Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-10

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Πλήρη ικανοποίηση γιά τά αποτελέσματα τής χθεσινής συνάντισής του μέ τόν Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον στόν Λευκό Οικο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος Κώστας Σημίτης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδέχτηκε τίς βασικές αρχές τής Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, καθώς συμφώνησε, ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να διέπονται από τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες τού διεθνούς δικαίου. Αν υπάρχουν αμφισβητήσεις, ειπε ο Μπίλ Κλίντον, αυτές θά πρέπει νά παραπέμπονται στό Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης. Αναφορικά μέ τό κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τό προσωπικό του ενδιαφέρον γιά επίλυση τού προβλήματος, καί ανακοίνωσε οτι στό πλαίσιο τής εξαγγελθείσης Αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο νέος υφυπουργός εξωτερικών, Τζών Κόνρπλουμ, θά επισκεφθεί τό τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα στό τέλος τού μηνός. Αν λυθεί το Κυπριακό, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανοίγουν νέοι ορίζοντες για εδραίωση τής ειρήνης στήν περιοχή. Σήμερα τό απόγευμα, ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε καί μέ τόν Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκτιμά ότι στην συνάντηση Κλίντον-Σημίτη επαναλήφθηκε το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό, και ότι, η χώρα του θα εργασθεί για επίλυση του προβλήματος. Στην συνάντηση, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε και επισήμως την συγκατάθεση της για την Αμερικανική πρωτοβουλία και δεν ανεμενετο ότι θα γινόταν επεξεργασία της μορφής της.
Επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της Αμερικανικής πρωτοβουλίας εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει παρομοίαν πρόθεση, σε προεκλογική περίοδο. Σε συντεύξη του σε Αθηναϊκό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επίσης τόνισε, ότι βασική προϋπόθεση για επιτυχία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας προς επίλυση του Κυπριακού, είναι η ειλικρινής πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς πίεσης για να μεταβάλει η Τουρκία την αρνητική στάση της
Οι προσπαθειες για ειρηνικη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν πρόκειται να επιβραδύνουν τις προσπαθειες για υλοποίηση και ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού δόγματος, δηλωσε ο υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, απαντώντας στην δηλωση του Ρίτσιαρτ Μπάουτσιερ, ότι δεν είναι καιρός για εξοπλισμούς. Ο κύριος Ηλιάδης είχε χθες στην Αθήνα συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Γεράσιμο Αρσένη, αναφορικά με την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού χώρου. Εν τω μεταξύ προγραμματίζεται και επίσκεψη του κυρίου Αρσένη στην Κύπρο.
Η χρησιμοποίηση της Βρεττανικής βάσης Ακρωτηρίου, ως βάσης εξόρμησης, για την ενίσχυση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ πανω απο το Νοτιο Ιρακ, είναι από τις πιθανές επιλογές σε περίπτωση που η Αγκυρα δε συγκατατεθεί σε ανανέωση της συμφωνίας για την χρησιμοποίηση της βάσης του Ινστσιρλίκ, η οποία λήγει τον Ιούνιο. Στις προστατευτικές πτήσεις πάνω από τις Κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ, συμμετέχουν Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι. Στην Λευκωσία εκπρόσωποι της Βρεττανικης Υπάτης Αρμοστείας, αλλα και των βάσεων δηλώνουν άγνοια για το θέμα ενώ στο Λονδίνο εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της Βάσης Ακρωτηρίου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση πάντως, δεν έχει ακόμη βολιδοσκοπηθεί για να δώσει την συγκατάθεσή της.
Πρωτόκολλο διαβουλεύσεων με στόχο τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Ρουμανία. Με το πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και Τιοτόρ Μελεσκάνου, ανοίγει ο δρόμος για στενή συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό, αλλά και πολιτιστικό τομέα. Οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, κατα τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νωρίτερα ο κύριος Μελεσκάνου έγινε δεκτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στην συνέχεια απο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Σύσκεψη με του ανακριτές της υπόθεσης ανάμειξης αστυνομικών στις πρόσφατες δολοφονίες πολιτών πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της σύσκεψης ο κύριος Μαρκίδης είπε, ότι, μετά την γραπτή κατάθεση που έδωσε ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ αρχηγείου Ανδρέας Στεφάνου, ανακρίθηκαν για τρίτη φορά οι τρείς αστυνομικοί που όπως προκύπτει από μαγνητοταινία ομολογούν ανάμειξη τους στην υπόθεση. Ο κύριος Μαρκίδης θα μελετήσει συμπληρωμένο το αποδεικτικό υλικό, και το αργότερο μέχρι αύριο, θα αποφασίσει εαν δικαιολογούνται ποινικές διώξεις.
Ολοκληρώνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρό, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 22 βαθμοι και η πιο χαμηλη 6, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 7, στην Λεμεσο 18 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 8 και τελος στον Προδρομο 13 με 3. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σταδιακά θα εμφανισθούν ψηλές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 εως 3 Μποφόρ και η Θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους 7 βαθμούς και γύρω στους 9 βαθμούς στα παράλια. Αύριο θα υπάρχουν αρκετές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε ανατολικούς εως βορειοανατολικούς μέτριους μέχρι δυνατούς 4 εως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στο εσωτερικό στους 23 βαθμούς και γύρω στους 20 βαθμούς στα παράλια. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτωση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 10 April 1996 - 12:25:55