Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-14

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη. Ο Κυπριακός Ελληνισμός, κατέκλυσε χθες βράδυ όλες τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου για να ακούσει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Αναστάσεως η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία. Η σκέψη όλων των Ελλήνων της Κύπρου, στρέφεται στα σκλαβωμένα χώματα και τις βουβές εκκλησίες του κατεχόμενου βορρά που περιμένουν και αυτές για εικοσιδύο χρόνια την Ανάστασή τους. Στο Αναστάσιμο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εύχεται Χριστός Ανέστη στους Εγκλωβισμένους καλώντας τους να γιορτάσουν, προσδοκώντας την δική τους Ανάσταση. Ο Μακαριώτατος, στέλνει επίσης ευχές στους πρόσφυγες και τους συγγενείς των αγνοουμένων, καλώντας τους να μην επιτρέψουν ποτέ να σβήσει η ελπίδα της επιστροφής, της δικαιοσύνης και της Ανάστασης. Το πρωί εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Λευκωσία ο Εσπερινός της Αγάπης προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και συμπαραστατούμενου από το Ιερατείο της Λευκωσίας. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισκέφθηκαν στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, και συνεόρτασαν με τα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης γιόρτασε την Ανάσταση με τους ομογενείς της Νέας Υόρκης. Είναι δε η πρώτη φορά, που Ελληνας Πρωθυπουργός περνά το Πάσχα με τις χιλιάδες των Ελλήνων της Αμερικανικής μεγαλούπολης. Στο μήνυμα του προς την ομογένεια ο κύριος Σημίτης υπογραμμίζει ότι η παρουσία του στην Νέα Υόρκη, έχει ως στόχο να τονίσει ότι Ελληνες δεν είναι μόνο, όσοι ζουν στην Ελλάδα. Ελληνες, προσθέτει, ζουν και δημιουργούν ανά το παγκόσμιο.
Η χθεσινή χαλαζοθύελλα που έπληξε έξι κοινότητες στην περιοχή Κόρνου, εκτός από τις ζημιές που προξένησε σε σπίτια και φυτείες, ανάγκασε και δεκαπέντε οικογένειες στο χωριό Πυργά να ξεσπιτωθούν. Παρά το γεγονός, ότι κλιμάκια των αρμόδιων Κυβερνητικών Υπηρεσιών επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές αμέσως μετά τη Θεομηνία για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους που τη χρειάζονταν, το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, θα γίνει γνωστό μετά την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα καταστεί δυνατή η λεπτομερής εκτίμηση των συνεπειών από τους αρμόδιους λειτουργούς. Τις πιο βαρειές απώλειες είχαν τα χωριά, Πυργά, Αγγλισίδες, Κοφίνου, Κόρνος, Ψευδάς και Αλεθρικό. Σε πολλές περιπτώσεις το χαλάζι που έπεφτε, είχε το μέγεθος αμυγδάλου. Πολλά είναι τα σπίτια στα έξι χωριά που έχουν υποστεί ζημιές, όμως στα Πυργά, δεκαπέντε έχουν καταστεί ακατοίκητα, και οι ένοικοι τους φιλοξενούνται από συγγενείς τους.
Τριαντάχρονος από την `Εμπα, ο Δημήτρης Χαμπιαουρής, υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού από πυρκαγιά στο αυτοκίνητό του, έξω από κατάστημα στην Πάφο. Τόσο το όχημα, όσο και και το κατάστημα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο Χαμπιαουρής νοσηλεύεται στο Νοσοκομείου Πάφου. Εμπειρογνώμονες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου που πήγαν στην Πάφο και ερευνούν την υπόθεση, εκτός από την εκδοχή του ίδιου του Χαμπιαουρή, ότι το αυτοκίνητό του πήρε τυχαία φωτιά, εξετάζουν και το ενδεχόμενο της κακόβουλης ενέργειας. Στηριζόμενοι στα πορίσματα των ερευνών τους οι Αστυνομικοί εμπειρογνώμονες, εξετάζουν το ενδεχόμενο το περιστατικό να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο κατάστημα.
Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με περιστατικό ρήψης δύο πυροβολισμών εναντίον του αυτοκινήτου του Γιάννη Περικλέους στα Κελοκέδαρα της Πάφου. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες βράδυ, και το όχημα βρισκόταν την στιγμή εκείνη σταυθμευμένο έξω απο το σπίτι του Περικλέους στον `Αγιο Γεώργιο, Κελοκεδάρων. Οι συλληφθέντες είναι οι αδελφοί Χριστάκης και Νίκος Κλεάνθους, 19 και 22 ετών αντιστοίχως. Σύμφωνα με την αστυνομία, απο τους πυροβολισμούς έσπασαν οι υαλοπίνακες του αυτοκινήτου, ενώ προξενήθηκαν και άλλες ζημιές. Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η υπόθεση να αφορά μάλλον κτηματικές διαφορές.
Το έθιμο του εορτασμού της Ανάστασης με εκρήξεις υπήρξε για πολλούς και πάλι ισχυρότερο από τις αυστηρές προειδοποιήσεις και την απαγόρευση για τη χρήση κροτίδων. Αποτέλεσμα περισσότερα από είκοσι άτομα να τραυματισθούν είτε ως αυτουργοί είτε ως θύματα του επικίνδυνου εθίμου. Τα σοβαρότερα περιστατικά σημειώθηκαν στη Λεμεσό, όπου τρία άτομα, από τα οποία δύο μαθητές, κρατήθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Ο Μαρίνος Αλκιβιάδης, έχασε το αριστερό μάτι του από έκρηξη κροτίδας ενώ ασχολείτο με την κατασκευή της στο σπίτι του. Ο Σταύρος Λουκά ενώ ασχολείτο με κροτίδες στην αυλή της εκκλησίας, μια από αυτές εξερράγη μέσα στα χέρια του. Τραυματίστηκε σοβαρά στη δεξιά παλάμη και στο δεξί μάτι. Ο Βάσος Ζαννέτου, πενήντα τριών ετών, έχασε τρία δάκτυλα του δεξιού χεριού του, ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει κροτίδα, που είχε ριφθεί μέσα στην Εκκλησία. `Αλλα έξι άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού με ελαφρότερα τραύματα. Σοβαρά τραυματίστηκε στο μάτι και ένας νεαρός από το χωριό Δένεια. Μικροτραυματισμοί αναφέρθηκαν επίσης, έξι στη Λάρνακα και δύο στην Πάφο. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις, από εκρήξεις κροτίδων, προξενήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα και υαλοπίνακες σπιτιών και καταστημάτων.
Ημέρα Αγάπης σήμερα και στις σχέσεις αστυνομικών της τροχαίας και αυτοκινητοδηγών. Από το πρωί σήμερα, μέλη του Ουλαμού πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων του αρχηγείου αστυνομίας βρίσκονταν στους αυτοκινητόδρομους, όχι όμως για να καταγγείλουν τους οδηγούς, αλλά για να τους ευχηθούν Χριστός Ανέστη και να τσουγκρίσουν μαζί τους κόκκινα αυγά.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 22 βαθμοι και η πιο χαμηλη 5, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 21 με 7, στην Λεμεσο 21 με 10, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 10 και τελος στον Προδρομο 11 με 2. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 εως 3 Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια. Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που το απόγευμα αναμένεται να πυκνώσουν και πιθανόν να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως νοτιοανατολικούς μέτριους, 3 εως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς στα δυτικά παράλια. Την Τρίτη παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Τετάρτη οι βροχές αναμένονται να είναι πιο πολλές και πιο έντονες και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 14 April 1996 - 13:54:35