Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-29.

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Η Κυβέρνηση αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προβούν σε παραινέσεις και όχι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Κασουλίδης προέβη στην εκτίμηση αυτή κληθείς να σχολιάσει την δήλωση τού Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον, ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να μεταβάλει την στάση της στο Κυπριακό, καθώς και την δήλωση τού προέδρου Κληριδη, ότι εάν οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τής Τουρκίας, τότε θα ήταν καλύτερα να μην αναλάβουν την πρωτοβουλία τους. Παντως θεωρειται βεβαιο ότι η δηλωση Κλιντον θα ενισχυσει την αδιαλλαξια τής Τουρκίας, γεγονός που προκαλεί πολλα ερωτηματικά για το μέλλον τής υπό εκκόλαψη Αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η Κυβέρνηση, δήλωσε ο κύριος Κασουλίδης, επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους, είτε παρασκηνιακώς είτε δια τής μεθόδου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αναφερόμενος στις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών τής Ελλάδας και τής Τουρκίας, τόνισε ότι η Λευκωσία επικροτεί τους χειρισμούς τής Ελληνικής κυβέρνησης, που γίνονται για την εξυπηρέτηση τού καλώς νοουμένου εθνικού συμφέροντος.
Η Ρωσία και η Βρεττανία υποστηρίζουν ότι κάθε προσπάθεια για επίλυση τού Κυπριακού, θα πρέπει να είναι υπό την ομπρέλλα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την δυσαρέσκειά τους για τη διαφαινόμενη πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρέσβεις των δύο χωρών Μπορίς Ζένκωφ και Ντεϊβιτ Μάτεν, οι οποίοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, επιμένουν σε συντονισμένη και συνολική προσέγγιση στο κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για άσκηση βέτο στην ανανέωση τής ειρηνευτικής δύναμης, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος στην αμερικανική πρωτοβουλία, ο κύριος Ζένκωφ ανέφερε ότι πρώτη φορά ακούει κάτι τέτοιο. Ο κύριος Μάτεν σημείωσε ότι τα θέματα τής ασφάλειας και τής αποστρατι-κοποίησης είναι μεν σημαντικά, αλλά πρέπει να αντικρυστούν στο πλαίσιο τής συνολικής λύσης τού κυπριακού.
Την αξιοποίηση τής Ευρωπαϊκής προοπτικής τής Κύπρου για την λύση τού Κυπριακού, τόνισε ο κοινοτικός Επίτροπος, Χάνς Βάν Ντε Μπρούκ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου τού κοινοτικού επιτρόπου, κύριος Βέρτερ, ο Χάνς Βάν Ντέ Μπρούκ, υπογράμμισε στους συνομιλητές του, την δέσμευση τής Ευρωπαϊκης Ενωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική και ότι η προοπτική αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα για την επίτευξη λύσης τού Κυπριακού. Η 'Εκκληση αυτή, σύμφωνα με τον κυριο Βέρτερ, έγινε πλήρως κατανοητή απο την Τουρκική Κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, συμμερίζεται επίσης την άποψη ότι μελλοντική ένταξη τής Κύπρου θα ικανοποιούσε τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων.
Η πρόσφατη συμφωνία Κύπρου Ρωσίας δεν είναι στρατιωτικού, αλλά τεχνικού χαρακτήρα, διευκρίνησε ο Ρώσσος πρέσβης Μπορίς Ζένκωφ, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο τής δημοκρατίας. Προβλέπει, ανέφερε, μεταξύ άλλων και την δημιουργία εργοστασίων παραγωγής οπλισμού. Ο κύριος Ζένγκοφ, πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που υπέγραψε η χώρα του με την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι η αντιεροπορική ομπρέλλα τής Κύπρου προχωρεί όπως έχει προγραμματιστεί. Πληροφορίες τού ΛΟΓΟΥ αναφέρουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για αγορά από τη Ρωσία, τού αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος Ες τριακόσια Βι, το οποίο είναι το τελειώτερο που υπάρχει στην διεθνή αγορά.
Κανονικα και όπως έχει προγραμματισθεί προχωρεί το θέμα τής αντιεροπορικής ομπρέλας δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Απαντωντας σε σχετική ερώτηση ο κυριος Κασουλίδης, επεσήμανε ότι δεν υπαρχει αδυναμία απο την Εθνική Φρουρά να καταρριφθεί οποιοδήποτε αεροπλάνο υπερίπταται των εγκαταστάσεών της και τού κυρίαρχου εναέριου χώρου τής Κύπρου.
Η ΟΗΟ ΣΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση και την Βουλη σε διαλογο για την εξευρεση νέων διαδικασιών, ευέλικτου και αποτελεσματικού ελέγχου των Ημικρατικών δραστηριοτήτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, χαρακτήρισε την πρόταση ενδιαφέρουσα και σημείωσε ότι μελετάται απο την Κυβέρνηση η ιδέα, να προηγηθεί διαλογος με τις ενδιαφερόμενες συντεχνίες, πριν γίνει οτιδήποτε. Εξ' άλλου, κληθεις να σχολιασει πληροφορίες για πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων σε Ημικρατικους Οργανισμους, ο κυριος Κασουλίδης επεσήμανε ότι συμφωνα με τους κανονισμούς τής Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπεται η δημιουργία περιβάλλοντος ανταγωνισμού για ορισμένες υπηρεσίες. Το περιβάλλον αυτο τόνισε ο εκπρόσωπος, μπορεί να προελθει μεσα απο ορισμένες φιλελευθεροποιήσεις υπηρεσιών.
