Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-21

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
'Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λεμεσό, καταστρέφοντας την ξύλινη εξώθυρα του οικήματος, ενω στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκε και βόμβα μολοτωφ, η οποία ανεφλέγη χωρίς ωστόσο να προκαλέσει άλλες ζημιές. Την βομβιστική ενέργεια καταδίκασαν ανεπιφύλακτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα καθώς επίσης και οργανώσεις. Ο αναπληρών τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το οίκημα, εξέφρασε την έντονη καταδίκη της βομβιστικής ενέργειας. Την σκηνή επισκέφθηκαν επίσης ο Διευθυντής του Εγκληματολογικού Τμήματος του Αρχηγείου, κύριος Στεφάνου, ο Πυροτεχνουργός του Αρχηγείου και Ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του Πυροτεχνουργού του Αρχηγείου κυρίου Σιακαλλή, προκύπτει ότι από τη θέση που είχε τοποθετηθεί ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και η φιάλη με το εύφλεκτο υλικό, δέν μπορούσε να προξενηθεί μεγαλύτερη ζημιά, ή και εμπρησμός του κτιρίου. Την ενέργεια καταδίκασαν τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα.
'Αλλα τρία νεαρά πρόσωπα άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σε δύο τροχαία δυστυχήματα. Νεκροί είναι οι Κώστας Χριστοδούλου, 21 ετών, από την Ορούντα και δύο νεαροί Σριλανκέζοι οι οποίοι διέμεναν στη Λευκωσία. Το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα έγινε χθές βράδυ, λίγο μετά τις δέκα, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κώστας Χριστοδούλου, ξέφυγε από την πορεία του, στο δρόμο Λευκωσίας-Αστρομερίτη, κοντά στο Ακάκι, και κάτω από άγνωστες συνθήκες ανατράπηκε τραυματίζοντάς τον κρίσιμα. Ο Χριστοδούλου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου λίγο μετά τις 2 τα μεσάνυχτα υπέκυψε στα τραύματά του. Το δεύτερο διπλό θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία, όταν διπλοκάμπινο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 6 Σριλανκέζοι, ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε πεύκο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου Βάρνα Κατασούρια Μπόλονεκ, φοιτητής, και ο συνοδηγός του Πρόμπαθ Ναβινμάτζε, 24 χρόνων, τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ οι άλλοι τέσσερεις ελαφρά.
Κατανόηση της θέσης ότι το κλειδι για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό βρίσκεται στην Αγκυρα, φαίνεται να επιδεικνύουν οι Αμερικανοί και απο αυτήν θα αρχισουν την προσπάθεια χαραξης, των κατευθυντηρίων γραμμών της νέας πρωτοβουλίας τους. Τόσο ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κόρνμπλουμ, όσο και ο συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τζέημς Ουϊλιαμς, επέλεξαν να επισκεφθουν την Αγκυρα και ύστερα την Αθηνα και την Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την εκτιμηση ότι ο κύριος Κόρνμπλουμ, δεν φέρνει ιδέες, σ'αυτο το στάδιο. Τόνισε δε ότι η περιοδεία του στην περιοχή, πρίν απο την έναρξη της πρωτοβουλίας, πραγματοποιείται ύστερα απο δική μας επιμονή. Πρέπει, πρόσθεσε ο πρόεδρος Κληρίδης, να επικεντρώσουν στην Αγκυρα τις προσπάθειες τους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει αλλαγή των Τουρκικών θέσεων πάνω σε βασικά θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης και των εγγυήσεων. Για τό θέμα του αντικαταστάτη του Τζόε Κλαρκ, ο πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι θα πρεπει να εξετασθούν οι θεσεις και τα προσόντα του και όχι η καταγωγη του.
Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις απο την συμφωνία Ελλάδας-Ισραηλ, δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απεφυγε να κατονομασει τις χωρες που θα συμμετέχουν σε ασκήσεις, χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο Πάφου, οπως ο ίδιος αποκάλυψε χθές. Εν τω μεταξυ στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χωρου Ελλαδας= Κύπρου αναφερθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα σε συνεντευξη που παραχώρησε στην Αθηναϊκή εφημερίδα "Το 'Εθνος." Η οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Κύπρο δεν αφορά το ΝΑΤΟ ή τις δομές της συμμαχίας, είπε ο κύριος Σολάνα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ενιαίο αμυντικό δόγμα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου εντάσσεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.
Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις απο την συμφωνία Ελλάδας-Ισραηλ, δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απεφυγε να κατονομασει τις χωρες που θα συμμετέχουν σε ασκήσεις, χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο Πάφου, οπως ο ίδιος αποκάλυψε χθές. Εν τω μεταξυ στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χωρου Ελλαδας= Κύπρου αναφερθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα σε συνεντευξη που παραχώρησε στην Αθηναϊκή εφημερίδα "Το 'Εθνος." Η οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Κύπρο δεν αφορά το ΝΑΤΟ ή τις δομές της συμμαχίας, είπε ο κύριος Σολάνα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ενιαίο αμυντικό δόγμα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου εντάσσεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κιτίου, τελέστηκαν στην εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου στα Πυργά, τα αποκαλυπτήρια φωτογραφιών των χιλίων εξακοσίων δεκαεννέα αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. Η εκκλησία, που έχει ανεγερθεί από τον Οικονόμο Χριστόφορο και την πρεσβυτέρα του σε ανάμνηση του αγνοούμενου γιού τους Αλέξανδρου, είναι αφιερωμένη σε όλους τους αγνοουμένους.
