Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-28.

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.


Η αυτού Μακαριώτης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος καί ο νέος Ιεράρχης τής πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τριμιθούντας, Χωρεπίσκοπος Βασίλειος, επαναβεβαίωσαν σήμερα τόν αμετάθετο στόχο τής Εθναρχούσης Εκκλησίας, νά συνεχίσει τόν καθοδηγητικό, εμψυχωτικό καί αγωνιστικό ρόλο της γιά τήν απελευθέρωση τών κατεχομένων Ιερών Βωμών καί Εστιών μας. Η επαναβεβαίωση τής Εθναρχούσης Εκκλησίας, δόθηκε κατά τήν τελετή τής Χειροτονείας τού Χωρεπισκόπου Τρεμιθούντος Βασιλείου, στόν Ιερό Ναό Παναγίας τής Φανερωμένης, στήν Λευκωσία προεξάρχωντος τού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τά μέλη τής Ιεράς Συνόδου καί τού Μητροπολίτου Ελβετίας Δαμασκηνού, εκπροσωπούντος τόν Οικουμενικό Πατριαρχη Βαρθολομαίο. Μετά τό Αρχιερατικό συλείτουργο καί τήν Χειροτονία τού Χωρεπισκόπου Βασιλείου, η Αυτού Μακαριώτης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη μνημοσύνου τών πεσόντων στήν βραχονησίδα Ιμια, κατά τήν διάρκεια τών προσφάτων Τουρκικών προκλήσεων στό Αιγαίο. Μετά τό μνημόσυνο, το οποίο ετελέσθη με πρωτοβουλία τού Παγκυπρίου Συνδεσμου Καταδρομέων, κατετέθησαν στεφάνια στό Μνημείο Πεσόντων καί Αγνοουμένων στό Αλσος Εγκωμης.
Τήν κατηγορηματική θέση, οτι απαραίτητη προϋπόθεση γιά νά υπάρξει πλήρης εξομάλυνση τών Ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέπει νά λυθεί πρώτα τό Κυπριακό, διετύπωσε ο υπουργός εξωτερικών τής Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, στόν Τούρκο ομόλογό του Εμρέ Γκιονενσάϊ, κατά τήν χθεσινή συνάντησή τους στό Βουκουρέστι. Σε χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του στήν Αθήνα, ο κύριος Πάγκαλος πρόσθεσε οτι παρόλο πού τό Κυπριακό δέν ειναι Ελληνοτουρκικό πρόβλημα, σε αυτό εμπλέκονται οι δύο χώρες. Ο υπουργός εξωτερικών τής Ελλάδος κατέστησε, επίσης σαφές στό Τούρκο ομόλογό του οτι γιά τήν δημιουργία τού προβλήματος, ευθύνεται η Τουρκία η οποία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη στήν Κύπρο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν νά συναντηθούν καί πάλι αρχές Ιουνίου στό Βερολίνο, στα πλαίσια τής εαρινής συνόδου τού ΝΑΤΟ.
Με σύνθημα "Η Ελπίδα που ανθίζει με την συμμετοχή σου", πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε όλες τις Ελεύθερες Πόλεις της Κύπρου, η εικοστή πρώτη Πορεία Χριστοδούλας. Η πορεία, η οποία διοργανώνεται απο τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, εκτός απο εκδήλωση ευαισθητοποίησης, αποτελεί και τον κύριο οικονομικό αιμοδότη του Συνδέσμου. Χιλιάδες πεζοπόροι σε όλες τις πόλεις έλαβαν μέρος και φέτος στις πορείες ενισχύοντας, με τον τρόπο αυτό τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο. Της πορείας στην Πάφο ηγήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης. Στην Λευκωσία, αφετηρία της πορείας ήταν το Ιδρυμα Αροδαφνούσα. Τους πεζοπόρους και τους δρομείς της Ελπίδας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την συμμετοχή και την προσφορά τους, ο πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, Ανδρέας Πατσαλίδης. Στην συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε και ο ίδιος το κοινό για την αθρόα συμμετοχή του, διάβασε το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Η ευγενική συμμετοχή στην πορεία τονίζει ο πρόεδρος στο μήνυμά του , αποδεικνύει ότι η αγάπη , η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τους παθόντες συνανθρώπους μας, είναι αρετές που παραμένουν ανόθευτες στην κοινωνία μας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον αναφέρθηκε σημερα στην ιδιαιτερη σημασία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός αναμεσα στο Ισραήλ και τη Χιζμπολλαχ. Σε μηνυμα του προς τον Πρόεδρο του Λιβανου, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βοστώνης, ο Μπίλ Κλίντον υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν, τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος για να παρεμπόδισουν τις επιθέσεις της Χιζμπολλάχ με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Συρία και ο Λίβανος για την επιτυχία της εκεχειρίας αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος και δήλωσε οτι η εκεχειρία μπορεί να επιβίωσει, μόνο αν διεξαχθούν συνομιλίες με τις δυο αυτές χώρες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτων, πρόκειται να υπογράψει σειρά συμφωνιών, οι οποίες προβλέπουν την αυξηση της Αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ, για την παταξη της τρομοκρατίας καθώς και για την προστασία του απο τις επιθέσεις της Χιζμπολλαχ.
