Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-15

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.


Συνεχίζονται, , για πέμπτη ημέρα με εντεινόμενο ρυθμό οι βομβαρδισμοί κατά του Νοτίου Λιβάνου, με στόχο να πληγούν οριστικά οι βάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χιζμπολλάχ. Εν τω μεταξύ η Χιζμπολλάχ ανακοίνωσε την σύσταση τάγματος αυτοκτονίας, με στόχο να πληγούν ισραηλινά και εβραϊκά συμφέροντα ανά τον κόσμο. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν πληγεί από τις ισραηλινές δυνάμεις η πόλη Ναμπατίγιε και το κέντρο της Τύρου, η οποία έχει υποστεί πέραν των είκοσι επιδρομών, χωρίς να σημειωθούν θύματα μεταξύ των αμάχων, εφόσον η πόλη είχε εκκενωθεί από της ενάρξεως των συγκρούσεων, με αποτέλεσμα τετρακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από την άλλη, η Χιζμπολλάχ ανταπαντά με ροκέττες Κατιούσα τις οποίες εκτόξευε στο Βόρειο Ισραήλ, μία από τις οποίες έπληξε σήμερα εβραϊκή συναγωγή. Το μεσημέρι ο λιβανικός στρατός, έπληξε με αντιαεροπορικά όπλα, μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, τα οποία εκτελούσαν πτήση πάνω από τη Βηρυτό. Παράλληλα, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Σιμόν Πέρεζ, εκτιμά άκαιρη, πρόωρη και μή ώριμη κάθε προσπάθεια διπλωματικής επέμβασης για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων, ο Λιβάνιος Πρωθυπουργός Ραφίκ Αλ Χαρίρι, ανέλαβε διπλωματική δραστηριότητα με περιοδεία σε αραβικές και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απευθύνοντας έκκληση για εκεχειρία. Για το σκοπό αυτό συνέρχεται εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ ήδη μεσολαβητικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Γαλλία.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ουάσιγκτων, ο κύριος Σημίτης συζήτησε με την αμερικανική κυβέρνηση το Κυπριακό, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο κύριος Σημίτης εξασφάλισε από τον Αμερικανό Πρόεδρο την επαναβεβαίωση της δέσμευσής του για ανάληψη πρωτοβουλίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Κυπριακό, και την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, στον οποίον έθεσε την ανάγκη σύντομης επίλυσης του Κυπριακού, των Ελληνοτουρκικών διαφορών και του ζητήματος των Σκοπίων.
Ο Ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, θα ενημερώσει αργότερα σήμερα τον Μπούτρος Γκάλι, ενόψει της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την προσεχή Τετάρτη. Στην συνάντηση οι κύριοι Γκάλι και Φεϋσέλ θα συζητήσουν επίσης, τις τελευταίες λεπτομέρειες της νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, η οποία θα παρουσιασθεί από τον κύριο Γκάλι την Τετάρτη, στην άτυπη σύσκεψη των μονίμων μελών του Συμβουλίου ασφαλείας. Η νέα Πρωτοβουλία θα έχει στο επίκεντρο την Αθήνα και την 'Αγκυρα και όχι τη Λευκωσία. Εξάλλου, στην άτυπη συνάντηση της Τετάρτης, όπως αποκάλυψε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Λευκωσία, Μπορίς Ζένκωφ, η χώρα του θα θέσει προς συζήτηση την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Η συνάντηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και άτυπη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού, πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Αμερικανικής πρ ωτοβουλίας που θα εκδηλωθεί με την διερευνητική επίσκεψη του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών, Τζων Κόρνμπλουμ, σε Λευκωσία, Αθήνα και 'Αγκυρα στις 25 Απριλίου.
Νέος γύρος συνομιλίων για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων αρχίζει σήμερα στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρέσβης της Ελλάδος, Χρήστος Ζαχαράκις, θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον εκπρόσωπο των Σκοπίων, Βάνια Τοσέφσκι, υπό την αιγίδα του Σάϋρους Βάνς. Πάντως, τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η Κυβέρνηση των Σκοπίων δέν φαίνεται να βιάζονται για την επίλυση του θέματος. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη βιασύνη για το θέμα, και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστές για να έχουν και σωστό απ-οτέλεσμα.
Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας και Ισραήλ επικρίνεται πάλι έντονα, επίσημα αυτή τη φορά από το Ιράν, ως απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, αύριο μεταβαίνει στην Τουρκία ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, Χέρζλ Μπούτιγκερ, στο πλαίσιο της Τουρκο-ισραηλινής συμφωνίας. Ο Ισραηλινός πτέραρχος θα παραμείνει μία ημέρα σε αεροπορική βάση κοντά στην Αγκυρα, ενώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, οκτώ Ισραηλινοί πιλότοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις. Σε δηλώσεις του στο Κουβέϊτ, ανώτατος αξιωματούχος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συμφωνία αυτή της Τουρκίας με ένα εχθρικό κράτος, όπως χαρακτήρισε το Ισραήλ, δεν θα είναι προς όφελος του ισλαμικού κόσμου. Ο Ιρανός επίσημος επέδωσε σχετική επιστολή του Πρωθυπουργού του Ιράν, στον Σεϊχη του Κουβέιτ.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Μαλαισία όπου θα πάρει μέρος σε συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης της Κοινοπολιτείας. Ο κύριος Ευαγγέλου θα συζητήσει με τους ομολόγους του, θέματα διεθνών νομικών ζητημάτων και διεθνούς νομικής δικαιοδοσίας. Η Υπουργική Διάσκεψη θα καθορίσει την πολιτική της Κοινοπολιτείας και τα προγράμματα δράσης της σε σχέση με τα θέματα αυτά.
Στις Κεντρικές Φυλακές τερματίστηκε η απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν από το Μεγάλο Σάββατο, δεκαπέντε βαρυποινίτες κατάδικοι διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους. Ο Διευθυντής των Φυλακών Γιώργος Αναστασιάδης, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τους καταδίκους, σε μια προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος. Ο κύριος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους καταδίκους ότι τα αιτήματά τους θα αντιμετωπισθούν με κατανόηση και θα μελετηθούν με την επιστροφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκου Ευαγγέλου από το εξωτερικό. Μεταξύ των αιτημάτων των βαρυποινιτών είναι και η παράταση του ωραρίου παρακολούθησης τηλεόρασης έως και τα μεσάνυκτα.
Πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από αναμμένα κεριά, προξένησε σοβαρές ζημιές σε σπίτι στην περιοχή Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Κώστας Πετρίδης, υπέστη εγκαύματα στην προσπάθειά του να κατασβέσει τη φωτιά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λεμεσού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από κεριά, τα οποία άναψαν τα παιδιά της οικογένειας. Από την πυρκαγιά κάηκε ολοσχερώς ένα από τα δωμάτια του σπιτιού.
Τρία άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση για την υπόθεση εμπρησμού καταστήματος νυφικών και αυτοκινήτου στην Πάφο που εγινε χθες. Οι συλληφθέντες είναι οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, Ανδρέας και Ελένη Ηροδότου από την Εμπα της Πάφου, και ο Λευτέρης Χαμπιαουρής, επίσης από την Εμπα, ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Από τις έρευνες που διεξήχθησαν, προέκυψε ότι η πυρκαγιά στο κατάστημα ετέθη κακοβούλως. Λόγω της εύφλεκτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για εμπρησμό του καταστήματος, η φωτιά επεκτάθηκε και στο αυτοκίνητο του Χαμπιαουρή, ο οποίος στην προσπάθειά του να την κατασβέσει, υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και νοσηλευεται στο νοσοκομείο Παφου.
Το εορταστικό τετραήμερο τελειώνει και όσοι προσπάθησαν να το αξιοποιήσουν με αλλαγή περιβάλλοντος, βρίσκονται ήδη στον δρόμο της επιστροφής, δεδομένου ότι από αύριο επανερχόμαστε στα ίδια. Σ' όλους τους αυτοκινητόδρομους η τροχαία κίνηση είναι από νωρίς το απόγευμα πυκνή, ενώ η Διεύθυνση Τροχαίας, έχει λάβει όλα τα μέτρα για ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων στα σπίτια τους. Αστυνομικές μηχανοκίνητες μονάδες, διακινούνται συνεχώς στους δρόμους, ενώ σε σημεία αιχμής βρίσκονται άνδρες της Τροχαίας για να διευκολύνουν την κίνηση. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που διακινήθηκαν αυτές τις ημέρες, υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με τον καιρό. Απόψε κατά διαστήματα θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς δύο με τρία Μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στο εσωτερικό στους επτά βαθμούς και γύρω στους εννέα στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν και τοπικά δυνατό να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών με τεσσάρων Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στο εσωτερικό στους εικοσιτρείς βαθμούς και γύρω στους είκοσι βαθμούς στα παράλια.
Κυρίες και Κύριοι καλό σας απόγευμα.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 15 April 1996 - 12:53:29