Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-20

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Κυριες και κυριοι, Χριστος Ανεστη.
Αλλοι δυο νεοι αφησαν την τελευταια τους πνοη στην ασφαλτο. Προκειται για τον Ευανθη Ρογηρου Χριστοδουλου, 18 χρονων απο τη Λεμεσο, και τον Παρασκευα Μακη Καραπασιη, 16 χρονων απο το Αρμενοχωρι. Το θανητοφορο δυστυχημα συνεβη χθες βραδυ στη Λεμεσο, οταν οι δυο μαθητες ενω επεβαιναν σε μοτοποδηλατο, συγκρουστηκαν μετωπικα με αυτοκινητο που οδηγουσε ο εθνοφρουρος Πανικος Ζαχαρια απο τον Υψωνα. Οι δυο νεοι δεν εφεραν προστατευτικο κρανος. Ο Χριστοδουλου μετεφερθη σε ιδιωτικη κλινικη και ο Καραπασιης στο Γενικο Νοσοκομειο Λεμεσου, οπου διεπιστωθη οτι ηταν νεκροι. Ο οδηγος του αυτοκινητου τραυματιστηκε ελαφρα και αφου ετυχε των πρωτων βοηθειων απελυθη και στη συνεχεια συνεληφθη απο την Αστυνομια για διευκολυνση των ανακρισεων. Εν τω μεταξυ, η Αστυνομια απευθυνει εκκληση σ' οποιονδηποτε γνωριζει για τις συνθηκες του δυστυχηματος να επικοινωνησει με την Τροχαια.
Οι προσπαθειες για την επιτευξη εκεχειριας στον Νοτιο Λιβανο εχουν εντατικοποιηθει το τελευταιο εικοσιτετραωρο, καθως οι συγκρουσεις κλιμακωνονται, με συμμετοχη και του Ισραηλινου ναυτικου. Ο Υπουργος Εξωτερικων της Γαλλιας Ερβε Ντε Σιαρετ, συναντηθηκε στην Δαμασκο με τον Ιρανο ομολογο του Αλι Ακμπαρ Βελαγιατι. Εξαλλου, η τροικα της Ευρωπαικης Ενωσης, αλλα και ο Υπουργος Εξωτερικων της Ρωσιας μετεβησαν -σημερα- εκ νεου στην Συριακη πρωτευουσα για συνομιλιες με το καθεστως Ασσαντ. Συναντηση ειχαν επισης σημερα ο αρχηγος της Χιζμπολλαχ και ο Υπουργος Εξωτερικων της Συριας. Πρωταγωνιστικο ρολο στη διπλωματικη δραστηριοτητα διαδραματιζει ο Αμερικανος Υπουργος Εξωτερικων Γουωρρεν Κριστοφερ, ο οποιος προτου μεταβει στη Δαμασκο, εξασφαλισε την υποστηριξη ολων των πλευρων για την επιτευξη ειρηνης. Την ιδια ωρα -ωστοσο- οι μαχες συνεχιζονται με κλιμακουμενη ενταση. Το Ισραηλινο Πυροβολικο, η Αεροπορια και το Ναυτικο της χωρας, επληξαν βασεις της Χιζμπολλαχ στην πολη της Τυρου και τα περιχωρα της, αλλα και στην πολη Ναμπατιγιε. Επισης απο πλοια ριφθηκαν τετρακοσιες περιπου οβιδες στον δρομο που οδηγει απο τη Βηρυτο προς την Τυρο. Του βομβαρδισμου προηγηθηκε νεα επιθεση της εξτρεμιστικης οργανωσης με πυραυλους Κατιουσια εναντιον κατοικημενων περιοχων στο Βορειο Ισραηλ, με αποτελεσμα να τραυματισθουν πενηντα αμαχοι.
