Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-24

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Καταργείται το δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου να παύει μέλη του σστυνομικού σώματος για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε σήμερα τον σχετικο νόμο. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε το δικαίωμα της αρνησικυρίας αλλά αποφάσισε να μήν ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Γιαννακης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα εξηγήσει τους λογους που τον οδηγησαν στην απόφαση αυτή, στην εφ'ολης της υλης συνέντευξη που θα δωσει την Παρασκευή.
Η Κυβερνηση εκτιμα ότι η στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και το Ισραήλ είναι πολύ περιορισμένης αξίας αφού υπογράφηκε κυρίως για σκοπούς εμπορίας στρατιωτικών υλικών και εκπαίδευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση έχει καθησυχασθεί από τις απαντήσεις που έλαβε ο πρέσβης της Κύπρου στο Ισράηλ, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία δεν επηρεάζει την Κύπρο και την ασφάλειά της. Τα δεδομένα για την Κύπρο, τονισε ο κυριος Κασουλιδης, δεν έχουν αλλάξει, αφού το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, προχωρεί και το Ισραήλ παραμένει μία φιλικη χώρα.
Υπο διαμαρτυρία αποδέχεται η Κυπριακή Κυβερνηση τον διορισμό τού Νοτιο-Κορεάτη Χαν Σούνγκ Τζού, στην θέση του ειδικού αντιπροσώπου τού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνών. Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιαννακης Κασουλίδης, δηλωσε ότι η διαμαρτυρία της κυβερνηση σχετίζεται αποκλειστικά με την απαράδεχτη στάση της Τουρκιας, να μην αποδεχθεί τον διορισμό προσώπου που προέρχεται απο οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα. Εν τω μεταξυ, την ανορθόδοξη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο διορισμό του Νοτιοκορεάτη Χαν Σουνγκ Τζου, επεσημανε σημερα η Ρωσσια, δια του πρέσβη της στην Λευκωσία, Μπορίς Ζένκοφ. Ο Ρώσος διπλωμάτης, επανελαβε ότι η χωρα του προτιμουσε τον διορισμο Ευρωπαϊου και τόνισε οτι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έπρεπε να ρωτήσει πριν λάβει την απόφαση του.
Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσιαστηκε σήμερα ο νέος υπαρχηγος της Εθνικής Φρουρας, αντιστράτηγος Γεωργιος Μπαρπούνης, συνοδευόμενος απο την ηγεσία της δύναμης. Ο νέος υπαρχηγος θα αντικαταστησει τον Αντιστραηγο Φωτιάδη. Σε δηλωσεις μετα την συναντηση, ο αποχωρών υπαρχηγος, εξεφρασε τις ευχαριστίες στο εμψυχο υλικο της Εθνικης Φρουράς για την βοηθεια που του πρόσφεραν να ανταποκριθεί στα καθηκοντα του. Απο την πλευρα του ο νεος υπαρχηγος της δυναμης διαβεβαίωσε ότι θα εργασθεί με ολες του δυναμεις για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Ο θρόνος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τριμυθούντος, πληρώθηκε σήμερα, έπειτα από την ψήφιση -επί της Αγίας Τράπεζας- του Πανοσολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Καραγιάννη. Η νενομισμένη τελετή του Μηνύματος έγινε σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, η δε χειροτονία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στον ιερό Ναό Φανερωμένης. Το τυπικό το οποίο ακολουθείται στην τελετή του Μηνύματος, διαλαμβάνει την υπογραφή της Κανονικής Πράξεως πάνω στην Αγία Τράπεζα από όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, μετά ψαλμωδιών και τροπαρίων τα οποία επίσης είναι καθορισμένα στο σχετικό τυπικό. Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον νέον Επίσκοπο την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Κύπρου στα διεκκλησιαστικά συνέδρια, στα οποία είθισται οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών να έχουν επισκοπικό βαθμό. Η χειροτονία και η ενθρόνιση του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος κυρίου κυρίου Βασιλείου, θα τελεστεί την προσεχή Κυριακή στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.
Νέα πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Τουρκία, με αφορμή την παραπομπή της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ σε δίκη για διαφθορά, έπειτα απο απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Την σχετική πρόταση για παραπομπή της Τσιλέρ, την οποία κατέθεσε το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας, υπερψήφισαν 232 βουλευτές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Τσιλέρ για παράνομη σύναψη κυβερνητικών συμβολαίων, καθώς και για ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας, με στόχο τον πλουτισμό της ίδιας και των επιχειρήσεων του συζύγου της. Ωστόσο, τελική απόφαση θα ληφθεί στις εννέα Μαϊου. Η απόφαση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, εξ'άλλου, να τηρήσει αποστάσεις απο την Τσιλέρ, έχει προκαλέσει την οργή Κόμματος του Ορθού Δρόμου της πρώην Πρωθυπουργού, το οποίο και απειλεί με διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού.
Δύο ημέρες μετά το επεισόδιο με Ιρανούς λαθρομετανάστες στο Καστελλόριζο, σημειώθηκε και νέο περιστατικό, αργά χθες το βράδυ. Οπως μετέδωσε η Ελληνική Τηλεόραση, οι Λιμενικές αρχές της Σαμου συνέλαβαν τον Τούρκο κυβερνητη ταχύπλοου σκάφους, την ώρα που επιχειρούσε να αποβιβάσει στο νησί δώδεκα λαθρομετανάστες. Ο κυβερνήτης του σκάφους, κληθηκε απο περιπολικό να σταματήσει, ενω προσήγγιζε με μειωμένη ταχύτητα και χωρίς φώτα, τις ακτες της Σάμου. Το τουρκικό σκάφος ωστόσο ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη και σύλληψη τόσο του κυβερνήτη, όσο και των λαθρομεταναστών, οι οποίοι είναι Ιρακινοί. Οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Σάμου όπου και αποκαλύφθηκε, ότι ο κυβερνήτης του σκάφους εισέπραξε χίλια πεντακόσια δολλάρια από καθε λαθρομετανάστη.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7. Στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, 20 με 8, στην Λεμεσό 21 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 1. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, που δυνατόν να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 περίπου βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 24 April 1996 - 17:01:58