Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-18

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Δεκαοχτώ Ελληνες νεκροί και άλλοι δεκατρείς τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός αιματηρής επίθεσης με πολυβόλα από εξτρεμιστές ισλαμιστές σε ξενοδοχείο του Καϊρου. Οπως ανέφερε στον ΛΟΓΟ ο πρέσβυς της Κύπρου στο Κάιρο, Σταύρος Ορφανού, επικαλούμενος σχετική πληροφόρηση που είχε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, στα θύματα δεν περιλαμβάνονται Κύπριοι Υπήκοοι. Ο Επιτετραμμένος Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο Γιώργος Κουτσούμης διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από τα θύματα, προέρχονται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επίθεση στο Κάιρο σημειώθηκε γύρω στις επτά το πρωί, όταν οι τέσσερις εκτελεστές ντυμένοι με άσπρες κελλεμπίες κατέβηκαν από ένα φορτηγάκι και χρησιμοποιώντας αυτόματα Καλασνίκωφ, γάζωσαν στην κυριολεξία εν ψυχρώ ομάδα περιηγητών, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο Γιουρόπα και ετομάζονταν να αναχωρήσουν για την Αλεξάνδρεια. Την ώρα του μακελειού μερικοί από τους τουρίστες προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από παρακείμενο λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο έξω από το ξενοδοχείο. Τα πυρά των αδίσταχτων τρομοκρατών στράφηκαν όμως και προς τα εκεί. Κάποιοι άλλοι, αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας, προσπάθησαν να καταφύγουν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Μάταια όμως αφού οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν με ευκολία. Στη συνέχεια οι εκτελεστές εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση και τον πανικό που ενέσπειραν εγκατέλειψαν τη σκηνή αφήνοντας πίσω τους λίμνες αίματος και διασκορπισμένα πτώματα. Αν και μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση δεν έχει αναλάβει καμμία τρομοκρατική οργάνωση, όλα τα στοιχεία οδηγούν προς τους φανατικούς ισλαμιστές, αφού στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στις πυραμίδες της Γκίζας, διαμένουν συχνά Ισραηλινοί. Αποτροπιασμό και οδύνη για την άνανδρη εγκληματική ενέργεια εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος όσο και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενο κτύπημα Ισλαμιστών και στην Κύπρο. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, έχουν ληφθεί πληροφορίες ότι ενδεχομένως τρομοκράτες να κτυπήσουν κι εδώ.
"Καμία άδεια πτήσεως δεν θα δοθεί σε οποιοδήποτε ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος για χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου με κατεύθυνση την Τουρκία." Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιηθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κύριος Κληρίδης διευκρίνησε ότι δεν έγιναν παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου, αλλά, σε μία μόνο περίπτωση, έγινε παράβαση του ΦΙΡ Λευκωσίας. Το Ισραήλ διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση και επίσημα ότι η συμφωνία δεν δημιουργεί κινδύνους για την Κύπρο. Οσον αφορά δε στο Ενιαίο Αμυντικό δόγμα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό δεν επηρεάζεται από την εν λόγω συμφωνία. "Με τη συμφωνία Ισραήλ- Τουρκίας", δήλωσε ο κύριος Κληρίδης, "η Τουρκία υποβαθμίζεται από πολιτικής απόψεως, το δε Ισραήλ ενισχύεται από στρατιωτικής, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες". Το θέμα των πτήσεων και η συναφθείσα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ Τουρκίας, απασχόλησε και την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής στην τελευταία της συνεδρία σήμερα το πρωί. Την Επιτροπή ενημέρωσε ο Διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας Μιχαήλ Ηροδότου. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, πλήν μίας περιπτώσεως που αφορούσε πτήση στον διεθνή και όχι στον κυρίαρχο εναέριο χώρο. Για την περίπτωση αυτή, η Κυβέρνηση είχε προβεί στα δέοντα διαβήματα. Αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας -Ισραήλ, ο κύριος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι πέραν των επισίμων διαβεβαιώσεων από μέρους του Ισραήλ και διά του Πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, η Κυβέρνηση ζητεί περαιτέρω διευκρινίσεις επί λεπτομερειών. Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Αμύνης σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά θα υποβάλει στην ισραηλινή πλευρά ερωτηματολόγιο κατά πόσον η εν λόγω συμφωνία άπτεται της άμυνας της Κύπρου.
Τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε χθεσινή τους σύσκεψη επεναβεβαίωσαν ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι τώρα ανεπίσημη ενημέρωση του Προέδρου Κληρίδη για την συνάντηση, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απεφάσισαν όπως υποστηριχθεί η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, η Γαλλία τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανάγκη εμπλοκής της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η δε Ρωσία υποστήριξε την συλλογική δράση την οποία όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης η κυβέρνηση θα προτιμούσε. Ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Μαντελίν Ολμπραϊτ μετά τη συνάντηση, αναφέρει ότι οι αντιπρόσωποι υπογράμμισαν τη σημασία που δίνουν σε μια συνολική προσέγγιση για γενική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των συμφωνιών Κορυφής και των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα.
Η Τουρκία απέρριψε την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Μπαρόσο, αναλάβει καθήκοντα Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Σε χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Μπούτρος Γκάλι πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο άλλο όνομα. Ο κύριος Κληρίδης απέφυγε ωστόσο να να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή όπως είπε δεν έχει απαντήσει ακόμη στον Γενικό Γραμματέα.
"Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, εδώ και αρκετό καιρό". Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι η έκδοση των ψηφοδελτίων θα αρχίσει μετά τις 6 Μαίου, οπότε και θα έχει λήξει η υποβολή υποψηφιοτήτων. Αναφορικά με τον Υπηρεσιακό Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Προεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα διοριστεί πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές. Ο κύριος Κληρίδης διευκρίνισε ότι ο Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα προέρχεται από τη δημόσια υπηρεσία. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το όνομα του και πρόσθεσε ότι ο κύριος Ευαγγέλου θα επανέλθει στο Υπουργείο αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γεώργιος Ρωμαίος, αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Ρωμαίος θα έχει συνομιλίες με τους Υπουργούς, Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, και Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη για θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Επίσης ο κύριος Ρωμαίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής, και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κομμάτων.
Ο Παναθηναϊκός ητήθη χθές τό βράδυ από τόν Αγιαξ Ολλανδίας στό Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών μέ 3-0 καί αποκλείστηκε από τόν τελικό τού κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στό ποδόσφαιρο.
Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα όμως θα σχηματιστούν νεφώσεις και το απόγευμα αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους 3-4 Μποφόρ και στα νότια παράλια το απόγευμα 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη ως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Thursday, 18 April 1996 - 18:28:28