καθεστώτος, να χαρτογραφήσει και οριοθετήσει τα λεγόμενα χωρικά ύδατα του ψευδοκράτους. Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ήταν σοφότερο να προειδοποιήσει τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη χαρτογράφηση χωρικών υδάτων, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες, για καθαρά προληπτικούς λόγους. Από την πλευρά του, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι με την ενέργειά του, το κατοχικό καθεστώς στοχεύει στην πολιτική αναγνώριση. Υπογράμμισε όμως ότι κάτι τέτοιο δέν μπορεί να γίνει, αφού η κατάθεση τέτοιων εγγράφων γίνεται από κράτη που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και από τα ίδια τα Ηνωμένα 'Εθνη, τονίζοντας ότι το ψευδοκράτος δέν αναγνωρίζεται από κανένα διεθνή οργανισμό.
Στις δέουσες παραστάσεις προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με την κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων των Τούρκων στην περιοχή 'Αχνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Τα Τουρκικά έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανύψωση της βάσης τουρκικού φυλακίου κατά ένα μέτρο, σε τείχος πλάτους τριών μέτρων. Ο κύριος Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι την όλη κατάσταση παρακολουθούν οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας.
Στην Ουάσιγκτων βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, ο οποιος αύριο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Χθες ο κύριος Σημίτης συνατήθηκε με τον Ελληνο- αμερικανό γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κύριος Σημίτης ανέφερε ότι από τέτοιες επισκέψεις κατά κανόνα δεν προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα και δεν υπάρχουν προσδοκίες για κάτι το συγκεκριμένο. Εκείνο που επιδιώκεται, πρόσθεσε, είναι η ενημέρωση σχετικά με το ρόλο που πιστεύει η Ελλάδα ότι μπορεί να διαδραματίσει στα Βαλκάνια, στην Ανατολικη Μεσόγειο και στην Ευρώπη και στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναπτύξει από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Κυπριακό και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Σύμβούλιο της Ευρώπης για εξεύρεση λύσης είναι το αντικείμενο των επίσημων συνομιλιών που άρχισαν το πρωί στην Λευκωσία μεταξύ του Γενικόυ Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ντάρτσις και του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη. Ο κύριος Ντάρτσις άρχισε το πρωί τις επαφές του, στην Κύπρο σε συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής Αλέξη Γαλανό,, τον Υπουργό Εξωτερικών ενώ στην συνέχεια έγινε δεκτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής, ο κύριος Ντάρτσις ανέφερε ότι η διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στο νησί αποτελεί παραλογισμό και αναχρονισμό για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης επιθυμεί να συμβάλει στην κατάργηση της διαχωριστικής γραμμής και στη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών.
Σε περίπτωση που η συμφωνία Τουρκίας -Ισραήλ επί αμυντικών θεμάτων, άπτεται και της Κύπρου, θα συνιστά μη φιλική στάση του Ισραήλ έναντι της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει, ούτε την Κύπρο, ούτε και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Επιχειρηματολογόντας, για την θέση του, ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι και η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Συρία, όπως και με το Ισραήλ, χωρίς να παρατηρηθεί διατάραξη σχέσεων.
Κανένας Τουρκοκύπριος δέν εργοδοτείται στην κατασκευή έργων της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 'Οπως ανέφερε σήμερα ο κύριος Κασουλίδης, το ΓΕΕΦ είχε προβεί σε διερεύνηση του θέματος έπειτα από σχετική καταγγελία του βουλευτή Κίκη Γιάγκου. Ο κύριος Κασουλίδης, ζήτησε από τον κύριο Γιάγκου, να προσκομίσει -όπου δη- περισσότερα στοιχεία, αν έχει, παρατηρώντας ότι αυτό όφειλε να είχε ήδη πράξει.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αλέκος Ευαγγέλου, έθεσε σήμερα την παραίτηση του στη διάθεση του Προέδρου Κληρίδη εν όψει των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών. Αυτό ανακοίνωσε -σήμερα- ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο θέμα του Διορισμού Υπηρεσιακού Υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε -ωστόσο- ότι δεν ελήφθη, μέχρι στιγμής, απόφαση, κατά πόσον θα διοριστεί Υπηρεσιακός Υπουργός.