Συμπληρώνονται σήμερα εικοσιεννέα χρόνια απο την ημέρα κατάλυσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Μιά θλιβερή επέτειος που έχει κριθεί σαν μία απο τις μελανότερες περιόδους που γνώρισε ο Ελληνικός, αλλά και ο Κυπριακός λαός, ο οποίος πληρωνει ακόμα τις συνέπειες. Στην Κύπρο και την Ελλάδα, επίσημοι, κόμματα, σωματεία και οργανωσεις με ανακοινωσεις τους καταδικάζουν την θλιβερή επέτειο της κατάλυσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουώρρεν Κρίστοφερ, μετέβη σήμερα, απο την Δαμασκό στα Ιεροσόλυμα, συνεχίζοντας την διαμεσολάβηση του για επίλυση της Λιβανικής κρίσης. Χθες ο κύριος Κρίστοφερ, είχε -εποικοδομητικές όπως τις χαρακτήρισε- συνομιλίες στην Δαμασκό με την Συριακή ηγεσία. Μετά την συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, ο Αμερικανός Υπουργός, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι σύντομα θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Στην Βηρυτό, εξ'άλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας, Ερβέ Ντε Σιαρέτ και Γεβγκένι Πριμακώφ συναντήθηκαν με τον Λιβάνιο ομόλογό τους Φαρούκ Αλ Σιάρα. Στο πολεμικό πεδίο, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται με την Χεζμπολλάχ να συνεχίζει να πλήττει κατοικημένες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ με πυραύλους Κατιούσια. Το Ισραήλ, απάντησε στις επιθέσεις με σφοδρό κανονιοβολισμό θέσεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο.
Στο Νέο Δελχί, δεκαπέντε -τουλάχιστον- άτομα σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν απο χθεσινοβραδυνή έκρηξη βόμβας. Στόχος των βομβιστών ήταν πανδοχείο στο κέντρο της πόλης, και εννέα απο τους νεκρούς είναι ξένοι περιηγητές. Η αστυνομία εκφράζει φόβους, ότι στα συντρίμμια του πανδοχείου βρίσκονται παγιδευμένα αρκετά άτομα. Στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργούσε κατάστημα υποδημάτων, το οποίο την στιγμή της έκρηξης, ήταν γεμάτο με κόσμο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν με κοινή ανακοίνωση τους, δύο οργανώσεις αυτονομιστών του Κασμίρ.
Πενήντα εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν την πεντηκοστή-πέμπτη μεταπολεμική κυβέρνηση της χώρας. Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον συνασπισμό δεξιάς - νεοφασιστών του οποίου ηγείται ο υπόδικος πρώην Πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι και στον συνασπισμό της κεντροαριστεράς του οποίου ηγείται ο Οικονομολόγος Ρομάνο Πρόντι. Οι κάλπες θα κλείσουν στις έντεκα ώρα Κύπρου και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γνωσθούν λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών.
Ασυνήθιστες για τον Απρίλιο είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην περιοχη του Τροόδους χιονίζει και το υψος των χιονιων στην κορυφή του είναι 10 εκατοστα και στην Πλατεία 5. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μονο σε οχήματα που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή έχουν κίνηση και στους 4 τροχους.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στη Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 17 βαθμοί και η πιό χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, 18 με 11, στη Λεμεσό 17 με 10, στην Πάφο και την Κερύνεια 16 με 9 και στον Πρόδρομο 6 με 0 βαθμούς. Απόψε ενδεχεται να πεσουν τοπικες βροχες, κυριως στα παραλια ενω, στο Τροοδος θα σημειωθουν ελαφρες χιονοπτωσεις. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 6 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 8 βαθμους στα παραλια. Αυριο οι νεφωσεις θα πυκνωνουν, κατα διαστηματα και αναμενεται να πεφτουν τοπικες βροχες. Σε αρκετες περιπτωσεις οι βροχες θα ειναι ραγδαιες και θα συνοδευονται απο βροντες και πιθανον απο χαλαζι και απο δυνατους ανεμους. Στο Τροοδος θα επαναληφθουν ελαφρες χιονοπτωσεις. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 17 περιπου βαθμους. Ο ίδιος χειμωνιάτικος καιρός, με τοπικές βροχές και τις αισθητά χαμηλές για την εποχή, θερμοκρασίες, θα συνεχιστεί και την τρίτη και την Τετάρτη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 21 April 1996 - 14:31:41