Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-17

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Πραγματοποιείται απόψε στη Νέα Υόρκη, σύσκεψη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Η σύσκεψη, θα ασχοληθεί -κυρίως- με την αλληλοενημέρωση των χωρών που θα εμπλακούν στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Λυπριακό. Την σύσκεψη θα απασχολήσει επίσης και το θέμα της αντικατάστασης του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για το Λυπριακό. Αμερικανοί διπλωμάτες, προσδίδουν περιορισμένη σημασία στη σύσκεψη, εκφράζοντας την άποψη ότι πραγματοποιείται κυρίως για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα της Ρωσίας. Στη σύσκεψη, θα πάρουν μέρος ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φαϋσσέλ, ο Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών Τζιμ Ουίλιαμς, ο Ανώτερος Αξιωματούχος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Γουώρεν Γκας και ο Αρμόδιος για το Κυπριακό στο Ρωσικό Υπουργείο των Εξωτερικών, Πιότρ Ντοπροσέρτωφ.
Η αμυντική συμφωνία Ισραήλ Τουρκίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Οι λεπτομέριες της συμφωνίας, είπε, θα επεξηγηθούν στην Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω του πρέσβη της Κύπρου στο Τελ Αβίβ, από εκπροσώπους του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Σε ερώτηση πως εκτιμά το ρόλο της Τουρκίας μετά τη συμφωνία, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να δει πως μία τέτοια συμφωνία μεταβάλλει το στρατιωτικό ισοζύγιο, όσον αφορά την Κύπρο.
Η ανταλλαγή πυρών αναμεσα στο Ισραήλ και την φιλοϊρανική οργάνωση Χιζμπολάχ συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα, θετοντας σε κίνδυνο ολοκληρη την ειρηνευτικη διαδικασία στην Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σταφύλια της οργής" ο ισραηλινός στρατός πλήττει για έβδομη μέρα, θέσεις της Χιζμπολλαχ στο Νότιο Λίβανο, η δε φιλο-ιρανική οργάνωση συνεχίζει να απαντα με πυραύλους Κατιούσα. Μία ακόμη ρουκέτα έπληξε σήμερα τα ξημερώματα το Βόρειο Ισραήλ, ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία και το Πυροβολικό, βομβάρδισαν περιοχές, κοντά στην Τύρο, όπου διαθέτει ισχυρές προσβάσεις η Χισμπολλάχ. Την ιδια ώρα, κι ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπαθειες Ηνωμένων Πολιτείων και Γαλλίας για επίλυση της κρίσης, η Χιζμπολλαχ απορρίπτει το Αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι έχει υπαγορευθεί απο τους Ισραηλινους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, θα καταβάλλουν κάθε δυνατη προσπάθεια προκειμένου να τερματισθεί η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χισμπολλάχ. Απο Γαλλικής πλευράς ο υπουργος εξωτερικών της χώρας Ερβέ Ντε Σιαρέτ, άρχισε νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Ισραήλ σε μιά προσπάθεια αποπυρωδότησης της κρίσης. Οι διπλωματικές προσπαθειες ωστόσο στρεφονται και προς την Συρία η οποία αποτελει κλειδί για την επίλυση της κρίσης, με την επιρροή που ασκει στην κυβερνηση της Βηρυτού.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει την ειρηνική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και επιθυμεί τη διασφάλιση της ειρήνης σε όλη την περιοχή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι όπως αποφεύγονται όλες οι ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση. Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε κατηγορηματικά, ότι ο Κυρίαρχος Εναέριος Χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε χώρα σε βάρος οποιασδήποτε άλλης και ούτε θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, τόνισε ότι δεν σημειώθηκε παραβίαση του Εναέριου Χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά παράβαση των κανόνων του ΦΙΡ Λευκωσίας. 'Εγινε μία παράλειψη, πρόσθεσε ο Υπουργός, και για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει πληροφορίες απο τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία. Ερωτηθείς, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ανησυχεί για την στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας, ο κύριος Ηλιάδης απάντησε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ενημέρωση από την Ισραηλινή Κυβέρνηση, για να γνωρίζει -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- εάν πρέπει να ανησυχεί η Κύπρος ή όχι.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κυπριακή Αστυνομία λόγω της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Ποταμάρης. Η Κυπριακή Αστυνομία εκτελεί περιπολίες για την αποτροπή άφιξης κύματος προσφύγων απο το Λίβανο, αφού, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εαν θα δεχθεί πρόσφυγες. Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στην Ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία, δεδομένου ότι η Αστυνομία, φοβάται την διενέργεια τρομοκρατικής επίθεσης.
