Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-09

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε στην Ουάσιγκτων με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του πρίν την συνάντηση, ο κύριος Κλίντον ανέφερε ότι το Κυπριακό τον ενδιαφέρει προσωπικά και θα συζητούσε με τον κύριο Σημίτη τρόπους επίλυσής του. 'Αν λυθεί το Κυπριακό, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανοίγουν νέοι ορίζοντες στην περιοχή για εδραίωση της ειρήνης. Ο κύριος Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παίξουν ένα χρήσιμο ρόλο για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο θα λυθούν χωρίς τη χρήση βίας. Υποστηρίζοντας έμμεσα, αλλά με σαφήνεια τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για παραπομπή των Ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Ο κύριος Κλίντον εξήρε τη σημασία της Ελλάδας για την σταθερότητα στα Βαλκάνια και τόνισε ότι για ένα καλύτερο μέλλο της περιοχής χρειάζεται ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας. Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, η οποία διήρκησε 45 περίπου λεπτά, ο κύριος Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αμερικανικής πρωτεύουσας, η Ελλάδα πήρε σήμερα το μέγιστο που μπορούσε να πάρει.
Ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικοτητα της Ελλαδας να υπερασπιστεί τα δίκαια της, ακόμα και με πόλεμο, έστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωστας Σημίτης. Μιλώντας στη Διεθνή Λέσχη Τύπου λίγες ώρες πρίν απο την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, ο κύριος Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επιλυσης του Κυπριακού. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τους τους συμμάχους της Ελλάδας να εργασθούν προς αυτή την κατευθυνση και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα συμβιβαστεί με την αποδοχή των τετελεσμένων, που έχουν επιτελεστεί με τη βία. Εξαλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρισε εποικοδομητικό τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλαδα έναντι των διαφόρων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό. Ο κύριος Παγκαλος τάχθηκε υπέρ της συνεχισης της πρωτοβουλίας που άρχισε ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, απο τον αντικαταστάτη του, κυριο Κόρνμπλουμ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δεχθηκε σήμερα τον Αμερικανό πρέσβυ στη Λευκωσία, Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ. Μετά την συνάντηση ο κύριος Μπάουτσιερ ανεφερε ότι η συσκεψη που θα πραγματοποιηθει αυτό το μηνα στην Νεα Υορκη, θα εχει διερευνητικο χαρακτηρα. Κατα την διαρκεια της συσκεψης, είπε, θα εξεταστει το τι μπορει να πραξει κάθε χώρα, ωστε να υποβοηθησει τις προσπαθειες του Γενικού Γραμματεα. Ο κύριος Μπάουτσιερ ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο της Δημοκρατιας για την συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον, με τον Τουρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι ενδεχόμενη επέκταση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου. Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κύριος Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της συμπλήρωσης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, με ολομέτωπη προσπάθεια υποστήριξης της ανάπτυξης της περιοχής, στο πλαίσιο του τόξου Θράκη Αιγαίο - Κύπρος. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι δέν πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Προηγουμένως, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι εκείνο το οποίο θα είναι διαφορετικό από προηγούμενες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είναι η ενεργός συμμετοχή και προσπάθεια των Μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκδηλώνεται με το προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου Κλίντον, καθώς και της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στον πρόεδρο Κληρίδη, να αναπτύξει τις θέσεις του για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και μετατροπή των υφιστάμενων εγγυήσεων σε παρουσία πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο. Αναφορικά με την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι όταν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις , η Κύπρος θα είναι απόλυτα έτοιμη, αφού ήδη έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος.
Η Κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των αμυντικών της σχεδίων, εκτός και αν υιοθετηθεί η θέση της για αποστρατικοποίηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο Αλέκος Μιχαηλίδης σχολίαζε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ και η Βρεττανία πιέζουν την κυβέρνηση να μην προσωρήσει στην αγορά του σύγχρονου Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ΕΣ 300, για να υποβοηθηθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων,για επίλυση του Κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει γίνει συγκεκριμένο διάβημα αλλά πάρα πολλές φορές σχολιάζεται και εκφράζεται ανησυχία απο διάφορους για τα εξοπλιστικά προγραμματα της Εθνικής Φρουράς. Είναι ευθύνη μας πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών να έχουμε την αναγκαία άμυνα λαμβάνοντας υπ' όψιν την τερράστια δύναμη των εχθρικών κατοχικών δυνάμεων.
Η Κυβερνηση ανησυχεί ιδιαίτερα απο το τελευταιο κυμα εμπρησμων και οι αρχες ασφαλειας εχουν κινητοποιηθεί για αντιμετώπιση της κατάστασης. 'Ηδη, αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών, στις οποίες θα παρουν μερος και αποφοιτοι της Αστυνομικής ακαδημίας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος είπε ότι τα αρμοδια τμηματα της Δημοκρατιας, συλλεγουν πληροφορίες, για να εντοπιστεί η πηγή των οργανωμενων κρουσματων εμπρησμού, και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Θ συνεχής βελτίωση του επιπέδου της υγείας του Κυπριακού λαού είναι ο στόχος των ιατρικών έργων που η κυβέρνηση έχει επιτελέσει και επιτελεί, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το σχέδιο Υγείας θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Απριλίου. Ο κύριος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στα διάφορα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 21 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 20 με 9, στην Λεμεσο 19 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 9 και τελος στον Προδρομο 9 με 3. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με παροδικες αραιες νεφωσεις. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 7 βαθμους στο εσωτερικο και στους 9 στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι γενικα αιθριος. Ωστοσο γυρω στο μεσημερι θα σχηματιστουν τοπικες νεφωσεις ιδιαιτερα στο εσωτερικο. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 22 βαθμους στο εσωτερικο στους 21 στα νοτια παραλια και στους 19 στα δυτικα παραλια. Την Μεγαλη Πεμπτη θα υπαρχουν νεφωσεις στην ανωτερη ατμοσφαιρα που σταδιακα θα πυκνωσουν και προς το βραδυ ενδεχεται να πεσουν λιγες βροχες. Τη Μεγαλη Παρασκευη ο καιρος θα ειναι μαλλον συννεφιασμενος με τοπικες βροχες και πιθανον καταιγιδες. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 9 April 1996 - 14:06:41