Στην νήσο Τασμανία της Αυστραλίας, οπλοφόρος άνοιξε πυρ εναντίον ανυποψίαστων τουριστών, σκοτώνοντας 30 και τραυματίζοντας άλλους 16. Ο 19χρονος δραστης, ο οποίος κατελήφθη από αμόκ ,εξακολουθεί να κρατα τρεις ομήρους και είναι οχυρωμένος σε αγροικία κοντά στις φυλακές του νησιού. Οι τουριστές επισκέπτοντο παλαιές φυλακές στην ιστορική περιοχή του Πορτ Αθα.
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία σημειώθηκαν σε δύο γειτονικές και αντιμαχόμενες χώρες. Στο Πακιστάν τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν σήμερα την ζωή τους στήν επαρχία Παντζιάμπ. Χθες στην Ινδία έχασαν την ζωή τους 13 άτομα από επίθεση στην επαρχία Πρατές.
Σε κακόβουλη ενέργεια, οφείλεται η πυρκαγιά που κατέστρεψε γύρω στις δύο τα ξημερώματα,την υπεραγορά του Σπύρου Χριστοδούλου στο Παλιομέτοχο. Απο την φωτιά, καταστράφηκε ολοσχερώς η αποθήκη καί καηκαν τρόφιμα διάφορα είδη και άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν στό κατάστημα. Οι ζημιές ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες λίρες. Η Αστυνομία διεξάγει εντατικές έρευνες για την διαλεύκανση του νέου εμπρησμού.
Επεισόδια απειλήθηκαν σήμερα στό Επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας κατά τήν προσαγωγή τού Ανδρέα Θεοδούλου Αναβάτη πρός εκδοση διατάγματος κράτησης γιά τήν ληστεία καί κακοποίηση τής εβδομηντά-χρονης Δέσποινας Θεοδούλου. Συγγενείς τής γριάς, απειλούσαν νά λυντσάρουν τόν Αναβάτη ο οποίος εν τω μεταξύ εχει παραδεχθεί ενοχή μέ τόν ισχυρισμό οτι η Δέσποινα Θεοδούλου προσπαθούσε νά πείσει τήν εγγονή της, πού ειναι συζυγός του, νά τόν χωρίσει.
Εξι πρόσωπα από τήν Ξυλοφάγου τέθηκαν από τό Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου υπό κράτηση σχετικά μέ τά επεισόδια πού εγιναν χθές στήν Αγία Νάπα, μέ αφορμή τήν διεκδίκηση τής διαφιλονικούμενης γής, τής κληρονομιάς Γεώργιου Σκούλου. Αντίπαλες ομάδες διεκδικητών τής γής, πήγαν χθές γιά νά θερίσουν τά σπαρτά στήν περιοχή, μέ αποτέλεσμα νά σημειωθούν συμπλοκές καί νά επέμβει η αστυνομία.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη . Η θερμοκρασια θα πεσει στους 11 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 13 στα νοτια παραλια. Αυριο ο καιρος θα παραμεινει αιθριος. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 3 Μποφορ και το απογευμα νοτιοανατολικοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα παραμεινει ψηλοτερη της κανονικης και θα φτασει στους 31 βαθμους στο εσωτερικο, στους 27 στα νοτια παραλια και στους 25 στα δυτικα παραλια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Sunday, 28 April 1996 - 17:44:44