Η Κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους πληγέντες από τη χαλαζοθύελλα που έπληξε την Περιοχή Πυργών. Την απόφαση πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, ζητώντας παράλληλα επίσπευση της καταγραφής των ζημιών σε υποστατικά και κατοικίες, και στη γεωργική παραγωγή. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ζητήσει εκ των υστέρων έγκριση των κονδυλίων από τη νέα Βουλή. Κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε η πρόταση της Τράπεζας Αναπτύξεως αναφορικά με τον Αερολιμένα Λάρνακας και μελετήθηκαν οι εισηγήσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η συζήτηση.
Την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας ζητούν με επιστολή που επέδωσαν το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές. Στην επιστολή τους οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές Γεώργιος Μαυρογένης, Αγγελος Κοτσώνης, Μιχάλης Παφιτανής και Ανδρέας Ευστρατίου ζητούν την αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου σε ότι αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας και την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας. Οι τέσσερις ανεξάρτητοι ζητούν την έγκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, αφού, όπως υποστηρίζουν, θα ήταν τραγικό λάθος αν η υπόθεση ακολουθούσε τη δικαστική οδό. Την επιστολή παρέλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χάρης Βωβίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους ανεξάρτητους υποψηφίους ότι θα μεταφέρει στον κύριο Κληρίδη τις ανησυχίες τους.
Στην Αθήνα, ακαρπες παραμένουν οι ερευνες γιά ανακάλυψη τών δραστών τής βομβιστικής επίθεσης πού διενεργήθη χθές τό βράδυ εναντίον τού αντι-εισαγγελέα τού Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλου. Η βόμβα, μεγάλης ισχύος, ειχε τοποθετηθεί στήν εξώπορτα τού διαμερίσματος οπου διαμένει η οικογένεια Σταθόπουλου. Από την απόπειρα δεν υπήρξαν θύματα, αφού κατά τήν στιγμή τής εκρηξης η οικογένεια απουσίαζε. Προκλήθηκαν ωστόσο εκτεταμένες ζημιές, τόσο στο διαμέρισμα Σταθόπουλου, όσο και σε άλλα διαμερίσματα τής πολυκατοικίας. Μέχρι στιγμής, δέν εχει διαπιστωθεί εάν η επίθεση οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια ή σε λογους αντεκδίκησης.
Πέθανε χθες σε κλινική της Ελβετίας, ύστερα από μακρά ασθένεια, ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος, σε ηλικία 86 ετών. Ο Σταύρος Νιάρχος βρισκόταν σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στόν κόσμο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περιουσία του ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολλάρια.
Μετά τις εκκλησίες της Λεμεσού βέβηλοι διαρρήκτες κτύπησαν και εκκλησίες στη Λευκωσία. Οι ελπίδες των επίδοξων διαρρήκτων ότι τα παγκάρια των εκκλησιών θα ήταν γεμάτα μετά τις γιορτές του Πάσχα διαψεύστηκαν, αφού το μονο που κατάφεραν να πάρουν ήταν 150 λίρες απο την εκκλησία της Παναγίας στην Παλουριώτισσα και 100 λίρες απο την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα οι διαρρήκτες φάνηκαν τυχεροί αφού ο νεοκόρος του ναού είχε ξεχάσει ανοικτή την πόρτα του ιερού. 'Ετσι, μπήκαν εύκολα μέσα και είχαν αρκετό χρόνο να ανοίξουν το παγκάρι και τα κουτιά των Αγίων.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 18 βαθμοι και η πιο χαμηλη 14, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 16, στην Λεμεσο 20 με 14, στην Κερυνεια και την Παφο 18 με 15 και τελος στον Προδρομο 9 με 6. Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά αναμένεται να πέσουν βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις σταδιακά θα πέσουν τοπικές βροχές, που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανόν χαλάζι. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και τοπικά κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς. Την Παρασκευη και το Σαββατο προβλεπονται τοπικες βροχες και μενομωμενες καταιγιδες. η θερμοκρασια το Σαββατο θα σημειωσει μικρη ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 17 April 1996 - 12:38:37