Καμία ενημέρωση δεν θα γίνει στους συγγενείς των Αγνοουμένων οι φάκελοι των οποίων δεν κατατέθηκαν στην Διερευνιτική Επιτροπή, αν δεν δημιουργηθει πρώτα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού. Αυτό αποφάσιστηκε στην σημερινή σύσκεψη με τον πρόεδρο τής Δημοκρατίας, τις επιτροπές των συγγενών Αγνοουμένων, τον Γενικό Εισαγγελέα, την Υπουργό Παιδείας , τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και τον εκπρόσωπο τής πλευράς μας στη Διερευνητική Επιτροπή. Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα, Λέανδρος Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προβεί σύντομα σε αντικατάσταση τού Πώλ Βουρθ, ο οποίος εκπροσωπούσε τα Ηνωμένα Εθνη στην Διερευνητική Επιτροπή. 'Ωπως ανέφερε, ωστόσο, δεν είναι γνωστό, ούτε το ποιος θα είναι ο νέος εκπρόσωπος, ούτε ακριβώς πότε θα γίνει ο διορισμός του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αλέκος Ευαγγέλου, δεν διέταξε την προαγωγή για ανδραγαθία μελών τής Αστυνομίας, που πηραν μέρος στην επιχείρηση τής Δύναμης για τη σύλληψη τού Τουρκοκύπριου Εϊμές. Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε σχετική έκθεση που περιέχει εισηγήσεις τού πρώην αναπληρωτή αρχηγού τής Αστυνομίας, Κώστα Παπακώστα. Ο εκπρόσωπος τής κυβέρνησης παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ο κύριος Ευαγγέλου, φερει ευθύνη γιατί ενέκρινε τις προαγωγές με την υπογραφή του.
Διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χθές βράδυ σε εμπορικό κέντρο στό Κολωνάκι, μέ αποτέλεσμα τόν ελαφρύ τραυματισμό δύο αστυνομικών καί τήν πρόκληση μεγάλων υλικών ζημιών. Σύμφωνα μέ τήν αστυνομία, τό γεγονός οτι δέν υπήρξαν θύματα οφείλεται σε καθαρή τύχη, αφού οι βόμβες τοποθετήθηκαν σε πολυσύχναστη περιοχή. Τήν ευθύνη γιά τίς εκρήξεις, πού σημιώθηκαν μέ διαφορά είκοσι λεπτών μεταξύ τους, ανέλαβε οργάνωση, που πρόοσφατα διενήργησε βομβιστική επίθεση εναντίον τού διαμερίσματος αντι-εισαγγελέα τού Αρείου Πάγου. Η αστυνομία πιστεύει οτι οι αγνωστοι δράστες ειχαν στόχο τούς εκατοντάδες νέους πού εκείνη τήν ωρα διασκέδαζαν στόν πεζόδρομο, έξω από τό πολυκατάστημα.
Συνελήφθη το πρωί από την αστυνομία στο Πόρτ Αρθουρ τής Αυστραλίας, ο μανιακός δολοφόνος ο οποίος χθες εκτέλεσε εν ψυχρώ δεκάδες θαμώνες που βρίσκονταν σε εστιατόριο. Ο αριθμός των θυμάτων τής σφαγής ανήλθε στους τριάντα τέσσερεις, μετά την ανακάλυψη και δεύτερου απανθρακωμένου πτώματος, στο πανδοχείο όπου είχε οχυρωθεί ο μανιακός δολοφόνος. Ο δράστης συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν επιχείρησε να εξέλθει από το φλεγόμενο πανδοχείο στο οποίο είχε οχυρωθεί για δεκαοκτώ ώρες με τρεις ομήρους. Από τα πυρά τού δράστη τραυματίστηκαν επισης 19 άτομα. Η ταυτότητα τού συλληφθέντος δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αλλά σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για έναν εικοσιεννιάχρονο, ο οποίος στο παρελθόν έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.
Λίγες μόνο μέρες μετά το θάνατο τού ηγέτη των Τσετσένων συτονομιστών Τζουχάρ Ντουντάγιεφ, το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι και ο διάδοχός του, Ζελιχμάν Γιανταρμπίγιεφ είναι νεκρός. Το Πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχο τής φιλορωσικής κυβέρνησης τής Τσετσενίας, μετέδωσε ότι ο Γιανταρμπίγιεφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων ανταρτικών ομάδων. Το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ωστόσο, μετέδωσε δήλωση τού Υπουργού Εσωτερικών τής κυβέρνησης, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατο τού Γιανταρμπίγιεφ. Στην Κωνσταντινούπολη εξ' άλλου, διενεργήθηκε χθές βράδυ επίθεση έξω από τα γραφεία τής ΑΕΡΟΦΛΟΤ, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση ωστόσο δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι υποψίες όμως στρέφονται προς τις φιλο-τσετσενικές ομάδες τής Τουρκίας.
Ολοκληρώνουμε με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14 στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 31 με 16, στην Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 13 βαθμούς. Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί και ομίχλη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς, στο εσωτερικό και γύρω στους 30 βαθμούς στα παράλια. Αίθριος κυρίως θα είναι ο καιρός και την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει την Τετάρτη παραπέρα άνοδο, για να υποχωρήσει την Πέμπτη, παραμένοντας όμως πάντα, ψηλότερη από την κανονική για την εποχή.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 29 April 1996 - 12:59:55