Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-22

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και κύριοι, Χριστός Ανέστη.


Από την Αγκυρα άρχισε σήμερα, η διερυνητική προσπάθεια των Αμερικανών για τη χάραξη του πλαισίου της νέας πρωτοβουλίας τους στο Κυπριακό. Ο Αμερικανός νέος βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κόρνμπλουμ, πραγματοποιεί στην Τουρκική πρωτεύουσα, διερευνητικές επαφές τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Από την Αγκυρα, ο κύριος Κόρνμπλουμ θα μεταβεί στην Αθήνα και την Πέμπτη θα έρθει στην Κύπρο. Την ίδια ημέρα θα φτάσει στην Κύπρο, προερχόμενς από περιοδεία σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και ο συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τζέημς Ουϊλιαμς. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε ότι το κλειδί για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό βρίσκεται στην Αγκυρα και εκεί πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι Αμερικανοί.
Νέα περιοδεία στη Βρετανία και την Ιρλανδία αρχίζει σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει αναλάβει η Ελλάδα για ενημέρωση επί των ελληνικών θέσεων ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ο κ. Σημίτης μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τζων Μέιτζορ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δουβλίνο για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Τζων Μπρούτον, του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ερχόμενο εξάμηνο.
Νέο επεισόδιο μεταξύ περιπολικού τού Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και Τουρκικού ταχύπλοου που μετέφερε λαθρομετανάστες, σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά τής θαλάσσιας περιοχής τού Καστελόριζου. Τό επεισόδιο σημειώθηκε όταν Τουρκικό ταχύπλοο σκάφος, που προηγουμένως είχε αποβιβάσει οκτώ Ιρανούς λαθρομετανάστες στην ερημική περιοχή του Αγίου Στεφάνου, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές για έλεγχο από πλοίο του Λιμενικού Σώματος. Μπροστά στους επικίνδυνους ελιγμούς του Τούρκου κυβερνήτη, το πλήρωμα του Ελληνικού περιπολικού έριξε στον αέρα απανωτούς - προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. Το Τουρκικό όμως ταχύπλοο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, χάθηκε στα Τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι Ελληνικές Λιμενικές Αρχές δήλωσαν οτι δεν γνωρίζουν εάν από τούς προειδοποιητικούς πυροβολισμούς τραυματίστηκε ο Τούρκος δουλέμπορος, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
Με περισσότερες από χίλιες τετρακόσιες οβίδες το Ισραήλ σφυροκόπησε το τελευταίο εικοσιτετράωρο τον Νότιο Λιβανο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 15 επιδρομές, ενώ οι αντάρτες της Χισμπολλάχ εκτόξευσαν νωρίς το πρωί ροκέττες Κατιούσα εναντίον του Βορείου Ισραήλ, χωρίς ωστόσο, να σημειωθούν θύματα ή ζημιές. Στο Λίβανο, η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ κλειστές παρέμειναν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, προειδοποίησε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση "Σταφύλια της Οργής", δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις στο Λίβανο, αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι της. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Γουώρρεν Κρίστοφερ συνεχίζοντας τη μεσολαβητική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, έχει σήμερα στη Δαμασκό νέες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Συρίας Χάφες Αλ Ασσαντ.
Καμιά άδεια δεν δόθηκε στο Ισραήλ για χρήση του αεροδρομίου Πάφου, αφότου άρχισε η κατασκευή της εκεί στρατιωτικής βάσης. Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, οι αρχές της Δημοκρατίας απέρριψαν σε τρεις περιπτώσεις εντός του 1996, σχετικό αίτημα του Ισραήλ. Για το 1995, ωστόσο, διευκρίνισε ο κύριος Κασουλίδης, επέτρεψαν την χρησιμοποίησή του για εικονικές προσγειώσεις-απογειώσεις σε δύο περιπτώσεις. Η άδεια που δόθηκε ήταν για κάποιες ασκήσεις της Ισραηλινής αεροπορίας οι οποίες δεν ενέπιπταν στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ.
Η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Βουλής των Αντιπροσώπων και στα σχόλια που έκανε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, αναφορικά με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης. Σε σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της επιτροπής, η οποία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής, Νίκος Αναστασιάδης, περιέχει σοβαρές ανακρίβειες και αναιρεί όσα εμπεριείχε άλλη έκθεση η οποία ενεκρίθη πριν έξι μήνες. Ο κύριος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις χθες, κατά την άφιξη της αντιπροσωπείας από την Κωνσταντινούπολη, είπε, ότι η Βουλή θα ζητήσει τη διάλυση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυπριακού της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, επειδή η ενασχόλησή της με το θέμα κρίνεται ερασιτεχνική και επιπόλαιη.
Το θέμα της ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών καθώς και οι ειδικές ρυθμίσεις στις τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, απασχόλησαν σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Της σύσκεψης προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και σ' αυτήν συμμετείχαν οι Υπουργοί, Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, και Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος και επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Μιχαλάκης Ζιβανάρης και η διεύθυνση της Αρχής. Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε δώσει οδηγίες όπως η ΑΤΗΚ προβεί σε ειδικές ρυθμίσεις για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
Εγκαταλείπεται η ιδέα για την δημιουργία δικοινοτικού καρδιοχειρουργικού κέντρου. Η μονάδα θα λειτουργήσει στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Συμβούλιο της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, με το οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί. Οπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Χάρης Φεσάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης τους πληροφόρησε, ότι η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, επανεξετάζει το όλο θέμα της χρηματοδότησης του καρδιολογικού κέντρου. Για τον λόγο αυτό έχουν ανασταλεί και οι εργασίες αντίστοιχου κέντρου στα κατεχόμενα, το οποίο θα εχρηματοδοτείτο επίσης από την Υπάτη Αρμοστεία.
Μεγαλεπήβολα έργα για στήριξη της Κυπριακής κοινότητας της Μελβούρνης προγραμματίζουν οι Απόδημοι. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Γιώργος Χριστοφίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η δαπάνη για το έργο θα ανέλθει στα είκοσι εκατομμύρια Δολλάρια. Το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, θα περιλαμβάνει την ανέγερση σχολείων, εκκλησίας, νοσοκομείου και κοινοτικού Κέντρου.
Τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω της αύξησης των υποψηφίων, των ψηφοφόρων και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, μελετήθηκαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία έλαβαν μέρος οι Εφοροι Εκλογής και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Αποτέλεσμα των προβλημάτων, η μικρή καθυστέρηση που θα παρατηρηθεί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο γενικός Εφορος Εκλογής Γιώργος Χαραλαμπίδης, αρνήθηκε στο παρόν στάδιο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, παρόλο που συμφωνεί με κάποιες εκτιμήσεις ότι θα είναι γύρω στα μεσάνυκτα. Στόχος όλων να διεξαχθούν αδιάβλητες εκλογές σε ήρεμο κλίμα.
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε τοπικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ώς δυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους οκτώ βαθμούς στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος δυνατό να χιονίσει ελαφρά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και τοπικά μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους είκοσι περίπου βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 22 April 1996 - 13:04:26