Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-27

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.


Το Κυπριακό δέν μπορεί να παραμένει στο ψυγείο τη στιγμή κατά την οποία, στη γύρω περιοχή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο όλα αλλάζουν. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζιών Κόρνμπλουμ, κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο σήμερα το πρωϊ. Ο κύριος Κόρνμπλουμ επανέλαβε ότι στόχος της περιοδείας του στην 'Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία, ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων προώθησης της Αμερικανικής πρωτοβουλίας. Δήλωσε, δέ, ότι με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτων θα ενημερώσει για τις διαπιστώσεις του, τον πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος και θα αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν και από άλλες πλευρές να εκδηλώσουν πρωτοβουλίες.
Αναφερόμενος στις εκτίμηση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η 'Αγκυρα επιθυμεί να αλλάξει η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την ελπίδα η εκτίμηση αυτή να είναι σωστή. Και στο παρελθόν, υπογράμμισε ο κύριος Μιχαηλίδης, ο κύριος Γιλμάζ, ως Υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις και ενέργειες, έδιδε την εντύπωση ότι ανοίγει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, αλλά όταν ξεκινούσαν τα γεγονότα, η Τουρκική αδιαλλαξία ήταν τόσο σκληρή, όσο και προηγουμένως. Εμείς, ανέφερε ο κύριος Μιχαηλίδης, δέν μπορούμε να εκφράσουμε να εκφράσουμε κρίση, γιατί η εμπειρία 22 χρόνων δέν μας το επιτρέπει.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία θα είναι πολύ σοβαρή άν συνδυαστεί με τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων και με άλλες πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή στις Τουρκικές θέσεις στα βασικά θέματα του Κυπριακού, διαφορετικά θα ήταν καλύτερα να μήν ξεκινήσει η πρωτοβουλία. Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, θα επαναλάβει ότι δέν μπορεί να προκύψει λύση του Κυπριακού, άν οι δύο πλευρές στο νησί δέν αισθανθούν ότι διασφαλίζεται το μέλλον τους.
Προεκλογική εκδήλωση του ΔΗΣΥ χαρακτηρίζουν το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών, την χθεσινοβραδυνή συνέτευξη τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, και διέβλεψε κινδύνους άσκησης πιέσεων σε βάρος μας, για να δεχθούμε απαράδεκτες θέσεις, όπως στο θέμα της κυριαρχίας. Μίλησε για άγαρμπους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ έκανε αναφορά σε σωρεία θεμάτων, για την εσωτερική διακυβέρνηση, όπου ο πρόεδρος, όπως είπε, απέφυγε να αναφερθεί. Σε ανακοίνωσή του, εξ'άλλου, το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών χαρακτηρίζει τη διάσκεψη προεκλογική εκδήλωση του ΔΗΣΥ και επίδειξη της καυχησιολογίας, κατά την έκφρασή του, που χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση.
Τήν πρώτη τους συνάντηση μετά τήν πρόσφατη κρίση στήν Ιμια, πρασγματοποίησαν τό απόγευμα οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος καί Τουρκίας κύριοι Πάγκαλος καί Γκιονενσάϊ στό περιθώριο τής 7ης Διάσκεψης τών εντεκα υπουργών εξωτερικών τών κρατών τής Παρευξήνειας Συνεργασίας πού συνέρχεται στό Βουκουρέστι. Η συνάντηση διήρκησε σαράντα-πέντε λεπτά. Στά πρώτα τριάντα οι δύο υπουργοί ησαν μόνοι τους καί στήν συνέχεια πήραν μέρος καί αντιπροσωπείες. Μετά τήν συνάντηση, ο κύριος Πάγκαλος απέφυγε νά προβεί σέ οποιαδήποτε δήλωση και επιφυλάκτηκε νά κάνει ανακοινώσεις οταν επιστρέψει στήν Αθήνα. Από τήν πλευρά του, ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάϊ δήλωσε οτι συμφώνησαν νά ξανασυναντηθούν αρχές Ιουνίου στό Βερολίνο στό πλαίσιο διασκέψεως τού ΝΑΤΟ. Σύμφωνα πάντα μέ τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, η Αγκυρα εξέφρασε προθυμία γιά παραπομπή ολων τών διαφορών περί τό Αιγαίο στό Δικαστήριο τής Χάγης, δηλώνοντας οτι σέβεται τήν συμφωνία τής Λωζάνης. Επίσης, οπως ανέφερε ο κύριος Γκιονενσάϊ, κατά τήν συνάντηση δέν συζητήθηκε τό κυπριακό.