Με σύνθημα "Αγνοούμενα και Εγκλωβισμένα αδέλφια μας, δε σας ξεχνούμε", πεζοπόροι από την Κύπρο και την Ελλάδα άρχισαν σήμερα πορεία από τον ακριτικό Πύργο Τηλλυρίας. Οι πεζοπόροι θα περάσουν κατά μήκος της πράσινης γραμμής και θα καλύψουν την διαδρομή Ορκόντα- Κατύδατα, Λευκωσία- Δάλι- Λύμπια Ορόκλινη, και θα καταλήξουν στη Δερύνεια, μεταφέροντας μηνύματα αγωνιστικότητας και συμπαράστασης προς τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους. Η πορεία θα καλύψει 240 χιλιόμετρα και οργανώνεται από την ελλαδική ομάδα πεζοπόρων "Ελληνες" και Κύπριους πεζοπόρους υπό την αιγίδα των επιτροπών των συγγενών αγνοουμένων και τη συμπαράσταση των επιτροπών για τους εγκλωβισμένους. Η πορεία θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Αυστραλίας, Ανδρέας Θεοφάνους έγινε το πωί δεκτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κύριος Θεοφάνους ενημερώθηκε απο τον πρόεδρο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ενημέρωσε με την σειρά του για την κινητικότητα και την εργασία που γίνεται στην Αυστραλία για προώθησή του.
Συνέχεια στον κύκλο των βομβιστικών επιθέσεων, είχαμε σήμερα την αυγή, με την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε γύρω στη μία και τριάντα μετά τα μεσάνυκτα, κάτω από αυτοκίνητο στην Εγκωμη. Το αυτοκίνητο ανήκει στον επιθεωρητή του Υπουργείου Παιδείας, Θεοκλή Κουγιάλη και ήταν σταθμευμένο στο γκαράζ της οικίας του. 'Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες της Αστυνομίας, η έκρηξη οφείλετο σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό από εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Από την έκρηξη προξενήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο και την οικία του κυρίου Κουγιάλη καθώς επίσης και σε γειτονική οικία.
Θαυμασμό και περηφάνεια για το άρτιο της εκπαίδευσης των νέων βατραχανθρώπων της Εθνικής Φρουράς, εξέφρασε ο Υπουργός 'Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης. Το πρωϊ έγινε στην Ναυτική βάση Ζυγίου, η τελετή της απονομής των πτυχίων στους νέους βατραχανθρώπους, οι οποίοι στη συνέχεια προέβησαν σε εντυπωσιακές ασκήσεις επιδείξεων.
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, μαθητές των δημοτικών και γυμνασίων δείχνουν έμπρακτα την αγάπη και την συμπαράσταση τους προς τα εγκλωβισμένα παιδιά κάνοντας τις δικές τους προσφορές. Το πρωί αντιπροσωπείες μαθητών των δημοτικών σχολείων Αγείων Ομολογητών Κύκλου Α και Β, συνοδευόμενες απο τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν το Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα, Λέανδρο Ζαχαριάδη, και του παρέδωσαν 43 δέματα και δώρα για τα εγκλωβισμένα παιδιά στα κατεχόμενα σχολεία.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 21 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 21 με 8, στην Λεμεσο 19 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 7 και τελος στον Προδρομο 10 με 2. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με ασθενεις βορειους μεχρι βορειοδυτικους ανεμους. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και στους 8 στα παραλια. Αυριο θα αναπτυχθουν λιγες τοπικες νεφωσεις τις απογευματινες ωρες. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 18 βαθμους στα δυτικα παραλια και στους 20 βαθμους στο εσωτερικο και τα νοτια παραλια. Την Τεταρτη και την Πεμπτη θα αναπτυσονται τοπικες νεφωσεις τις απογευματιονες ωρες.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 8 April 1996 - 12:08:29