Η αιγυπτιακη εξτρεμιστικη οργανωση Γκαμαα αλ -Ισλαμιγια ανελαβε τελικα την ευθυνη για την τρομοκρατικη επιθεση που κοστισε την ζωη σε 18 Ελληνες και τον τραυματισμο 15 την περασμενη Πεμπτη στο Καιρο, με ανακοινωση της που εστειλε στο Γαλλικο Πρακτορειο Ειδησεων στο Καιρο. Η ανακοινωση αναφερει οτι η οργανωση ειχε ως στοχο μια ομαδα ισραηλινων τουριστων που εμενε στο ξενοδοχειο "Ευρωπη" και αναφερει χαρακτηριστικα οτι η επιχειρηση επροκειτο να γινει τη στιγμη που οι Εβραιοι τουριστες επροκειτο να μεταβουν στην Αλεξανδρεια. Προς εκπληξιν μας ομως, ειδαμε οτι οι Εβραιοι αντικατασταθηκαν απο Ελληνες. Ωστοσο το Αιγυπτιακο Υπουργειο Ασφαλειας δεν εχει επιβεβαιωσει τη γνησιοτητα αυτης της ανακοινωσης. Συμφωνα με την αιγυπτιακη εφημεριδα Αλ Αχραμ, οι Αρχες Ασφαλειας εχουν ηδη συλλαβει εναν απο τους δραστες. Το Αιγυπτιακο Υπουργειο Ασφαλειας ομως διεψευσε το δημοσιευμα. Εν τω μεταξυ εκτος κινδυνου ειναι οι τεσσερεις απο τους πεντε τραυματιες, που νοσηλευονται στο Καιρο. Επισης εκτος κινδυνου ειναι και οι δεκα τραυματιες που νοσηλευονται στην Ελλαδα.
Την επιχειρηση μορφοποιησης της Αμερικανικης πρωτοβουλιας στο Κυπριακο αρχιζει σημερα ο Αμερικανος βοηθος Υπουργος Εξωτερικων, Τζων Κορνμπλουμ, απο την Αγκυρα, πρωτο σταθμο της περιοδειας του που θα περιλαμβανει την Αθηνα και τη Λευκωσια. Ο κυριος Κορνμπλουμ, θα φθασει στην Κυπρο την Πεμπτη, ενω την ιδια ημερα θα ερθει και ο συντονιστης για το Κυπριακο στο Αμερικανικο Υπουργειο Εξωτερικων, Τζεημς Ουιλιαμς.
Ο Αναπληρωτης Υπουργος Εξωτερικων της Ελλαδας, Γεωργιος Ρωμαιος εξεφρασε την εκτιμηση οτι με την περιοδεια Κορνμπλουμ θα διαφανουν καποια στοιχεια της Αμερικανικης πρωτοβουλιας, η οποια οπως εκτιμα θα εκδηλωθει μετα την επισκεψη του Προεδρου Κληριδη στις Ηνωμενες Πολιτειες. Σημειωσε επισης, οτι η περιοδος που μεσολαβει παρεχει τη δυνατοτητα για πληρη προετοιμασια, ωστε, οπως ειπε, Ελλαδα και Κυπρος να παρεμβουν εγκαιρως στην διαμορφωση του πλαισιου μεσα στο οποιο θα κινηθει η Αμερικανικη πρωτοβουλια. Ο κυριος Μιχαηλιδης διευκρινισε οτι η προετοιμασια αφορα θεματα στρατηγικης και κωδικοποιησης των θεσεων μας. Συγκεκριμενες αποφασεις αναμενεται να ληφθουν κατα την συναντηση Κληριδη Σημιτη στις επτα Μαιου στην Αθηνα.
Η διαδικασια αντικαταστασης του Ειδικου Αντιπροσωπου του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων στην Κυπρο, δεν εχει ακομη δρομολογηθει αφου ο Μπουτρος Γκαλι δεν εχει λαβει την συναινεση των ενδιαφερομενων μερων στο προτεινομενο προσωπο, για να ζητησει επικυρωση του διορισμου απο το Συμβουλιο Ασφαλειας. Αντικαταστατης του Τζο Κλαρκ εχει προταθει ο πρωην Υπουργος Εξωτερικων της Νοτιου Κορεας Χαν Σουνγκ Τζιου, τον οποιο ηδη απεδεχθη η τουρκικη πλευρα. Η Κυπριακη Κυβερνηση, συμφωνα με δηλωσεις του Κυβερνητικου Εκπροσωπου Γιαννακη Κασουλιδη, εξεταζει την προταση και δεν θα κοινοποιησει την αποφαση της, προτου ενημερωσει τον Γενικο Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων. Εν τω μεταξυ το Υπουργειο Εξωτερικων της Νοτιου Κορεας εσπευσε να ανακοινωσει τον διορισμο του κυριου Τζιου, αναφεροντας ως ημερομηνια αναληψης καθηκοντων την πρωτη Μαιου, με εναρξη περιοδειας στο τριγωνο Αθηνα- Λευκωσια- Αγκυρα. Παραλληλα, τα Ηνωμενα Εθνη δια της Εκπροσωπου Τυπου του Γενικου Γραμματεα Σιλβανα Φοα, ανακοινωσαν οτι δεν εχει επικυρωθει ο διορισμος του κυριου Τζιου, εφοσον δεν εχει ακομη ενημερωθει το Συμβουλιο Ασφαλειας, το οποιο και θα εγκρινει το διορισμο.