Απο τις τέσσερεις τα ξημερωματα τεθηκε σε εφαρμογή η συμφωνια εκεχειριας στο Νοτιο Λιβανο. Την εφαρμογή της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε επίσημα χθές σε κοινή συνέντευξη τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες και του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ, θα επιβλέπουν παρατηρητές απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Συρία τον Λιβάνο και το Ισραήλ. Την επίτευξη εκεχειρίας εξήρε και ο Παλαιστινιος ηγετης, Γιασερ Αραφατ, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ σημαντική, προκειμένου, οπως ανέφερε, να τεθει τερμα στην επίθεση του Ισραήλ εναντιον Παλαιστινιων και Λιβανεζων. Σημαντικό πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της έντασης και το ανοιγμα του δρόμου για την ειρήνη στην περιοχή, χαρακτήρισε τη συμφωνία και η Κύπρος, δια του υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη.
Η ΟΗΟ ΣΕΚ διακήρυξε την αποφασιστηκότητα της να διασφάλισει τα κεκτημένα των εργαζομένων και να προασπίσει τα συμφέροντά τους. Μιλώντας στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης, τόσο ο Γενικός Γραμματέας της, Παναγιώτης Καραβάς όσο και ο Βοηθός Γενικός, Ανδρέας Παντέλας, ανέφεραν ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους και την παροχή ουσιωδών υπηρεσιών σε λογικές τιμές. Δεν πρέπει, τόνισαν, επικερδείς τομείς των Ημικρατικών Οργανισμών να δοθούν για εκμετάλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Την Συνδιάσκεψη απασχόλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η εκπροσώπηση των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, και η πρόθεση αλλαγής του νομικού καθεστώτος των Ηικρατικών Οργανισμών.
Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικοί ανησυχούν για το φαινόμενο της παραπαιδείας, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει και απειλεί την παιδεία του τόπου. Το θέμα τέθηκε στο δέκατο όγδοο συνέδριο του εκπαιδευτικού μεταρρυθμιστικού ομίλου Κύπρου, ΕΜΟΚ, σε συνδιασμό με την ενιαι-οποίηση των εξετάσεων. 'Οπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο, ένας στους τρεις μαθητές των δημοτικών σχολείων, δύο στους τρεις των γυμνασίων και λυκείων και άγνωστο πόσοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμπλέκονται συστηματικά στο φαινόμενο. Ο πρόεδρος του ΕΜΟΚ, Ανδρέας Παναγίδης, υποστήριξε ότι ένα μέτρο για αντιμετώπιση του φαινομένου είναι και η ενιαι-οποίηση των τελικών εξετάσεων με τις προεισαγωγικές.
'Αρχισαν σήμερα επίσημα οι εκδηλώσεις για την Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας. Οι εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, αρχισαν το απόγευμα με επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στα φυλακισμένα Μνήματα. Οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα και αιμοδοσίες. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν συνολικά 180 μάνες οι οποίες γέννησαν 8 παιδιά ή έδωσαν απο 5 παιδιά στην Εθνική Φρουρά.
Απόψε ο καιρός θά ειναι αιθριος μέ λίγες αραιές νεφώσεις. Οι ανεμοι θά ειναι βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3-4 μποφόρ καί η θάλασσα λίγο ταραγμένη καί στίς προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 12 πρίπου βαθμούς. Αυριο ο καιρός θά ειναι καί πάλι αιθριος μέ λίγες αραιές νεφώσεις. Οι ανεμοι θά ειναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ καί η θάλασσα θά παραμένει λίγο ταραγμένη καί στίς προσήνεμες περιοχές εως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό γύρω στους 25 στα νότια παράλια και γύρω στους 24 στα δυτικά παράλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 27 April 1996 - 21:31:14