Η λυση Ομοσπονδιας δεν μπορει να ειναι βιωσιμη λυση στην Κυπρο και δεν αποκαθιστα τα ανθρωπινα δικαιωματα. Τη θεση αυτη εξεφρασε ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, ο οποιος ειχε σημερα συναντηση με τη Βρετανιδα βουλευτη του Εργατικου Κομματος Τζοης Κουιν, σκιωδη Υπουργο για ευρωπαικες υποθεσεις. Ο Μακαριωτατος επεσημανε στην κυρια Κουιν, οτι λογω του πληθυσμιακου μεγεθους της Κυπρου, η ομοσπονδια δεν καθισταται λειτουργησιμη και κυριως δεν διασφαλιζει την επιστροφη ολων των προσφυγων στα σπιτια τους, γεγονος που παραβιαζει τα ανθρωπινα δικαιωματα, που πρεπει να απολαμβανουν ολοι οι κατοικοι της Κυπρου. Ο Μακαριωτατος εξεφρασε την ελπιδα η Βρετανια να αναλαβει τις ευθυνες της ως εγγυητρια δυναμη για επιλυση του Κυπριακου.
Αισιοδοξια για την ενταξιακη πορεια της Κυπρου στην Ενωμενη Ευρωπη εξεφρασαν, ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης και ο Αναπληρωτης Υπουργος Εξωτερικων της Ελλαδας, Γιωργος Ρωμαιος. Παραλληλα, επεσημαναν οτι, η εως τωρα θετικη πορεια της Κυπρου οφειλεται στη στενη συνεργασια των δυο Κυβερνησεων και στον μεταξυ τους συντονισμο, ο οποιος θα συνεχιστει. Ο κυριος Ρωμαιος εξεφρασε την εκτιμηση οτι στην Κυπρο γινεται σοβαρη δουλεια, γεγονος που εχει εκτιμηθει ιδιαιτερα απο ολα τα κοινοτικα οργανα. Ο κυριος Μιχαηλιδης ανακοινωσε οτι σημαντικος αριθμος απο τους 12 νεους ακολουθους του Υπουργειου Εξωτερικων, που θα προσληφθουν εντος των ημερων, θα μεταβουν στην αρμοδια Γενικη Διευθυνση του Ελληνικου Υπουργειου Εξωτερικων, για επιμορφωση σε κοινοτικα θεματα. Ο κυριος Ρωμαιος, ολοκληρωσε σημερα την επισημη επισκεψη του στην Κυπρο και επεστρεψε στην Αθηνα.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου. Αποψε κατα διαστηματα οι νεφωσεις θα πυκνωνουν και θα πεσουν τοπικες βροχες και πιθανο λιγα χιονια η χιονονερο στο Τροοδος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι 3-4 Μποφορ, και η θαλασσα λογο ταραγμενη εως ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους οκτω βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους δεκα βαθμους στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι αστατος με τοπικες βροχες και πιθανο μεμονωμενες καταιγιδες. Στο Τροοδος δυνατο να πεσουν και παλι λιγα χιονια η χιονονερο. Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε δυτικους ως νοτιοδυτικους μετριους εως δυνατους, 4-5 Μποφορ και τοπικα το απογευμα εξι Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους δεκαοκτω περιπου βαθμους. Νεωτερες ειδησεις στο αναλυτικο δελτιο των οκτω. Κυριες και Κυριοι καλο σας απογευμα.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 21 April 1996 - 19:45:34